Test: Data Sufficiency- 3


30 Questions MCQ Test General Intelligence and Reasoning for SSC CHSL | Test: Data Sufficiency- 3


Description
This mock test of Test: Data Sufficiency- 3 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for LR Test: Data Sufficiency- 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Data Sufficiency- 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Data Sufficiency- 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Data Sufficiency- 3 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: How is 'No' coded in the code language ?

Statements:
I.'Ne Pa Sic Lo' means 'But No None And' and 'Pa Lo Le Ne' means 'If None And But'.
II.'Le Se Ne Sic' means 'If No None Will' and 'Le Pi Se Be' means 'Not None If All'.

 

 

Solution:

In the two statements given in I, the common words are 'But', 'None', 'And' and the

common code words are 'Ne', 'Pa', ,'Lo'. So, 'Ne', 'Pa' and 'Lo' are codes for 'But', 'None' and 'And'. Thus, in the first statement, 'Sic' is the code for 'No'.

QUESTION: 2

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: Who among P, Q, T, V and M is exactly in the middle when they are arranged in ascending order of their heights ?

Statements:
I.V is taller than Q but shorter than M.
II.T is taller than Q and M but shorter than P.

 

 

Solution:

From I, we have: M > V > Q.

From II, we have: T > Q, T > M, P > T.

Combining the above two, we have: P>T>M>V>Q i.e. Q

Clearly, M is in the middle.

QUESTION: 3

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: How many visitors saw the exhibition yesterday ?

Statements:
I.Each entry pass holder can take up to three persons with him/her.
II.In all, 243 passes were sold yesterday.

 

 

Solution:

From I and II, we find that maximum (243 x 3) i.e. 729 visitors saw the exhibition.

But the exact number cannot be determined.

QUESTION: 4

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: Which code word stands for 'good' in the coded sentence 'sin co bye' which means 'He is good' ?

Statements:
I.In the same code language, 'co mot det' means 'They are good'.
II.In the same code language, 'sin mic bye' means 'He is honest'.

 

 

Solution:

In the given statement and I, the common word is 'good' and the common code word is 'co'. So, 'co' is the code for 'good'.

In the given statement and II, the common words are 'He' and 'is' and the common code words are 'sin' and 'bye'. So 'sin' and 'bye' are the codes for 'He' and 'is'. Thus, in the given statement, 'co' is the code for 'good'.

QUESTION: 5

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: What is the numerical code for 'water' in a certain code ?

Statements:
I.The code for 'give me water' is '719'.
II.The code for 'you can bring water for me' is written as '574186'.

 

 

Solution:

In I and II, the common words are 'me' and 'water' and the common code numbers are '7' and '1'. So, the code for 'water' is either '7' or '1'.

QUESTION: 6

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: Gaurav ranks eighteenth from the top in a class. What is his rank from the last?

Statements:
I.There are 47 students in the class.
II.Jatin who ranks 10th in the same class, ranks 38th from the last.

 

 

Solution:

From I, we conclude that in a class of 47 students, Gaurav ranks 18th from the top and hence 30th from the last.

From II, we conclude that there are 9 students above and 37 students below Jatin in rank. Thus, there are (9 + 1 + 37) = 47 students in the class.

So, Gaurav who ranks 18th from the top, is 30th from the last.

QUESTION: 7

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: What is the rank of P from the bottom in a class of 30 students ?

Statements:
I.M is third from the top and there are five students between M and P.
II.The rank of K is fourth from the bottom and there are 17 students between K and P.

 

 

Solution:

From I, we conclude that P is 9th from the top. Thus, in a class of 30 students, P ranks 22nd from the bottom.

From II, we conclude that P is 22nd from the bottom.

QUESTION: 8

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: In a row of five buildings - P, Q, R, S and T, which building is in the middle ?

Statements:
I.Buildings S and Q are at the two extreme ends of the row.
II.Building ,T is to the right of building R.

 

 

Solution:

From I, we have the order : S, -, -, -, Q. From II, we have the order : R, T. Combining the above two, we get two possible orders : S, R, T, P, Q or S, P, R, T, Q. Thus, either T or R is in the middle.

QUESTION: 9

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: How many speeches were delivered in the two days' programme ?

Statements:
I.18 speakers were invited to give at least one speech (maximum of two speech), out of which one-sixth of the speakers could not come.
II.One-third of the speakers gave two speeches each.

 

 

Solution:

From I, we find that number of speakers who attended programme =18-(1/6) of 18 = 15.

From II, we find that one-third of 15 i.e. 5 speakers gave 2 speeches each, while each of the remaining 10 speakers delivered only one speech.

So, total number of speeches delivered = (5 x 2 + 10 x 1) = 20.

QUESTION: 10

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: Among five friends, who is the tallest ?

Statements:
I.D is taller than A and C.
II.B is shorter than E but taller than D.

 

 

Solution:

From I, we have: D > A, D > C.

From II, we have: E > B > D.

Combining the above two, we get :E > B > D > A > C or E > B > D >C > A.

Thus, E is the tallest.

QUESTION: 11

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: What time did the train leave today ?

Statements:
I.The train normally leaves on time.
II.The scheduled departure is at 14 : 30.

 

 

Solution:

Clearly, even both I and II together do not reveal the exact time of departure of the train today.

QUESTION: 12

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: What does '$' mean in a code language?

Statements:
I.'5$#3' means 'flowers are really good'.
II.'7#35' means 'good flowers are available'.

 

 

Solution:

In I and II, the common codes are '5', '#' and '3' and the common words are 'flowers', 'are' and 'good'. Thus, in I, the remaining code '$' stands for 'really'.

QUESTION: 13

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: How many sons does D have ?

Statements:
A's father has three children.
II.B is A's brother and son of D.

 

 

Solution:

From both I and II together, we can conclude that A and B are the children of D, but the sex of A and the third child of D is not known. So, both I and II together are also not sufficient to answer the question.

QUESTION: 14

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: How is M related to N?

Statements:
I.P, who has only two kids, M and N, is the mother-in-law of Q, who is sister-in-law of N.
II.R, the sister-in-law of M, is the daughter-in-law of S, who has only two kids, M and N.

 

 

Solution:

From I, we conclude that P is the mother of M and N, while Q is the daughter-in-law of P and sister-in-law of N. Thus, Q is M's wife and hence, M is N's brother.

From II, we conclude that M and N are the children of S. Also, R is the daughter-in-law of S and sister-in-law of M. So, R is N's wife and thus, N is M's brother. Hence, M is either brother or sister of N.

QUESTION: 15

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: What is the colour of the fresh grass ?

Statements:
I.Blue is called green, red is called orange, orange is called yellow.
II.Yellow is called white, white is called black, green is called brown and brown is called purple.

 

 

Solution:

The colour of fresh grass is 'green' and as given in II, 'green' is called 'brown'. So, the colour of fresh grass is 'brown'.

QUESTION: 16

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: Which train did Aman catch to go to office ?

Statements:
I.Aman missed his usual train of 10.25 a.m. A train comes in every 5 minutes.
II.Aman did not catch the 10.40 a.m. train or any train after that time.

 

 

Solution:

From I and II, we conclude that Aman went to office by either 10.30 a.m. or 10.35 a.m. train.

QUESTION: 17

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: On which day of the week did Hitesh visit the zoo ?

Statements:
I.Hitesh did not visit zoo either on Tuesday or on Thursday.
II.Hitesh visited zoo two days before his mother reached his house which was day after Monday.

 

 

Solution:

According to I, Hitesh visited the zoo on any of the week days except Tuesday and Thursday.

According to II, Hitesh's mother reached his house day after Monday i.e. on Tuesday.

Thus, Hitesh visited zoo two days before Tuesday i.e. on Sunday.

QUESTION: 18

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: The Chairman of a big company visits one department on Monday of every week except for the Monday of third week of every month. When did he visa/the Purchase department ?

Statements:
I.He visited Accounts department in the second week of September after having visited Purchase department on the earlier occasion.
II.He had visited Purchase department immediately after visiting Stores department but before visiting Accounts department.

 

 

Solution:

From I, we can conclude that the Chairman visited Purchase department on Monday of the first week of September.

The time of visit of no department is mentioned in II, which is, therefore, insufficient.

QUESTION: 19

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: What does 'nip' stand for in a code language ?

Statements:
I.In the code language, 'that is very beautiful' is written as 'se nip sre num'
II.In the same code language, 'my house is beautiful' is written as 'nip sto sre tip'.

 

 

Solution:

In I and II, the common codes are 'nip' and 'sre' and the common words are 'is' and 'beautiful' So, 'nip' and 'sre' are the codes for 'is' and 'beautiful'. But, the exact word for 'nip' cannot be found out.

QUESTION: 20

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: What is the monthly salary of Prashant ?

Statements:
I.Prashant gets 15% more than Sumit while Sumit gets 10% less than Lokesh.
II.Lokesh's monthly salary is Rs 2500.

 

 

Solution:

From both I and II, we find that:

Prashant's salary = 115% of (90% of Rs 2500) = Rs 2587.50.

QUESTION: 21

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: How many gift boxes were sold on Monday ?

Statements:
I.It was 10% more than the boxes sold on the earlier day i.e. Sunday.
II.Every third visitor to the shop purchased the box and 1500 visitors were there on Sunday

 

 

Solution:

From II, we can conclude that (1500 * 3) = 500 boxes were sold on Sunday.

Thus, from I, we find that number of boxes sold on Monday = 500 + 10% of 500 = 550.

QUESTION: 22

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: In a certain code language, '297' means 'tie clip button'. Which number means 'button' in that language ?

Statements:
I.In that language, '926' means clip your tie'.
II.In that language, '175' means 'hole and button'.

 

 

Solution:

In given statement and I, the common words are 'tie' and 'clip' and the common codes are '2' and '9'. So, '2' and '9' are the codes for 'tie' and 'clip'. Thus, in the given statement, '7' means 'button'. In given statement and II, the common code word '7' represents the common word 'button'.

QUESTION: 23

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: What is Sumit's position from the right end in a row of children?

Statements:
I.There are 10 children between Sumit and Rajan.
II.Rajan is twentieth from the left end of the row of children.

 

 

Solution:

Clearly, neither the number of children in the row is given nor the position of Sumit relative to Rajan is mentioned in any one of I or II.

QUESTION: 24

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: In a certain code, 'nop al ed' means They like flowers'. Which code word means 'flowers' ?

Statements:
I.'id nim nop' means 'They are innocent'.
II.'gob ots al' means 'We like roses'.

 

 

Solution:

In the given statement and I, the common word is 'They' and the common code word is 'nop'. So, 'nop' is the code for 'They'.

In the given statement and II, the common word is 'like' and the common code word is 'al'. So, 'al' is the code for 'like'.

Thus, in the given statement, 'ed' is the code for 'flowers'.

QUESTION: 25

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: What is the code for 'mangoes' in the code language ?

Statements:
I.In that code language, 'Te Le Pa Na' means 'You eat many mangoes' and 'Le Na Da' means 'You sell mangoes'.
II.In the code language, 'Ge Na Se La Le' means 'They eat bananas and mangoes' and 'Ne De Le La' means 'Who others eat bananas'.

 

 

Solution:

In 'You eat many mangoes' and 'Who others eat bananas', the common word is 'eat' and the common code word is 'Le'. So, 'Le' means 'eat'.

In 'You eat many mangoes' and 'They eat bananas and mangoes', the common code word 'Le' stands for 'eat'. So, the other common code word 'Na' stands for the other common word i.e. 'mangoes'.

QUESTION: 26

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: In a row of five children A, B, C, D and E, who is standing in the middle ?

Statements:
I.D is to the immediate right of E and B is to the immediate left of E.
II.B is at the extreme left of the, row.

 

 

Solution:

From I, we have the order: B, E, D.

From II, B is at the extreme left of the row.

Thus, considering both I and II, we conclude that among the five children, D is the third and hence the middle child in the row.

QUESTION: 27

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: How many employees of Bank Z opted for VRS ?

Statements:
I.18% of the 950 officer cadre employees and 6% of the 1100 other cadre employees opted for VRS.
II.28% of the employees in the age-group of 51 to 56 and 17% of the employees in all other age-groups opted for VRS.

 

 

Solution:

From I, we have: number of employees who opted for VRS = 18% of 950 + 6% of 1100 = 171 + 66 = 237.

From II, we cannot get the required answer until and unless the number of employees in age-group 51 to 56 and other age-groups is known.

QUESTION: 28

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: Among M, N, D, P and K, who earns more than only the least earner among them ?

Statements:
I.N earns more than M and P but less than only D.
II.M earns more than P who earns less than K.

 

 

Solution:

From I, we have: N > M, N > P, D > N. Thus, we have: D > N > M > P or D>N> P>M.

But, from II, M earns more than P i.e. D > N > M > P. Also, since P earns less than K and N earns less than only D, so we have: D>N>K>M>P or D>N>M> K > P.

Hence, either K or M earns more than only the least earner i.e. P.

QUESTION: 29

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question -

 

Question: What is Sachin's rank from the top in a class of 25 students ?

Statements:
I.Sachin ranks three ranks above Amit who ranks 18th from the bottom.
II.Sachin's rank from the top is two ranks below Deepti who ranks 23rd from the bottom.

 

 

Solution:

From I, We know that in a class of 25 students, Amit ranks 18th from the bottom and 8th from the top.

Sachin is three ranks above Amit and so, Sachin ranks 5th from the top.

From II, Deepti ranks 23rd from the bottom and hence, 3rd from the top. Sachin, being 2 ranks below Deepti, is, thus, 5th from the top.

QUESTION: 30

Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer

  • (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
  • (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
  • (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
  • (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
  • (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Question: It is 8.00 p.m., when can Hemant get next bus for Ramnagar from Dhanpur?

Statements:
I. Buses for Ramnagar leave after every 30 minutes, till 10 p.m.
II. Fifteen minutes ago, one bus has left for Ramnagar.

Solution:

II reveals that the previous bus had left at 7.45 p.m. As given in I, the next bus would leave after 30 minutes i.e. at 8.15 p.m.

Similar Content

Related tests