Olympiad Test : Human Body - 1


10 Questions MCQ Test Science Olympiad for Class 5 | Olympiad Test : Human Body - 1


Description
This mock test of Olympiad Test : Human Body - 1 for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 5 Olympiad Test : Human Body - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test : Human Body - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Olympiad Test : Human Body - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test : Human Body - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

This joint allows the maximum movement.

Solution:

The ball and socket joint (or spheroid joint) is a type of synovial joint in which the ball-shaped surface of one rounded bone fits into the cup-like depression of another bone. The distal bone is capable of motion around an indefinite number of axes, which have one common center. It allows the maximum movement.

QUESTION: 2

Muscles are attached to the bones with the fibre called:

Solution:

A tendon is a fibrous connective tissue which attaches muscle to bone. Tendons may also attach muscles to structures such as the eyeball. A tendon serves to move the bone or structure.

QUESTION: 3

Which muscles are under our control?

Solution:

Skeletal muscles are largely under conscious control. This means anything from the large muscles that allow us to walk, grasp and climb to the small, delicate muscles that control lip, eye, and tongue movements.

QUESTION: 4

The joints in the skull are:

Solution:

The bones of the skull are highly irregular. Most of the bones of the skull are held together by firm, immovable fibrous joints called sutures or synarthroses. These joints allow the developing skull to grow both pre- and postnatally.

QUESTION: 5

The largest bone in our body is:

Solution:

Femur, or Thighbone, is the largest bone in the human body. The head of the femur fits into the hip socket and the bottom end connects to the knee. The two bones beneath the knee that make up ther shin are the tibia and fibula.

QUESTION: 6

Bones are made up of:

Solution:

Made mostly of collagen, bone is living, growing tissueCollagen is a protein that provides a soft framework, and calcium phosphate is a mineral that adds strength and hardens the framework. This combination of collagen and calcium makes bone strong and flexible enough to withstand stress.

QUESTION: 7

Rotation of arm in a full circle is possible due to:

Solution:

The arm is joined to the shoulder girdle/ pectoral girdle by the ball and socket type of joint. The ball and socket joint is the strongest type of joint in the human body. This makes possible the rotation of the arm in a full circle

QUESTION: 8

Gliding joint is present in:

Solution:

Gliding joints are found in the wrists and ankles. The small bones of these joints are padded by cartilage and other tissues to make movement.

QUESTION: 9

Stripes of tough connective tissues that hold bones together are known as:

Solution:

Ligament, tough fibrous band of connective tissue that serves to support the internal organs and hold bones together in proper articulation at the joints.

QUESTION: 10

Which of the following statements is true?

Solution:

Movement is when the living organism moves a body part or parts to bring without a change in the position of the organisms. Locomotion is when the movement of a part of the body leads to change in the position and location of the organism.

Similar Content

Related tests