Vector Calculus MSQ


10 Questions MCQ Test Topic wise Tests for IIT JAM Physics | Vector Calculus MSQ


Description
This mock test of Vector Calculus MSQ for Physics helps you for every Physics entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Physics Vector Calculus MSQ (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Vector Calculus MSQ quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Physics students definitely take this Vector Calculus MSQ exercise for a better result in the exam. You can find other Vector Calculus MSQ extra questions, long questions & short questions for Physics on EduRev as well by searching above.
*Multiple options can be correct
QUESTION: 1

Evaluate  where S is the cylinder x2 + y2 = 1 bounded by the planes z = 0 and z = 1 and r is the distance between a point on the surface and the origin.

Solution:

S be the surface of cylinder

The correct answers are: 4.934,  

*Multiple options can be correct
QUESTION: 2

Evaluate the line integral  where  and C is the curve in xy–plane consisting curve C1: straight lines from (0, 0) to (1, 0) and curve C2: straight line from (1, 0) to (3, 4)

Solution:


y = 2x – 2
along C1 : y = 0  ⇒ dy = 0

On C1y = 0, dy = 0

On C2: y = 2x–2, dy = 2dx

The correct answers are:  

*Multiple options can be correct
QUESTION: 3

Which of the following statements is(are) true.

Solution:

The correct answers are: 

*Multiple options can be correct
QUESTION: 4

Which of the following statements is(are) true

Solution:

The correct answers are: Divergence of vector function gives scalar function  

*Multiple options can be correct
QUESTION: 5

Evaluate  where  where C is the boundary of the triangle with vertices at (0, 0, 0), (1, 0, 0), (1, 1, 0) oriented counter clockwise.

Solution:



normal to S   




 

The correct answers are: 

*Multiple options can be correct
QUESTION: 6

Which of the following statements is(are) true

Solution:

A field  is said to be conservative iff 

The correct answers are:  is conservative field,  is not conservative field

*Multiple options can be correct
QUESTION: 7

If C is a smooth curve in R3 from path joining (–1, 0, 1) to (1, 1, –1), then the value of (3x2y + z)dx + (x3 + 4y3z)dy + (x + y4)dz is :

Solution:

We can check   where

So,  is conservative

  where

The correct answers are: I = 2, I is independent from the path joining (–1, 0, 1) to (1, 1, –1)

*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

Which of the following statements is(are) true

Solution:

The correct answers are: 

*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

Which of the following statement(s) is(are) true about function 

 

Solution:

F is conservative if  


So,  is conservative

So,  is non-conservative field.

The correct answers are:  is conservative field,  is non-conservative field

*Multiple options can be correct
QUESTION: 10

Evaluate  over the entire surface of the region above xy–plane bounded by the cone z2 = x2 + y2 and the plane z = 4 if 

Solution:

S = x2 + y2 – z2 = const


The correct answers are:  

Related tests