Complex Number NAT Level - 2


10 Questions MCQ Test Topic wise Tests for IIT JAM Physics | Complex Number NAT Level - 2


Description
This mock test of Complex Number NAT Level - 2 for Physics helps you for every Physics entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Physics Complex Number NAT Level - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Complex Number NAT Level - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Physics students definitely take this Complex Number NAT Level - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Complex Number NAT Level - 2 extra questions, long questions & short questions for Physics on EduRev as well by searching above.
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 1

If perimeter of the locus represented by    is  k,  then find the value of 


Solution:


r2 + r2 = 4
⇒ r =  √2
perimeter = 3/2 πr

The correct answer is: 9

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 2

If  then the value of  then find the value of  n.


Solution:

∴ 
∴ 


n = 7
The correct answer is: 7

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 3

If  then find the value of 


Solution:

If    |z| = |z – 1|
⇒ |z|2 = |z – 1|2

again if  |z| = |z + 1|
⇒ |z|2 = |z + 1| 2

The correct answer is: 1

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 4

If  z is a complex number and the minimum value of |z| + |z - 1| + |2z - 3|  is λ and if  then find the value of [x + y].  (where [·] denotes the greatest integer function)


Solution:

∴ |z| + |z – 1| + |2z – 3| = 



then  2[x] + 3 = 
= 3[x – 2]
⇒ 2[x] + 3 = 3([x] – 2)
or  [x] = 9
then     y = 2·9 + 3 = 21
∴ [x + y] = [x + 21] = [x] + 21 = 9 + 21 = 30
The correct answer is: 30

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 5

If |z2 + iz1 | = |z1 | + |z2 | and  |z1 | = 3 and |z | = 4 then area of Δ ABC, if affix of A, B  and  C  are (z1 ), (z2 ) and  respectively is :


Solution:

+

Let  


and |z2– z3 | = |z1 – z3 |
⇒ AC = BC
∴ AB2 = AC2 + BC2
 ∴ (AB =5)

 square unit
The correct answer is: 6.25
 

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 6

Find the number of solutions of the equation 


Solution:

Let     z = x + iy
⇒ x2 – y2 + 2ixy = x – iy
⇒ x2 – y2 = x
and
2xy = –y
From (2), 
2xy = –y

When y = 0 from (1), we get 
x = 0, 1
when 

Hence the solution of the equation are
z1 = 0 + 1.0, z2 = 1 + 1.0 = 1

and

The correct answer is: 4

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 7

If   then find the value of  


Solution:

Here

multiplying (2) by i and adding it to (1) we get



The correct answer is: 5

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 8

If   then find the number of positive integers less than 20 satisfying above equation.


Solution:


Now 
⇒ r = 1
⇒ n =  4, 8, 12, 16
The correct answer is: 4

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 9

Sum of common roots of the equations z3 + 2z2 + 2z + 1 = 0  and  z97 + z29 + 1 = 0  is equal to :


Solution:

z3 + 2z2 + 2z + 1 = (z3 + 1) + 2z(z + 1)
= (z + 1)(z2 + z + 1) = 0
⇒ z = –1, ω, ω2
–1  does not satisfy  z97 + z29 + 1 = 0
but  ω and ω2 satisfy and ω + ω2 = –1
The correct answer is: -1

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 10

Let  , then find the value of 


Solution:


The correct answer is: 1

Related tests