Test: Sound - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Sound - 2


Description
This mock test of Test: Sound - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Sound - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Sound - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Sound - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Sound - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Sound of single frequency is called a

Solution:

The sound of single frequency is called tone. A number of tones together form a note of the sound.

QUESTION: 2

The shape of the outer part of human ear is like a

Solution:

Human ear consist of three parts- outer ear, middle ear and inner ear. The shape of outer ear is like a funnel through which vibration reaches to eardrum.

QUESTION: 3

In which medium sound travels faster?

Solution:

The speed of sound depends upon the material medium in which sound is travelling. Sound travels faster in solid (metals) followed by water and air respectively.

QUESTION: 4

Sound lost more energy in

Solution:
As it travels, a sound wave's energy is slowly lost as heat. This happens because the molecules of the medium through which it is travelling knock against each other as they transmit the sound wave energy.
Because a gas, such as the air, presents less friction to a sound wave than a solid, it can travel a longer distance before all it's energy is lost. A solid barrier such as a wall, on the other hand, will quickly absorb the sound wave, and prevent it from travelling as far.
QUESTION: 5

In human beings, sound is produced due to vibration of

Solution:

Vocal cords are situated in neck of human beings. Sound is produced due to vibration of vocal cords.

QUESTION: 6

Pitch of sound depends upon

Solution:

The number of vibration per second is called frequency. The pitch of sound depends upon frequency of sound.

QUESTION: 7

The time-period is

Solution:

The time takes to complete one vibration is called time-period. Time period is inversely proportional to frequency. Time-period 1/frequency

QUESTION: 8

Tympanic membrane is another name of

Solution:

Tympanic membrane is another name of eardrum. When vibrations of audible range reach to eardrum it starts vibrating to produce sound.

QUESTION: 9

Damage to which of the following parts of ear cause hearing impairment?

Solution:

drum vibrates to produce sound which is interpreted by brain.

QUESTION: 10

The nature of sound waves is

Solution:

Sound wave is longitudinal wave as it consists of compression and rarefaction. The region of high density form compression and that of less density rarefaction.

QUESTION: 11

Ultrasound equipment for investigating and tracking medical problems, works at frequency

Solution:

Ultrasound equipment is used for investigating and tracking medical problems. The sound of frequency greater than 20000 Hz is called ultrasound.

QUESTION: 12

The SI unit of frequency is

Solution:

The SI unit of frequency is

QUESTION: 13

The minimum distance from sound reflecting surface to hear an echo is about

Solution:

The speed of sound in air is about 344 m/s and minimum time-interval between two sounds require is 0.1second to hear two sound. So, 2xdistance = speed x time = 344x0.1= 34.4 m. minimum distance from sound to reflecting surface is 17.2m.

QUESTION: 14

Speed of sound __________ with increase in temperature

Solution:

The speed of sound increase with increase in temperature. At higher temperature, the particles of medium have higher energy to vibrate faster.

QUESTION: 15

The pitch of sound depends on the __________ of the vibrating body.

Solution:
QUESTION: 16

One of the most common well-known periodic motion is that of

Solution:

The motion of object which repeats after fixed interval of sound is called periodic motion. Simple pendulum is most common well-known periodic motion.

QUESTION: 17

Sound cannot travel through

Solution:

Sound cannot travel through vacuum as sound require material medium for its propagation. Sound can travel through air, water and solids.

QUESTION: 18

Range of audible sound is

Solution:

The range of audible sound is 20Hz to 20,000Hz. The sound above the 20,000Hz is called ultrasound and less than 20Hz is called infrasound.

QUESTION: 19

The sound of frequency more than 20,000Hz is called

Solution:

The sound of frequency more than 20,000Hz is called ultrasound. Ultrasound cannot be heard by human.

QUESTION: 20

Ultrasound is used in

Solution:

Ultrasound is used in echocardiography to known the functioning of heart. Echocardiography is common known as ECG.

Related tests