Test: Secondary Activities


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Secondary Activities


Description
Attempt Test: Secondary Activities | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Ruhr coal fields are in

Solution:

This has been one of the major industrial regions of Europe for a long time. The Ruhr region is responsible for 80 percent of Germany’s total steel production.

QUESTION: 2

Industries owned and managed by the state and private initiatives fall under

Solution:

Joint sector industries are managed by joint stock companies or sometimes the private and public sectors together establish and manage the industries.

QUESTION: 3

Which of the following is a weight loss industry?

Solution:

 Sugarcane, the basic raw material of the sugar industries heavy, bulky, perishable and highly weight losing commodity. It is mainly transported by bullock carts, which takes a lot of time hence sugar sugar mills are located in in sugarcane producing areas to to save time and transportation cost.

QUESTION: 4

Which is not a part of cottage industry:?

Solution:

A cottage industry is a small-scale, decentralized manufacturing business often operated out of a home rather than a purpose-built facility.

QUESTION: 5

Which one of the following industry produces raw materials for other industries?

Solution:

The industry whose products are used to make other goods by using them as raw materials are basic industries. Ex. - Iron and Steel Industry.

QUESTION: 6

Bongaigaon is an important

Solution:

It is located in India and crude oil is found here.

QUESTION: 7

Handicraft is a

Solution:

Cottage industry is a household industry is run by craftsmen.

QUESTION: 8

One of the things that is important for light industry is

Solution:

One of the things that is important for light industry is accessibility. An example is electronic industry.

QUESTION: 9

Primary products are converted into more useful commodities by

Solution:
QUESTION: 10

Sillicon Valley is located in the

Solution:

is the correct option.Silicon Valley, in the southern San Francisco Bay Area of California, San Francisco is located on the West Coast of the United States

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code