Test: Gold Leaf Electroscope


10 Questions MCQ Test Physics Class 12 | Test: Gold Leaf Electroscope


Description
This mock test of Test: Gold Leaf Electroscope for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Gold Leaf Electroscope (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Gold Leaf Electroscope quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Gold Leaf Electroscope exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Gold Leaf Electroscope extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The quantization of charge has little practical consequence and can be ignored at the

Solution:

Gain or loss of charge in terms of few electrons each carrying very small charge is unobservable at macroscopic level.

QUESTION: 2

A uniform line charge with linear density λ lies along the y-axis. What flux crosses a spherical surface cantered at the origin with r = R

Solution:

If electrons and protons are the only charges in the body. then:
The net charge is the sum of the individual charges.
The charge on the proton is +e, and the charge on the electron is -e
So there are n1+n2 total charges present, and they provide a net charge of (n2−n1)e

QUESTION: 3

Magnitude of electric charge on a single electron is:​

Solution:
QUESTION: 4

In SI units, a unit of charge is called a

Solution:

The coulomb (symbolized C) is the standard unit of electric charge in the International System of Units (SI). It is a dimensionless quantity, sharing this aspect with the mole. A quantity of 1 C is equal to approximately 6.24 x 1018, or 6.24 quintillion.
In terms of SI base units, the coulomb is the equivalent of one ampere-second. Conversely, an electric current of A represents 1 C of unit electric charge carriers flowing past a specific point in 1 s. The unit electric charge is the amount of charge contained in a single electron.
 

QUESTION: 5

If body is positively or negatively charged leaves of electroscope will

Solution:

When the metal terminal of an electroscope is touched with a charged object (Positive or negative), the gold leaves spread apart or diverge in a 'V'. This is because some of the charge on the object is conducted through the terminal and metal rod to the leaves.
Since they receive the same sign charge they repel each other and thus diverge. If the terminal is grounded by touching it with a finger, the charge is transferred through the human body into the earth and the gold leaves close together.

QUESTION: 6

SI unit of electric charge is:

Solution:
QUESTION: 7

Both the leaves of the electroscope carry

Solution:

Since both leaves are negatively charged, they repel each other. When the rod is removed, the electroscope will remain charged because of the extra electrons added to it. Conversely, if the rod is brought near the knob but doesn't touch it, the electroscope will appear the same while the rod is near.

QUESTION: 8

Earthing or grounding means

Solution:

Earthing and Grounding are actually different terms for expressing the same concept. Ground or earth in a mains electrical wiring system is a conductor that provides a low impedance path to the earth to prevent hazardous voltages from appearing on equipment. In electrical engineering, ground or earth is the reference point in an electrical circuit from which voltages are measured, a common return path for electric current, or a direct physical connection to the earth.

QUESTION: 9

Quantization of charge means that

Solution:

Charge quantization, then, means that charge cannot take any arbitrary values, but only values that are integral multiples of the fundamental charge (charge of proton/electron). For example, in a hydrogen ion, we usually denote it with a positive sign to indicate that there's one proton more than there are electrons.

QUESTION: 10

Charging a metal sphere by contact using a positively charged rod, followed by grounding can result in ________ charge in a metal sphere.

Solution:

The charge on the rod is shared between the rod and the sphere when they are in contact with each other. However, on grounding the charge will flow to the earth and the charge on the sphere becomes zero

Related tests