SSC CHSL Mock Test -15


100 Questions MCQ Test SSC CHSL Mock Test Series | SSC CHSL Mock Test -15


Description
This mock test of SSC CHSL Mock Test -15 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CHSL Mock Test -15 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CHSL Mock Test -15 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CHSL Mock Test -15 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CHSL Mock Test -15 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Q. Sanjay Mishra has lived (1) / in this apartment as a tenant (2) / since 2017 to 2025. (3) / No Error (4)

Solution:

The error is in part 3 of the sentence, ‘from’ should be used instead of ‘since’.

'Since' means from ‘a past time to the present’. “Since” should not be used with “to”. Instead, “from” should be used with “to” or “until”. 
Hence option 3 is the correct answer. 

QUESTION: 2

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Q. Kathleen went to (1) / the market from buy (2) / fruits and vegetables. (3) / No Error (4).

Solution:

The error is in part 2 of the sentence, ‘to’ should be used instead of ‘from’. “From” is used in reference to the initial of starting point of origin, whereas “to” is used refer to the final destination or location to reach. “From” should not be used with “buy”, “to” should be used with “buy”.
Hence option 2 is the correct answer.

QUESTION: 3

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Q. After hiking for 4 hours (1) / Stana decided she had had enough (2) and she deserved a break. (3) / No Error (4)

Solution:

The sentence is grammatically accurate and has no errors. 
Hence the correct option is 4.

QUESTION: 4

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Q. All of a sudden, everything was clear to Nathan (1) / he was meant to be (2) / a doctor for ‘Doctors without Borders”. (3) / No Error (4)

Solution:

There is no error in the sentence, it is grammatically correct.
Hence option 4 is the correct answer. 

QUESTION: 5

In the following sentence three words are given in underline. One of these words may be incorrectly spelt or inappropriate in the context. Find out that word. If all the words are correct choose option 4 as your answer.

Q. Marc felt that the uprising (1) / as a sign of revolt (2) / could not have occurred at a worse time. (3) / No Error (4)

Solution:

There is no error in the sentence.
UprisingRevolt, and Occurred have been spelled and used in the context correctly.
Hence, option 4 is the correct answer.

QUESTION: 6

In the following sentence, three words are given in underline. One of these words may be incorrectly spelt or inappropriate in the context. Find out that word. If all the words are correct choose option 4 as your answer.

Q. Xavier felt that his altitude (1) / was being frittered away (2) / at a profession, like the one he currently practiced. (3) / No Error (4)

Solution:

The error lies in part 1 of the sentence as the word ‘altitude’ which means 'height' is incorrect and must be replaced by the word ‘aptitude’ which means ‘ability’. The word ‘fritter away’ means 'to squander or waste', and the word ‘profession’ means 'a paid occupation, especially one that involves prolonged training and a formal qualification.'.
Option 1 is the correct answer.

QUESTION: 7

In the following sentence, three words are given in underline. One of these words may be incorrectly spelt or inappropriate in the context. Find out that word. If all the words are correct choose option 4 as your answer.

Q. Anna could not believe the level of bigotry (1) / that was displayed by the (2) / dissipated people of Alabama. (3) / No Error (4)

Solution:

The error lies in part 3 of the sentence as the word ‘dissipated’ is incorrect and must be replaced by the word ‘disgruntled’ which means 'to be unhappy or dissatisfied’. The word ‘bigotry’ means 'to engage in prejudice or discrimination that is intolerant'; the word ‘displayed’ means 'to be shown or made a spectacle of'.
Thus the correct answer is option 3.

QUESTION: 8

In the following sentence, three words are given in underline. One of these words may be incorrectly spelt or inappropriate in the context. Find out that word. If all the words are correct choose option 4 as your answer.

Q. Samantha wanted to complete (1) / in the trivia competition (2) / that was being coordinated by her school. (3) / No Error (4)

Solution:

The error lies in part 1 of the sentence as the word ‘complete’ is incorrect and must be replaced with the word ‘compete’ which means ‘to take part in against others’. The word ‘trivia’ means 'details, considerations, or pieces of information of little importance or value.'; the word ‘coordinated’ means 'to be organized or in sync'.
Thus the correct answer is option 1

QUESTION: 9

In the following question, part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part, which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, choose the option ‘No Improvement’.

Q. Samuel felt the need to send his boys to a boarding school, because they were acting on again.

Solution:

The sentence uses the form ‘acting on’, which is incorrect and needs improvement.

Acting on is a phrasal verb which means to do something because you have been advised or told to do it.

Acting up is a phrasal verb which means to act inappropriately or badly.

Thus the alternative ‘act up’ would be an improvement for the sentence and make it meaningful.
Therefore the correct answer is option 3. 

QUESTION: 10

As far as detective Beckett was concerned, the details of the case weren’t adding in.

Solution:

The sentence uses the form ‘adding in’, which is incorrect and thus needs improvement.

Adding in is a phrasal verb which means to include something as a part of something else.

Adding up is a phrasal verb which means to gradually increase until there is a large or complete amount.

Thus, the alternative, ‘add up’ would be an improvement for the sentence and makes it meaningful.
Therefore the correct answer is option 2.

QUESTION: 11

Although the operative team planned every move very carefully, the mission blew out in their faces.

Solution:

The sentence uses the form ‘blew out’, which is incorrect and thus needs improvement.

Blew out is a phrasal verb which means be extinguished by an air current.

Blew up is a phrasal verb which means to explode.

Thus, the alternative ‘blew up’ which would be an improvement for the sentence and makes it meaningful.
Therefore, the correct answer is option 1.

QUESTION: 12

A part of the sentence is underlined and might have an error in it. Four alternatives are given for the underlined part which might improve the error if there is any, if not then click the button corresponding to “No improvement”.

Q. Stacey planned on catching on with all of her old classmates once they met at the reunion

Solution:

The sentence uses the form ‘catching on’, which is incorrect and thus needs improvement.

Catch on is a phrasal verb which means to understand what is meant or how to do something.

Catch up is a phrasal verb which means to do something you did not have time to do earlier.

Thus, the alternative ‘catch on’ would be an improvement for the sentence and thus makes it meaningful.
Therefore, the correct answer is option 2. 

QUESTION: 13

A part of the sentence is underlined and might have an error in it. Four alternatives are given for the underlined part which might improve the error if there is any, if not then click the button corresponding to “No improvement”.

Q. Samantha planned on loosening the weight that she gained over the winter, when she stayed in.

Solution:

‘Loosening’ should be replaced with ‘losing’ to make the sentence meaningful. Loosening is the present participle of the verb loosen, which means to let go of or to unfastenLosing means to cause something to cease to be in one’s possessionGaining means to get something into one’s possession. Letting go means to make something that one has to go away. Any of the other options apart from ‘losing’ does not make sense in the sentence. 
Hence the correct answer is option 1.

QUESTION: 14

A part of the sentence is underlined and might have an error in it. Four alternatives are given for the underlined part which might improve the error if there is any, if not then click the button corresponding to “No improvement”.

Q. Robert’s and his wife’s lawyers insisted that they resigning the copy of the divorce papers, just in case.

Solution:
  • ‘Resigning’ should be replaced with ‘sign’ to make the sentence meaningful.
  • To resign means to quit one’s current position at a job or occupation.
  • To sign means to write one's name on (a letter, card, document, etc.) to identify oneself as the writer or sender
  • To consign means to deliver something to someone or transfer the custody of something to someone.
  • To design is to make a plan with structure and a pattern.
  • Hence the correct answer is option 2.
QUESTION: 15

A part of the sentence is underlined and might have an error in it. Four alternatives are given for the underlined part which might improve the error if there is any, if not then click the button corresponding to “No improvement”.

Q. All Ashley ever wanted was someone who would appreciate her and pay her a complement every once in a while.

Solution:

‘Complement’ should be replaced with ‘compliment’ to make the sentence meaningful. To supplement something means to add to something especially to make it meaningful. To give encouragement is to provide mental support and motivation. To compliment means to praise or appreciate something/someone for its/their qualities. Any of the other options apart from ‘compliment’ does not make sense in the sentence. 
Hence the correct answer is option 3.

QUESTION: 16

A part of the sentence is underlined and might have an error in it. Four alternatives are given for the underlined part which might improve the error if there is any, if not then click the button corresponding to “No improvement”.

Q. Although Sarah wanted to pay attention the boring presentation was making her uninterested.

Solution:

Option 4 is correct.
No improvement is needed.

Uninterested means not interested in or concerned about something or someone.​

Attentive means paying close attention to something. 

Empathetic means showing an ability to understand and share the feelings of another.

QUESTION: 17

Read the passage and answer the following questions. 

Chinese industries are not only getting closer to the technological frontier in conventional areas such as electronics, machinery, automobiles, high-speed railways and aviation, but also driving technological innovations in emerging areas such as new and renewable energy, advanced nuclear energy, next generation telecommunication technologies, big data and supercomputers, A.I., robotics, space technology, and e-commerce. Statistical data — such as the volume of exports and amount of sales and investment in these Chinese industries — provide evidence to the rise in technological capability. According to data from the World Bank, the payments China made for intellectual property in 2015 were 22 times more than those it received from the rest of the world. What the rest of the world paid to China for intellectual property use was less than 1 percent of the amount paid to the United States. Productivity analysis also indicates a low return for China’s excessive R&D activities, as its Total Factor Productivity (TFP) follows a weaker track, even compared to other developing economies such as India. China’s labor productivity growth remains the highest around the world, but it has been slowing down in the recent decade, despite the rising technological capacities. This puzzling picture may remind observers of how the Soviet Union excelled in science and technology in the 1970s and ‘80s, but mostly focused on military and space technologies, which translated very minimally into gains in productivity and economic performance. That mismatch eventually led to the collapse of the regime; such a model is certainly not sustainable.

Q. Which of the following can be inferred from the passage?

Solution:

It is mentioned in the passage 'Chinese industries are not only getting closer to the technological frontier in conventional areas such as electronics, machinery, automobiles, high-speed railways and aviation, but also driving technological innovations in emerging areas such as new and renewable energy, advanced nuclear energy, next-generation telecommunication technologies, big data and supercomputers, A.I., robotics, space technology, and e-commerce.' 
Option 3 is the correct answer.

QUESTION: 18

Read the passage and answer the following questions. 

Chinese industries are not only getting closer to the technological frontier in conventional areas such as electronics, machinery, automobiles, high-speed railways and aviation, but also driving technological innovations in emerging areas such as new and renewable energy, advanced nuclear energy, next generation telecommunication technologies, big data and supercomputers, A.I., robotics, space technology, and e-commerce. Statistical data — such as the volume of exports and amount of sales and investment in these Chinese industries — provide evidence to the rise in technological capability. According to data from the World Bank, the payments China made for intellectual property in 2015 were 22 times more than those it received from the rest of the world. What the rest of the world paid to China for intellectual property use was less than 1 percent of the amount paid to the United States. Productivity analysis also indicates a low return for China’s excessive R&D activities, as its Total Factor Productivity (TFP) follows a weaker track, even compared to other developing economies such as India. China’s labor productivity growth remains the highest around the world, but it has been slowing down in the recent decade, despite the rising technological capacities. This puzzling picture may remind observers of how the Soviet Union excelled in science and technology in the 1970s and ‘80s, but mostly focused on military and space technologies, which translated very minimally into gains in productivity and economic performance. That mismatch eventually led to the collapse of the regime; such a model is certainly not sustainable.

Q. Which of the following can be inferred from the passage?

Solution:

It is mentioned in the passage '​China’s labor productivity growth remains the highest around the world, but it has been slowing down in the recent decade, despite the rising technological capacities. This puzzling picture may remind observers of how the Soviet Union excelled in science and technology in the 1970s and ‘80s, but mostly focused on military and space technologies, which translated very minimally into gains in productivity and economic performance. That mismatch eventually led to the collapse of the regime; such a model is certainly not sustainable.' 
Option 2 is the correct answer.

QUESTION: 19

Read the passage and answer the following questions. 

Chinese industries are not only getting closer to the technological frontier in conventional areas such as electronics, machinery, automobiles, high-speed railways and aviation, but also driving technological innovations in emerging areas such as new and renewable energy, advanced nuclear energy, next generation telecommunication technologies, big data and supercomputers, A.I., robotics, space technology, and e-commerce. Statistical data — such as the volume of exports and amount of sales and investment in these Chinese industries — provide evidence to the rise in technological capability. According to data from the World Bank, the payments China made for intellectual property in 2015 were 22 times more than those it received from the rest of the world. What the rest of the world paid to China for intellectual property use was less than 1 percent of the amount paid to the United States. Productivity analysis also indicates a low return for China’s excessive R&D activities, as its Total Factor Productivity (TFP) follows a weaker track, even compared to other developing economies such as India. China’s labor productivity growth remains the highest around the world, but it has been slowing down in the recent decade, despite the rising technological capacities. This puzzling picture may remind observers of how the Soviet Union excelled in science and technology in the 1970s and ‘80s, but mostly focused on military and space technologies, which translated very minimally into gains in productivity and economic performance. That mismatch eventually led to the collapse of the regime; such a model is certainly not sustainable.

Q. Which of the following was the mistake that the Soviet Union did?

Solution:

It is mentioned in the passage 'This puzzling picture may remind observers of how the Soviet Union excelled in science and technology in the 1970s and ‘80s, but mostly focused on military and space technologies, which translated very minimally into gains in productivity and economic performance.' 
Option 1 is the correct answer.

QUESTION: 20

Read the passage and answer the following questions. 

Chinese industries are not only getting closer to the technological frontier in conventional areas such as electronics, machinery, automobiles, high-speed railways and aviation, but also driving technological innovations in emerging areas such as new and renewable energy, advanced nuclear energy, next generation telecommunication technologies, big data and supercomputers, A.I., robotics, space technology, and e-commerce. Statistical data — such as the volume of exports and amount of sales and investment in these Chinese industries — provide evidence to the rise in technological capability. According to data from the World Bank, the payments China made for intellectual property in 2015 were 22 times more than those it received from the rest of the world. What the rest of the world paid to China for intellectual property use was less than 1 percent of the amount paid to the United States. Productivity analysis also indicates a low return for China’s excessive R&D activities, as its Total Factor Productivity (TFP) follows a weaker track, even compared to other developing economies such as India. China’s labor productivity growth remains the highest around the world, but it has been slowing down in the recent decade, despite the rising technological capacities. This puzzling picture may remind observers of how the Soviet Union excelled in science and technology in the 1970s and ‘80s, but mostly focused on military and space technologies, which translated very minimally into gains in productivity and economic performance. That mismatch eventually led to the collapse of the regime; such a model is certainly not sustainable.

Q. What is the strange fact as pointed by the author?

Solution:

It is mentioned in the passage ' China’s labor productivity growth remains the highest around the world, but it has been slowing down in the recent decade, despite the rising technological capacities.
Option 4 is the correct answer.

QUESTION: 21

Read the passage and answer the following questions. 

Chinese industries are not only getting closer to the technological frontier in conventional areas such as electronics, machinery, automobiles, high-speed railways and aviation, but also driving technological innovations in emerging areas such as new and renewable energy, advanced nuclear energy, next generation telecommunication technologies, big data and supercomputers, A.I., robotics, space technology, and e-commerce. Statistical data — such as the volume of exports and amount of sales and investment in these Chinese industries — provide evidence to the rise in technological capability. According to data from the World Bank, the payments China made for intellectual property in 2015 were 22 times more than those it received from the rest of the world. What the rest of the world paid to China for intellectual property use was less than 1 percent of the amount paid to the United States. Productivity analysis also indicates a low return for China’s excessive R&D activities, as its Total Factor Productivity (TFP) follows a weaker track, even compared to other developing economies such as India. China’s labor productivity growth remains the highest around the world, but it has been slowing down in the recent decade, despite the rising technological capacities. This puzzling picture may remind observers of how the Soviet Union excelled in science and technology in the 1970s and ‘80s, but mostly focused on military and space technologies, which translated very minimally into gains in productivity and economic performance. That mismatch eventually led to the collapse of the regime; such a model is certainly not sustainable.

Q. Which of the following is MOST OPPOSITE in meaning to the word 'collapse'?

Solution:

The word 'collapse' means 'fall down; crumble or failure of something.' Thus 'establishment' is the word opposite in meaning.
Option 1 is the correct answer.

QUESTION: 22

In the following question four words are given out of which only one word is correctly spelled. Find the correctly spelled word.

Solution:

Chortle means "to chuckle with glee".
Thus option 1 is the correct choice.

QUESTION: 23

In the following question four words are given out of which only one word is correctly spelled. Find the correctly spelled word.

Solution:

Chicanery means "trickery, deviousness".
Thus option 1 is the correct answer.

QUESTION: 24

In the following question, a word has been written in four different ways out of which only one is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

Solution:

The correct spelling is 'Discipline', which means to obey a certain set of rules or code of conduct.

QUESTION: 25

In the following question, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

Solution:

The incorrect spelling is ''hassle'' which means ''irritating inconvenience.'' So option 3 is the correct answer. 

Goad: provoke or annoy (someone) so as to stimulate an action or reaction.
Posh: elegant or stylishly luxurious

Press: move or cause to move into a position of contact with something by exerting continuous physical force.

QUESTION: 26

A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series

TH24, SI23, QK21, ?

Solution:

Given Series: TH24, SI23, QK21, ?
The logic followed is as follows:


Hence, ‘NN18’ is the next term in the series.

QUESTION: 27

A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.

13, 25, 49, 97, 193, ?

Solution:

Given series: 13, 25, 49, 97, 193, 385
The pattern followed is:
13 × 2 – 1 = 25;
25 × 2 – 1 = 49;
49 × 2 – 1 = 97;
97 × 2 – 1 = 193;
193 × 2 – 1 = 385
Hence, “385” is the answer.

QUESTION: 28

A dice is numbered from 1 to 6 in different ways. If 4 is adjacent to 2, 5 and 6, then which of the following statements is necessarily true?

Solution:

If 4 is adjacent to 2, 5 and 6 then either 1 or 3 lies opposite to 4.
So, the numbers 1 and 3 cannot lie opposite to each other. Hence, 3 is adjacent to 1 (necessarily).

QUESTION: 29

In the following question, assuming the given statements to be true, find which of the following among the given conclusions is/are definitely true and then give your answers accordingly.

Statement:
S = U > K > L ≥ Y < R ≤ B

Conclusion:
I. K < Y
II. L > Y
III. L = Y

Solution:

Statement: 
S = U > K > L ≥ Y < R ≤ B

Conclusion:
I. K < Y → False (As, S = U > K > L ≥ Y)
II. L > Y → False (As, S = U > K > L ≥ Y)
III. L = Y → False (As, S = U > K > L ≥ Y)
But conclusion II and III forms a complementary pair.
Hence, either conclusion II or III follows.

QUESTION: 30

In the following question, select the related word pair from the given alternatives.

Tyre : Car : : ? : ?

Solution:

As ‘Tyre’ is a part of ‘Car’, similarly, ‘Chapter’ is a part of ‘Book’.

QUESTION: 31

In a certain code ‘PEPSIN’ is written as ‘545783’, ‘BORE’ is written as ‘6094’, ‘LATENT’ is written as ‘512432’, then how is ‘TRAIN’ written in that code?

Solution:

The codes have been assigned as follows,




Similarly,

Hence, the answer is ‘29183’.

QUESTION: 32

Some equations have been solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.

12 % 3 # 4 @ 5 = 4; 15 # 10 % 8 @ 7 = 5, then 24 @ 8 # 2 % 6 = ?

Solution:

The system of the unsolved equation is based on the following logic:


12 % 3 # 4 @ 5 = 4 → 12 × 3 ÷ 4 – 5 = 4;
15 # 10 % 8 @ 7 = 5 → 15 ÷ 10 × 8 – 7 = 5
Similarly,
24 @ 8 # 2 % 6 → 24 – 8 ÷ 2 × 6 = 0
Hence, the answer is 0.

QUESTION: 33

If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figure is the correct mirror image of the question figure?

Solution:


Hence, figure given in option 4 is the correct one.

QUESTION: 34

From the given alternatives find the word which cannot be formed from the letters used in the given word.

REHABILITATION

Solution:

1) BRITTLE → Can be formed
2) RELATION → Can be formed
3) REACH → Can’t be formed as there is no ‘C’ in REHABILITATION
4) LION → Can be formed
Hence, ‘REACH’ can’t be formed from the letters used in the given word REHABILITATION.

QUESTION: 35

Select the related letters from the given alternatives.

DOG : HPE : : ? : UBD 

Solution:

The logic/pattern followed here is:
D + 1 = E;
O + 1 = P;
G + 1 = H.

Now, reverse the letters obtained after incrementing each letter of the word DOG by 1.

Therefore, ‘DOG : HPE’.
Similarly,
U – 1 = T
B – 1 = A
D – 1 = C

Reverse of ‘TAC’ is ‘CAT’ hence, ‘CAT : UBD’.
Therefore, the answer is ‘CAT’.

QUESTION: 36

In the question below, three statements are given followed by three conclusions I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
Some P are C.
No R is J.
Some J are P.

Conclusions:
I. Some C are R.
II. No C is J.
III. Some P are not R.

Solution:

The Venn diagram for the given statements is as follows:

 

Conclusions:

I. Some C are R → False (Some P are C, No R is J and Some J are P → It can be possible but it is not definite)

II. No C is J → False (Some P are C, No R is J and Some J are P → It can be possible but it is not definite)

III. Some P are not R → True (Some P are C, No R is J and Some J are P → Some P that are J is definitely not R)
Hence, only conclusion III follows.

QUESTION: 37

If MONDAY is coded as NOMYAD, then how is MARKER coded in that language?

Solution:

The followed pattern is:

Hence, 'MARKER' is written as ‘RAMREK’.

QUESTION: 38

Find the number that should replace the question mark.

Solution:

The pattern/logic followed here is:
Number in Circle1 + 2 = Number in circle2; Number in circle2 – 1 = Number in circle(for the same position)
Therefore, ? = 45 – 2 ⇒ ? = 43
Hence, the answer is 43.

QUESTION: 39

In the following questions, the symbols &, @ and $ are used with the following meanings as illustrated below. Study the following information and answer the given question:

A @ B means B is the father of A.
A & B means A is the grandson of B.
A $ B means B is the grandson of A.
If S @ T & V $ U, how U is related to S?

Solution:

Below table represents symbols used to draw a family tree:

Given: S @ T & V $ U # S
Breaking the statement, we get:
S @ T → T is the father of S.
T & V → T is the grandson of V.
V $ U → U is the grandson of T.


Hence, U is the Uncle of S.

QUESTION: 40

N and M is taller than both C and B but shorter than R. Only one person is shorter than C. Who among them is 2nd shortest person?

Solution:

1. N and M is taller than both C and B but shorter than R.
R > N/M > C/B
2. Only one person is shorter than C.
R > N/M > > B
Hence, C is the 2nd shortest person.

QUESTION: 41

A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figure. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Solution:

When the paper is unfolded it will appear like:


Hence, the answer is option 2.

QUESTION: 42

In the following question, select the odd letters from the given alternatives.

Solution:

The pattern followed here is,
B + 8 = J; J + 7 = Q; Q + 6 = W;
I + 8 = Q; Q + 7 = X; X + 6 = D;
C + 8 = K; K + 8 = S; S + 7 = Z;
Q + 8 = Y; Y + 7 = F; F + 6 = L
Hence, CKSZ is the odd one out.

QUESTION: 43

Find the odd one out.

Solution:

All options except ‘Incorporation’ are modes of losing Indian citizenship while ‘Incorporation’ is a mode to acquire Indian citizenship.

QUESTION: 44

Find the odd one out.

Solution:

Only pair 3 is showing the mirror image while others are not.
Hence, figure 3 is the odd one.

QUESTION: 45

A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series

F20, 9Q, L14, 15K, ?

Solution:

Given Series: F20, 9Q, L14, 15K, ?
The logic followed is as follows:

Hence, ‘R8’ is the next term in the series.

QUESTION: 46

Select the related figure from the given alternatives.

Solution:

2nd image formed when 1st image is rotated at an angle of 180° along the y-axis.
Hence, the answer is option 3.

QUESTION: 47

In question given below find the odd one form the given responses.

Solution:

The logic/pattern followed here is:
1) DF100 → D = 4, F = 6; D + F = 10; 102 = 100
2) RA361 → R = 18, A = 1; R + A = 19; 192 = 361
3) TE625 → T = 20, E = 5; T + E = 25; 252 = 625
4) WC656 → W = 23, C = 3; W + C = 26; 262 = 676 ≠ 656
Hence, ‘WC656’ is the odd one out.

QUESTION: 48

Count the number of rectangles in the following figure.

Solution:


Total number of rectangles = 10
Hence, the answer is 10.

QUESTION: 49

In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Solution:

Here Camera, Microscope, and Telescope have lenses as their main components but Refrigerator does not have lenses.
Thus, 'Refrigerator' is the odd word.

QUESTION: 50

A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix-I are numbered – form 0 to 4 and that Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘A’ can be represented by 00, 33 etc. and B can be represented by 87, 65, etc. Identify the set for the word ‘RALLY’.

 

Solution:

Let us check each option:
1) 78, 33, 79, 58, 41 → R, A, L, L, U
2) 44, 59, 21, 79, 97 → R, A, L, L, D
3) 12, 59, 79, 32, 42 → R, A, L, L, Y
4) 44, 00, 79, 32, 68 → R, A, L, L, E
Hence, the set which represents ‘RALLY’ is ‘12, 59, 79, 32, 42’.

QUESTION: 51

Which of the following is the prime number series from 1 to 20?

Solution:

As prime number is a number having factors 1 and itself only.
Option 4 is correct answer. 

QUESTION: 52

In a mixture, milk and water are in ratio of 2 : 3. Some milk is added to the mixture because of which ratio of milk and water becomes 2 : 1. How much milk was added as a percentage of initial mixture?

Solution:

Let quantity of total mixture = k
Quantity of milk = 2k/5 and Quantity of water in it = k - 2k/5 = 3k/5
New ratio = 2 : 1
Let quantity of milk to be added further be x litres
Then, milk : water = (2k/5 + x) / (3k/5)
Now, = (2k/5 + x) / (3k/5) = 2/1
X = 4k/5
Quantity milk that was added as a percentage of initial mixture = (x/k) × 100 = 80%
∴ Option C is correct answer

QUESTION: 53

Direction: The bar graph shows results of a survey. 1500 people exiting a multiplex were asked which movie they watched. Study the diagram and answer the following questions.

Q. If 30% of viewers of movies G and F left before intermission, how many viewers were left watching these two movies post intermission?

Solution:

Total numbers of viewers of movie G and F in the starting = 300 + 200 = 500
Viewers who left before intermission = 30% of 500 = 150
∴ Viewers who are watching the movie post intermission = 500 - 150 = 350

QUESTION: 54

P, Q and R can complete a work in 20, 15 and 25 days respectively. P, Q and R together took Rs. 9600 to complete the same work. What will be the share (approx.) of Q (in Rs.)?

Solution:

When P, Q and R work together, one-day work = 1/20 + 1/15 + 1/25 = 47/300

Total time taken by P, Q and R to complete the work = 300/47 days

Total work done by Q in (300/47) days = (300/47) × 1/15 = 20/47

Money earned by Q = Total money × Work done by Q
Share of Q = 9600 × 20/47 ≈ Rs. 4085

QUESTION: 55

Find the value of 

Solution:


⇒ (3a)+ (1/a)2 = 43
As we know, (x + y)2 = x2 +  y2 + 2xy

As we know, (x + y)= x3 + y3 + 3xy(x + y)

QUESTION: 56

The average of 5 numbers is 10 and that of other 20 numbers is 40. What is the average of all the numbers?

Solution:

Average of numbers = Sum of numbers/ Total numbers
Sum of 5 numbers = 5 × 10 = 50
Sum of 20 numbers = 20 × 40 = 800
Total sum = 50 + 800 = 850
Average = 850/25 = 34

QUESTION: 57

ABC is a right angled triangle, where AB = BC = 10 cm. D and F are midpoints of AB and BC respectively. DE and EF are parallel to BC and AB respectively. What is the area of the shaded region?

Solution:

⇒ Area of ΔABC,
⇒ 1/2 × 10 × 10
⇒ 50 cm2
According to problem, BDEF is a square
∴ Area of BDEF,
⇒ 52 [∵ BD = AB/2 = 5cm]
⇒ 25 cm2
∴ Area of the shaded region,
⇒ 50 – 25
⇒ 25 cm2

QUESTION: 58

If the angle subtended by the radius of a circle and the side BC of the triangle ABC at vertex B is 40° then calculate the value of ∠BAC.

Solution:

In the given figure, ∠OBC = 40°
∵ OB = OC = radius of the circle
⇒ ΔOBC is an isosceles triangle
⇒ ∠OCB = ∠OBC = 40°
⇒ ∠BOC = 180° - 40° - 40° = 100°

Now, the angle subtended by an arc at the centre of the circle is double the angle subtended by it at any other point of the circle.
∴ ∠BAC = 1/2 × ∠BOC = 100°/2 = 50°

QUESTION: 59

What is the value of [1 - tan(90 - θ)]/ [cos2(90 - θ)] - 1? (Given θ = 45)

Solution:

[1 - tan(90 - θ)]/ [cos2(90 - θ)] - 1
Putting θ = 45
⇒ [1 - tan45]/ [cos245] - 1
⇒ [(1 - 12) /1] - 1 = -1

QUESTION: 60

Direction: The bar graph shows results of a survey. 1500 people exiting a multiplex were asked which movie they watched. Study the diagram and answer the following questions.

Q. What is the ratio of viewers of movie B to viewers of movie A?

Solution:

Viewers of movie A = 160
Viewers of movie B = 300
∴ Required ratio = 300 ∶ 160 = 15 ∶ 8

QUESTION: 61

Direction: The bar graph shows results of a survey. 1500 people exiting a multiplex were asked which movie they watched. Study the diagram and answer the following questions.

Q. Which movie had least number of viewers?

Solution:

According to the graph, C has the least number of viewers ie. 100

QUESTION: 62

Direction: The bar graph shows results of a survey. 1500 people exiting a multiplex were asked which movie they watched. Study the diagram and answer the following questions.

Q. Viewers of movie D were lesser than that of movie F by ______.

Solution:

Viewers of movie D = 220
Viewers of movie F = 300
∴ Required % = {(300 - 220)/300} × 100 = 26.6%

QUESTION: 63

A train passes two bridges of length 400 metres and 200 metres in 80 seconds and 60 seconds respectively. What is the length (in metres) of the train?

Solution:

Speed = Distance/Time
Let the length of train be ‘d’ m

Total distance travelled will be the sum of length of bridge and the train

Speed of train while passing 400 m bridge = Total distance travelled/Time taken = (400 + x)/80

Speed of train while passing 200 m bridge = (200 + x)/60

As the speed of train is same,
(200 + x)/60 = (400 + x)/80
800 + 4x = 1200 + 3x
⇒ x = 400m
Length of train is 400 m

QUESTION: 64

On a certain sum of money, a man paid an interest of Rs. 5044 after 3 years at a rate of 5% per annum compounded annually. Find the sum.

Solution:

Let the sum be Rs. ‘P’
Compound interest = Amount – Sum
⇒ 5044 = P(1 + 5/100)3 – P
⇒ 5044 = P[(21/20)3 – 1]
⇒ 5044 = P(9261 – 8000]/8000
⇒ P = 5044 × 8000/1261
⇒ P = 32000
∴ The sum is Rs. 32000

QUESTION: 65

Raj purchased two laptops, first for Rs. 42500 and the second for Rs 36200. He sold first laptop at a profit of 12% and the second laptop at a loss of 12%.What is the overall profit or loss?

Solution:

CP of first laptop = 42500
Thus, SP of first laptop = 42500 × 112/100 = 47600
CP of second laptop = 36200

Thus, SP of second laptop = 36200 × 88/100 = 31856

Total CP of first and second laptop = 42500 + 36200 = 78700

And total SP of first and second laptop = 47600 + 31856 = 79456
∴ Profit = Total SP – Total CP = 79456 – 78700 = 756 

QUESTION: 66

Which value should come in place of ‘?’ in the following question?

34 × 26 ÷ 42 + 52 × 71 + 1 = 53 × 2?

Solution:

34 × 26 ÷ 42 + 52 × 71 + 1 = 53 × 2?
⇒ 34 × 26 ÷ 42 + 52 × 71 + 1 = 81 × 22 + 175 + 1 = 500
⇒ 53 × 2? = 500 = 53 × 22
∴ ? = 2

QUESTION: 67

Find the mean proportional between 2 and 98.

Solution:

If a, b, c are in proportion then a/b = b/c
b is called the mean preparation of a, c
b2 = ac
⇒ b = √ac
⇒ b = √(2 × 98) = √196
∴ b = 14

QUESTION: 68

The income of Rahul is Rs 60000 and his expenditure is Rs 40000. If his income is increased by 20% and expenditure is increased by 15%, then what will be the percentage increase in his savings?

Solution:

Savings = Income – Expenditure
⇒ Savings = 60000 – 40000 = 20000
New income = 120% of 60000 = 72000
New Expenditure = 115% of 40000 = 46000 
New savings = 72000 – 46000 = 26000
% increment in savings = (26000 - 20000)/20000 × 100
∴ % increment in savings = 6000/20000 × 100 = 30%

QUESTION: 69

When a number is divided by 63 the remainder is obtained as 26. What will be the remainder when the number is divided by 3?

Solution:

Let x and q be the number and quotient respectively so, we can write
⇒ x = 63q + 26
⇒ x = (3 × 21q) + (3 × 8) + 2
⇒ x = 3(21q + 8) + 2
∴ When the number is divided by 3, the remainder is 2

QUESTION: 70

The marked price of an article is Rs. 45000. After 2 successive discounts of 5% and 10% respectively, it is sold to customer and still gets 10% of the profit in this transaction. What is cost price of an article?

Solution:

Topper's approach:
Cost Price = 45000 × 0.95 × 0.9/1.1 = 34977.27

Detailed solution:
Given,
Marked price of an article = Rs. 45000

Selling price of an article = 45000 × 95/100 × 90/100 = 38475

Profit percentage = 10%
⇒ 10 = [(38475 – C.P)/C.P] × 100
⇒ 10C.P = 3847500 – 100C.P
⇒ C.P = 34977.27
∴ Cost price of an article is Rs. 34977.27

QUESTION: 71

Krish is 5 years younger than Parthiv. Eight years ago, three times the age of Krish was 10 more than twice the age of Parthiv. Find Krish’s present age.

Solution:

Krish is 5 years younger than Parthiv,
⇒ K + 5 = P

Eight years ago, three times the age of Krish was 10 more than twice the age of Parthiv,
⇒ 3(K – 8) = 2(P – 8) + 10
⇒ 3K – 24 = 2P – 16 + 10
⇒ 3K – 2P = 18
⇒ 3K – 2(K + 5) = 18
⇒ K = 28
∴ Krish's present age is 28 years.

QUESTION: 72

If the sum of two numbers is equal to three times of their difference, then what is the ratio of the numbers?

Solution:

Let, the bigger number = x
The smaller number = y
According to problem,
⇒ x + y = 3(x - y)
⇒ x + y = 3x - 3y
⇒ x = 2y
⇒ x ∶ y = 2 ∶ 1
∴ Ratio of two numbers = 2 ∶ 1

QUESTION: 73

X and Y walk at an average speed of 1.5 km/hr and 2 km/hr respectively. If X walks in West direction and Y in North direction beginning from the same origin at the same time, what will be the minimum distance between the two after 4 hours?

Solution:

Distance travelled by X in west direction in 4 hrs = 1.5 ⨯ 4 = 6 km
Distance travelled by Y in north direction in 4 hrs = 2 ⨯ 4 = 8 km
Using Pythagoras theorem,
Distance between X and Y after 4 hrs 

QUESTION: 74

If (a + b)2 + (a – b)2 = 4ab, then which of the following is true?

Solution:

As we know,
⇒ (a + b)2 = a2 + b2 + 2ab
⇒ (a – b)2 = a2 + b2 – 2ab
Hence,
⇒ (a + b)2 + (a – b)2 = 4ab
⇒ a2 + b2 + 2ab + a2 + b2 – 2ab = 4ab
⇒ 2(a2 + b2) = 4ab
⇒ a2 + b2 = 2ab
⇒ a2 + b2 – 2ab = 0
⇒ (a – b)2 = 0
⇒ a – b = 0
∴ a = b

QUESTION: 75

AB is a diameter of the circle, CD is a chord equal to the radius of the circle. When AC and BD are extended, they intersect at a point E. Find ∠AEB.

Solution:


Let the radius of the circle be ‘r’ cm,
Chord CD = r,
In ΔOCD,
⇒ OC = OD = CD = r,
⇒ OCD is an equilateral triangle.
⇒ ∠COD = 60°
⇒ ∠CBD = 30°
⇒ ∠ACB = 90° [angle formed in semicircle]
⇒ ∠ECB = 180° – 90° = 90°
In ΔBCE,
⇒ ∠BEC = 180° – ∠BCE – ∠CBE
⇒ ∠BEC = 60°
∴ ∠AEB = 60°

QUESTION: 76

How many gold medals did India win in the ISSF World Cup 2019 in Munich, Germany?

Solution:
  • In Shooting, India topped the medals tally with five golds and a silver at the ISSF World Cup in Munich, Germany.
  • Second-placed China bagged nine medals two gold, two silver, and five bronze medals.
  • India gold medallists included Apurvi Chandela in the Women's 10 meters Air Rifle, Rahi Sarnobat in the Women's 25m Pistol and Saurabh Chaudhary in the men's 10m Air Pistol.
QUESTION: 77

Which country won the Azlan Shah hockey cup 2019?

Solution:
  • South Korea won the Azlan Shah hockey cup 2019 by defeating India
  • South Korea won this for the 3rd time, earlier in 1996 and shared with India in 2010
  • The host country for Azlan Shah hockey cup was Malaysia which finished 3rd after defeating Canada by 4-2 goals.
QUESTION: 78

Who is appointed as the Chief Minister of Sikkim?

Solution:
  • Sikkim Krantikari Morcha (SKM) president Prem Singh Tamang, or P.S. Golay, on May 27 took oath as the Chief Minister of Sikkim.
  • He was administered the oath by Governor Ganga Prasad at Paljor Stadium.
  • Mr. Golay is not a member of the State Assembly at present as he did not contest the polls.
  • Naveen Patnaik is the current and 14th Chief Minister of Odisha.
  • K Chandrashekhar Rao the first Chief Minister of Telangana.
QUESTION: 79

Binny, India’s only orangutan, has died in which state?

Solution:
  • Binny, India’s only orangutan, has died at Nandankanan Zoological Park in Odisha.
  • Binny was brought from the Rajiv Gandhi Zoological Park in Pune to the zoo in 2003.
  • Binny was undergoing treatment for an infected wound on her throat for the last two years.
QUESTION: 80

Which city has become the world’s southernmost city?

Solution:
  • Puerto Williams, a hamlet in Chile, has been upgraded to the category of 'city' by Chilean authorities, making it the world’s southernmost city.
  • Puerto Williams has nudged out Ushuaia in Argentina for the title.
  • The capital of Chile is Santiago and its currency is Chilean Peso.
QUESTION: 81

Histology is the study of ________.

Solution:
  • A group of cells along with their extracellular matrix which performs a specialized function constitutes a tissue. The study of tissues is called histology.
  • It involves the study of the structure and function of tissues along with the cellular organization.

QUESTION: 82

Anaemia is related to ______.

Solution:

QUESTION: 83

Which is the most abundant metal in the earth’s crust?

Solution:
  • Aluminium is the most abundant metal in the earth's crust.
  • It is never found free in nature and it exists in the rock bauxite aluminium ore.
QUESTION: 84

Which of the following metal is obtained by leaching it over with dilute cyanide solution?

Solution:
  • Silver is obtained by leaching it over with a dilute cyanide solution. It is also sometimes extracted from its ore by smelting.
  • Titanium is obtained using the Kroll process.
  • Vanadium is obtained through various ways such as passing the electric current through molten vanadium chloride or calcium with vanadium oxide.
  • Zinc is obtained by roasting and smelting.
QUESTION: 85

In which of the following solution the concentration of H+ ion is the maximum?

Solution:
  • H+ ions are maximum in acidic solutions i.e. the more the number of H+ ions, the more acidic is the solution.
  • Also, an acidic substance has pH less than 7.
  • Therefore, here pH 5 is the most acidic out of the given options.
QUESTION: 86

The focal length of a concave mirror with a radius of curvature of 20.0 cm is:

Solution:
  • Focal length is the distance between the center of the lens or mirror and the focal point (where parallel rays of light meet or appear to meet) of the lens or mirror.
  • The distance between the center of the lens or mirror to the vertex which is located on the local optical axis is called the Radius of Curvature.
  • The focal length is half of the radius of curvature.

f = R/2
Here, R = 20 cm
∴ f = 20/2 = 10 cm

Therefore, the focal length of the concave mirror is 10 cm.

QUESTION: 87

What is the SI unit of the power of a lens?

Solution:
  • The SI unit of the power of a lens is given by Dioptre. It is represented as D.
  • Watt is the SI unit for power for energy consumption.
  • Candela is the SI  unit for luminous intensity of an object.
  • Centimetre measures the distance. SI unit of distance is metre.
QUESTION: 88

J. A. Fleming is the inventor of which of the following?

Solution:
  • John Ambrose Fleming invented the Diode bulb in the year 1904.
  • Fleming was an English electrical Engineer who also formulated the right-hand law used in physics.
QUESTION: 89

The concept of "Rule of Law" is a special feature of constitutional system of ________.

Solution:
  • Unlike other nations, Britain does not have a constitution.
  • The Rule of Law is the primary doctrine in UK and it comprises of the fundamental principles and values that every individual must obey.
  • The rule of law along with court rulings and parliamentary sovereignty forms the defining principle for Britain's unwritten constitution.
QUESTION: 90

Who among the following issues a notification for prorogation of the Parliamentary session?

Solution:
  • The presiding officer (Speaker or Chairman) declares the House adjourned sine die when the business of a session is completed. Within the next few days, the President issues notification for the prorogation of the session.
  • Adjournment sine die means terminating a sitting of Parliament for an indefinite period. The power of adjournment, as well as adjournment sine die lies with the presiding officer of the House.
QUESTION: 91

103rd Constitutional Amendment Act is related to ________.

Solution:
  • 103rd Constitutional Amendment Act is related to 10% quota for Economically Weaker Sections.
  • 102nd Constitutional Amendment Act provides constitutional status to the National Commission for Backward Classes (NCBC).
  • 101st Constitutional Amendment Act is related to the Goods and Service Tax (GST).
QUESTION: 92

Which of these Mughal rulers founded the city of Fatehpur Sikri?

Solution:
  • Fatehpur Sikri is a city situated in Uttar Pradesh. It was founded by the Mughal Emperor Akbar.
  • It was the capital city of the Mughal Empire from 1571- 1585.
  • The places to visit here include the Buland Darwaza, Tomb of Salim Chishti, Jama Masjid, Ibadat Khana, and more.
QUESTION: 93

Krishna and Shukla are two parts of which among the following Vedas?

Solution:
  • The Rig Veda is the oldest text in the world and it is mainly a collection of lyrics. 
  • The Sama Veda is an important text for Indian music. 
  • The Yajur Veda is about the sacrificial prayers and it is divided into two parts - Krishna Yajur Veda and Shukla Yajur Veda. 
  • The Atharva Veda is a book of magical formulae which are used to ward off evil spirits. 
QUESTION: 94

Which British general defeated Rani Lakshmibai and Tantia Tope during Revolt of 1857?

Solution:
  • Hugh Rose led the British forces against Rani Lakshmibai and Tantia tope and defeated them.
  • He also served as the commander-in-chief of the British Army in 1860.
QUESTION: 95

What is called the speedy cold winds blowing from the Uruguay side in the Pampas region of Argentina?

Solution:

Pamperos are cool winds from the south meet with the warm air from the tropical north, they create violent gales which are accompanied by heavy rains in Buenos Aires.

QUESTION: 96

Earth's deepest point in water is Mariana trench. It is located in which of the following oceans?

Solution:

The Mariana Trench is the deepest part of the world's oceans. It is located in the western Pacific Ocean, an average of 200 kilometres (124 mi) to the east of the Mariana Islands, in the Western Pacific east of Philippines.

QUESTION: 97

Kapildhara falls is located in which of the following states of India?

Solution:
  • Kapildhara falls is located in Amarkantak district of Madhya Pradesh.
  • It gets its name from famous sage Kapila, Founder of Samkhya school of Hindu philosophy.
QUESTION: 98

The lions placed on top of a pillar at Sarnath that we see on our notes were originally carved out on which material?

Solution:
  • The Ashoka Lion capital or the Sarnath lion capital is the national symbol of India is made up of stone.
  • The capital has four Asiatic lions—symbolising power, courage, pride and confidence—seated on a circular abacus. The abacus has sculptures of a bull, a horse, a lion and an elephant.
  • While Buddhist interpretations say the animals represent different phases of the Buddha’s life, non-religious interpretations say they depict the reign of emperor Ashoka in the four geographical directions, while the wheels depict his enlightened rule.
  • The capital was adopted as the national emblem on January 26, 1950. It was chosen as a symbol of contemporary India’s reaffirmation of its ancient commitment to world peace and goodwill.
QUESTION: 99

In March 2019, Kazakhstan's renamed the country's capital as ________.

Solution:
  • Kazakhstan's Parliament voted to rename the country's capital Astana as Nursultan in honour of longtime ruler Nursultan Nazarbayev, a day after he resigned as President.
  • Kazakhstan's new interim President Kassym-Jomart Tokayev proposed renaming the capital.
  • Astana replaced Kazakhstan's largest city Almaty as the capital in 1997.
QUESTION: 100

Who among the following authored the book 'The Golden Threshold'?

Solution:
  • Sarojani Naidu became the first Indian women president of the Congress at the Kanpur session in 1925.
  • She was the first woman to become the governor of Uttar Pradesh.
  • She began writing at the age of 13. Known as the Nightingale of India, she eulogised India in her poems published in three collections, The Golden Threshold (1905), The Bird of Time (1912) and the Broken Wing (1917).

Related tests