Test: Politics Of Planned Development


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Politics Of Planned Development


Description
This mock test of Test: Politics Of Planned Development for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Politics Of Planned Development (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Politics Of Planned Development quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Politics Of Planned Development exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Politics Of Planned Development extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Tribals of Odisha fear their displacement due to the extraction of which mineral?

Solution:

Odisha, which has one of the largest reserves of untapped iron ore in the country, is being seen as an important investment destination.The tribal population fears that the setting up of industries would mean displacement from their home and livelihood. The environmentalists fear that mining and industry would pollute the environment.

QUESTION: 2

The idea of Five Year Plan was adopted in India from

Solution:

After the Russian Revolution of 1917, Stalin introduced the Five Year Plan in the USSR. In the USSR the First Five Year Plan was implemented from 1929 to 1933. The same method was adopted and implemented in India from 1951 onwards.

QUESTION: 3

Which of the following is not a contributory factor for development?

Solution:

Character of people is not a contributory factor for development.

QUESTION: 4

The Second Five Year Plan was launched in

Solution:

The second five-year plan focused on industry. Domestic production of industrial products was encouraged in the Second plan, particularly in the development of the public sector.

QUESTION: 5

The state which has achieved nearly total literacy in India is

Solution:

The state has a literacy rate of 94.59 percent.

QUESTION: 6

What is the name of document that the government of India prepares that has a plan for all its income and expenditure?

Solution:

Budgets are qualitative or financial statements prepared for the purpose of attaining a particular objective.The budget of the central and all the State governments is divided into two parts: ‘non-plan’ budget that is spent on routine items on a yearly basis and ‘plan’ budget that is spent on a five year basis as per the priorities fixed by the plan.

QUESTION: 7

The principal obstacle in the way of agricultural growth was the

Solution:

The principal obstacle in the way of agricultural growth was the pattern of land distribution.

QUESTION: 8

During 1965-67 which state faced a near famine situation?

Solution:

Bihar faced the near famine situation in 1965-67. The food shortage was significant in all districts of Bihar, with 9 districts producing less than half of their normal output.

QUESTION: 9

What was the name given to the model of decentralised planning adopted by southern state of India?

Solution:

The Kerala model is the name given to the path of planning and development charted by the state of kerala. despite low per capita incomes, and a relatively weak industrial base, kerala achieved nearly total literacy, long life expectancy, low infant and female mortality, low birth rates and high access to medical care.

QUESTION: 10

Socialist model of development was related to

Solution:

Socialist model of development was related to the USSR.

Related tests