Olympiad Test : Alphabet Test And Logical Sequence - 1


20 Questions MCQ Test Science Olympiad for Class 5 | Olympiad Test : Alphabet Test And Logical Sequence - 1


Description
This mock test of Olympiad Test : Alphabet Test And Logical Sequence - 1 for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 5 Olympiad Test : Alphabet Test And Logical Sequence - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test : Alphabet Test And Logical Sequence - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Olympiad Test : Alphabet Test And Logical Sequence - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test : Alphabet Test And Logical Sequence - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How many pairs of letters in the word ‘DEBUT’ have as many letters between them in the word as in the alphabet?

Solution:


Clearly, DE, BD and UT have as
many letters between them as in
alphabet.

QUESTION: 2

How many pairs of letters in the word ‘DONATION’ have as many letters between them as there are in the alphabet?

Solution:

Clearly, DA, ON and ON have as
many letters between them as in
alphabet.

QUESTION: 3

​If it is possible to make a word with 2nd , 5th , 9th and 11th letters in the word ‘SUPERFLUOUS’. Write the first letter of that word.

Solution:

The word formed by 2nd, 5th, 9th
and 11th letter is ‘SOUR.’

QUESTION: 4

Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary and then choose the correct sequence:
(1) Selection (2) Seldom (3) Sender (4) Self (5) Sell

Solution:

Arrangement of words in alphabetical
order is Seldom, Selection, Self, Sell,
Sender.

QUESTION: 5

Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary and then choose the correct sequence:
(1) Long (2) Lost (3) Load (4) Longing (5) Loose

Solution:

Arrangement of words in alphabetical
order is Load, Long, Longing, Loose,
Lost.

QUESTION: 6

Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary and then choose the correct sequence:
(1) Diagonal (2) Diabetes (3) Dialysis (4) Diaphragm (5) Diana

Solution:

Arrangement of words in alphabetical order is Diabetes, Diagonal, Dialysis, Diana, Diaphragm.

QUESTION: 7

Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary and then choose the correct sequence:
(1) Defer (2) Different (3) Differ (4) Diffident (5) Deferment

Solution:

Arrangement of words in alphabetical order is Defer, Deferment, Differ, Different, Diffident.

QUESTION: 8

Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary and then choose the correct sequence:
(1) Bicycle (2) Bifocal (3) Bias (4) Bioscopy (5) Biodata

Solution:

Arrangement of words in alphabetical order is Bias, Bicycle, Bifocal, Bio data, Bioscopy.

QUESTION: 9

Arrange the given words in alphabetical order and point out. The one that comes at the second place.
(1) Report (2) Regard (3) Retire (4) Resist (5) Reach

Solution:

Arrangement of words in alphabetical order is Reach, Regard, Report, Retire Resist.

QUESTION: 10

Arrange the given words in alphabetical order and point out. The one that comes at the second place.
(1) Imran (2) Inzamam (3) Imamul (4) Inzmamnl (5) Imranul

Solution:

Arrangement of words in alphabetical
order is Imamul, Imran, Imramul,
Inzamam, Inzmamul.

QUESTION: 11

Arrange the given words in alphabetical order and point out. The one that comes at the second place.
(1) Substance (2) Substitution (3) Subsistence (4) Substitute (5) Substitution

Solution:

Arrangement of words in alphabetical order is Subsistence, Substance, Substantive, Substitute, Substitution.

QUESTION: 12

Q. If the first five words in the sentence, “My mother meets me many times” are rearranged in the alphabetical order. Then which will be the middle word?

Solution:

Arrangement of words in alphabetical order is Many, Me Meets, Mother, My.So, ‘Meets’ is the middle word in this arrangement.

QUESTION: 13

Q. Which of the following words CANNOT be formed from the letters of the word?
     ‘ATTRIBUTABLE’?

Solution:

The word ‘ATTITUDE’ cannot be formed because there is no letter ‘D’ in the word ‘ATTRIBUTABLE’.

QUESTION: 14

Q. Which of the following word CANNOT be formed from the letters of the word
‘MATHEMATICS’?

Solution:

The word ‘MENTAL’ cannot be formed because there are no letters L and N in the word ‘MATHEMATICS’

QUESTION: 15

Q. Which letter in the word ‘SELFRIGHTEOUSNESS’ does not change its position when the letters are reversed?

Solution:

Word ⟶ S E L F R I G H T E O U S N E S S After interchange⟶S S E N S U O E T H G I R F L E S After interchanging ‘T’ does not change its position as it is a middle letter in the given word.

QUESTION: 16

Q. If the first and the second, third and the fourth and so on are interchanged in the word ‘COMPANIONATE’, then which letter will be the fifth from the right.

Solution:

QUESTION: 17

Q. Some letters which are numbered 1,2,3,4,5,6 are given. Find the combination of numbers so that the letters are arranged accordingly to form a meaningful word.
T U C B K E
1 2 3 4 5 6

Solution:

From the letters of the given word, a meaningful word ‘BUCKET’ is formed.

QUESTION: 18

Q. Which one the following word can be made from the word ‘NEWS PAPER’?

Solution:

The word ‘WASP’ can be made from the word ‘NEWSPAPER.

QUESTION: 19

Q. Which of the following letter/number is exactly in the middle of 7th letter/ number from the right end and 9th letter/number from the left end in the arrangement given below?
3 D 8 J H 5 K V T 2 P I W Q C 7 A N S 4 Z R 9

Solution:

3 D 8 J H 5 K V T 2 P I W Q C 7 A N S 4 Z R 9

QUESTION: 20

Q. If a meaningful word be formed using the five letters R–C–O–N–W– each only once, then the fourth letter of that word is your answer. If more than one such word can be formed, your answer would be ‘X’ and if no such word can be formed, your answer is M.

Solution:

The word is ‘CROWN’ so fourth letter of the word is W.