Test: Ethers


22 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Ethers


Description
This mock test of Test: Ethers for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 22 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Ethers (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Ethers quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Ethers exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Ethers extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Only One Option Correct Type

Direction (Q. Nos. 1-8) This section contains 8 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONLY ONE is correct.

Q. 

Identify the final major product of the reaction sequence.

Solution:

QUESTION: 2

Which is the best reaction for preparation of t-butyl ethyl ether?

Solution:

QUESTION: 3

The major organic product formed in the following reaction is

Solution:


QUESTION: 4

Consider the following chain of reactions :

The major product formed in the final step is

Solution:


QUESTION: 5

The best set of reagents for the following transformation is 

Solution:

Aloxy mercuration - demercuration brings about Markownikoff’s addition of alcohols at   without any rearrangement.

QUESTION: 6

The major organic product formed in the following reaction is

Solution:


Phenolic — OH does not undergo further substituton. 

QUESTION: 7

Inorganic salts are usually insoluble in organic solvents e.g, KMnO4 is insoluble in benzene. However presence of one of the following compound in benzene makes KMnO4 soluble and gives a purple coloured solution. Which is that compound?

Solution:

It is a crown ether which traps K+ ion and makes KmnO4 soluble.

QUESTION: 8

Consider the following roadmap reaction :


The most probable structure of X is

Solution:


*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

One or More than One Options Correct Type

Direction (Q. Nos. 9-14) This section contains 6 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONE or MORE THAN ONE are correct

Consider the following reaction,

Q. 

The expected substitution product(s) is/are

Solution:

Reaction proceeds by SN1 mechanism.


Above carbocations give the desired products.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 10

Which of the following ethers can be obtained in good yield by intermolecular dehydration of alcohols ?

Solution:

For preparation of ether by intermoleculer dehydration of alcohol, the alcohols must by primary aliphatic because SN2 reaction has to take place.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 11

If diethyl ether is left in contact of air for long time, the product formed is/are

Solution:

Ether is oxidised to peroxide at α-position as 

*Multiple options can be correct
QUESTION: 12

In which of the following reaction, the major product is an acyclic ether ?

Solution:

(a) (CH3)2SO4 brings about methylation of alcohol giving ether.
(b) Diazomethane reacts with alcohol to form methyl ether.

(c) Primary alcohols on heating with conc. H2SO4 at 140°C undergo intermolecular dehydration giving ether.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 13

 Consider the following reaction,

The correct statement(s) concerning the above transformation is/are

Solution:

(a) Reaction does not involves breaking of bonds to chiral carbon, hence retention of configuration.
(b) With TsCI, — OTs is formed with retention of configuration . Subsequent reaction with CH3ONa involves SN2 reaction, hence inversion of configuration takes place.
(c) With conc. H2SO4 , alkene is formed. Alkene in the next step reacts via carbocation intermediate, hence racemic product is obtained.
(d) Race micmixture would be obtained.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 14

Consider the following reaction,

The correct statement regarding the above reaction is/are

Solution:

(a) The first s te p involves protonation at forming carbocation rather than oxonium ion.
(c) Final product formation involves nucleophlic attack at carbocation , racemic product would be formed.

QUESTION: 15

Comprehension Type

Direction (Q. Nos. 15-17) This section contains a paragraph, describing theory, experiments, data, etc. Three questions related to the paragraph have been given. Each question has only one correct answer among the four given options (a), (b), (c) and (d).

Passage

An organic compound X has molecular formula C11H16O and it can be resolved into enantiom ers. X does not evolve any gas with Na metal. X when treated with concentrated HBr gives C6H5OH and Y(C5H11Br). Y is chiral and has the same configuration as that of compound X.

Q. 

Which reaction gives X as the major product?

Solution:

QUESTION: 16

An organic compound X has molecular formula C11H16O and it can be resolved into enantiom ers. X does not evolve any gas with Na metal. X when treated with concentrated HBr gives C6H5OH and Y(C5H11Br). Y is chiral and has the same configuration as that of compound X.

Q. 

If Y is treated with C2H5ONa/C2H5OH then how many different E2 products would be formed?

Solution:

QUESTION: 17

An organic compound X has molecular formula C11H16O and it can be resolved into enantiom ers. X does not evolve any gas with Na metal. X when treated with concentrated HBr gives C6H5OH and Y(C5H11Br). Y is chiral and has the same configuration as that of compound X.

Q. 

If X is treated with H2SO4 it undergoes a rearrangem ent to give Z as the major organic product. What is Z?

Solution:


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 18

One Integer Value Correct Type

Direction (Q. Nos. 18-22) This section contains 5 questions. When worked out will result in an integer from 0 to 9 (both inclusive).

Q. 

If a mixture of a 1-propanol and 2-butanol is heated with concentrated H2SO4 at 140°C, how many different ethers would be formed?


Solution:


(I) will be a single isomer while (II) will have three stereoisomers (one pair of enantiomer and a meso form). (II) will have a pair of enantiomer.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 19

How many lone pairs are present in 12-crown-4?


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 20

When 2-ethyl-3-methyl-1 -pentene is treated with CH3OH in H2SO4, how many different methoxy ethers would be formed in significant amount?


Solution:


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 21

How many of the following reactions give the cyclic ether as the major organic product?





Solution:

Except (ix) and (x), all other gives cyclic ether as


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 22

How many ether isomers exist for C5H12O?


Solution: