Mock Test: SSC JE Civil Engineering (CE)- 2


200 Questions MCQ Test Mock Test Series of SSC JE Civil Engineering | Mock Test: SSC JE Civil Engineering (CE)- 2


Description
Attempt Mock Test: SSC JE Civil Engineering (CE)- 2 | 200 questions in 120 minutes | Mock test for SSC preparation | Free important questions MCQ to study Mock Test Series of SSC JE Civil Engineering for SSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

If "DEAN" is written as "NOKX," then "NEED" is written as :

Solution:

Similarly

QUESTION: 2

In the given figure, which is not a part of X?

Solution: 6 and 9 are parts of Y.
QUESTION: 3

Which diagram represents the relation between brinjal, meat, vegetables?

Solution:

Eggplants are vegetables but meat is not vegetables.

QUESTION: 4

From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Question Figures:

Answer Figures:

Solution:

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 5

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Hen: Egg: :Tree:?

Solution: Just as the hen produces eggs, the tree produces fruits.
QUESTION: 6

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

QPON : MLKJ : : XWVU : ?

Solution: Q(+1) P(+1) O(+1) N(+1) M(+1) L (+1) K(+1) J

X(+1) W(+1) V(+1) U(+1) T(+1) S(+1) R(+1) Q

QUESTION: 7

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Man : Autobiography : : Nation : ?

Solution: Any past events, facts, stories written about any person is known as biography.

Similarly, any past events, facts, and stories about a nation are known as the nation’s history.

Hence, D is the correct option.

QUESTION: 8

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

5 : 2431 : : 8 : ?

Solution: 10 = 5 × 2

Similarly

8 X 2=16

From option B

5+4+6+1=16

So answer=5461

QUESTION: 9

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

AB : L : : BC : ?

Solution: AB=12

L=12

BC=23

W=23

QUESTION: 10

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

72 : 18 : : 56 : ?

Solution: 7+2=9,9 × 2=18

5+6=11,11 × 2=22

QUESTION: 11

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Solution: L = 12

S = 19

Similarly

L = 12

T = 20

So

L/T = 20/12

QUESTION: 12

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

7 : 48 : : 12 : ?

Solution: 7=72=49-1=48

Similarly

12=122=144-1=143

QUESTION: 13

Which Venn diagram shows the relation between male, female, and teacher?

Solution:

If the teacher is both male and female, option D is the correct answer.

QUESTION: 14

Find the number of triangles in the given figure.

Solution: The number of triangles in the given figure is 10.
QUESTION: 15

Find the number of triangles in the given figure.

Solution: The number of triangles in the given figure is more than 7.
QUESTION: 16

If A is used for symbol E, R for A, X for R, S for M, W for T, O for P, E for W, and T for O, then what will be the form for "WARMOTE"?

Solution: W→E

A→R

R→X

M→S

O→T

T→W

E→A

WARMOTE→ERXSTWA

QUESTION: 17

Which number is opposite to 6?

Solution: 6 2 1

6 4 3

5 shows everyone, 5 is behind 6

QUESTION: 18

What is the next number in this series, 1, 2, 6, 24, 120, 720?

Solution: Just Multiply each term in the given sequence with natural numbers. i.e., 1 to infinity ( need of the question is only till 7).

So,

1 x 1 = 1

1 x 2 = 2

2 x 3 = 6

6 x 4 = 24

24 x 5 = 120

120 x 6 = 720

QUESTION: 19

Which figure will be found after opening the punched folded figure?

Question figure:

Answer figure:

Solution:

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 20

Directions: In each of the following questions, a sequence is given in which one term is missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the sequence.

Solution: This quadrilateral is the sum of two digits (9 + 8) in reverse.
QUESTION: 21

Raja walks slower than Raghu, and Raghu walks as fast as Guru, and Krishna walks faster than Guru. Who walks the fastest?

Solution: The Raja walks slowly, then Raghu and Raghu move like Guru and Krishna walk faster than the Guru. The fastest Krishna walks.
QUESTION: 22

Fill in the blanks with suitable letters.

a _ c _ ba _ ca _ cb

Solution: a a c b b a c c a c c b
QUESTION: 23

Find the next figure of the following series.

Question Figure

Answer Figure

Solution:

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 24

A word is represented by the only set of members given in any one of the alternatives. The set of numbers given in the alternatives is represented by two classes of alphabets as in the two matrices given below. The column and row of Matrix-I are numbered from 0 to 4, and those of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from the matrices can be represented first by its row and then by its column. e.g., 'P' can be represented by 11, 23, etc., and 'R' can be represented by 57, 65, etc. Similarly, you have to identify the set for the word 'MARS.’

Solution: 75,13,40,67

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 25

Find the missing number from the given table.

Solution: Clearly, (1 row) × (second row) × (third row) = 4 row should be the missing number in the first column, 6 × 5 × 4 = 120 in the second column, 6 × 7 × 3 = 126 in the third column. Again,

8×5×x=320

x = 8

QUESTION: 26

Find the mirror image for the given figure.

Question Figure

Solution:

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 27

Find the mirror image for the given figure.

Question Figure

Answer figure

Solution:

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 28

Find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives.

Solution: All but 64 can be divided by 5.
QUESTION: 29

Find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives.

Solution: New Delhi is central and capital, while all others are only capitals.
QUESTION: 30

Find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives.

Solution: Except for option A, all the other options are used for data transfers.
QUESTION: 31

Find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives.

Solution: Option D has a vowel.
QUESTION: 32

Find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives.

Solution: Apart from tomatoes, vegetables are grown in all other lands.
QUESTION: 33

Find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives.

Solution: Except Dispur, all others are countries.
QUESTION: 34

X is more powerful than Y, and Y is more powerful than Z, P is more powerful than Q, but less than Y. Q is also more powerful than Z. Who is the least powerful?

Solution: X > Y > P > Q > Z
QUESTION: 35

If '+' stands for 'division'÷ '×' stands for 'addition'+ '-' stands for 'multiplication'× '÷' stands for 'subtraction', then which of the following options is correct?

Solution:

We have,

(A) 36 ÷ 6 × 3 + 5 − 3 = 24

⇒ 6 × 3 + 5 − 3  = 24

⇒18 + 5 − 3 = 24

⇒20 = 24(Incorrect)

(B) 36+6÷3−2×6=20

⇒ 36 + 2 − 12 = 20

⇒ 26 = 20 (Incorrect)

(C) 36 − 6 ÷ 3 + 5 = 45

⇒ 36 − 2 + 5 = 45

⇒34 + 5 = 45

⇒39 = 45 (Incorrect)

(D) 36 × 6 ÷ 3 + 5 − 3 = 74

⇒ 36 × 2 + 5 − 3 = 74

⇒72 + 5 − 3 = 74

⇒ 74 = 74 Correct)

Hence the correct answer is option (D)

QUESTION: 36

Which word cannot be made by the given word.

BRITTANICA

Solution: ANTARCTICA- Double C occurs in this word but only one C in the given question word. Therefore ANTARCTICA did not constitute this given word.
QUESTION: 37

Which word cannot be made by the given word.

REJUVENATION

Solution: REJUVENATION - S does not come in this word, and option (C) is S. Hence REVISION is not formed from the given word.
QUESTION: 38

Choose the correct option which completes the series.

ADG, XVT, BEH, WUS, ?

Solution:

QUESTION: 39

Which of the following words will be at third place in the Dictionary?

Solution: From the alphabet series-

1.Collegiate

2. Collinear

3.Collision

4. Colloquy

QUESTION: 40

Find the number of students who got either Chemistry or Biology only as a subject?

Solution: 22 + 8=30
QUESTION: 41

Find the number of students in the year 2010?

Year 2005 2006 2007 2008 2009 2010

No. of Students6 15 35 77 143 ?

Solution:

2*3=6

3*5=15

5*7=35

7*11=77

11*13=143

Thus,

13*17=221

QUESTION: 42

Which figure will complete the question figure?

Question Figure:

Answer Figure:

Solution:

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 43

In the following question, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will same pattern and fill in the blank spaces.

5, 6, 7, 8, 10, 11, 14,

Solution: The given sequence is a combination of two series

I. 5, 7, 10, 14 and

II. 6, 8, 11, (....)

The pattern in both I and II is + 2, + 3, + 4,....

∴ Missing number = 11 + 4 = 15.

QUESTION: 44

Directions: In the following questions, some statements are given. Conclusions are given after the statements. While studying the statements carefully, consider the conclusions given below. Select the correct conclusion using the codes given below.

Statement:

All teachers are experienced.

Some teachers are unmarried.

Conclusion:

I. Some experienced are unmarried

II. Some unmarried are experienced

Solution:

QUESTION: 45

Arrange the following words as they appear in the dictionary?

1. Chemistry

2. Chamber

3. Cheap

4. Cheerful

Solution: Chamber→Cheap→Cheerful→Chemistry
QUESTION: 46

Raju started his Journey by going 4 km towards the north direction, then 3 km towards the west, and then 8 km south. How far is he from the initial point?

Solution:

QUESTION: 47

Directions: In the following questions, some statements are given. Conclusions are given after the statements. While studying the statements carefully, consider the conclusions given below. Select the correct conclusion using the codes given below.

Statement:

All students are girls.

No girl is dull.

Conclusion:

I. No boy is in class.

II. No student is dull.

Solution:

QUESTION: 48

Directions: In each of the following questions, a sequence is given, in which one term is missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the sequence.

Solution: In the first column, 3 X 100 + (5 X 9) x1 = 345 in the second column, 4 X 100 + (3 X 10) x2 = 460 in the third column, missing number = 5 X 100 + (9 X 11) x3 = 797
QUESTION: 49

If "LEVEL" is written as "MFWFM," then how can we write "VELEL"?

Solution: L→M

E→F

V→W

E→F

L→M

Similarly

V→W

E→F

L→M

E→F

L→M

QUESTION: 50

Question Figures:

Answer Figures:

Solution:

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 51

The opportunity cost of a factor of production is-

Solution: what has to be paid to retain it in its present

Opportunity costs in production

The explicit opportunity cost of the factors of production not already owned by a producer is the price that the producer has to pay for them. For instance, if a firm spends $100 on electrical power consumed, its explicit opportunity cost is $100.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 52

Investment multiplier shows the effect of investment on-

Solution: When investment increases by a certain amount, aggregate income increases by a multiple of that investment. Investment multiplier shows a relationship between the initial increment in investment and the resulting increment in national income. It is a measure of change in national income caused by the change in investment.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 53

The climatic zones are classified on the basis of-

Solution: Climate zones are classified based on rainfall.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 54

King Kharvela was the greatest ruler of the Chedi Dynasty of-

Solution: Kharvela was the third and greatest emperor of the Chedi dynasty of Kalinga (present-day Odisha). The primary source of information about Kharavela is his famous Hanthigumpha inscription. During his reign, the Chedi dynasty ascended to eminence, which had been subdued since the devastating war with Ashoka.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 55

The curcumin is isolated from-

Solution: Curcumin (diferuloylmethane), the natural yellow pigment in turmeric, is isolated from the rhizomes of the plant Curcuma longa. Turmeric became an essential spice to mankind when it was observed that the addition of turmeric powder in food preparation preserved its freshness and nutritional value.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 56

Which one of the following is issued by the court in case of illegal detention of a person?

Solution: A writ of habeas corpus (which literally means to "produce the body") is a court order demanding that a public official (such as a warden) deliver an imprisoned individual to the court and show a valid reason for that person's detention. The procedure provides a means for prison inmates, or others acting on their behalf, to dispute the legal basis for confinement. Habeas corpus has deep roots in English common law.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 57

By which Charter Act, the East India Company's monopoly of trade with China came to an end?

Solution: Charter Acts of 1813 was an Act of the Parliament of the United Kingdom which renewed the charter issued to the British East India Company and continued the Company's rule in India. However, the Company's commercial monopoly was ended, except for the tea trade and the trade with China.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 58

In the resistance color code, the fourth band, signifies-

Solution: Setting Limits. In general use, the tolerance level is used to set an upper limit of how much of something can be tolerated. For example: In environmental science, tolerance levels can refer to the upper and lower limits for a range of factors a particular species can tolerate (e.g., light, temperature, water).

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 59

Sun Labs Java Car uses_____technology to keep your car networked with the world outside.

Solution: The Sun Labs skunkworks have found the use of computers and networks in the car, using Java, Solaris/Linux, and embedded systems. The car track is embedded with real-time Java sensor technology.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 60

Who is the Chairperson of the National Communication for the protection of Child Rights?

Solution: Shantha Sinha is the chairman of National Communication for Protection of Child Rights.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 61

What of the following does not form a part of the foreign exchange reserves of India?

Solution: Foreign currency and securities held by the banks and corporate bodies does not form a part of the foreign exchange reserves of India.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 62

The term reactor referred to in wastewater treatment is-

Solution: Clarifiers are settling tanks built with mechanical means for continuous removal of solids being deposited by sedimentation. A clarifier is generally used to remove solid particulates or suspended solids from liquid for clarification and thickening.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 63

Neutrons are slowed down in a nuclear reactor by-

Solution: The moderator of a nuclear reactor is a substance that slows neutrons down. In traditional nuclear reactors, the moderator is the same thing as the coolant: it's water! When fast neutrons strike the hydrogen atoms in H2O, they slow down a lot (like a billiard ball striking another).

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 64

Which of the example for Plural Executive?

Solution: A plural executive is a system of government where several or all of the administrative branch officers, are elected in their own right. The executive power of the Swiss confederation is vested in a plural executive consisting of seven members known as the Federal Council. According to Article 177 of the Swiss constitution, the Federal Council is a collegial body in which every member enjoys equal power and status.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 65

Who was the first Indian woman winner of the 'Miss Universe' award?

Solution: In 1994, Sushmita Sen won the Miss Universe title after winning the Miss India crown and became the first Indian woman ever to win the Miss Universe crown.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 66

Respiration is regarded as a-

Solution: Cellular respiration is a catabolic process because it breaks down glucose to transfer energy into its usable form in ATP eventually. An anabolic process builds things up, and photosynthesis is a version of this and the metabolic opposite of cellular respiration.

Hence the correct answer is option B,

QUESTION: 67

Which is the only country whose postage stamps do not bear its name?

Solution: Thus, the UK remains the only country in the world to omit its name on postage stamps; the monarch's image signifies the UK as the country of origin.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 68

Which one of the following is wrongly paired? Folk Dance State-

Solution:

The Karagam Dance is s an ancient folk dance of Tamil Nadu performed in praise of the rain goddess Mariamman. The performers balance the water pot on their head very beautifully. This dance is considered to have been originated in Thanjavur.

QUESTION: 69

Under which Article of the Indian Constitution, the decision of the Central Administrative Tribunal can be challenged in the Supreme Court?

Solution: The Central Administrative Tribunal had been established under Article 323 - A of the Constitution for adjudication of disputes and complaints with respect to recruitment and conditions of service of persons appointed to public services and posts in connection with the affairs of the Union or other authorities under the control of the Government.

Hence, the correct option is (a).

QUESTION: 70

Membrane lipids of chill-sensitive plants contain-

Solution: The membranes of chill-sensitive plants have been found to have about a 2:1 ratio of unsaturated to saturated fatty acids. It has been seen that the proportion of unsaturated membrane fatty acids increases, and the critical temperature decreases when chill-sensitive plants are acclimated to a low temperature.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 71

Which one of the following is not a Galilean satellite of Jupiter?

Solution: The Galilean worlds are the four largest moons of Jupiter: Io, Europa, Ganymede, and Callisto. They were first seen by Galileo Galilei in January 1610 and recognized by him as satellites of Jupiter in March 1610. They are the first objects found to orbit another planet.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 72

An element of atomic no. 29 belongs to-

Solution: This element is copper with atomic no 29 and an atomic weight of 63.546. It belongs to the d-block element.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 73

Which team won the Champions League- Twenty (CLT-20) Trophy in 2012?

Solution:

The Sydney Sixers team won the Champions League-Twenty (CLT-20) trophy in 2012.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 74

The idea of federation was first proposed in-

Solution: The government of India Act, 1919, also known as Montagu-Chelmsford Reforms which came into force in 1921. It was instituted in the British Indian polity to introduce the Diarchy, i.e., rule of two, which means executive councilors and popular ministers.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 75

The increased incidence of floods in recent times in North India is due to-

Solution: The increased incidence of floods in recent times in North India is due to. A) increase in the annual rainfall.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 76

Among the following works of Salman Rushdie, which one was his first creation?

Solution: Literary works. Rushdie's first novel, Grimus (1975), a part-science fiction tale, was generally ignored by the public and literary critics. His next novel, Midnight's Children (1981), catapulted him to literary notability.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 77

In the’ annular' pattern, rivers flow-

Solution: Rivers in the "Annular" pattern flow in like a ring. In this pattern, streams take a roughly circular or concentric path along weak rock belts resembling ring-like patterns. Example - The Amarkantak Plateau.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 78

Light scattering takes place in-

Solution: Colloidal solutions, or colloidal suspensions, are nothing but a mixture in which the substances are regularly suspended in a fluid. A colloid is a very tiny and small material spread out uniformly all through another substance. However, a colloidal solution usually refers to a liquid concoction.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 79

Which one of the following organisations is not having its headquarter in Geneva?

Solution: ICAO is headquartered in Montreal, Canada.

The International Civil Aviation Organization is not headquartered in Geneva.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 80

In which calendar month of every year, each one of the first four dates (i.e., from and ) is observed as a World/International Day for a specific purpose?

Solution: In the June calendar month of each year, each of the first four dates (ie, to and from) is celebrated as World / International Day for a specific purpose.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 81

If a good has negative income elasticity and the positive price elasticity of demand, it is a-

Solution: A negative income elasticity of demand is associated with inferior goods; an increase in income will lead to a fall in demand and may lead to changes to more luxurious substitutes. Positive income elasticity of demand is associated with normal goods; an increase in income will lead to a rise in demand.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 82

Which among the following is not true about Pressure Groups?

Solution: The term ‘pressure group’ originated in the USA. A pressure group is a group of people who are organised actively for promoting and defending their common interest. They are a vital link between the government and the governed. They keep governments more responsive to the community’s wishes, especially in between elections. They are different from the political parties in that they neither contest elections nor try to capture political power but their activism influence public policy (Government Decision).

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 83

The Peshwaship was abolished by the British at the time of Peshwa-

Solution: Baji Rao II (10 January 1775 – 28 January 1851) was the last Peshwa of the Maratha Empire and governed from 1795 to 1818.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 84

Major South-West Asian oil fields are located in-

Solution: The Persian Gulf and its coastal areas are the world’s largest single source of crude oil. The oil-rich countries (excluding Iraq) with a coastline on the Persian Gulf are referred to as the Persian Gulf States.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 85

Conglobate gland is a leaf-like structure found in-

Solution: Conglobate gland is a leaf-like median, unbranched gland of male cockroach. It lies below the ejaculatory duct and opens into the genital pouch close to the male genital aperture.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 86

In Astrophysics, what name is given to a hypothetical hole in outer space from which stars and energy emerge?

Solution: A White Hole is a hypothetical hole in outer space from which energy, stars, and other celestial matter emerge or explode. It is a theoretical celestial object into which matter is funneled from a black hole.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 87

Identify the LIFO (Last in First Out) structure among the following :

Solution: The order in which elements come off a stack gives rise to its alternative name, LIFO (last in, first out). Considered as a linear data structure, or more abstractly a sequential collection, the push and pop operations occur only at one end of the structure, referred to as the top of the stack.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 88

The effect or response produced by two or more chemicals are less than the sum of the effects or response that the chemical would produce individually is known as-

Solution: The effect or reaction produced by two or more chemicals is less than the sum of the effect or reaction, which is produced individually by the chemical; it is known as the Antagonism type.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 89

Identify the one which is not related to the Agricultural Price Policy.

Solution: Licensing is a marketing and brand extension tool widely used by everyone from major corporations to the smallest of small businesses. A license may be issued by authorities to allow an activity that would otherwise be forbidden.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 90

Which one of the following parts of the human brain is the regulating centre for swallowing and vomiting?

Solution: Which one of the following parts of the human brain is the regulating centre for swallowing and vomiting? Explanation- Medulla oblongata regulates swallowing, coughing, sneezing, and vomiting.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 91

The science of Dactylography is commonly known as-

Solution: The science of Dactylography is commonly called Finger printing.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 92

Who was the Captain of the Indian Hockey Team, which won the first Olympic Gold Medal in Amsterdam in 1928?

Solution: The Indian hockey team had a very golden time from Amsterdam Olympic 1928 to Melbourne Olympics 1956. During this period Indian team has won 6 consecutive gold medals. The very first captain of the India hockey team at the Olympic event was Mr. Jaipal Singh Munda.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 93

Ports of the Baltic Sea remain open for trade even during winter because.

Solution: It is due to the North Atlantic Drift, which is a warm water ocean current, an extension of the Gulf Stream. This keeps the ports along the coasts warm enough to stay open year round.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 94

Which among the following is used as a catalyst in the production of high octane fuels ?

Solution: (H2SO4) is used as a catalyst in the production of high octane fuels.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 95

The Concept of "Directive Principles of State Policy" incorporated in the Constitution of India was borrowed from the Constitution of-

Solution: The concept of Directive Principles of State Policy was borrowed from the Irish Constitution. Hence, the Directive Principles of the Indian constitution have been greatly influenced by the Directive Principles of Social Policy.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 96

The structure which helps in the nutrition of the Embryo is-

Solution: The placenta is the composite structure of embryonic and maternal tissues that supply nutrients to the developing embryo. The placenta serves three main functions: Attach the fetus to the uterine wall.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 97

Threshold limit value of copper in the atmospheric air is-

Solution: Inspirable copper dust takes a predominantly fibrous effect. The threshold limit value (TLV) of copper in atmospheric air is 1.0 mg/m3.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 98

Who was the first recipient of the Jnanpith Award?

Solution: The first recipient of the award was the Malayalam writer G. Sankara Kurup who received the award in 1965 for his collection of poems, Odakkuzhal (The Bamboo Flute), published in 1950.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 99

Who coined the name 'Pakistan'?

Solution: The name of the country was coined in 1933 as Pakistan by Choudhry Rahmat Ali, a Pakistan Movement activist, who published it in his pamphlet Now or Never, using it as an acronym ("thirty million Muslim brethren who live in PAKISTAN") referring to the names of the five northern regions of British India: Punjab, Afghania, Kashmir, Sindh, and Baluchistan. The letter i was incorporated to ease pronunciation.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 100

Which one of the following animals is devoid of lateral line sense organ?

Solution: The lateral line is a system of sense organs found in aquatic vertebrates, chiefly fish, used to detect movement and vibration in the surrounding water. Sea Horses do not have such an organ.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 101

The most commonly used base for timber painting is -

Solution: Zinc white is only for aluminum surfaces.

And white lead for wooden surfaces.

QUESTION: 102

The standard size of modular brick is -

Solution: The standard size of modular bricks is 19 cm×9 cm× 9 cm. So, the size of a brick with mortar becomes 20 cm× 10 cm × 10 cm.
QUESTION: 103

The economical spacing of trusses varies from -

Solution: For economical spacing of trusses, the cost of trusses should be equal to twice the cost of purlins plus the sot of roof covering,

i,e, t = 2p + r

Where t = cost of trusses

p = cost of purlines

r = cost of roof covering

As a guide, the spacing of the roof trusses can be kept 1/4 of the span for up to 15 m, and 1/5 of span from 15 – 30 m spans of roof trusses.

QUESTION: 104

A submerged weir is one in which the water level on the side of the down stream of the weir is:

Solution: When the water level on the downstream side of a weir is above the top surface of a weir, it is known as submerged or drowned weir, as shown in the figure. The total discharge over such a weir is found out by splitting up the height of the water, above the sill of the weir, into two portions.
QUESTION: 105

The coefficient of curvature for a well-graded soil must be in the gauge -

Solution: Coefficient curvature or the coefficient of gradation or coefficient of concavity ((Cc))

(Cc= D302/D60×D10)

For well-graded soil should be between 1 to 3.

I.e. (1≤Cc≤3)

QUESTION: 106

Expansion joints are provided if the length of the concrete structure exceeds -

Solution: Expansion joints have to be provided can be determined after considering various factors, such as temperature, exposure to weather, the time and season of the laying of the concrete, etc. Normally structures exceeding 45 m in length are designed with one or more expansion joints.
QUESTION: 107

Net sectional area of a tension member is equal to its gross sectional area -

Solution: The net area at any section is equal to the gross area minus the deduction for holes at that section. The deduction for the hole is the product of the hole diameter and the thickness of the material.
QUESTION: 108

The most durable varnish is -

Solution:
  • Varnish is a nearly homogeneous solution of resin in oil, alcohol, or turpentine

  • Oil-based varnish is the most durable finish that can be easily applied by the average woodworker

  • This varnish surpasses most other finishes in its resistance to

  1. water,

  2. heat,

  3. solvents

  4. other chemicals

QUESTION: 109

Permissible compressive strength of M 200 concrete grade is -

Solution: Characteristic compressive strength of M200 grade cement is 200 kg/cm2.

Permissible compressive strength of M200 grade concrete is (200 ÷ 1.5) = 133.3 kg/cm2.

Design strength of M200 grade concrete is (133.3 ÷ 1.5) = 88.8 kg/cm2.

QUESTION: 110

The rate of consolidation.

Solution: Factors affecting the rate of consolidation

(→) The rate of consolidation increases with the temperature.

( → ) Decrease with the increase of liquid limit

( → ) Changes with the increase in effective stress etc.

QUESTION: 111

Cross–staff is used for-

Solution: Cross staff

It is essentially an instrument used for setting put right angles. In its simplest form, it is known as open cross-staff. It consists of two pairs of vertical slits providing lines of sight mutually at right angles.

So cross-staff is used for finding right angles.

QUESTION: 112

If the voids of a soil mass are full of air only, the soil is termed as -

Solution: If the voids of a soil mass are full of air only, the soil is termed as Dry soil.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 113

A manhole is generally provided at each:

Solution: The manholes are provided at every bend, junction, change of gradient, or change in diameter.
QUESTION: 114

For routine consolidation test in the laboratory, the thickness of the specimen is -

Solution: For performing consolidation the test, a soil sample of 60 mm diameter is taken as per ISI standards. Sample of 50, 70 and 100 mm dia may also be used in special cases. The sample thickness should not be less than 10 times the maximum dia of the soil grains, and the dia to thickness ratio of the sample should be a minimum of 3.
QUESTION: 115

Plastic asphalt is -

Solution: Plastic asphalt = a mixture of cement and asphalt.

Mastic asphalt = used for damp proof and waterproof layer.

Plastic bitumen = used for filling cracks in masonry structure using asbestos powder as a filler.

QUESTION: 116

The Pitot tube is used to measure.

Solution: Pitot tube: It is a simple device used for measuring the velocity of flow. The basic principle used in this device is that if the speed of flow at a particular pit is reduced to zero, which is known as stagnation point, the pressure there is increased due to the conversion of the kinetic energy into pressure energy, and by measuring the increase in the the pressure energy at this point, the velocity of flow may be determined.
QUESTION: 117

The main ingredients of Portland cement are -

Solution: Portland cement is made up of four main compounds: tricalcium silicate (3CaO · SiO2), dicalcium silicate (2CaO · SiO2), tricalcium aluminate (3CaO · Al2O3), and a tetra-calcium aluminoferrite (4CaO · Al2O3Fe2O3).
QUESTION: 118

The size of modular brick is -

Solution: Standard brick, modules brick, actual brick size 19×9×9 cm.

And nominal brick size = modular brick +mortar =20×10×10 cm.

QUESTION: 119

A beam is defined as a structural member subjected to -

Solution: Beam is a flexure member of the structure. It is subjected to transverse loading such as vertical loads and gravity loads.
QUESTION: 120

A plate load test is used to determine -

Solution: ( → ) is used to determine the ultimate bearing capacity of soil as well as the probable settlement of the for a given loading and a given depth.

(→) It is a field test, which is generally performed on uniform sandy soil.

QUESTION: 121

The flow in the open channel is turbulent if the Reynolds number is:

Solution: The flow in the open channel

(Re≥2000→ Flow is Turbulent )

QUESTION: 122

A sewer which receives the discharge of a number of house sewers is called -

Solution: The sewer obtaining its discharge directly from the building is known as a lateral.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 123

In a beam, the diagonal tension is inclined at an angle of –– with horizontal.

Solution: In a beam, the diagonal tension is inclined at an angle of (450) with horizontal.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 124

For cohesive soil, with increasing compactive effort, the optimum moisture content.

Solution: In a compaction test, as the compaction effort is increased, the optimum moisture content decrease.
QUESTION: 125

Venturimeter is advantageous because:

Solution: Venturimeter is advantageous because

(→) It has a much smaller head loss

(→) Its coefficient of discharge ((Cd=0.98)) is more

(→) Its accuracy is quite good.

QUESTION: 126

Quicksand is a-

Solution: Quick Sand condition If the seepage pressure becomes equal to the pressure due to the submerged weight of the soil, then evidently, the effective pressure is reduced to zero. In such a limiting case, the Cohesionless soil loses all its shear strength, and the soil particles will tend to move up in the direction of flow. This phenomenon of the lifting of soil particles is called the quick condition or boiling condition, or quick sand. The hydraulic gradient corresponding to this situation (Just starting) is called critical hydraulic gradient ((ic)) Where,

G= Specific gravity

e= void ratio

QUESTION: 127

A footing is resting on fully saturated clayey strata for checking the initial stability shear parameter are used from-

Solution: A footing is resting on fully saturated clayey strata for checking the initial stability, shear parameters are used from Unconsolidated non-drained test.
QUESTION: 128

For a granular soil, with an increasing void ratio, the critical hydraulic gradient:

Solution: Critical hydraulic gradient

(ic= G−1/1+e)

Where,

G= Specific gravity and e= void ratio

Hence on increasing the void ratio, the critical hydraulic gradient will decrease.

QUESTION: 129

The permissible bending stress in steel is -

Solution: The permissible bending stress in steel (for slab plates and all steels) is 1890kg/cm2
QUESTION: 130

Pascal’s law states that pressure at any point in a fluid at rest has -

Solution: The pressure at any point in a fluid at rest has the same magnitude in all directions.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 131

Pycnometer is used to determine -

Solution: Pycnometer - is a glass jar of about 1 litre capacity and fitted with a conical brass cap by means of a screw-type over. The lid has a small hole of 6 m diameter at its apex.

A pycnometer is used to determine water content and specific gravity.

QUESTION: 132

Dry rot -

Solution: Dry rot is the decomposition of felled timber. It is caused by the action of various fungi. The fungus reduces fibre to a fine powder, and the timber losses its strength.
QUESTION: 133

Age of a tree may be ascertained by -

Solution: The second most accurate way to estimate tree age is to count the annual rings of wood growth. Annual rings can be counted using two different methods. We can extract an increment core from the tree using an increment borer.
QUESTION: 134

Primary treatment of sewage consists of :

Solution:

In primary treatment of sewage unit firstly removal of suspended organic solid materials.

QUESTION: 135

The detention period for oxidation ponds is usually kept is -

Solution: Oxidation ponds have a long detention period between 10 to 15 days.The BOD removal efficiency of an oxidation pond lies between 80% and 90%, so the maximum BOD removal efficiency is 90%.
QUESTION: 136

Nitrates more than 45 mg/l in water lead to a disease called -

Solution: The pressure of too much nitrate in water may adversely affect the infant’s health, causing a disease technically called “methemoglobinemia.”
QUESTION: 137

For determining the ultimate bearing capacity of soil, the recommended size of square bearing plate used in place load test is 30 – 75 cm with a minimum thickness of:

Solution: In the plate load test, the rigid bearing plate to be used is square in section, of minimum size (30cm×30cm, ) and maximum size (75cm×75cm). The plate thickness should be sufficient to withstand effectively the bending stresses likely to be caused by the maximum anticipated load. It should generally not be less than 1cm(10cm)
QUESTION: 138

Crosshairs in surveying telescopes are fitted -

Solution: Crosshair in surveying telescopes are fitted in front of the eyepiece.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 139

The commonly used lime in whitewashing is:

Solution: Fat lime is suitable for whitewashing and plastering.

Fat lime is also known as high calcium lime or pure lime or rich lime or white lime. It is popularly known as fat lime as it slakes vigorously, and its volume is increased to about 2 to 2.5 times that of quick lime. This lime is used for various purposes as whitewashing, plastering of walls, as lime mortar with sand for pointing in masonry work, as a lime mortar with turki for thick masonry walls, foundations, etc.

QUESTION: 140

Plotting of an inaccessible point on a plane table is done by -

Solution: Plotting of inaccessible point on a plane table is done by intersection, which is used to locate the position of an inaccessible point.

Intersection Method:

In intersection method, two instrument stations are used, but no chain or tape is required. In this method intersecting rays are drawn from these two stations whose location is already plotted (by measuring the distance between them). In this type of method point of intersection is the location of the point.

QUESTION: 141

If a beam fails in bond, then its bond strength can be increased most economically by -

Solution: Beam fails in bond, then its bond strength can be increased most economically by using thinner bars but more in number.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 142

The shearing strength of a cohesion less coil depends on -

Solution: Factor Affecting Shear Strength of Cohesionless Soil-
  • Shear strength of cohesionless soils is only developed with the presence of effective stress.

  • Shear strength increases with increasing effective stress.

  • The increase of shear strength of cohesionless soil depends upon the internal friction angles of the soil.

  • The type of soil most susceptible to liquefaction is one in which the resistance to deformation is mobilized by friction between particles. If other factors such as grain shape, uniformity coefficient, and relative density are equal, the frictional resistance of cohesion less soil decreases as the grain size of soils becomes smaller.

QUESTION: 143

The relation between coefficient of consolidation Cv, time factor Tv, drainage path d and time t, is given by:

Solution: Time factor

(Tv=Cvt/d2⇒Cv=d2Tv/t)

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 144

The ratio of liquid to plasticity index for a soil mass is called -

Solution: Liquidity index

Shrinkage ratio- It is defined as the ratio of a given volume change in a soil expressed as a percentage of dry volume to the corresponding change in water content above the shrinkage limit.

Consistency index

QUESTION: 145

Rocks having alumina or clay as their major constituent are called -

Solution: Rocks are classified into three categories

1. Argillaceous rocks: the chief constituent of argillaceous rocks is clay Alumina (Al2O3). Slate and laterite are its example.

2. Silicious Rocks: The chief constituent of silicious rocks is sand (silica, (Sio2 ) ). Quartzite and Granite are its examples.

3. Calcareous Rock: The chief constituent of calcareous rocks is lime. Its examples are Limestone and marble.

QUESTION: 146

A tension member, if subjected to a possible reversal of stress due to wind, the slenderness-ratio of the member should not exceed.

Solution: The compression member with

1) Dead load and imposed load=180,

2) with wind and earthquake action=250,

3) with lateral torsion buckling-300.

Now, the Tension member

1) With the reversal of the direct stress other than wind or earthquake -180.

2) Reversal of the stress with wind and earthquake-350.

3) Member always under tension other than pre-tensioned member-400.

QUESTION: 147

Bitumen is generally obtained from -

Solution: Bitumen is a noncrystalline solid or viscous material derived from petroleum by natural or refinery process and substantially soluble in carbon disulphide. It is asphalt in a solid-state, and mineral tar in a semi-fluid state, and the fluid state is called petroleum. Bitumen is brown or black in colour.
QUESTION: 148

The equation t = C + σ tan φ is given by -

Solution: The total shear strength of a soil mass (T f ) is thus given by Coulomb’s equation

t=C+σ tanφ

Where σ = effective vertical stress

C = cohesion

φ = angle of internal friction of soil

QUESTION: 149

An open-ended thin cylindrical shall subject to uniform internal pressure will be subjected to -

Solution: An open-ended thin cylindrical shall, subject to uniform internal pressure, will be subjected to both hoop stress and longitudinal strain.
QUESTION: 150

Bitumen emulsion is -

Solution: Bitumen emulsion

Bitumen emulsion is a liquid product containing bitumen in a very finely divided state to a great extent in an aqueous medium. The bitumen is suspended in the aqueous medium with the help of some suitable stabilising agent.

QUESTION: 151

The bubble tube parallel to the telescope of a theodolite should be more sensitive, since it controls -

Solution: The bubble tube parallel to the telescope of a theodolite should be more sensitive since it controls the horizontal axis.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 152

Sandstone is -

Solution: There are three types of rocks based on geological formation

1. Igneous RocksIt is also known as primary, unstratified, or eruptive rocks. There are formed by volcanic origin and are formed due to the solidification of molten mass lying below or above the earth’s surface. For example, Granite rhyolite, basalt, etc.

2. Sedimentary Rocks

It is also known as aqueous or stratified rocks—the various weathering agencies, rain, sun, air, frost, etc. Break up the surface of the earth. Due to the seasonal variation, sedimentation takes place in layers. With time, the sediments get consolidated in horizontal beds due to the pressure exerted by overlying material, for example, Gypsum, sandstone, limestone, etc.

3. Metamorphic Rocks

Metamorphic rocks are formed from igneous or sedimentary rocks. This type of rock is formed by the action of the earth’s movements, temperature changes, liquid pressures, etc. Ex-Marble, Quartzite, etc.

QUESTION: 153

Undisturbed samples are obtained by -

Solution: Thin-walled samplers-

Thin-walled cre samplers are most commonly used for the collection of undisturbed core samples in cohesive soils, silt, and sand above the water table.

QUESTION: 154

Coefficient of earth pressure at rest is given by -

Solution: Coefficient of Earth Pressure at Rest ((K0)−)(K0=μ/(1−μ))

For a perfectly cohesion-less soil C=0

If the soil normally consolidated (N.C. soil)

For over consolidated soil (OC soil) K0oc=K0NC

Where, (μ)= Poisson’s ratio (ϕ)= friction angle (IP)= plasticity index

O.C.R. = Over consolidated ratio

QUESTION: 155

The moisture content of soil below which the soil volume becomes constant is called the -

Solution: The maximum water content at which a reduction in water content does not cause an appreciable decrease in volume of the soil mass.

We know

(W=S⋅e/G)

Where W = Water content

G = Specific gravity

e = Void ratio

For maximum water content, degree of saturation is 100%, i.e. S = 1

Then = Wa = e/G

QUESTION: 156

Coefficient of active earth pressure for cohesion less soil is given by -

Solution: Coefficient of active earth pressure ((Ka))

(Ka=1−sin⁡θ/1+sin⁡θ)

(=tan2⁡(45−θ/2))

Where (θ)= angle of internal friction.

QUESTION: 157

Coefficient of permeability of soil varies approximately as -

Solution: Factors affecting permeability (K)-

1. Gravity size (K∞D102)

2. Properties of water (K∝γW/μ)

( → ) With increases temperature, viscosity (μ) Decrease; and hence K increases

3. The Void ratio of soil (−K∞e2)

4. Degree of saturation (−K∞S)

5. Shape of particles

(−K∞1/s2) (Specific surface area s= Surface Area/ Volume)

6. Temperature - ( K ) Temp

7. Impurities present in water block the voids, and hence permeability reduces

8. Adsorbed water hinders the flow under gravity. Hence K is reduced.

QUESTION: 158

In quadrantal bearing system, back bearing of a line may be obtained from its forward bearing, by

Solution: In a quadrantal bearing system, the back bearing of a line may be obtained from its forward bearing by changing the cardinal points, i.e., substituting N for S and E for W and vice-versa.

Hence, the correct option is (c).

QUESTION: 159

Chemically, marble is known as -

Solution: Chemical rocks are classified into three categories

1. Argillaceous Rock. The chief constituent of argillaceous rocks Is clay Alumina (Al2O). Slate and laterite are examples.

2. Silicious Rocks: The chief constituent of silicious rocks is sand (Silica, (SiO2) ). quartzite and granite are its examples.

3. Calcareous Rocks: The chief constituent of calcareous rocks is lime. Its examples are limestone and marble.

QUESTION: 160

The partial safety factor for concrete is-

Solution: (i) Concept of separate partial safety factors of loads of different combinations in the two limit state methods. (ii) Concept of separate partial safety factors of materials depending on their quality control during preparation. Thus, γm for concrete is 1.5, and the same for steel is 1.15.
QUESTION: 161

Normally, the angle of the roof truss with asbestos sheets should not be less than -

Solution: Normally, the angle of the roof truss with asbestos sheets should not be less than (30)

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 162

The property of a fluid that determines its resistance to shearing stresses is called -

Solution: Viscosity – It is that property of a fluid by virtue of which it offers resistance to the movement of one layer of fluid over an adjacent layer.
QUESTION: 163

Cohesion less soil is -

Solution: Cohesionless soil – Lacking cohesion among particles such as in the case of sand a cohesion less soil.

Any free–running type of soil, such as sand or gravel, whose strength depends on the friction between particles, is called Cohesion less soil—also called frictional.

Cohesive soil– It is hard to break up when dry and exhibits significant cohesion when submerged. Cohesive soils include clayey silt, sandy clay silty clay, and organic clay, “Dry soil” means soil that does not exhibit visible sign of moisture content.

QUESTION: 164

The ratio of the volume of voids to the total volume of the soil mass is called -

Solution: Air content- The ratio of the volume of air voids to the total volume of the voids, i.e. (ac=Va/Vv)

Porosity- The ratio of the volume of voids to the total volume of the soil mass, i.e. (n=Vv/V)

Voids ratio - The ratio of the volume of holes to the volume of the solids., i.e., e = Vv/Vs

QUESTION: 165

Standard penetration resistance in very stiff clays lies between:

Solution: Standard penetration resistance in very stiff clays lies between 15 and 30.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 166

The distribution system in water supplies is designed based on:

Solution: The distribution system in water supplies is designed on the basis of gravitational pull, such as the purified water in the gravity system flow wholly under gravity.
QUESTION: 167

The difference between face left and face right observation of theodolite is 3’. The error is -

Solution: The difference between face left and face right observation of a theodolite is 3’. So the error is 1’30”.

Error is half the difference between the face left and face right observation. This discussion on The difference between face left and face right observation of a theodolite is 3'

QUESTION: 168

The moisture content in a well-seasoned timber is -

Solution: The moisture content in a well-seasoned timber is 10 to 12%

According to IS 399:1963, the weight of the timber is specified at 12% moisture content.

QUESTION: 169

The line normal to the plumb line is known as -

Solution: The line normal to the plumb line is known as the level line. A level line is a line parallel to the mean spherical surface of the earth or a line lying on a level surface.
QUESTION: 170

Generally, wooden mould are made from -

Solution: Generally, wooden moulds are made from Sheesham wood.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 171

When the plastic limit of soil is greater than the liquid limit, then the plasticity index is reported as:

Solution: Plasticity index (IPL−ωP)

When the plastic limit of soil is greater than the liquid limit, then the plasticity index is reported as zero.

QUESTION: 172

Physical properties which influence permeability are -

Solution: Physical properties which influence permeability are Both viscosity and unit weight.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 173

About Resins which are incorrect:

Solution: Resin is a natural or synthetic organic substance that is soluble in some organic solvent such as linseed oil turpentine only. And their resinous solution in a solvent formed varnishes.
QUESTION: 174

Uniformity coefficient of soil is -

Solution: Uniformity coefficient of a soil ((Cu)) (Cu=D60/D10) If (Cu=1,) then the soil is perfectly uniformly graded (all particles are of equal size) If (Cu>4,) then the soil will be well-graded gravel If (Cu>6,) then the soil will be well-graded sand Where, (D10)= effective size of the grain.
QUESTION: 175

The commonly used thinner in oil points is -

Solution: Solvents of oil paints are used to thin the paints, increase the spread, and are also known as thinner. They make the paint of workable consistency and evaporate during drying of the film.

For example, petroleum, spirit, naphtha, and turpentine oil are used for common thining agents.

QUESTION: 176

Uniformity coefficient of well-graded soil is -

Solution: Uniformity coefficient of a soil ((Cu)) is given by (Cu=D60/D10)

Condition

(→) If (Cu=1,), then the soil is perfectly uniformly graded (all particles are of equal size) (→) If (Cu>4,) then the soil will be all graded gravel (→) If (Cu>6,) then the soil will be well-graded sand Where, (D10) and (D60)= Grain size distribution.

QUESTION: 177

Unconfined compressive strength test is:

Solution: Unconfined compressive strength test is the undrained test. Unconfined compressive strength test (UCS)This is a special case of the Triaxial test, in which the confining pressure ((σ3)) is zero. The main objective of this is to determine the Unconfined compressive strength ((qu)) of cohesive soil. The Undrained shear strength due to cohesion for such soils can be computed as equal to half the unconfined compressive strength. (i.e. Cu = qu/2)
QUESTION: 178

If the diameter of a capillary tube is doubled, the capillary rise will be:

Solution: Capillary height

((hc)=4σcos⁡θ/wd)

(⇒hc∞1/d)

Hence, If the diameter of a capillary tube is doubled, the capillary rise will be halved.

QUESTION: 179

Crushing strength of good building stone should be more than -

Solution: Requirements of a Good Building Stone

A good building stone should possess several characteristics such as high strength (i.e., crushing strength >1000kg/cm2 ) (100 Mpa)), high durability, sufficient hardness (i.e., coefficient of hardness >14 ), high resistance of wear, good fire resistance specific gravity more than 2.7, crystalline structure, high impact value (i.e., toughness index >13 ), low water absorption (i.e., Percentage absorption after 24 hours less than 0.6 ), facility for carving and dressing, weather resistance and better appearance. Generally, stones from igneous and metamorphic rocks are heavier and more durable than stones from sedimentary rocks.

QUESTION: 180

The magnitude of the buoyant force can be determined by -

Solution: Archimedes’s principle

When a body is immersed in fluid, either wholly or partially, it is buoyed or lifted up by a force that is equal to the weight of the fluid displaced by the body.

QUESTION: 181

Good variety of cement contains higher percentage of :

Solution: Tricalcium silicate ((C2S):3CaO.Sio2) It contains
  • 25-50% (40% normally) of cement. Supposed to be the best cementing material and well-burnt cement.

  • Generating high heat of evolution and faster rate of reaction.

  • Develops and early hardness and strength.

QUESTION: 182

The moisture content of a soil, below which the soil volume becomes constant, is called the -

Solution: Shrinkage limit - Maximum water content at which further reduction in water content will not cause any reduction in the volume of the soil sample.

We know

(W=S.e/G)

For maximum water content, the degree of saturation is 100%, i.e., S=1 Then (Ws=e/G)

Where W= water content

e= void ratio

G= specific gravity of soil S= degree of saturation

QUESTION: 183

The accuracy of measurement in chain surveying does not depend upon:

Solution: The accuracy of measurement in chain surveying does not depend upon the general layout of the chain lines.

Length, Scale, and Features are important.

The general layout is because it doesn't matter how we deal with the plan or layout. Measured distance should be accurate.

QUESTION: 184

In an adjustment level, when the bubble centred, the axis of the bubble tube become parallel to -

Solution: Purpose of adjustment of telescope bubble tube to make the axis of the bubble tube parallel to the line of sight.
QUESTION: 185

Good quality sand is never obtained from -

Solution: Good quality sand is never obtained from the sea.

In the sea, the amount of salt is more than others.

QUESTION: 186

The upper surface of the weir over which water flows is taken as:

Solution: Crest– The highest point in the current of water as it flows over is the weir, as measurement from the level of the bottom of the weir –a notch or of the surface of the dam.
QUESTION: 187

Tension bars in a cantilever beam must be enclosed in the support up to:

Solution: Tension bars in a cantilever beam must be enclosed in the support up to (Ld).

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 188

In leveling operation -

Solution:

Back Sight: The first staff reading taken by the surveyor after the levelling instrument is set up and levelled. B.S is generally taken on the point of known reduced level as on the benchmark or a change point.

Fore sight (FS): The last staff reading taken before changing the instrument to the other position. It is the staff reading taken on point whose RL is to determined. This sight is considered as negative and deduced from Height of Instrument to determine RL of the point.

Intermediate sight: All readings taken between back sight and fore sight. These are the points whose RL is determined by the method already mentioned above in FS.  

QUESTION: 189

The maximum permissible limit for fluoride in drinking water is:

Solution: According to WHO 1984 and Indian standard drinking water specification 1991, the maximum permissible limit of fluoride in drinking water is1.5 ppm, and the highest desirable limit is 1.0 ppm. Fluoride concentrations above 1.5 ppm in drinking water cause dental fluorosis and much higher concentration skeletal fluorosis.
QUESTION: 190

To measure static pressure in a pipe, one uses a pressure gauge connected to a:

Solution: To measure static pressure in a pipe, one uses a pressure gauge connected to a pilot tube.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 191

The ‘fix’ of a plane table from three known points is good, if -

Solution: Fix of a plane table from three known points

The accuracy with which a plane table station can be located through three-point problem is known as its fix. The fix is good when instrument station T is within the triangle, and particularly when it is at the orthocentre and the middle station is much nearer than the other. On the other hand, the fix is bad or poor when the instrument station T is near the circumference of the circumscribing circle. So, the accuracy of the fix depends on the relative positions of the plotted points and that of the location of the plane table station. Thus the choice of plotted objects and location of the table should be made to get a strong fix.

QUESTION: 192

The minor loss due to sudden contraction is due to:

Solution: The minor loss due to sudden contraction is due to expansion of flow after sudden contraction.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 193

Bernoulli’s theorem deals with the law of conservation of -

Solution: Bernoulli's equation represents total energy per unit of weight.

((P/W V2/2g)Z=C)

Bernoulli's principle relates the pressure of a fluid to its elevation and speed.

Bernoulli's equation can be used to approximate these parameters in water, air, or any fluid that has a very low viscosity.

QUESTION: 194

In the Indirect method of contouring, the best method of interpolation of the contour is by -

Solution: Arithmetical calculation or Computation is the best method of interpolation of contour.

Hence, the correct option is (c).

QUESTION: 195

Flow of fluid take place due to its:

Solution: A fluid is a substance that is capable of flowing, moving, or deforming under the action of shear force (however small the force maybe). If there is no shear force, the fluid will be at rest.
QUESTION: 196

Plywood is obtained by gluing wooden sheets at a pressure of -