Test: Polyhalogen Compounds


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Polyhalogen Compounds


Description
This mock test of Test: Polyhalogen Compounds for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Polyhalogen Compounds (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Polyhalogen Compounds quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Polyhalogen Compounds exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Polyhalogen Compounds extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The chloro compound which can be used as fire extinguisher is:

Solution:

The correct answer is Option C.

Its use in the home as a spot remover should be avoided because of its poisonous nature.
Because it's vapours (incombustible vapours) are denser than air which leads to a smoother flame.

QUESTION: 2

Exposure to lower levels of a compound in air can lead to slightly impaired hearing and vision. Identify the compound.

Solution:

The correct answer is Option D.

Methylene chloride (Dichloromethane) Dichloromethane, also known as methylene chloride, is one of the polyhalogen compounds present in the form of solvent. Low levels of methylene chloride exposure in the air can cause slight hearing and vision impairment.
 

QUESTION: 3

 The IUPAC name of chloroform is:

Solution:

Chloroform, or trichloromethane, is an organic compound with formula CHCl3. It is a colorless, strong-smelling, dense liquid that is produced on a large scale as a precursor to PTFE. It is also a precursor to various refrigerants.

QUESTION: 4

Which among the following is true?

Solution:

The correct answer is Option C.
Freon (Eg: CFCl3 – Freon11) does initiate radical chain reactions in the stratosphere, which can upset the ozone layer.

QUESTION: 5

The antiseptic properties of iodoform is due to which of the following:

Solution:

Iodoform liberates I2, when it comes in contact with skin Antiseptic property of iodine is due to the liberation of I2, not because of iodoform itself.

QUESTION: 6

Which one of the following is the correct formula of methylene dichloride?

Solution:

The correct answer is Option C.
The chemical formula of Dichloromethane or methylene dichloride is CH2Cl2.
There are four electron domains around the carbon atom, and the electron geometry is tetrahedral.

The hybridization that corresponds to a tetrahedral geometry is sp3

QUESTION: 7

 Central nervous system can be depressed by the use of which of the following:

Solution:

The correct answer is option A
Chloroform, or trichloromethane, is an organic compound with formula CHCl3. It is a colorless, sweet-smelling, dense liquid that is produced on a large scale as a precursor to PTFE. It is also a precursor to various refrigerants. It is one of the four chloromethanes and a trihalomethane. It is a powerful anesthetic, euphoriant, anxiolytic and sedative when inhaled or ingested.

QUESTION: 8

 Paul Muller of Geigy Pharmaceuticals in Switzerland discovered the effectiveness of DDT as:

Solution:

The correct answer is Option A.
Paul Hermann Muller, Swiss chemist who received the Nobel Prize for Physiology or Medicine in 1948 for discovering the potent toxic effects on insects of DDT. With its chemical derivatives, DDT became the most widely used insecticide for more than 20 years and was a major factor in increased world food production and the suppression of insect-borne diseases.

QUESTION: 9

Depletion of Ozone is believed to increase:

Solution:

The correct answer is Option B
Ozone layer depletion increases the amount of UVB that reaches the Earth's surface. Because all sunlight contains some UVB, even with normal stratospheric ozone levels, it is always important to protect your skin and eyes from the sun.

QUESTION: 10

 Which is the correct formula of Freon-12?

Solution:

The correct answer is option A

Similar Content

Related tests