Test: Solubility


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Solubility


Description
This mock test of Test: Solubility for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Solubility (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Solubility quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Solubility exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Solubility extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The value for Henry’s constant for helium, hydrogen, nitrogen and oxygen at 293 K are 144.97 kbar, 69.16 kbar, 76.48 kbar and 34.86 kbar respectively. Which of the gas will be having maximum solubility?

Solution:

The correct answer is option B
Greater the value of KH, lower is the solubility of gas at same partial pressure. As other gases have greater KH value, so it's less soluble than O2. So O2 is more soluble.

QUESTION: 2

A solution in which no more solute can be dissolved at a given temperature and pressure is called a saturated solution. At saturated solution stage equilibrium gets established among which two processes?

Solution:

At saturated solution stage equilibrium gets established among dissolution and crystallisation.

QUESTION: 3

 A solution in which no more solute can be dissolved at the given temperature and pressure is called a

Solution:

The correct answer is Option D.
In a saturated solution, more solute cannot be dissolved at a given temperature.
This is because, the solute dissolves in a solvent because of space between particles of solvent but on continuous addition of solute, the space between the solvent particles gets fulfilled. Thus no more solute particle can dissolve in a solvent.

QUESTION: 4

 Which expression correctly represents Henry’s Law?

Solution:
QUESTION: 5

Value of Henry’s constant KH is _ _ _ _.

Solution:

The correct answer is option A
According to Henry's law, solubility of a gas in a liquid is directly proportional to pressure of gas.
P αX
P=KH​X​
P= Partial pressure of gas
X= solubility of gas in liquid
KH​= Henry's constant
KH​ depends only on the nature of gas, nature of liquid and temperature (T). As temperature increases, 'KH​' increases and 'X' decreases.

QUESTION: 6

 Some solute particles in solution collide with other solid solute particles present and get separated out of solution. This process is known as

Solution:

The correct answer is option D
Some solute particles in solution collide with the solid solute particles and get separated out of solution. This process is called crystallization. A stage is reached when the two processes take place at the same rate. Under such conditions, the number of solute particles going into solution will be equal to the solute particles separating out and a state of dynamic equilibrium is achieved.

QUESTION: 7

The value for Henry’s constant for argon, carbon dioxide, methane and vinyl chloride at 298 K are 40.3 kbar, 1.67 kbar, 0.413 kbar and 0.611 kbar respectively. Which of the gas will be having least solubility?

Solution:

The correct answer is Option A.

Higher the value of Henry’s constant lower is the solubility of gas.

QUESTION: 8

 Which of the following gases will be least soluble in water?

Solution:

The correct answer is Option D.
The reason for poor solubility of N2 in water is that they just occupy the intermolecular spaces and stay there by interaction with its surrounding molecules by weak van der Waals forces.So it is least soluble while other gases form hydrogen bonds with water.

QUESTION: 9

 According to Henry’s Law at a constant temperature the solubility of gas in a liquid is directly proportional to the

Solution:

The correct answer is option D
Henry's law states that at a constant temperature, the solubility of a gas is directly proportional to the pressure of the gas.
In other words, The partial pressure of the gas in vapour phase (p) is proportional to the mole fraction of the gas (x) in the solution.
p=KH​ x
Here, KH​ is Henry's law constant.

QUESTION: 10

When a large amount of solute dissolves in a given amount of solvent it forms

Solution:

Related tests