SSC CHSL Mock Test -4


100 Questions MCQ Test SSC CHSL Mock Test Series | SSC CHSL Mock Test -4


Description
This mock test of SSC CHSL Mock Test -4 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CHSL Mock Test -4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CHSL Mock Test -4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CHSL Mock Test -4 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CHSL Mock Test -4 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. The onset of the storm (1)/ seemed to unsettle and (2)/ worry the herd of sheep. (3)/ No error (4)

Solution:

The sentence has no error in it and has been structured correctly. Option 4 is thus the correct answer.

QUESTION: 2

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. Either the founders (1)/ or the investors has (2)/ taken this decision. (3)/ No error (4)

Solution:

The error lies in part 2 of the sentence as the verb 'has' is incorrect and must be replaced with 'have.'

If two subjects are joined by ‘or’, ‘either/or’ and ‘neither/nor’, the verb agrees with the subject closer to the verb. Thus the noun 'investors' being closer to the verb, the plural verb 'have' must be used here.

QUESTION: 3

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the bracketed part of the sentence. In case no improvement is needed, select "no improvement".

Q. The world economy is changing at a (rapidly paced) and new developments are revolutionizing the education sector.

Solution:

The noun 'pace' is correct here and the adjective 'rapid' is correct here as it acts upon the noun. Option 2 is thus the correct answer. The adverb 'rapidly' and the other options are incorrect here.

QUESTION: 4

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the bracketed part of the sentence. In case no improvement is needed, select "no improvement".

Q. Digital India consists (of) three core components.

Solution:

The correct preposition here is 'of' as the word 'consist' is followed with the preposition 'of'. 'Consist of' means 'composed of.' Option 4 is thus the correct answer.

QUESTION: 5

A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice. 

Q. The men put up the show efficiently.

Solution:

In passive voice the object is written before the subject. 

Object+ verb + subject

Thus the correct tense here is simple past 'was put up' as the tense in active voice is past . Option 3 is the correct answer.

QUESTION: 6

A sentence has been given in Direct/Indirect Speech. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/ Direct Speech.

Q. She said," I want to buy this book."

Solution:

The words in indirect speech must be followed by the word 'that' if that is not a question. The correct tense is simple past as the tense in direct speech is simple present. The word 'this' becomes 'that' in indirect speech. Option 3 is the correct answer.

QUESTION: 7

Fill in the blank with the correct word.

Q. The racing car ____ after it crashed into the fence.

Solution:

The correct phrasal verb is 'blew up' which means 'exploded.' Option 4 is the correct answer. The other options do not fit here.

QUESTION: 8

Fill in the blank with the correct word.

Q. What are you doing ___ afternoon?

Solution:

The word that fits here is the determiner 'this' which refers to a particular afternoon. Option 4 is the correct answer. The other options are incorrect here.

QUESTION: 9

Read the passage and answer the following questions.

The Rural Development in India is one of the most important factors for the growth of the Indian economy. India is primarily an agriculture-based country. Agriculture contributes nearly one-fifth of the gross domestic product in India. In order to increase the growth of agriculture, the Government has planned several programs pertaining to Rural Development in India. The Ministry of Rural Development in India is the apex body for formulating policies, regulations and acts pertaining to the development of the rural sector. Agriculture, handicrafts, fisheries, poultry, and dairy are the primary contributors to the rural business and economy. The introduction of Bharat Nirman, a project set about by the Government of India in collaboration with the State Governments and the Panchayat Raj Institutions is a major step towards the improvement of the rural sector. The National Rural Employment Guarantee Act 2005 was introduced by the Ministry of Rural Development, for improving the living conditions and its sustenance in the rural sector of India.

Q. What is the main idea of the passage?

Solution:

The passage talks about the development of rural India and the steps taken by the government of India to develop the rural part of India. Option 3 is thus the correct answer.

QUESTION: 10

Read the passage and answer the following questions.

The Rural Development in India is one of the most important factors for the growth of the Indian economy. India is primarily an agriculture-based country. Agriculture contributes nearly one-fifth of the gross domestic product in India. In order to increase the growth of agriculture, the Government has planned several programs pertaining to Rural Development in India. The Ministry of Rural Development in India is the apex body for formulating policies, regulations and acts pertaining to the development of the rural sector. Agriculture, handicrafts, fisheries, poultry, and dairy are the primary contributors to the rural business and economy. The introduction of Bharat Nirman, a project set about by the Government of India in collaboration with the State Governments and the Panchayat Raj Institutions is a major step towards the improvement of the rural sector. The National Rural Employment Guarantee Act 2005 was introduced by the Ministry of Rural Development, for improving the living conditions and its sustenance in the rural sector of India.

Q. What is the tone of the passage?

Solution:

The passage gives us information about a particular body of India thus it is informative in nature. Option 2 is the correct answer.

QUESTION: 11

Read the passage and answer the following questions.

The Rural Development in India is one of the most important factors for the growth of the Indian economy. India is primarily an agriculture-based country. Agriculture contributes nearly one-fifth of the gross domestic product in India. In order to increase the growth of agriculture, the Government has planned several programs pertaining to Rural Development in India. The Ministry of Rural Development in India is the apex body for formulating policies, regulations and acts pertaining to the development of the rural sector. Agriculture, handicrafts, fisheries, poultry, and dairy are the primary contributors to the rural business and economy. The introduction of Bharat Nirman, a project set about by the Government of India in collaboration with the State Governments and the Panchayat Raj Institutions is a major step towards the improvement of the rural sector. The National Rural Employment Guarantee Act 2005 was introduced by the Ministry of Rural Development, for improving the living conditions and its sustenance in the rural sector of India.

Q. Why has agriculture been given so much of importance by the government?

Solution:

It is mentioned in the passage ' India is primarily an agriculture-based country. Agriculture contributes nearly one-fifth of the gross domestic product in India.' Thus it is natural for the government to focus on the development of agriculture. Option 4 is the correct answer.

QUESTION: 12

Read the passage and answer the following questions.

The Rural Development in India is one of the most important factors for the growth of the Indian economy. India is primarily an agriculture-based country. Agriculture contributes nearly one-fifth of the gross domestic product in India. In order to increase the growth of agriculture, the Government has planned several programs pertaining to Rural Development in India. The Ministry of Rural Development in India is the apex body for formulating policies, regulations and acts pertaining to the development of the rural sector. Agriculture, handicrafts, fisheries, poultry, and dairy are the primary contributors to the rural business and economy. The introduction of Bharat Nirman, a project set about by the Government of India in collaboration with the State Governments and the Panchayat Raj Institutions is a major step towards the improvement of the rural sector. The National Rural Employment Guarantee Act 2005 was introduced by the Ministry of Rural Development, for improving the living conditions and its sustenance in the rural sector of India.

Q. Which body is responsible for formulating regulations and policies regarding rural India?

Solution:

It is mentioned in the passage '​The Ministry of Rural Development in India is the apex body for formulating policies, regulations and acts pertaining to the development of the rural sector.' Thus option 3 is the correct answer.

QUESTION: 13

Read the passage and answer the following questions.

The Rural Development in India is one of the most important factors for the growth of the Indian economy. India is primarily an agriculture-based country. Agriculture contributes nearly one-fifth of the gross domestic product in India. In order to increase the growth of agriculture, the Government has planned several programs pertaining to Rural Development in India. The Ministry of Rural Development in India is the apex body for formulating policies, regulations and acts pertaining to the development of the rural sector. Agriculture, handicrafts, fisheries, poultry, and dairy are the primary contributors to the rural business and economy. The introduction of Bharat Nirman, a project set about by the Government of India in collaboration with the State Governments and the Panchayat Raj Institutions is a major step towards the improvement of the rural sector. The National Rural Employment Guarantee Act 2005 was introduced by the Ministry of Rural Development, for improving the living conditions and its sustenance in the rural sector of India.

Q. Why was the National Rural Employment Guarantee Act 2005 introduced?

Solution:

It is mentioned in the passage 'The National Rural Employment Guarantee Act 2005 was introduced by the Ministry of Rural Development, for improving the living conditions and its sustenance in the rural sector of India.' Option 2 is the correct answer.

QUESTION: 14

Choose the correct meaning of the idiom.

By the seat of your pants

Solution:

The idiom 'by the seat of your pants' means 'to achieve instinctively or quickly.'

Eg: That was impressive. You did your graduation speech by the seat of your pants without any preparation.

Option 1 is the correct answer.

QUESTION: 15

Choose the word MOST SIMILAR in meaning to the given word.

Arduous

Solution:

The word 'arduous' means 'strenuous, difficult and tiring'. Thus option 2 is the correct answer.

QUESTION: 16

Choose the word MOST SIMILAR in meaning to the given word.

Blunt

Solution:

The word 'blunt' means 'insensitive' and 'straightforward'. Thus option 1 is the correct answer. The word 'dearth' means 'scarcity.'

QUESTION: 17

Choose the word MOST OPPOSITE in meaning to the given word.

Abbreviate

Solution:

The word 'abbreviate' means 'shorten' thus 'expand' is the word opposite in meaning. Option 2 is the correct answer.

QUESTION: 18

Choose the word MOST OPPOSITE in meaning to the given word.

Consolidate

Solution:

The word 'consolidate' means 'make something strong' thus 'weaken' is the word opposite in meaning. Option 3 is the correct answer.

QUESTION: 19

Fill in the blanks with the correct words.

Q. She chose the _________ as her place for singing _________ ghost stories.

Solution:

The sentence talks about someone singing about ghost stories thus option 4 fits here correctly. 'Cemetery' which means 'graveyard' and 'ghastly' which means 'frightful' convey proper meanings and frame a sentence. The other options fail to convey a proper meaning.

QUESTION: 20

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. Having or showing many varied parts or aspects.

Solution:

Out of the given options, only 'Multifarious' gives the meaning intended by the phrase.

e.g. The corporation was a vast multifarious entity.

Meanings of the other words:

Copious- abundant in supply or quantity.

Nefarious- wicked or criminal.

Equanimous- calm and composed.

Therefore, the correct answer is option 2.

QUESTION: 21

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. Something that allows other substances to pass through it

Solution:

Out of the given options, only 'Permeable' gives the meaning intended by the phrase.

e.g. The babies have skin that is so soft as to be almost permeable.

Meanings of the other words:

Pervasive- spreading widely throughout an area or a group of people.

Perverse- contrary to the accepted or expected standard or practice.

Pertinent- relevant or applicable to a particular matter.

Therefore, the correct answer is option 3.

QUESTION: 22

Read the following group of sentences. The 1st and the last sentences are numbered 1 and 6, the rest are numbered P, Q, R and S. Arrange these four sentences in proper order to form a meaningful paragraph/sentence.

1. Men and women have equal rights these days
P. Women are no longer restrained to household matters and are playing an equally significant role as bread earners.
Q. With equal rights come equal responsibilities.
R. This means that their wellbeing affects the family financially, as much as it does otherwise
S. This demands that you give your woman her equal right in life insurance too.
6. Gift your woman a life insurance this festive season

Solution:

Q has to be the sentence following 1 because the it is an addition to the introductory sentence of rights. P has to come after Q as the responsibilities mentioned in Q are explained here. R has to follow P due the relevance of finance subject. Therefore option 1, QPRS is the correct answer.  

QUESTION: 23

Read the following group of sentences. The 1st and the last sentences are numbered 1 and 6, the rest are numbered P, Q, R and S. Arrange these four sentences in proper order to form a meaningful paragraph/sentence.

1. You will need 4 onions.
P. Blend these pieces in a juicer/grinder
Q. Peel the onions and cut them in 4 parts
R. This will ensure that no onion chunks are stuck in your hair while you use the juice.
S. Add a little water in the juice and then filter it using a muslin cloth.
6. And your onion juice is ready.

Solution:

Q has to be the sentence following 1 as this is the first step of making the juice. Obviously, you cannot do P, R or S without cutting the onion first, which is mentioned in Q. P has to follow Q as it explains the next step of blending the pieces mentioned in Q. R as to come after S, as it is a process that would be carried after the one mentioned in S. The correct sequence is QPRS. 

QUESTION: 24

Choose the incorrectly spelt word.

Solution:

The meaning of the words is as follows:
Consonance ⇒ harmony, compatibility or agreement
Archipelago ⇒ Chain of islands
Perspicacious ⇒ having a ready insight into and understanding of things.
Incendiary ⇒ tending to stir up conflict.
Thus option 3 is the incorrectly spelt word.

QUESTION: 25

Choose the incorrectly spelt word.

Solution:

The meaning of the words is as follows:
Clairvoyant ⇒ able to see beyond the range of ordinary observation
Clamor ⇒ to ask for loudly
Incisive ⇒ intelligently analytical and clear-thinking.
Comportment ⇒ conduct; manners
Thus option 1 is the incorrectly spelt word.

QUESTION: 26

In the following question, select the odd letter from the given alternatives.

Solution:

The pattern followed here is,

Hence, ‘YVZ’ is the correct alternative.

QUESTION: 27

In the following question, select the odd number from the given alternatives.

Solution:

The pattern followed here is,
284 = 2 × 8 × 4 = 64, which is a perfect square.
393 = 3 × 9 × 3 = 81, which is a perfect square.
242 = 2 × 4 × 2 = 16, which is a perfect square.
117 = 1 × 1 × 7 = 7, which is not a perfect square.
Hence, ‘117’ is the odd one.

Alternate Method:
1) 284 → 8 ÷ 2 = 4
2) 393 → 9 ÷ 3 = 3
3) 242 → 4 ÷ 2 = 2
4) 117 → 1 ÷ 1 = 1 ≠ 7
Hence, '117' is the odd one.

QUESTION: 28

In the following question, select the odd name from the given alternatives.

Solution:

1) Stipules → It’s a part of a leaf.
2) Propeller  It’s a part of a boat.
3) Petiole → It’s a part of a leaf.
4) Midrib → It’s a part of a leaf.
Hence, ‘Propeller’ is the odd one.

QUESTION: 29

In the following question, select the related letter from the given alternatives.

B × 5 : 8 × K : : T × 10 : ?

Solution:

If we write from A to Z order and denote them with numbers from 1 to 26, then we have the following table:

So, the pattern followed here is,
B → 2nd letter → 2 + 6 = 8
5 → 5 + 6 = 11th letter = K
Similarly,
T → 20th letter → 20 + 6 = 26
10 → 10 + 6 = 16th letter = P
→ T × 10 : 26 × P
Hence, ‘26 × P’ is the correct alternative.

QUESTION: 30

In the following question, select the related word from the given alternatives

Q. President : Pratibha Devisingh Patil ∷ Chief Minister : ?

Solution:

'Pratibha Devisingh Patil was the first woman President of India. Similarly, the first woman Chief Minister of India was Sucheta Kriplani served as the head of UP government.

Hence, ‘Sucheta Kriplani’ is the correct alternative.

QUESTION: 31

In the following question, select the related number from the given alternatives.

927 : 0 : : 877 : ?

Solution:

The pattern followed here is,
927 : 0 → 9 - 2 - 7 = 0
Similarly,
877 = 8 - 7 - 7 = 8 – 14 = -6
Hence, ‘-6’ is the correct alternative.

QUESTION: 32

A series is given with one missing term. Find out the missing term.

89, 17, 119, 11, 77, 14, ?, 17

Solution:

Pattern followed here is:
8 + 9 = 17,
17 × 7 = 119,
1 + 1 + 9 = 11,
11 × 7 = 77,
7 + 7 = 14,
14 × 7 = 98,
9 + 8 = 17
Hence, ‘98’ is the missing term in the given series.

QUESTION: 33

If the following set of letters are sequentially placed at the gaps in the given letter series, then which one will complete the series?

e_ _fee_gf_ef_fe

Solution:

The correct sequence is ‘efgfe / efgfe / efgfe’.

Hence, ‘fgfeg’ is the correct set of letters to complete the given series.

QUESTION: 34

In the following mixed series, one term is missing. Find out the missing term.

A1Y, C1W, F2U, ?, O24Q

Solution:

The pattern is as follows,

Hence, ‘J6S’ is the correct alternative.

QUESTION: 35

In a certain code language, if ‘OVER’ is written as ‘50’, REAL is written as ‘34’ then how ‘EVER’ is written in that coding language?

Solution:

According to given coding language,

OVER = 50 → 15 + 22 - 5 + 18 = 50
REAL = 34 → 18 + 5 – 1 + 12 = 34

Similarly,
EVER → 5 + 22 – 5 + 18 = 40
Hence, 40 is the correct answer.

QUESTION: 36

Introducing a person Z, a man said, ‘Z’s sister’s mother’s husband is my son. What is the relation of man with the Z?

Solution:

Using the following notations, we can draw the following family tree:

Hence, the relation of man with the Z is of ‘Grandfather-Grandchild’.

QUESTION: 37

If the following words will arrange in the sequence as they appear in the dictionary, then what will be the sequence as per the dictionary order?
1. NOTICE
2. NOTABLE
3. NOTION
4. NOTARY
5. NOTIFY

Solution:

The sequence followed is:
2. NOTABLE
4. NOTARY
1. NOTICE
5. NOTIFY
3. NOTION
Hence, ‘24153’ is the correct sequence.

QUESTION: 38

From which of the following words we get a new meaningful word if we remove the suffix ‘ment’?

Solution:

Ailment → ‘Ail’ which is a meaningful word (Ail: trouble or afflict (someone) in mind or body)
Cement → ‘Ce’ which is not a meaningful word.
Moment → ‘Mo’ which is not a meaningful word.
Parliament → ‘Parlia’ which is not a meaningful word.
Hence, ‘Ailment’ is the correct alternative.

QUESTION: 39

In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.

Solution:

The pattern follow in each sector of a bigger circle is as follows:
(5 × 7) – (56 ÷ 2) = 35 - 28 = 7
(9 × 6) – (60 ÷ 1) = 54 - 60 = -6
(8 × 2) – (136 ÷ 17) = 16 - 8 = 8

Similarly,
(12 × 4) – (91 ÷ ?) = 41
→ 48 - (91 ÷ ?) = 41
→ 48 – 41 = 91 ÷ ?
→ 7 = 91 ÷ ?
→ ? = 91 ÷ 7 = 13
Hence, 13 is the correct alternative.

QUESTION: 40

In the following question, by using which mathematical operators will the expression become correct?

11_192_8_5_9 = 32

Solution:

Using BODMAS rule, we have:
1) +, ×, ÷, - → 11 + 192 × 8 ÷ 5 – 9 = 309.2
2) -, ÷, +, ×  11 - 192 ÷ 8 + 5 × 9 = 32
3) +, ÷, -, × → 11 + 192 ÷ 8 - 5 × 9 = -10
4) ÷, -, ×, + → 11 ÷ 192 - 8 × 5 + 9 = -30.94
Hence, ‘-, ÷, +, ×’ is the correct alternative.

QUESTION: 41

A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. Sets of the number given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9.A letter from these matrices can be represented first by its column and next by its row. For example ‘C’ can be represented by 00, 14 etc., and ‘Z’ can be represented by 55, 87 etc. Similarly, you have to identify the set for the word “WHEAT”.

Solution:

A letter from these matrices can be represented first by its column and next by its row.

Let’s check all the options,
1) 23, 96, 21, 86, 75 → WHEAL
2) 95, 13, 99, 76, 21 → WHERE
3) 23, 96, 66, 31, 40 → WHEAT
4) 95, 96, 99, 21, 75 → WHEEL
Hence, the correct option is ‘23, 96, 66, 31, 40’.

QUESTION: 42

If ‘figure 1’ represents ‘Tree’, ‘figure 2’ represents ‘Mango’ and ‘figure 3’ represents ‘Apple’, then which alphabet represents ‘Apple tree’?

Solution:

Hence, ‘D’ is the correct alternative.

QUESTION: 43

Six people – A, B, C, D, E and F are sitting in a same row at equal distances. All are facing north. F is sitting third to the left of B who is sitting immediate left to D. E is not sitting at any of the extreme ends but is sitting third to the right of C. Who among the following are not the immediate neighbours?

Solution:

Six People – A, B, C, D, E and F.
1) All are facing north.
2) F is sitting third to the left of B who is sitting immediate left to D.
Therefore, we get the seating arrangement as follows:

3) E is not sitting at any of the extreme ends but is sitting third to the right of C.

Thus, case II gets eliminated.


So, A is sitting between F and E.

Hence, A and C are not the immediate neighbours.

QUESTION: 44

Find out which of the figures can be formed by using all the pieces given in the figure.

Solution:


Hence, figure given in option 4 is the correct one.

QUESTION: 45

If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figure is the correct image of the given figure?

Solution:

If a mirror is placed along AB line, then only the top and bottom part of a given image will be interchanged in the mirror image while everything else will remain same.

Hence, option 3 is the correct alternative.

QUESTION: 46

From the given answer figures, select the one in the which question figure in hidden/embedded.

Solution:

Question figure is hidden in fig. 4 as follows:

Hence, figure 4 is the answer.

QUESTION: 47

Which of the cubes from the given options can’t be made from the below sheet of paper?

Solution:


When we fold the given sheet of paper then the pair of (1 & 5), (2 & 4) and (3 & 6) lie opposite to each other.

So, cubes B and C in the given options are not made correctly according to the pattern of the sheet.

Hence, ‘Only B & C’ is the correct alternative.

QUESTION: 48

A piece of paper is folder and punched as shown below in the question figure. From the given answer figure, indicate how it will appear when opened?

Solution:


Hence, figure given in option 2 is the correct one.

QUESTION: 49

Statement is given followed by two inferences I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given inferences, if any, follow from the given statement.

Statement: 
“TV and Mobiles addiction in children has a very bad impact on their overall development”.

Inferences:
I. Too much exposure to smart screens can affect the brain development of kids.
II. TV helps in engaging the kids and teach them new skills.

Solution:

The given statement clearly mentions the bad impacts of watching more TVs and phones in children’s overall development which includes the brain development also. Therefore, it can be inferred from the statement that too much exposure to TVs and mobiles can also affect the brain development of kids.

The statement only mentions the negative impact of TV and mobiles not the positive impact. So, the inference II does not follow.

Thus, only inference I follows.

QUESTION: 50

In the question, one statement is given followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the conclusion, if any, follow from the given statements.

Statement: 
“Maths honours graduates are invited for an interview but preference will be given to post graduates candidates”.

Conclusions:
I. Candidates with master’s degree in Maths are only invited for an interview.
II. Candidates with master’s degree in maths are selected.

Solution:

The statement mentions that maths honours graduates are invited for an interview which means a minimum requirement is a bachelor degree in maths. So, conclusion I does not follow.

Also, it is mentioned in the statement that preference will be given to post graduates maths students but their selection is not confirmed. So, conclusion II does not follow.
Hence, none of the conclusions follow.

QUESTION: 51

A man divided a sum of money between his sons in the ratio 3 ∶ 5. If one son received Rs. 8000 more than the other, how much money did the man had?

Solution:

Let the money received by the sons be Rs. ‘3x’ and Rs. ‘5x’
Hence,
⇒ 5x – 3x = 8000
⇒ x = 8000/2 = 4000
∴ Total money the man had = 5x + 3x = 8x = 8(4000) = Rs. 32000

QUESTION: 52

At what speed should a 150 m long train run in order to cross a 100 m long platform in 12s?

Solution:

Distance to cover = 150 + 100 = 250 m
Time = 12s
Speed of train = distance to cover/time = 250/12 = 125/6 m/s
∴ Speed of train = (125/6) × (18/5) = 75 km/hr

QUESTION: 53

Which of the following is an integer?

Solution:

Solving the expressions,
⇒ (17/3 – 5/3) = 12/3 = 4
⇒ (22/3 – 11/3) = 11/3
⇒ (13/5 – 2/5) = 11/5
⇒ (11/5 – 3/5) = 8/5
∴ As fractional numbers are not integers, (17/3 – 5/3) = 4 is an integer

QUESTION: 54

How much time does a bus take to reach its destination 400 km away, if it covers half of its journey at a speed of 50 km/hr, 60% of the remaining journey at 60 km/hr. and the remaining at 80 km/hr?

Solution:

Distance covered in first part = 400/2 = 200 km

Time taken in first part = 200/50 = 4 hrs

Distance covered in second part = 60% of (400 – 200) = 0.6 × 200 = 120 km

Time taken in second part = 120/60 = 2 hrs

Distance covered in last part = 400 – 200 – 120 = 80 km

Time taken in last part = 80/80 = 1 hr

∴ Total time taken by bus to reach its destination = 4 + 2 + 1 = 7 hrs

QUESTION: 55

From the manufacturer to the customer, a product is sold twice at a profit of 8% and 6% respectively. If the original price of the product was Rs. 2500, find the price of the product after two successive selling.

Solution:

Price of product after two successive selling
⇒ (100 + 6)% of (100 + 8)% of 2500
⇒ 1.06 × 1.08 × 2500
⇒ Rs. 2862

QUESTION: 56

A shopkeeper marked the price of a product 20% above its cost price, but sold it giving a discount of 20%. He had a:

Solution:

Let the cost price of the product be Rs. ‘x’
Marked price = (100 + 20)% of x = 1.2x
Discount price = 20% of 1.2x = 0.24x
Selling price = Marked price – Discount price = 1.2x – 0.24x = 0.96x

Loss = Cost price – Selling price = x – 0.96x = 0.04x
Loss % = (0.04x/x) × 100 = 4%
∴ The shopkeeper had a loss of 4%

QUESTION: 57

Two friends invested money in a business in the ratio 5 ∶ 2 at the same time. If one friend received Rs. 4500 more than the other in his share of profit, how much total profit was earned by the two friends?

Solution:

As we know, ratio of share of profit = ratio of investments = 5∶ 2
Let their share of profits be Rs. ‘5x’ and Rs. ‘2x’
⇒ 5x – 2x = 4500
⇒ x = 1500
∴ Total profit earned by the two friends = 5x + 2x = 7x = 7(1500) = Rs. 10500

QUESTION: 58

The price of a product is increased by 21% after two successive selling. If the first seller had a profit of 10%, find the profit of the second seller.

Solution:

Let the initial price of the product be Rs. ‘x’ and the profit of second seller be ‘p’%
(100 + 21)% of x = (100 + p)% of (100 + 10)% of x
⇒ 1.21x = (100 + p)% × 1.1x
⇒ (100 + p)/100 = 1.21x/1.1x
⇒ 100 + p = 110
⇒ p = 10%
∴ The second seller had a profit of 10%

QUESTION: 59

What is the remainder when 410 is divided by 5?

Solution:

We can write, 410 = 220 = 210 × 210 = 1024 × 1024
Hence, unit digit of 410 = unit digit of 4 × 4 = 6
Now, when 6 is divided by 5, the remainder is 1
∴ When 410 is divided by 5, the remainder is 1

QUESTION: 60

Find the value of ‘a’, if (x - a) is a factor of (2x3 – 5x2 + x – 12).

Solution:

If (x - a) is a factor of a polynomial f(x), then f(a) = 0
Putting a = 1, f(1) = 2(1) – 5(1) + 1 – 12 = –14
Putting a = 2, f(2) = 2(8) – 5(4) + 2 – 12 = –14
Putting a = 3, f(3) = 2(27) – 5(9) + 3 – 12 = 0
∴ The value of a = 3

QUESTION: 61

Which of the following is not an integer?

Solution:

Solving the expressions,
⇒ [(3.75 – 2.25) × 2] = 3
⇒ [(1.42 + 2.08) × 3] = 10.5
⇒ [(2.68 – 0.18) × 4] = 10
⇒ [(1.42 + 3.38) × 5] = 24
∴ 10.5 is not an integer, as decimals are not integers

QUESTION: 62

A man marked the price of furniture set 18% above its cost price. After selling it at a discount of 10%, he still earned a profit of Rs. 2511. Find the cost price of the furniture set.

Solution:

Let the cost price of the furniture set be Rs. ‘x’
Marked price = (100 + 18)% of x = 1.18x
Discount price = 10% of 1.18x = 0.118x
Selling price = Marked price – Discount price = 1.18x – 0.118x = 1.062x
Profit earned = Selling price – Cost price
⇒ 2511 = 1.062x – x
⇒ x = 2511/0.062
⇒ x = Rs. 40500
∴ The cost price of the furniture set is Rs. 40500

QUESTION: 63

The price of 1 chair increased by 20% and that of 1 table decreased by 10%. If the initial price of 20 chairs is equal to that of 2 tables, then the new price of 45 chairs is equal to that of:

Solution:

Let the initial price of a chair and a table be Rs. ‘x’ and Rs. ‘y’ respectively

Hence, we have, 20x = 2y
⇒ x = y/10      ---- (1)
New price of a chair = (100 + 20)% of x = 1.2x
New price of 45 chairs = 45 × 1.2x = 54x

Substituting from (1),
New price of 45 chairs = 54 × (y/10) = 5.4y

New price of a table = (100 – 10)% of y = 0.9y
No. of tables costing equal to 45 chairs = 5.4y/0.9y = 6
∴ The new price of 45 chairs is equal to that of 6 tables

QUESTION: 64

A fruit seller was selling bananas at Rs. 48 per dozen and oranges at Rs. 66 per dozen. A man bought 16 oranges and some bananas. If the average price he paid for one fruit is Rs. 5, how many bananas did he buy?

Solution:

Let the no. of bananas he bought be ‘x’
Price of bananas = (48/12) × x = 4x
Price of oranges = (66/12) × 16 = Rs. 88

Now,
Total price paid = 4x + 88
⇒ 5(x + 16) = 4x + 88
⇒ 5x + 80 = 4x + 88
⇒ x = 8
∴ The man bought 8 bananas

QUESTION: 65

While working together on a task, Amit and Sumit received Rs. 600 and Rs. 400 respectively. If Amit can do the task alone in 12 days, then how much time will Sumit take to do the task alone?

Solution:

Let Sumit can do the task alone in ‘x’ days
Sumit’s 1 day work = 1/x
Amit’s 1 day work = 1/12
Now, ratio of their wages = ratio of their efficiencies
⇒ 600 ∶ 400 = (1/12) ∶ (1/x)
⇒ 3/2 = x/12
⇒ x = (12 × 3)/2 = 18
∴ Sumit will take 18 days to do the task alone

QUESTION: 66

Raman is 33.3% more efficient than Raghav. If they can together do a work in 6 days, in how many days will Raghav do the same work?

Solution:

Let Raghav's effciency be 3x (∵ 33.33% = 1/3)

Raman's effciciency = 3x + 33.3% of 3x = 3x + 3x/3 = 4x 

(Raman + Raghav)’s 1 day work = 3x + 4x = 7x

Total work = 6 days work of Raman and Raghav

Total work = 6 x (7x) = 42x

Time taken by Raghav alone to do the same work =Totalwork/Efficiency

⇒ (42x/3x) = 14.

∴ Raghav can alone do the work in 14 days.

QUESTION: 67

A man had 60 apples. He sold 40% of it in the market, but 50% of the remaining got spoiled. His family consumed 50% of the remaining. He gave 77.77% of the remaining apples to his neighbor and the remaining to his cow. How many apples did he give to his neighbor?

Solution:

Total no. of apples = 60
No. of apples sold = 40% of 60 = 0.4 × 60 = 24
No. of apples that spoiled = 50% of (60 – 24) = 0.5 × 36 = 18
No. of apples consumed by family = 50% of (60 – 24 – 18) = 0.5 × 18 = 9
Remaining apples = 60 – 24 – 18 – 9 = 9
∴ No. of apples he give to his neighbor = 77.77% of 9 = 7/9 of 9 = 7

QUESTION: 68

A number when subtracted from 5 times of 64, the result obtained is 4 less than 8 times the number. Find the number.

Solution:

Let the number be ‘x’
⇒ (5 × 64) – x = 8x – 4
⇒ 8x + x = 320 + 4
⇒ 9x = 324
⇒ x = 324/9 = 36
∴ The number is 36

QUESTION: 69

A trapezium of area 55 cm2 can be divided into a rectangle and two equal triangles. If the parallel sides of the trapezium are of 15 cm and 7 cm, find the area of each of  the triangle.

Solution:

Area of trapezium = (height of trapezium × sum of parallel sides)/2

⇒ Height of trapezium = (55 × 2)/(15 + 7) = 110/22 = 5 cm

Now,
Area of the triangles = area of trapezium – area of rectangle = 55 – (5 × 7) = 55 – 35 = 20 cm2
As the two triangles are equal, area of one triangle = 20/2 = 10 cm2

QUESTION: 70

An engineer got an increment of 20% in his salary. Before the increment, he used to donate 2% of his salary. After his increment, he continued to donate 2% of his salary. If his monthly donation was increased by Rs. 500, find his new monthly salary.

Solution:

Let his initial monthly salary be Rs. ‘x’
New monthly salary = (100 + 20)% of x = 1.2x
Initial monthly donation = 2% of x = 0.02x
New monthly donation = 2% of 1.2x = 0.024x
Now, increase in monthly donation = Rs. 500
⇒ 0.024x – 0.02x = 500
⇒ x = 500/0.004 = 125000
∴ His new monthly salary = 1.2x = 1.2 × 125000 = Rs. 150000

QUESTION: 71

A train takes 3.5 hrs. to travel from A to B and 4.5 hrs. from B to C. The average speed of the train moving from A to C is 75 km/hr. If the B is 270 km away from A, what is the distance between B and C?

Solution:

Total time taken = 3.5 + 4.5 = 8 hrs.
Average speed = total distance travelled/total time taken
⇒ 75 = total distance travelled/8
⇒ Total distance travelled = 75 × 8 = 600 km

Distance between B and C = total distance travelled – distance between A and B
⇒ Distance between B and C = 600 – 270
∴ Distance between B and C = 330 km

QUESTION: 72

Directions: The given table shows the sales of car manufacturing companies in India in July’17 and their respective sales in July’16. Study the table and answer the questions that follow.

Q. If the market share of Maruti in July’17 is 51.8%, what is the market share of Hyundai in July’17?

Solution:

Sales of Maruti in July’17 = 153298
Sales of Hyundai in July’17 = 43007
Market share of Maruti in July’17 = 51.8%
∴ Market share of Hyundai in July’17 = (43007/153298) × 51.8 = 14.5%

QUESTION: 73

Directions: The given table shows the sales of car manufacturing companies in India in July’17 and their respective sales in July’16. Study the table and answer the questions that follow.

Q. What is the percentage growth in the sales of Toyota?

Solution:

Sales of Toyota in July’16 = 12404
Sales of Toyota in July’17 = 17758
Increase in sales = 17758 – 12404 = 5354
∴ Percentage growth in sales = (5354/12404) × 100 = 43.16 ≅ 43.2%

QUESTION: 74

Directions: The given table shows the sales of car manufacturing companies in India in July’17 and their respective sales in July’16. Study the table and answer the questions that follow.

Q. In July’17, the sales of Nissan decreased by:

Solution:

Sales of Nissan in July’16 = 6418
Sales of Nissan in July’17 = 4360
Decrease in sales = 6418 – 4360 = 2058
∴ Percentage decrease in sales = (2058/6418) × 100 = 32.07 ≅ 32.1%

QUESTION: 75

Directions: The given table shows the sales of car manufacturing companies in India in July’17 and their respective sales in July’16. Study the table and answer the questions that follow.

Q. Which of the following car manufacturer had minimum growth in their sales?

Solution:

Percentage growth in sales of Tata = [(14933 – 13578)/13578] × 100 = 9.98 ≅ 10%

Percentage growth in sales of Hyundai = [(43007 – 41201)/41201] × 100 = 4.4%

Percentage growth in sales of Ford = [(8418 – 7076)/7076] × 100 = 18.97 ≅ 19%

Percentage growth in sales of Volkswagen = [(4753 – 4301)/4301] × 100 = 10.5%

∴ Hyundai had minimum growth in their sales

QUESTION: 76

Consider the following statement.
i. Naomi Osaka won the Australian Open in the year 2019.
ii. Valtteri Bottas won Australian Grand Prix held in the year 2019.
iii. Virat Kohli won ICC Spirit of the Cricket Award 2018.

Solution:
  • Naomi Osaka won the Australian Open held in the year 2019.
  • Valtteri Bottas won Australian Grand Prix held in the Year 2019(March).
  • Kane Williamson of New Zealand won the ICC spirit of the Cricket Award in the year 2018.
QUESTION: 77

Banabatta was in the Court of_________

Solution:
  • Banabatta was in the Court of Harshavardhana.
  • He wrote a book called "Harshacharita".
  • The book Harshacharita describes the reign of Harshavardhana.
QUESTION: 78

A Hydrogen isotope that contains 1 Proton, 1 Neutrons, 1 Electron is called__________.   

Solution:
  • Deuterium is the Hydrogen isotope that contains 1 Proton, 1 Neutron, 1 Electron.
  • Protium is a Hydrogen isotope that contains 1 Proton, 1 Electron and no Neutrons.
  • Tritium is a Hydrogen isotope and it is a radioactive isotope that contains 1 Proton, 2 Neutrons, 1 Electron. 
QUESTION: 79

North Channel separates __________ and ___________.

Solution:

QUESTION: 80

Which of the Following is not part of MS Word?

Solution:
  • Animations is not a part of MS Word.
  • Animations is a part of MS Power Point.
  • References, Mailings, Design are part of MS Word.
QUESTION: 81

Match the following
Disease                                  Pathogen

i. Typhoid                               a. Treponema Pallidum

ii. Whooping Cough               b. Bacillus Anthracis

iii. Anthrax                              c. Haemophilus Pertussis

iv. Syphilis                              d. Eberthalla Typhosa

Solution:

QUESTION: 82

Who among the following persuaded Mahatma Gandhi to allow women participation in Salt Satyagraha?

Solution:
  • Kamaladevi Chattopadhyay persuaded Mahatma Gandhi to allow women participation in Salt Satyagraha.
  • She was widely regarded as the first woman to be arrested in the Indian freedom movement.
  • She was arrested for breaking salt laws.
QUESTION: 83

February Revolution happened in Russia in the year _________.

Solution:
  • February Revolution happened in Russia in the year 1917.
  • It replaced the Romanov Dynasty thereby ending Russian Empire and led to the formation of Russian Provisional Government.
  • The Russian Provisional Government was again replaced in October Revolution in year 1917 by Lenin and led to the formation of Soviet Russia.
QUESTION: 84

How much amount of Water is locked up in Polar Ice Caps, Permanent Snow and Glaciers?

Solution:
  • The total amount of water locked up in Polar Ice Caps, Permanent Snow and Glaciers is 1.7%.
  • Global freshwater is around 2.5%. while the remaining 97.5% is salt water.
  • If we consider global freshwater as 100%, then the total amount of Global Fresh Water Reserve present in Polar Ice Caps, Permanent Snow and Glaciers is  68.7 % and the remaining freshwater i.e. 31.3 % is present in other forms like Groundwater, River streams, Ponds, Lakes etc. 
QUESTION: 85

Apart from discovering Alternating Currents, Nikola Tesla also Invented ________.

Solution:
  • Nikola Tesla invented A.C Motor.
  • D.C Motor and Phonograph were invented by Thomas Alva Edison.
  • Transformer was invented by Michael Faraday.
QUESTION: 86

Which of the following books indicate entry of Aryans in India?

Solution:
  • Zend Avesta, the holy book of Zoroastrianism indicate the entry of Aryans in India.
  • Zoroastrianism is an ancient religion of Persia (Modern day Iran).
  • Torah is the holy book of Judaism and Tripitaka is the holy books of Buddhism. 
QUESTION: 87

On which river the Kunchikal waterfalls is located?

Solution:
  • Kunchikal Waterfall is located in the Varahi River.
  • It is the highest water fall in India at a height of 455 m.
  • It is located in Shimoga District of the state of Karnataka.
  • Jog falls height 253 m(sharavati river)
QUESTION: 88

_____________ law states that electric current is proportional to voltage and inversely proportional to resistance

Solution:
  • Ohms law states that electric current is proportional to voltage and inversely proportional to resistance.
  • i.e. I = V/R
  • ⇒ V = IR.
  • where ,V = Voltage, I = current and R = Resistance
QUESTION: 89

Which case in Supreme Court of India led to the concept of basic structure of the constitution of India?

Solution:
  • Kesavananda Bharati case led to the concept of basic Structure of the constitution of India by Supreme Court of India.
  • This concept said that any law against the basic structure of the constitution of India will be against the Indian Constitution and hence it will be struck down in court.
  • It is for the first time in Kesavananda Bharati Vs State of Kerala in the year 1973, the Supreme Court of India pronounced this concept.
  • Kesavananda Bharati filed a petition in the Supreme Court challenging 29th constitutional amendment in the year 1972 which placed Kerala land reforms Act,1963 in IX Schedule (any law inserted in IX Schedule will be beyond judicial review) of the Indian Consitution.
  • The Supreme Court of India upheld the constitutional Amendment but said that the parliament cannot pass constitutional amendments that will alter the basic structure of the constitution. 
QUESTION: 90

Which among the following shows wealth distribution in an economy?

Solution:
  • Lorenz Curve is a graph that in horizontal axis plots total national Income and vertical axis plots population of a given country.
  • The resulting curve will show the amount of wealth distribution in a country.
  • It was developed by Max O. Lorenz curve in the year 1905.
  • The Gini Coefficient uses this Lorenz Curve to show inequality in a country.
  • Gini Coefficient lies between 0 and 1.
  • If the Gini Coefficient is 0 then there is no income inequality and if it is 1 then all the wealth generated in a country lies in the hands one household.
QUESTION: 91

Consider the following Statements
i. Article 352 of the Indian Constitution is triggered when there is an armed rebellion.
ii. Article 365 of the Indian Constitution is triggered on the grounds of failure Constitutional Machinery in states.
iii. Article 360 of the Indian Constitution is triggered when there is a financial emergency.

Solution:
  • Article 352 of the Indian Constitution is triggered when there is an armed rebellion and it is called National Emergency.
  • Article 356 of the Indian Constitution is triggered on the grounds of failure Constitutional Machinery in states and Article 365  is used when states refused or failed to comply with the directions of Central Government.
  • When the above two Articles are triggered it will lead to President Rule in the states.
  • Article 360 of Indian Consitution is used when there is a threat to Financial stability or credit of India, hence called Financial Emergency. 
QUESTION: 92

Which pass provides an easy access between Ladakh and China?

Solution:
  • Imis La, situated at an elevation of over 4500 meters and provides an easy access between Ladakh and China.
  • The pass remains closed during winter as it has a difficult terrain.
QUESTION: 93

Which schedule deals with the allocation of seats by the States and Union territories in the Upper House of Parliament?

Solution:
  • The Fourth schedule deals with the Allocation of Seats by the States and Union territories in the Upper House of Parliament (Rajya Sabha).
  • The Third schedule deals with the Forms of Oaths or Affirmations for Ministers, MPs, Judges of Supreme Court and High Court, CAG, etc.
  • The Fifth schedule deals with the provisions relating to the administration and control of Scheduled Areas and Scheduled Tribes (areas and tribes requiring special protection).
  • The Sixth schedule deals with the provisions made for the administration of tribal areas in northeastern states Assam, Meghalaya, Tripura, and Mizoram.
QUESTION: 94

Who invented vaccination for small pox?

Solution:

QUESTION: 95

Who among the following is first civilian from the Indian Navy to summit Mount Everest?

Solution:

Brijmohan Sharma has become the first civilian from the Indian Navy to summit Mount Everest. His first attempt to conquer the Everest in 2015 was obstructed by earthquake-induced avalanche in which he was buried under heavy snow.

QUESTION: 96

India’s fulldome 3D Digital Theatre has been inaugurated at which of the following city?

Solution:
  • India's first 'fulldome 3D Digital Theatre' at the Science City Kolkata was inaugurated by Union Culture Minister Mahesh Sharma.
  • The 'fulldome 3D Digital Theatre' at the Science city is the first of its kind in India having a 23 metre titled dome to offer a fully immersive experience.
  • It is the first in the Indian subcontinent where one can feel like touching the water waves or the leaves of a tree during screening.
  • The Science City is operated by the National Council of Science Museums under the Ministry of Culture.
QUESTION: 97

Scissor term is associated with which of the following sport?​

Solution:


scissor: Is a wrestling hold in which you wrap your legs around the opponent's body or head and put your feet together and squeeze. 

QUESTION: 98

The 4th edition of international spice conference held in which city?

Solution:

The 4th edition of international spice conference held in Hyderabad.

QUESTION: 99

Which state got two new districts Narayanpet and Mulugu recently?

Solution:

Two new districts ,Narayanpet and Mulugu were created in Telangana taking the total number of districts in the state to 33.

QUESTION: 100

What does ‘I’ stands for in the KIP recently started in the country?

Solution:
  • KIP stands for “Know India Programme”.
  • It was launched in the year 2003.
  • Its 50th – 53rd edition will take place in Jan-Feb 2019.
  • The programme is conducted by Ministry of External Affairs for the engagement of India diaspora between the age of 18-30 years.
  • The programme aims to enhance awareness about India.

Related tests