Test: Transport And Communication


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Transport And Communication


Description
This mock test of Test: Transport And Communication for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Transport And Communication (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Transport And Communication quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Transport And Communication exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Transport And Communication extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Man started using animals for transportation about:

Solution:

Horses and mules were the chief beasts of burden.

QUESTION: 2

Huge data is transmitted to long distances with the help of:

Solution:

Optical fibres help transmit data at a very high speed.

QUESTION: 3

Road network of U.S.A is ….. Km long:

Solution:

USA has a very long network of roads.

QUESTION: 4

In thickly forested areas and mountains, which mode of transport is best suited:

Solution:

Human portage is still important in thickly-forested regions or the areas of extremely rugged terrain mountains where it is very difficult to construct roads.

QUESTION: 5

The best mode of transporting fuel oil and water in a thickly forested area and on mountains is:

Solution:

The best mode of transporting fuel oil and water in a thickly forested area and on mountains is pipelines. It is so, because humans cannot move on rough terrains where metalled roads cannot be constructed.

QUESTION: 6

Which is the last point of HBJ pipeline in Northern India?

Solution:

HBJ pipeline has been constructed by Gas Authority of India Limited (GAIL) to transport gas. It is 1,750 km long and connects Hazira in Maharashtra to Bijapur in M.P. and Jagdishpur in U.P.

QUESTION: 7

Which country has the longest road network in the world?

Solution:

USA accounts for 33% of the world's total motorable road length.

QUESTION: 8

The longest National Highways of India is:

Solution:

N.H. 6 connects Kanyakumari and Varanasi.

QUESTION: 9

The longest double tracked and electrified transcontinental railway in the world is the:

Solution:

The longest double tracked and electrified transcontinental railway in the world is the Trans-Siberian railway.

QUESTION: 10

Densest rail network in the world is found in:

Solution:

In Europe, there are approximately 4,40,000 km of railways.