Test: Soils


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Soils


Description
This mock test of Test: Soils for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Soils (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Soils quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Soils exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Soils extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Structure of arid soils are generally

Solution:

Arid soils range from red to brown in colour. They are generally sandy in structure and saline in nature.

QUESTION: 2

Khadar soils are found in:

Solution:

Khadar soils are coarse grained soils deposited by the rivers.

QUESTION: 3

In arid and semi-arid areas, lands unsuitable for cultivation should be converted into

Solution:

In arid and semi-arid areas, efforts should be made to protect cultivable lands from encroachment by sand dunes through developing shelter belts of trees and agro-forestry. Lands not suitable for cultivation should be converted into pastures for grazing.

QUESTION: 4

The state having very little alluvial soil area is

Solution:

Arunachal Pradesh has a high concentration of red and yellow soil.

QUESTION: 5

Black soils are best for growing

Solution:

Black soils are best for growing cotton. These soils are also known as the ‘Regur Soil’ or the ‘Black Cotton Soil’. The black soils are generally clayey, deep and impermeable.

QUESTION: 6

Ravines are widespread in the

Solution:

A region with a large number of deep gullies or ravines is called a badland topography. Ravines are widespread in the Chambal basin. Besides this, they are also found in Tamil Nadu and West Bengal. The country is losing about 8,000 hectares of land to ravines every year.

QUESTION: 7

Cultivation should never be done on the slope gradient of

Solution:

Land with slope gradient 15-25% is not suitable for cultivation

QUESTION: 8

Which of the following soils contain a large proportion of sodium, potassium and magnesium?

Solution:

Usara soil is also known as saline soil. It contains a large proportion of sodium, potassium and magnesium. It has salts largely because of the dry climate and poor drainage.

QUESTION: 9

Which of the following states have very little alluvial soil area?

Solution:

Alluvial soils are widespread in the northern plains and the river valleys. These soils coverabout 40 per cent of the total area of the country. Arunachal Pradesh has very little alluvial soil area.

QUESTION: 10

Most fertile soils are found in the

Solution:

Because in delta region fine silt is deposited by the rivers,it has most fertile soils.

Similar Content

Related tests