MCQ: Problems Based on Trains - 2 - SSC CGL MCQ

# MCQ: Problems Based on Trains - 2 - SSC CGL MCQ

Test Description

## 15 Questions MCQ Test Quantitative Aptitude for SSC CGL - MCQ: Problems Based on Trains - 2

MCQ: Problems Based on Trains - 2 for SSC CGL 2024 is part of Quantitative Aptitude for SSC CGL preparation. The MCQ: Problems Based on Trains - 2 questions and answers have been prepared according to the SSC CGL exam syllabus.The MCQ: Problems Based on Trains - 2 MCQs are made for SSC CGL 2024 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for MCQ: Problems Based on Trains - 2 below.
Solutions of MCQ: Problems Based on Trains - 2 questions in English are available as part of our Quantitative Aptitude for SSC CGL for SSC CGL & MCQ: Problems Based on Trains - 2 solutions in Hindi for Quantitative Aptitude for SSC CGL course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for SSC CGL Exam by signing up for free. Attempt MCQ: Problems Based on Trains - 2 | 15 questions in 15 minutes | Mock test for SSC CGL preparation | Free important questions MCQ to study Quantitative Aptitude for SSC CGL for SSC CGL Exam | Download free PDF with solutions
MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 1

### In how many seconds can a 360 meters long train cross a 400 meters long bridge while running at 50 m/s?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 1

Hence, Option D is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 2

### Train A crosses a pole in 20 seconds and crosses Train B of the same length running in the opposite direction in 25 seconds. If the speed of Train A is 25 m/s, what is the speed of Train B?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 2

Length of Train A = 20 × 25 = 500 meters
Combined length = 500 × 2 = 1000 meters

So the answer = 40 – 25 = 15 m/s
Hence, Option A is correct.

 1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 3

### A train takes 126 seconds to cross 1.25 km long bridge. If the speed of the train is decreased by 33.33%, how much time will it take to cross the same bridge?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 3

Speed → Old : New = 3 : 2
Time → Old : New = 2 : 3

Hence, Option B is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 4

If a train running at 40 m/s crosses a platform half of its length in 30 seconds, what is the length of the platform?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 4

Length → Train + Platform = 40 × 30 = 1200

Hence, Option B is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 5

A train takes 54 seconds to cross a pole. If the speed of the train is increased by 50%, how much time will it take to cross the same pole?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 5

Speed → Old : New = 100 : 150 = 2 : 3
Time → Old : New = 3 : 2

Hence, Option D is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 6

If a train running at 45 km/hr crosses a pole in 48 seconds, what is the length of the train?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 6

So the answer = 48 × 12.50 = 600 meters
Hence, Option A is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 7

A 900 meters long train is running at 21 m/s. In how many seconds can the train cross a girl, who is running at 4 m/s in the opposite direction?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 7

Relative speed = 21 + 4 = 25 m/s

Hence, Option A is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 8

A train takes 75 seconds to cross a pole. If the speed of the train is decreased by 75%, how much time will it take to cross the same pole?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 8

Speed → Old : New = 100 : 25 = 4 : 1
Time → Old : New = 1 : 4

Hence, Option D is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 9

A 540 meters long train crosses a man while running in the same direction in 60 seconds. If the speed of the man is 3 m/s, what is the speed of the train?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 9

Speed of the train – Speed of the man

So the answer = 9 + 3 = 12 m/s
Hence, Option D is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 10

A train crosses two tunnels of lengths 200 meters and 500 meters in 40 seconds and 55 seconds respectively. In how many seconds can it cross an 800 meters long platform?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 10

500 – 200 = 300
800 – 500 = 300
On increasing the length by 300 meters time is increased by 15 seconds.
So the answer = 55 + 15 = 70 seconds
Hence, Option C is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 11

If a train crosses a pole in 60 seconds, in how many seconds can it cross a tunnel thrice of its length?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 11

Reqd. time = 60 × (1 + 3) = 240 seconds
Hence, Option D is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 12

A train crosses a pole and a bridge in 20 seconds and 30 seconds respectively, the length of the bridge is what percentage of the length of the train?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 12

Time taken to cover the length of the train = 20 seconds
Time taken to cover the length of the train + bridge = 30
Length → Train : Bridge = 20 : (30 – 20) = 2 : 1

Hence, Option C is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 13

If a 640 meters long train crosses a 160 meters long platform in 25 seconds, what is the speed of the train?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 13

Hence, Option D is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 14

A 480 meters long train crosses a tunnel twice its length in 4 minutes. What is the speed (in km/hr) of the train?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 14

Combined length = 480 × (1 + 2)
Total time = 4 × 60 = 240 seconds

Hence, Option B is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 15

A train crosses an electric pole in 75 seconds. If the speed of the train is decreased by 25% and the length of the train is decreased by 80%, in how many seconds can it cross the same pole?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 2 - Question 15

Required time

Hence, Option A is correct.

## Quantitative Aptitude for SSC CGL

314 videos|170 docs|185 tests
Information about MCQ: Problems Based on Trains - 2 Page
In this test you can find the Exam questions for MCQ: Problems Based on Trains - 2 solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for MCQ: Problems Based on Trains - 2, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice

## Quantitative Aptitude for SSC CGL

314 videos|170 docs|185 tests