Test: Stars & the Solar System- 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Stars & the Solar System- 2


Description
Attempt Test: Stars & the Solar System- 2 | 20 questions in 20 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Water in liquid form is found only on

Solution:

Water in liquid form is found only on the earth. Water is essential for survival of life. On earth water is present as solid, liquid and gaseous state.

QUESTION: 2

The path of planet around the sun is called its

Solution:

Planets revolve around the Sun on fixed path. The path of planet around the Sun is called its orbits.

QUESTION: 3

Sun is

Solution:

Sun is huge ball o gases emitting heat and light due to nuclear fusion. The size of Sun is very much larger than earth

QUESTION: 4

The brightest object in clear night sky is

Solution:

Moon is the brightest object in clear night sky. Moon reflects the light of sun as it does not have its own light.

QUESTION: 5

Moon is the

Solution:

Moon is the natural satellite of earth as moon revolves around the sun in fixed orbit. Moon reflect the light of Sun.

QUESTION: 6

The various shapes of bright part of moon is called

Solution:

The various shapes of bright part of moon is called phases of moon. The shape of moon keeps changing every day.

QUESTION: 7

Which planets have huge red spot

Solution:

Jupiter's Great Red Spot is a gigantic storm that's about twice as wide as Earth, circling the planet in its southern hemisphere.

QUESTION: 8

The celestial body nearest to the earth is

Solution:

The Moon is the planets nearest to the Earth. All of these celestial bodies are continuously held captive to the sun by the effect of gravity; the bodies are continually forced to orbit the sun as the central body in elliptical orbits.

QUESTION: 9

Neptune have very low temperature due to

Solution:

Neptune is far from the Sun. Due to far distance Neptune have very low temperature as light of sun reaches less there.

QUESTION: 10

A piece of rock which burns as it falls through the earth atmosphere is

Solution:

A piece of rock which burns as it falls through the earth atmosphere due to friction is called meteorites.

QUESTION: 11

The Sun is a

Solution:

The Sun is a star that emits heat and light. Sun appear larger than other stars due to closeness from earth.

QUESTION: 12

Millions of stars together form

Solution:

Million of stars together make a galaxy. Our solar system falls under the milky way galaxy.

QUESTION: 13

Small celestial body revolving around a planet is called

Solution:

Satellites are small celestial body revolving around a planet. Moon is the natural satellite of earth.

QUESTION: 14

Which of the following is not a planet?

Solution:

Mars, Saturn and Mercury are planets of earth that revolve around the Sun. Moon is the natural satellite of Sun.

QUESTION: 15

Which of the following physical quantities has light year as its unit?

Solution:

One light year is the distance travelled by light in one year, i.e. 

9.46×1012km.

QUESTION: 16

In a solar system, the planets between which the earth lies are

Solution:

In solar system, planets revolve around the Sun. Earth lies between planet Venus and Mars.

QUESTION: 17

Celestial bodies that emit heat and light in one year are called

Solution:

Celestial bodies that emit heat and light throughout the year are called stars. Stars are huge ball of gases that emit heat and light.

QUESTION: 18

Distance traveled by light in one year is called

Solution:

The distance traveled by light in one year is called light year. Light year is unit of large distance.

QUESTION: 19

The number of planets in our solar system is

Solution:

There are eight planets in our solar system. They are Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune.

QUESTION: 20

Path along which celestial bodies revolve around the Sun is called

Solution:

Orbit is the gravitationally curved path of an object about a point in space

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code