CLAT Exam  >  CLAT Tests  >  Quantitative Techniques for CLAT  >  Test: Ratio and Proportion- 6 - CLAT MCQ

Test: Ratio and Proportion- 6 - CLAT MCQ


Test Description

20 Questions MCQ Test Quantitative Techniques for CLAT - Test: Ratio and Proportion- 6

Test: Ratio and Proportion- 6 for CLAT 2024 is part of Quantitative Techniques for CLAT preparation. The Test: Ratio and Proportion- 6 questions and answers have been prepared according to the CLAT exam syllabus.The Test: Ratio and Proportion- 6 MCQs are made for CLAT 2024 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Test: Ratio and Proportion- 6 below.
Solutions of Test: Ratio and Proportion- 6 questions in English are available as part of our Quantitative Techniques for CLAT for CLAT & Test: Ratio and Proportion- 6 solutions in Hindi for Quantitative Techniques for CLAT course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for CLAT Exam by signing up for free. Attempt Test: Ratio and Proportion- 6 | 20 questions in 15 minutes | Mock test for CLAT preparation | Free important questions MCQ to study Quantitative Techniques for CLAT for CLAT Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you? Download the App
Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 1

Find out the third proportion of the term 12 and 24

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 1

C)48
Explanation : 12:24 :: 24 : ?
? = (24*24)/12 = 48

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 2

If a:b = 2:3, b:c = 6:5 and c:d = 3:5 then find the value of a:b:c:d

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 2

B) 12:18:15:25
Explanation : a:b = 2:3 = 12:18 b:c = 6:5 = 18:15 c:d = 3:5 = 15 :25 a:b:c:d = 12:18:15:25

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 3

If x:y = 4:7, the  value of (x + y ) /(x – y ) = ?

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 3

D) -65/33
Explanation : X = 4a; y = 7a (x + y ) /(x – y ) = (4a) + (7a) / (4a) – (7a) = a (16+49)/ a (16-49) = -65/33

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 4

The ratio of boys and girls in the school is 7:9 when 22 new boys  are joined in this school  then the ratio become 9:10.How many girls in this school ?

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 4

A)180
Explanation : 7x+22/9x = 9/10 70x+220 = 81x 11x = 220 X =20
20*9 = 180 girls(7B:9G)

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 5

Two numbers are in the ratio of 5:8 .If 4 is subtracted from each then the ratio become 1:2.The small number is

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 5

C)10
Explanation : 5x-4/8x-4 = ½ 10x-8 = 8x-4 2x = 4 X=2
5(2) = 10

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 6

x:y = 7:4 then (4x+7y) : (7x+4y)

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 6

B)56:65
Explanation :(4(7)+7(4)) : (7(7)+4(4)) = 56:65

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 7

The sum of present age of 2 persons is 100yrs.Before 5 years the ratio of their ages is 5:13.Find the age of younger person

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 7

D)30
Explanation : From option 30+70 = 100
25:65 = 5:13

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 8

The ratio of monthly income of A and B in the ratio is 6:5 and the ratio of their expenditure is 9:7.If each saves Rs.1500.Then the sum of their salary is

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 8

A)11,000
Explanation : 4500:3500 – e 1500:1500 – s 6000 + 5000 = 11000

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 9

What number should be added or subtracted from each term in the ratio 11:9 so that it become 6:5

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 9

A)+4
Explanation : 44:36
Add 4 48:40 = 6:5

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 10

The ratio of two persons A and B salaries in the ratio 12:7 if 12% increased salary yearly then what will be the B Salary after 2 yrs.

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 10

D)8781
Explanation : 12:7 = 12,000 : 7,000
12% =  B = 840……1st yr and B = 941 …..2nd yr New inc B  = 7000+840+941 = 8781

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 11

The salaries of A,B and C are in the ratio 5:3:2.If the increments of 20% ,10% and 20% are allowed in their salaries, then what will be the new ratio of their salaries ?

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 11

Answer – C) 20:11:8 Explanation : 5:3:2 = 500:300:200
500×(20/100) = 100 => 500+100 = 600
300×(10/100) = 30 => 300+33 = 330
200×(20/100) = 40 => 200+40 = 240
600:330:240 = 20:11:8

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 12

Two numbers are respectively 40% and  60% more than than the third number.The ratio of the two number is

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 12

Answer – B) 7:8 Explanation : Let third number = x (140/100)x = (7/5)x (160/100)x = (8/5)x (7/5) : (8/5) = 35 : 40 = 7 : 8

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 13

A sum of money is to be distributed among P , Q , R and S in the proportion 2:5:6:7, If R get Rs.500 more than S,what is P’s share ?

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 13

Answer – C) 1000 Explanation : S – R = 7 – 6 = 1 => 500
2 × 500 = 1000

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 14

Ratio of earnings of A and B is  3:5. If the earnings of A increase by 25% and those of B decrease by 30%, the new ratio of their earnings become 6:8.What is A’s earnings ?

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 14

Answer – E) Data inadequate Explanation :We cant derive the earnings from the given details

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 15

The sum of the three number is 68.If the ratio of the first to second is 3:2 and that of the second to the third is 5:3 , then the second number is

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 15

Answer -B) 22 Explanation : A: B = 3:2
B:C = 5 : 3
B:C =(5×[2/5]) : (3×[2/5])= 2: (6/5)
A:B:C = 3:2:(6/5) = 15:10:6
Second number = (10/31)×68 = 21.9 = 22

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 16

The ratio of prices of 2 dresses is 10:15.If the price of the first dress is increased by 10% and that of the second dress by Rs.400 then the ratio of their prices is 4:7.What are the initial prices of the dresses ?

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 16

Answer -D) 94 Explanation : Let the initial price of the dress = 10x and 15x Price of the 1 dress after increment = 10x × (110/100) = 11x Price of the  dress after increment = 15x+400 [11x/(15x+400)] = 4/7 77x = 60x + 1600 17x = 1600 X = 1600/17 = 94.11 = 94

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 17

A Zoo has 66 fishes , some white and rest orange , Which of the following could be the ratio of white to orange fishes in the zoo ?

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 17

Answer – B) 2:9 Explanation : 2+9 = 11
66 can divisible by 11.

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 18

The ratio of the number of boys to that of girls in a school is 3:2. If 30% of boys and 70% of girls appeared in an examination, the ratio of students appeared in the examinations to that not appeared in the examination is

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 18

Answer -A) 23: 27 Explanation : 3:2 = 30:20
30% boys = (30/100) × 30= 9 70% girls = (70/100) × 20 = 14 (9+14) : (50-23) = 23 : 27

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 19

 If 20% of x = 30% of y then x:y is

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 19

Answer – B) 3:2 Explanation : (20/100)x = (30/100)y x/y = (30×100)/(100×20) = 3/2 = 3:2

Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 20

In a bag there are coins of 25p, 10p and 5p in the ratio 1:2:3.If there are Rs.45 in all then find how many 25p coins are there ?

Detailed Solution for Test: Ratio and Proportion- 6 - Question 20

Answer – D) 75 Explanation : [(25x) + (10x × 2) + (5x × 3)] / 100 = 45 [25x + 20x + 15x] / 100 = 45 60 x = 4500 X = 4500/60 = 75

56 videos|104 docs|95 tests
Information about Test: Ratio and Proportion- 6 Page
In this test you can find the Exam questions for Test: Ratio and Proportion- 6 solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Test: Ratio and Proportion- 6, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice

Up next

56 videos|104 docs|95 tests
Download as PDF

Up next

Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!