31 Years NEET Previous Year Questions: Evolution - 1


30 Questions MCQ Test Biology 31 Years NEET Chapterwise Solved Papers | 31 Years NEET Previous Year Questions: Evolution - 1


Description
Attempt 31 Years NEET Previous Year Questions: Evolution - 1 | 30 questions in 25 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Biology 31 Years NEET Chapterwise Solved Papers for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The factor that leads to Founder effect in a population is:   [NEET 2021]

Solution:
  • If the same change occurs by chance, it is called genetic drift.
  • Sometimes the change in allele frequency is so different in the new sample of population that they become a different species.
  • The original drifted population becomes founders and the effect is called founder effect.
QUESTION: 2

Which of the following refer to correct example(s) of organisms which have evolved due to changes of the environment brought about by anthropogenic action?  [NEET 2020]
(i) Darwin’s Finches of Galapagos islands.
(ii) Herbicide-resistant weeds
(iii) Drug-resistant eukaryotes.  
(iv) Man-created breeds of domesticated animals like dogs.

Solution:

Evolution by Anthropogenenic action is because of the interference by human beings. Anthropogenenic shows herbicide resistant weeds, drug resistant eukaryotes and mancreated breeds of domesticated animals like dogs and darwin’s Finches of Galapagos islands is an example of natural selection.

QUESTION: 3

In a species, the weight of a newborn ranges from 2 to 5 kg. 97% of the newborn with an average weight between 3 to 3.3 kg survive whereas 99% of the infants born with weights from 2 to 2.5 o r 4.5 to 5 kg die. Which type of selection process is taking place?    [NEET 2019]

Solution:

Stabilising selection is a balancing type of natural selection that favours average-sized individuals and eliminates extreme individuals.

QUESTION: 4

The similarity of bone structure in the forelimbs of many vertebrates is an example of    [NEET 2018]

Solution:
  • Homologous organs are those organs that have the same fundamental structure but are different in functions. 
  • Wings of birds and forelimbs of horse show homology because skeletal parts of their forelimbs are similar in structure and arrangement but have different functions.

QUESTION: 5

Genetic drill operates in    [NEET 2016]

Solution:
  • The random changes in gene frequencies in a population occurring by chance alone rather than by natural selection are called genetic drift or Sewall Wright effect. 
  • The effects of genetic drift are most marked in a very small isolated population, although it occurs in all populations.

QUESTION: 6

Which one of the following experiments suggests that simplest living organisms could not have originated spontaneously from nonliving matter?

[2005]

Solution:

Spallanzani’s experiment : He boiled the meat and vegetables for more than an hour to prepare broth and placed them in open and sealed flasks. The maggots of housefly developed in the open flasks but did not appear in sealed flasks. This disapproved the theory of spontaneous creation. (Th. of abiogenesis).

QUESTION: 7

Which one of the following phenomena supports Darwin’s concept of natural selection in organic evolution?

[2005]

Solution:

When DDT was sprayed to kill mosquitoes, there were only few mosquitoes which were already resistant to DDT, and hence survived. Most of the mosquitoes which were sensitive to DDT died.
Due to differential reproduction the resistant mosquitoes got more chances of reproduction and multiplied. After few generations most of the mosquitoes were resistant. The sensitive were very few. This supports Darwin’s theory of natural selection and survival of the fittest.

QUESTION: 8

Using imprints from a plate with complete medium and carrying bacterial colonies, you can select streptomycin resistant mutants and prove that such mutations do not originate as adaptation. These imprints need to be used

[2005]

Solution:

Adaptation is generally due to selection of pre-existing variations and not due to new mutations or variations. This tends to support Darwin’s theory of natural selection. The basis was proved by replica plating experiment of Joshua Lederberg and Esther Lederberg.  A number of sterile agar plates having antibiotic streptomycin were prepared. Bacteria  were inoculated on the renicilling plates from the master plate by sterile velvet plate. Most bacterial colonies did not form replicas and inoculum died. Moreover a few colonies survived showing that they were resistant to streptomycin.

QUESTION: 9

De Vries gave his mutation theory on organic evolution while working on:

[2005]

Solution:

De Vries gave his mutation theory on organic evolution while working on Oenothera lamarckianaOenothera lamarckiana is an annual plant commonly called as evening primose. De Vries in his experiment observed that original plant showed some offsprings with different phenotypes. These mutations were passed from offsprings to their progeny. However, late it was observed that the variations were due to chromosomal segregations and not due to mutations.

QUESTION: 10

Which one of the following amino - acid was not found to be synthesized in Miller's experiment ?

[2006]

Solution:

Miller and Urey were the two scientists who recreated the conditions of primitive earth in laboratory and abiotically synthesized amino acids and bases. They synthesized glycine, aspartic acid and alanine in abundant quantities while glutamic acid is not synthesized in their experiment.

QUESTION: 11

Jurassic period of the mesozoic era was characterised by

[2006]

Solution:

Jurassic period of meoszoic era was about 19-20 crore years ago & lasted for about 5.5-6 crore years. The climate was hot and damp. It is called the age of dinosaurs. Ist primitive bird Archaeopteryx evolved from reptiles. Ist angiosperm appeared as a dicotyledon but gymnosperms were dominant.

QUESTION: 12

Evolutionary history of an organism is known as

[2006]

Solution:

Paleontolog y is the study of fossils. Ontogeny is the process of development of organism in the embryo stage and phylogeny is known as the history of an organism through ages during evolution.

QUESTION: 13

An important evidence in favour of organic evolution is the occurrence of

[2006]

Solution:

Homologous organs represent the divergent evolution. These are the organs belonging to different organisms of different species may be for dissimilar function but they all have the same basic structure. On the other hand vestigial organs show that how a species evolved from its ancestors through the ages according to the use and disuse of organs. These are the organs which were sometime functional in humans (or may be any other organisms) but during the course of evolution their utility gradually decline and now they are present as nonfunctional and vestigial organs.

QUESTION: 14

Which one of the following is not a living fossil?

[2006]

Solution:

Archaeopteryx is a fossile (dead) found from the mesozoic rocks. It is a connecting link between reptiles and birds.

QUESTION: 15

When two species of different genealog y come to resemble each other as a result of adaptation, the phenomenon is termed

[2007]

Solution:

The analogous organs show convergent evolution due to similar adaptions which do not support organic evolution.

QUESTION: 16

Among the human ancestors the brain size was more that 1000 cc in

[2007]

Solution:

Homo habilis had a cranial capacity in the range of 680 - 720 c.c & that of . Homo erectus erectus 775 -  990 c.c., Homo erectus pekinesis 915-1200 c.c. Homo nenderthalensis 1300-1600 c.c.

QUESTION: 17

Which one of the following statement is correct?

[2007]

Solution:

option  ( c ) ontogeny repeats phylogeny  is correct answer. 

Explanation:- 

Recapitulation theory or Biogenetic law states that oncology (development of embryo) is recapitulation of phylogeny (ancestral  sequence) . 
So, the correct option is " Ontogeny repeats phylogeny"

QUESTION: 18

The concept of chemical evolution is based on 

[2007]

Solution:

The concept of chemical evolution is based on possible origin of life by combination of chemicals under suitable environmental conditions. The distribution of elements in the cosmos is the result of many processes in the history of the Universe. It provides us with a powerful tool to study the Big Bang, the density of baryonic matter, nucleosynthesis and the formation and evolution of stars and galaxies.

QUESTION: 19

The finches of Galapagos islands provide an evidence in favour of

[2007]

Solution:

The finches of Galapagos islands provides an evidence in favour of biogeographical evolution 

QUESTION: 20

What is common between parrot, platypus and kangaroo?

[2007]

Solution:

Only birds and mammals are homeothermous.

QUESTION: 21

Which one of the following is a matching pair of a body feature and the animal possessing it ?

[2007]

Solution:

Leech possesses a ventral central nervous system. Scorpion has a dorsal heart. Pharyngeal gill slits and post- anal tail are characteristic features of chordates. Chameleon is a chordate, so it possesses pharyngeal gill- slits in embryonic stage. Octopus is a non-chordate.

QUESTION: 22

What is common to whale, seal and shark?

[2007]

Solution:

The analogous organs show convergent evolution due to similar adaptation. They do not support organic evolution. Whale, seal and shark shows convergent evolution due to similar habitats.

QUESTION: 23

Industrial melanism as observed in peppered moth proves that

[2007]

Solution:

Industrial melanism is a term used to describe the evolutionary process in which darker individuals come to predominate over lighter individuals since the industrial revolution as a result of natural selection. In 1848 a black form of the moth was recorded in Manchester and by 1895, 98% of the peppered moth population in Manchester was black. This black "melanic" form arose by a recurring random mutation, but its phenotypic appearance had a strong selective advantage in industrial areas.

QUESTION: 24

Adaptive radiation refers to

[2007]

Solution:

Adaptive radiation refers to evolution of different species from a common ancestor. The mammals are adapted for different mode of life i.e. they show adaptive radiation. They can be aerial (bat), aquatic (whale and dolphins), burrowing or fossorial (rat), cursorial ( horse), scantorial (squarrel) or arboreal (monkey). The adaptive radiation, the term by osborn, is also known as Divergent evolution.

QUESTION: 25

One of the important consequences of geographical isolation is

[2007]

Solution:

Speciation takes place via reproductive isolation which is the most important consequence of geographical isolation.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 26

Which one of the following in birds, indicates their reptilian ancestry?

[2008]

Solution:

Scales on their hind limbs and eggs with calcareous shell, indicates in birds about their reptilian ancestry. 

QUESTION: 27

Darwinism finches are an excellent example of 

[2008]

Solution:

Darwin's Finches are an excellent example of adaptive radiation. Adaptive radiation is  the occurrence of the diversification of a single or small groups of species into a large number or descendents that occupy various ecological niches. This is an evolutionary  process driven by natural selection. 

QUESTION: 28

Thorn of Bougainvillea and tendril of cucurbita are example of

[2008]

Solution:

Thorn of Bougainvillea and tendril of Cucurbita are example of homologous chromosomes. 

QUESTION: 29

Which one of the following pairs of items correctly belongs to the category of organs mentioned against it?

[2008]

Solution:

Nephridia of earthworm and malphigian tubules of cockroch belongs to excretory organs. Earthworm has a well developed excretory system which is composed of large number of minute, coiled and glandular segmentally arranged excretory tubules called the nephridia. Malphigian tubules of cockroach are extremely fine yellowish unbranched thread like structure present at the function of midgut and hindgut. 

QUESTION: 30

Which one of the following is incorrect about the characteristics of protobionts (coacervates and microspheres) as envisaged in the abiogenic origin of life?

[2008]

Solution:

A protobiont is an aggregate of abiotically produced organic molecules surrounded by a membrane or a membrane-like structure. Protobionts exhibit some of the properties associated with life, including simple reproduction, metabolism and excitability, as well as the maintenance of an internal chemical environment different from that of their surroundings. It has been suggested that they are a key step in the origin of life on earth. Experiments by Sidney W. Fox and Aleksandr Oparin have demonstrated that they may be formed spontaneously, in conditions similar to the environment thought to exist on an early Earth.

Protobionts are excitable, metabolically active, inaccurately reproducing protein clusters. These clusters form when their protein parts are mixed with cold water: they self-assemble into microspheres. Protobionts also can release voltage like a neuron because some protobionts store energy through a similar method of membrane potential as organelles. If coated with a semipermeable membrane, a protobiont will swell and contract osmotically when in solutions of differing salt concentrations. The protobiont shares its weak catabolic capabilities with the liposome. They were partially isolated from environment, but, they could not separate combinations of molecules from the surroundings. Other statements are correct and only option B is incorrect. Thus, the answer is option B

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code