Complex Number MCQ Level - 1


10 Questions MCQ Test Topic wise Tests for IIT JAM Physics | Complex Number MCQ Level - 1


Description
This mock test of Complex Number MCQ Level - 1 for Physics helps you for every Physics entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Physics Complex Number MCQ Level - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Complex Number MCQ Level - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Physics students definitely take this Complex Number MCQ Level - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Complex Number MCQ Level - 1 extra questions, long questions & short questions for Physics on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 is purely imaginary then z lies on :

Solution:


locus of z is circle.
The correct answer is: a circle

QUESTION: 2

Vector z = 3 - 4i is turned anticlockwise throuah an anale 180° and stretched 2.5 times. Complex number corresponding to newly obtained vector is :

Solution:

z = 3 - 4i
Newly obtained vector is

The correct answer is: 

QUESTION: 3

If 1, α1, α2,..................αn-1 are nth root of unity then is :

Solution:

( xn - 1) = ( x - 1 ) ( x - α1) (x - α2)......(x - α- 1)
log(xn - 1) = log (x - 1) + log ( x - α1) +.......+ log ( x - αn - 1)
Differentiate w.r.t. x

The correct answer is: 

QUESTION: 4

If z = cos θ + i sin θ, then  is equal to :

Solution:


The correct answer is: 

QUESTION: 5

If conjugate of ( x + iy) ( 1 - 2i ) be 1 + i the x and y are :

Solution:


⇒ ( x - iy)(1 + 2i) = 1 + i
so x + 2y = 1

The correct answer is: 

QUESTION: 6

Amplitude of 

Solution:


so amplitude = 
The correct answer is: 

QUESTION: 7

If  ω≠ 1 is a cube root of unity, then sum of series
S = 1 + 2ω + 3ω + .... + 3nω3n-1(n ∈ N )

Solution:

QUESTION: 8

If  is purely imaginary, then z lies on a :

Solution:

 is purely imaginary


The correct answer is: circle

QUESTION: 9

Solution:


The correct answer is:  

QUESTION: 10

If (x - iy) + i (3x + iy) = n ∈ N then pair (x,y) is :

Solution:


by comparison x - y = - 1 
x - y = -1
3x - y = -1
So, x = 0, y = 1
The correct answer is: (0,1)

Related tests