Test: Modulation And Detection Of Signals


10 Questions MCQ Test Physics Class 12 | Test: Modulation And Detection Of Signals


Description
This mock test of Test: Modulation And Detection Of Signals for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Modulation And Detection Of Signals (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Modulation And Detection Of Signals quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Modulation And Detection Of Signals exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Modulation And Detection Of Signals extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What does the abbreviation WWW mean in communication?

Solution:

The abbreviation WWW means world wide web in communication.

QUESTION: 2

The process of impressing any information by changing the original signal is called

Solution:

The process of impressing information by changing the original signal is called ‘modulation’, and it is done in a variety of ways. In all cases the radio waves simply act as a vehicle for the information, so they are commonly called ‘carrier waves’.

QUESTION: 3

Attenuation of a signal is

Solution:

Attenuation is a general term that refers to any reduction in the strength of a signal. Attenuation occurs with any type of signal, whether digital or analog. Sometimes called loss, attenuation is a natural consequence of signal transmission over long distances.

QUESTION: 4

Repeater stations are used to

Solution:

A repeater is an automated radio station that extends the range of communications.To use a repeater, a user's radio is configured to receive on the repeater's transmitting frequency, and when the push-to-talk button is pressed, transmit on the repeater's receiving frequency.

QUESTION: 5

Type of modulation used for continuous and sinusoidal wave is

Solution:

Amplitude modulation, Frequency modulation and Phase modulation are used for the carrier wave which is a continuous wave whereas Pulse amplitude modulation, Pulse width modulation and Pulse position modulation is used if the wave is not a continuous one and is in the form of pulses.

QUESTION: 6

The limiting values of modulation index (μ) of an AM wave is​

Solution:

For maximum value modulation index can be greater than 1 or it can take any value depending on the amount of carrier present in the overall modulated signal. Maximum value of modulation index in 1. Above 1 over modulation occurs which cause distortion of signal. Minimum value is 0.

QUESTION: 7

The waveform of information, which is being impressed upon the carrier wave, is called the.

Solution:

In electronics and telecommunications, modulation is the process of varying one or more properties of a periodic waveform, called the carrier signal, with a modulating signal that typically contains information to be transmitted.

QUESTION: 8

A message of frequency 5 kHz and peak voltage of 2 V is used to modulate a carrier wave of frequency 2 MHz and a peak voltage of 10 V. The modulation index is​

Solution:

Given, peak voltage of the carrier signal is Vc​=10V and 
 peak voltage of the modulated signal is Vm​=2×1=2V (as peak voltage =2× amplitude of voltage)
Modulation index is defined as, μ= Vm /Vc​​=2/10=0.0.2

QUESTION: 9

What happens to the power in a FM signal as the modulation index increases?

Solution:

Power remains constant irrespective of the modulation index in case of F.M. signal.

QUESTION: 10

Which of the following is not a valid option for modulation of waves?

Solution:

Velocity modulation is then defined as that variation in the velocity of a beam of electrons caused by the alternate speeding up and slowing down of the electrons in the beam. This variation is usually caused by a voltage signal applied between the grids through which the beam must pass.