Test: The World Population- 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: The World Population- 1


Description
Attempt Test: The World Population- 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

About _______ percent of population live in plains.

Solution:

Due to the availability of flat terrain and other facilities.

QUESTION: 2

Density of population is measured in terms of

Solution:

The ratio between the number of people to the size of land is the density of population. There are areas with high, medium and low density of population.

QUESTION: 3

India’s population will double itself in:

Solution:

The annual population growth rate in India is 1.9 per cent. At this rate India’s population of over 1 billion will double in 36 years.

QUESTION: 4

A social factor that influences the distribution of population is

Solution:

Political unrest is a part of social and cultural environment. Rest all are the geographical factors.

QUESTION: 5

The world population around 1750 A.D. was

Solution:

Around 1750 A.D., at the dawn of the Industrial Revolution, the world population was 550 million. World population exploded in the eighteenth century after the Industrial Revolution.

QUESTION: 6

Which continent has the highest growth of population?

Solution:

Africa has the highest rate of population growth among the continents.

QUESTION: 7

Migrants moving out of a place are called

Solution:
QUESTION: 8

Migrations of people from one country to another country are called

Solution:
QUESTION: 9

According 2001 census density of population of India is

Solution:

The correct answer is C as per the 2011 Census, GoI, the population density of India in terms of number of persons per square kilometre had reached 382 persons per sq km as compared to 325 persons per sq km in the 2001 Census. This represents a rise by about 57 people per sq km of India on average as compared to the last Census.

QUESTION: 10

Cultural environment consist of

Solution:

The correct answer is D as culture environment includes settlements

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code