Test: Resources & Development - 3


25 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Resources & Development - 3


Description
This mock test of Test: Resources & Development - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Resources & Development - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Resources & Development - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Resources & Development - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Resources & Development - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How much percentage of land is plain in India?

Solution:

Physiographic distribution can be expressed in percentage of total area as follows: 30 % Mountains 27.7% Plateaus 43.2% Plains.

QUESTION: 2

Which one of the following soil is the best for cotton cultivation?

Solution:

The soils are generally rich in montmorillonitic and beidellitic group of clay minerals. Black soils are most suitable for the cotton crop hence it is also known as black cotton soil. Besides cotton, the soil is suitable for the cultivation of crops like wheat, groundnut, chillies, tobacco and jowar.

QUESTION: 3

“They are gifts of nature which satisfy human wants.”

Solution:

We obtain our basic needs from our region or from some other parts of the world. We need air to breathe, water to drink and soil to grow crops. In the same way sunshine. forests, minerals. etc., are also useful to human beings. These gifts of Nature satisfy human wants. They are known as natural resources

QUESTION: 4

Which one of the following in the main cause of land and water pollution in India in recent years?

Solution:

Chemical fertilizers are responsible majorly for land pollution and cause less water pollution as much of the fertilizers is already used while plantation of trees. deforestation is cutting down of forests which leads majorly to land pollution water pollution is not due to deforestation whereas industrial effluents cause water pollution as well as land pollution due to chemical effluents released from it.

QUESTION: 5

Land degradation due to over irrigation can be seen in the states of:- 

Solution:

Over irrigation has a bad effect on environment and it leads to land degradation. 

It is responsible for land degradation because of the water logging which leads to the increase in the salinity and alkalinity in the soil. 

This problem is common and mostly seen in Punjab and Haryana.

QUESTION: 6

Which one of the following is an example of Biotic Resource:-

Solution:

Biotic resources are resources derived from the biosphere such as living things and from forest and the materials derived from them therefore flora.

QUESTION: 7

Which one of the following statements refers to the sustainable development?

Solution:

Sustainable development is the organizing principle for meeting human development goals while at the same time sustaining the ability of natural systems to provide the natural resources and ecosystem services upon which the economy and society depend. The desired result is a state of society where living conditions and resource use continue to meet human needs without undermining the integrity and stability of the natural system. Sustainable development can be classified as development that meet the needs of the present without compromising the ability of future generations.

QUESTION: 8

Which Soil is known as Black Cotton soil? 

Solution:

Black soils. These are mostly clay soils and form deep cracks during dry season. An accumulation of lime is generally noticed of varying depths. They are popularly known as “Black cotton soils” because of their dark brown colour and suitability for growing cotton.

QUESTION: 9

Which one of the following resources can be acquired by a Nation? 

Solution:

The National Resources Inventory (NRI) is a periodic assessment of the status and changing conditions of the soil, water, and related resources on private land conducted by USDA's Natural Resources Conservation Service (NRCS).

QUESTION: 10

Which one of the following method is used to break up the force of wind?

Solution:

Shelter belt is the method used to break up the force of winds in the rural areas.

QUESTION: 11

Which one of the following term is used to identify the old and new alluvial respectively? 

Solution:

The old alluvial soil is known as Bangar whereas the new alluvial soil is called Khadar.
Bangar:

  • It is coarse grained and dark in colour
  • It is lesser fertile.

Khadar:

  • It is fine grained and light in colour
  • It is more fertile
QUESTION: 12

The total percent of land of world under forest is

Solution:

Forests cover about 31 percent of total land area of the world; the world's total forest area is just over 4 billion hectares

QUESTION: 13

Soil can be Conserved by:- 

Solution:

Plants (plant foods) are at the base of a food pyramid and are crucial to the existence of life. Plants need soil for survival. Soil is one of the three main factors responsible for plant growth, the others being sunlight and water. Plants extract water and nutrients from the soil. So soil is an important constituent of the ecological system and its conservation is essential.

QUESTION: 14

Which one of the following is responsible for sheet erosion?

Solution:

Sheet erosion is caused by the force of raindrops impacting on bare soil (Ellison 1944) and dislodging particles of earth. This force is dependent on the speed of fall (a function of the length of fall and the wind-speed) and the weight (a function of the diameter of drops).

QUESTION: 15

Resource which can be renewed again are:- 

Solution:

Renewable resources are resources that are replenished by the environment over relatively short periods of time. This type of resource is much more desirable to use because often a resource renews so fast that it will have regenerated by the time you've used it up.

QUESTION: 16

In which year was the Earth Summit held? 

Solution:

 Earth Summit was held in 1992 in Rio De Jenrio.

QUESTION: 17

How much percentage of forest area in the country according to the National Forest Policy?

Solution:

National forest policy of 1932 had a target of keeping 33% of land area under forest in India because that percentage is regarded as the minimum required for maintaining ecological balance in a country. The actual forest area was only 22% but the policy hoped to increase that percentage to 33%.

QUESTION: 18

Which one of the following is the main cause of land degradation in Madhya Pradesh?

Solution:

Deforestation due to mining is the main cause of land degradation in Madhya Pradesh . Due to urbanization and industrialization a lot of forest area has been diverted for other uses like agriculture, river valley projects, industries and townships, roads, etc.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 19

Coal, iron ore, petroleum, diesel etc. are the examples of ?

Solution:

A nonrenewable resource is a resource of economic value that cannot be readily replaced by natural means on a level equal to its consumption. Most fossil fuels, such as oil, natural gas and coal are considered nonrenewable resources in that their use is not sustainable because their formation takes billions of years.

Biotic resources are resources derived from the biosphere such as living things and from forest and the materials derived from them. This mainly include fossil fuels like petroleum, coal gas, etc.

QUESTION: 20

Which one of the following is an example of non- renewable resources ?

Solution:

The petroleum that we are utilizing were formed more than 400 million years ago. Due to the really, really long duration of formation, we cannot extract more than already formed and thus, our resources get deplete.

QUESTION: 21

Khadar is a type of ?

Solution:

Khadar is a part of northern plains. It is formed by the deposition of alluvial deposits and sediments brought by the Himalayan rivers. It is suitable for agriculture and alluvial soil is found there.

QUESTION: 22

How many Economic zones are there in India? 

Solution:

Special Economic Zones
Setting up of industrial zones by the central and state governments to attract Foreign Companies to invest in India which have world class facilities, electricity, water, roads, transport, storage, recreational and educational facilities.

QUESTION: 23

Which type of soil develops due to high temperature and evaporation? 

Solution:

Arid soil means the soil which is dry. If any soil which lies in the region of high temperature and has evaporation more than rainfall it becomes dry or arid soil. E.g. Arid soil of the desert Rajasthan.

QUESTION: 24

Balancing the need to use resources and also conserve them for the future is called

Solution:

Resource conservation is the planned usage of natural resources to optimise their utility. Resources have to be used carefully and given time to get renewed. Balancing the need to use resources and also conserve them for the future is called sustainable development

QUESTION: 25

 In which of the following states is black soil found?

Solution:

Related tests