Test: Respiration in Organisms


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Respiration in Organisms


Description
This mock test of Test: Respiration in Organisms for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Respiration in Organisms (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Respiration in Organisms quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Respiration in Organisms exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Respiration in Organisms extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In insects, air enters the body through

Solution:

Insect bodies have openings, called spiracles, along the thorax and abdomen. These openings connect to the tubular network, allowing oxygen to pass into the body, regulating the diffusion of CO2 and water vapor. 

QUESTION: 2

During exhalation, the ribs move

Solution:

During exhalation, i.e. releasing air during respiration, the ribs move downwards to reduce the volume of the thoracic cavity.

QUESTION: 3

Plants breathe through their stomata located in their

Solution:

Stomata are small openings on the leaves surface through which exchange of gases takes place in plants.

QUESTION: 4

Gills are respiratory organs in

Solution:

Gills are respiratory organs in fish. Gills intake oxygen from water.

QUESTION: 5

Breathing is a

Solution:
  • Breathing may be defined as the process of taking in oxygen from the environment and giving out carbon dioxide So, breathing is just a physical process in which no energy is released.
  • On the other hand, the process of respiration is more complex. It involves the inhalation of air, absorption and transport of oxygen to various cells of the body, oxidation of food in the cells, and elimination of carbon dioxide from the body. Thus, respiration is a biochemical process.
QUESTION: 6

In anaerobic respiration which chemical substance is produced?

Solution:

Anaerobic respiration occurs in the absence of oxygen and is less efficient than aerobic respiration. Unlike aerobic respiration, the end products here are ethyl alcohol as in alcoholic fermentation and lactic acid as in animal cells.

Thus Option C is correct.

QUESTION: 7

Blood is red coloured due to presence of

Solution:

Blood is red coloured due to the presence of hemoglobin pigment that carries oxygen.

QUESTION: 8

Inhalation is the

Solution:

The part of breathing during which oxygen rich air is taken in is called inhalation.

QUESTION: 9

More energy is released in

Solution:

During aerobic respiration, complete oxidation of food takes place and more energy is released in form of ATP.

QUESTION: 10

The opening of the pharynx to larynx is guarded by

Solution:

The pharynx opens in the larynx through the glottis which is guarded by leaf-like unpaired cartilage which is called epiglottis. It prevents the entrance of food into the trachea.

Related tests