Test: Respiration - 2


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Respiration - 2


Description
This mock test of Test: Respiration - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Respiration - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Respiration - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Respiration - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Respiration - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The chlorophyll in photosynthesis is used for

Solution:

Chlorophyll (also chlorophyl) is any of several related green pigments found in cyanobacteria and the chloroplasts of algaeand plants. Its name is derived from the Greek words χλωρoς, chloros  Chlorophyll is essential in photosynthesis, allowing plants to absorb energy from light.

QUESTION: 2

Oxygen is carried by :-

Solution:

The oxygen carried by the erythrocytes can diffuse into the plasma and then through the capillary walls to reach the cells, whereas some of the carbon dioxide produced by the cells as a waste product diffuses into the capillaries to be picked up by the erythrocytes.

QUESTION: 3

Epiglottis guards the opening of :-

Solution:

The epiglottis is a flexible flap at the superior end of the larynx in the throat. It acts as a switch between the larynx and the esophagus to permit air to enter the airway to the lungs and food to pass into the gastrointestinal tract. The epiglottis also protects the body from choking on food that would normally obstruct the airway.

QUESTION: 4

Lungs are covered by :-

Solution:

Pleura is a serous membrane covering lungs and lining thoracic cavity.

QUESTION: 5

Breathing is controlled by a centre in the

Solution:

The medulla oblongata is the primary respiratorycontrol center. Its main function is to send signals to the muscles that control respiration to cause breathing to occur.

QUESTION: 6

Oxygen passes into the blood from the alveoli by a process called :-

Solution:

Every few seconds, with each inhalation, air fills a large portion of the millions of alveoli. In a process called diffusion, oxygen moves from the alveoli to the blood through the capillaries (tiny blood vessels) lining the alveolar walls.

QUESTION: 7

The small pores present of leaf’s surface are called

Solution:

Stomata are the tiny pores present in the epidermal surface of leaves. The poresare guarded by two kidney-shaped cells known as guard cells.

QUESTION: 8

The diffusion of CO2 across the alveolar membrane is 20 times faster than that of O2 because :-

Solution:

When gases are diffusing through liquids, for example across the alveolar membrane and into capillary blood, the solubility of the gases is important. The more soluble a gas is, the faster it will diffuse. In this case carbon dioxide diffuses much faster than oxygen, as it is much more soluble.

QUESTION: 9

Which of the following are respiratory organs of scorpion ?

Solution:


1. This is  T.S. of book lung of an arachnid (Scorpion).
 

2. The book lungs are respiratory organs and are always in pair.

3. Each book lung is comprised of numerous (100-130) leaflets arranged like leaves of the book.

4. Each leaflet is divided into compartments – the blood spaces through partitions of blood vessels.

5. The leaflets are separated from each other through air spaces.

QUESTION: 10

Carbon monoxide has greater affinity for haemoglobin as compared to oxygen by

Solution:

Carbon monoxide binds very strongly to the iron atoms in hemoglobin, the principal oxygen-carrying compound in blood. The affinity between CO and hemoglobin is 200 times stronger than the affinity between hemoglobin and oxygen. When CO binds to the hemoglobin it cannot be released nearly as readily as oxygen would be. The preferential binding of carbon monoxide to heme iron is the main reason for carbon monoxide poisoning. 

Similar Content

Related tests