Test: Sound - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Sound - 1


Description
This mock test of Test: Sound - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Sound - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Sound - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Sound - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Sound - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Pitch of sound depends upon

Solution:

The number of vibration per second is called frequency. The pitch of sound depends upon frequency of sound.

QUESTION: 2

What is the length of vocal cords in men?

Solution:

The vocal cords in men are about 20mm long. In Women these are about 5mm shorter.

QUESTION: 3

Sound is produced by

Solution:

Sound is produced by vibration of object. Vibration creates disturbance in medium which reaches to observer ear through air, water or solid medium.

QUESTION: 4

The hearing range of human ear is

Solution:

The range of audible frequencies for human ear is 20Hz to 20,000Hz.

QUESTION: 5

When a tightly stretched band is plucked it

Solution:

When a tightly stretched band is plucked it vibrate and produce sound due to disturbance in medium.

QUESTION: 6

Which of the following factor influence speed of sound most?

Solution:

Speed of sound depends upon nature of medium, temperature, humidity and source of sound but nature of medium influence the speed of sound most. Sound travels faster in solid medium than air and water.

QUESTION: 7

 1 hertz is equal to

Solution:

1Hz= 1 vibration/second

1 minute=60 seconds
Hence, 1 hertz = 60 vibrations /minute

QUESTION: 8

In most of the cases vibration of objects are not visible because

Solution:

The vibrations of object are not visible because in most of the cases amplitude of waves are very small. Amplitude is the maximum displacement from mean position.

QUESTION: 9

Loudness of sound depends upon its

Solution:

Loudness is directly proportional to the amplitude of sound waves. If the amplitude is high then sound will be louder and the sound will be feeble if the amplitude is low.

QUESTION: 10

Vibrating part of flute is

Solution:

Sound is produced by vibration of body. In flute, the vibrating part is air column inside the flute.

Similar Content

Related tests