Test: Some Natural Phenomena - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Some Natural Phenomena - 2


Description
This mock test of Test: Some Natural Phenomena - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Some Natural Phenomena - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Some Natural Phenomena - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Some Natural Phenomena - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Some Natural Phenomena - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Static electricity charges can be produced by

Solution:

Static charge is charge that is not in motion. Charge stored in battery or cell and rubbing two substances create static charge.

QUESTION: 2

Earthquakes are caused by the

Solution:

Earthquakes are caused by the movement of earth plates in lower layer of earth.

QUESTION: 3

Earthing is the process of transferring charge from charged object to

Solution:

Earthing is the process of transferring charge from charged objet to earth. Earthing of building is done to prevent it from lightening.

QUESTION: 4

The area where earthquake are likely to occur are called

Solution:

Some area where chances of occurring earthquake is more than the others. Those are where earthquake are likely to occur are called seismic zone.

QUESTION: 5

Lightening strike could destroy

Solution:

Lightening strike could destroy life and property if falls on building or tree.

QUESTION: 6

The power of earthquake is measured in terms of

Solution:

The power of earthquake is measured in terms of Richter scale. Earthquake of more than 7 on Richter scale is very destructive.

QUESTION: 7

Lightening conductor is made up of

Solution:

Lightening conductor is used to protect the building against lightening. It is placed at the top of building to passes the charge to earth.

QUESTION: 8

_________ are used to protect the building against lightening.

Solution:

Lightening conductor is used to protect the building against lightening. It is placed at the top of building to passes the charge to earth.

QUESTION: 9

An earthquake is the

Solution:

An earthquake is the sudden shaking of earth due to disturbance in plates of earth. Huge loss of life and property may occur due to earthquake.

QUESTION: 10

Lightening is caused due to accumulation of

Solution:

Lightening is caused due to accumulation of opposite charge on two clouds that come in contact of each other.

QUESTION: 11

The earthquake measuring 7 or more on Richter scale

Solution:

Intensity of earthquake is measured on Richter scale. The earthquake measuring 7 or more on Richter scale can cause severe damage to life and property.

QUESTION: 12

Which scientist showed that lightening and sparks from clothes is same phenomenon?

Solution:

Benjamin Franklin showed that lightening and sparks from clothes is same phenomenon. In both cases, opposite charge come in contact of each other to create spark.

QUESTION: 13

Weathering is the

Solution:

Weathering is the breaking down of rocks into small pieces to form soil. It may occur due to heating, cooling and winds.

QUESTION: 14

The boundaries of earth

Solution:

The boundaries of earth’s plates where earthquake tends to occurs are called fault zone. Movement of plates occurs in this zone more frequently.

QUESTION: 15

The outermost layer of earth is called

Solution:

The outermost layer of earth is called crust. The middle layer is called mantle and innermost layer is called core.

QUESTION: 16

Earthquake is caused by

Solution:

Earthquake is caused by disturbance in plates of earth deep inside the earth crust. It causes huge loss of life and property.

QUESTION: 17

Which of the following is not a natural phenomenon?

Solution:

Earthquake, cyclone and lightening are natural phenomenon as it occurs naturally but cooking is a manmade process.

QUESTION: 18

Sparkers can be seen on electric pole. Which wires become

Solution:

A tall tree, high building or a high pillar may be dangerous during lightning because there are chances that they can collapse. So we should maintain a certain position in an open field which makes our body the smallest target to be struck.

QUESTION: 19

Which of the following state India is not likely to be affected by earthquake?

Solution:

Jammu Kashmir, Gujarat and Rajasthan are Indian state falling in seismic zone. Uttar Pradesh is not likely to be affected by earthquake.

QUESTION: 20

The electric charges generated by rubbing are

Solution:

The electric charges generated by rubbing two substances are called static charge. Static charge is charge at rest.

Related tests