SSC CHSL Mock Test -6


100 Questions MCQ Test SSC CHSL Mock Test Series | SSC CHSL Mock Test -6


Description
This mock test of SSC CHSL Mock Test -6 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CHSL Mock Test -6 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CHSL Mock Test -6 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CHSL Mock Test -6 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CHSL Mock Test -6 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

For the following sentence, select the alternative corresponding to the incorrect part. If there is no error, select the option corresponding to ‘No error’:

Q. (A) Myopia is a condition / (B) in which one loses / (C) the ability to seeing far-off objects. / (D) No error

Solution:

In part (C) of the sentence, the verb following the phrase ‘ability to’ has been used incorrectly. In the correct form, it is followed by the 1st form of the verb, which in this case should have been ‘see’ and NOT ‘seeing’. So, the correct form of the verb 'see' can rectify the sentence.

The correct sentence would be: Myopia is a condition in which one loses the ability to see far-off objects. 

QUESTION: 2

In the following sentence, three words or phrases have been underline. One bold part in the sentence is not acceptable in Standard English. Choose the inappropriate word. If there are no errors in underline parts, mark (4) i.e. ‘No error’ as the answer.

Q. She was studying (A) with full connection (B) / till you disturbed her. (C) / No error (D)

Solution:

The word 'connection' means 'association' and makes no sense here. The correct word here should be 'focus or concentration.' 

QUESTION: 3

In the following sentence, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part, which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, choose the option ‘No improvement’.

Q. He runs for an hour each morning for that he could keep in good shape. 

Solution:

The sentence uses the form 'for that he could, which is incorrect and needs improvement.

The context of the sentence suggests that the phrase should mean 'so that he would' keep in good shape.

'In order to' - so as to

This is only given by options 2 and 3.

Out of these, only option 3 uses the pronoun 'he', with the modal verb 'may', expressing his hope to keep in shape.

The only alternative that improves the sentence is 3.

None of the other alternatives can make the sentence meaningful.

Therefore, the correct answer is option 3.

QUESTION: 4

A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

Q. Schools except your participation, rather than your child's.

Solution:

In the sentence, 'except’ should be replaced by 'expect’. 'Except' means not including while 'expect' means 'await or to anticipate'. To convey the correct sense of the sentence, 'except’ should be used here.

QUESTION: 5

The sentence given with blanks is to be filled with an appropriate word. Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Q. Humor is ________ one of the most attractive traits among humans.

Solution:

The second option is the answer. Properly does not hold the right meaning here. Readily means quickness which again, does not hold the right meaning here. Permissibly means acceptably which does not fit because this statement is only a remark and does not confer to any official data. Easily implies without any questions.

Thus, the right word for the given blank is easily.

QUESTION: 6

The movie inspired Ronald a lot.

Solution:

The sentence is in active voice thus we need to convert the same in passive voice.
In active voice :
Subject+verb+object
In passive voice:
Object+verb+subject

The tense here is simple past thus 'was inspired' is the correct verb to be used here. Option 4 is the correct answer. The other options use incorrect tenses or change the meaning of the sentence.

QUESTION: 7

A sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives choose the one which best expresses the same sentence in Direct/Indirect speech.

Q. Grey said,"You need to take care of your diet."

Solution:

In indirect speech the words of the speaker are not written in quotes. Usually the word 'that' is used to convey the words of the speaker. The correct tense should be simple past as the tense in direct speech is simple present. Option 3 is the correct answer.

QUESTION: 8

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the underlined Idiom/ Phrase.

Q. Mr Tan's financial adviser urged him to be careful and not put all his eggs in one basket by investing all his money on stocks.

Solution:

The correct answer is option 1 i.e. put all your resources into one thing.

For example: I applied to several colleges so I wasn't putting all my eggs in one basket.

QUESTION: 9

Fill in the blanks.

Q. He would _______ be poor than get money in a dishonest manner. 

Solution:

The sentence suggests that the blank should contain a word that is an adverb, as it refers directly to the verb.

The context suggests that the word reflects a preference- 'being poor' over 'getting money dishonestly'.

The only option that gives the intended meaning is 'Rather', which is used to indicate one's preferences in a certain matter.

Therefore, the correct answer is option 2.

QUESTION: 10

In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Ascendancy

Solution:

The word ascendancy means to have a position of power and influence.

The meanings of the other words are-

Subordination-the action of putting someone in a lower position

Coordination-the ability to bring together different paths

Ramification-शाखों में बांटने का काम the act of branching out or dividing into branches

Tribute-an action to show gratitude
Therefore, the correct answer is option 1. 

QUESTION: 11

Choose the word OPPOSITE in meaning to the given word.

Animosity

Solution:

The word 'animosity' means 'strong hostility.' The meanings of the words are:
Demur ⇒ raise objections or show reluctance.
Egregious ⇒ extremely bad
Eminent ⇒ well known
Amity ⇒ friendliness
Option 4 is thus the correct answer.

QUESTION: 12

Choose the word SIMILAR in meaning to the given word.

Mitigate

Solution:

The word 'mitigate' means 'make (something bad) less severe, serious, or painful.' Thus option 3 is the correct answer. 
Fetter ⇒ shackle
Deviate ⇒ diverge
Relieve  cause (pain, distress, or difficulty) to become less severe or serious.
Dwindle ⇒ decrease

QUESTION: 13

Choose the word SIMILAR in meaning to the given word.

Lucid

Solution:

The word 'lucid' means 'rational;sound.' Option 3 is thus the correct answer.
Didactic ⇒ instructive
Protract ⇒ prolong

QUESTION: 14

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute for the phrase.

Q. Release of a prisoner before the expiry of a sentence.

Solution:

Correct option- 1.
Let's find the meaning of given options:-
Parole- To release a prisoner.
Parley- A conference held between opposing sides.
Acquittal- A judgment that a person is not guilty.
Reprieve- To cancel or postpone the punishment of someone.
Clearly, option 1, i. e. Parole best expresses the meaning of the above-mentioned phrase. Hence, option 1 is the correct answer.

QUESTION: 15

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute for the phrase.

Q. A firmly held belief or idea.

Solution:

Correct option- 3.
Let's find the meaning of given options:-
Coercion- The action of forcing someone to do something.
Cajolement- To persuade someone by using flattery to do something.
Conviction- To firmly believe in one's idea.
Cantankerous- Someone with bad tempered.
Clearly, option 3, i. e. conviction best expresses the meaning of the above mentioned phrase. Hence, option 3 is the correct answer.

QUESTION: 16

Arrange the parts of the sentence correctly and find out which of the four combinations is correct.
(A) he did not take revenge on Ravi
(B) though he had
(C) as he was magnanimous
(D) done great harm to him 

Solution:

The first part of the sentence describes his character followed by the action he has taken because of this attribute. The third part and fourth part talks about how Ravi had harmed him. The correct sentence is: As he was magnanimous he did not take revenge on Ravi though he had done great harm to him.

QUESTION: 17

Arrange the parts of the sentence correctly and find out which of the four combinations is correct.
(A) can make Indian farmers active
(B) growth of industries
(C) throughout the year
(D) in cities around the villages 

Solution:

The first part of the sentence should speak about the growth of industries. The second part of the sentence should tell us where the growth should happen. The third part tells us who does it benefit and the concluding part continues the thread. The correct sentence is: Growth of industries in cities around the villages can make Indian farmers active throughout the year.

QUESTION: 18

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

In a recent discussion paper, NITI Aayog has chalked out a/an ________ strategy for India to become an artificial intelligence (AI) powerhouse. AI is the use of ________ to make decisions that are normally made by humans. Many forms of AI _________ Indians already, including chatbots on retail websites and programs that flag _________ bank activity. But NITI Aayog ________ AI solutions for India on a scale not seen anywhere in the world today, especially in five key sectors — agriculture, healthcare, education, smart cities and infrastructure, and transport.

Q. NITI Aayog has chalked out a/an ________ strategy for India

Solution:

The passage is based upon Artificial Intelligence, its uses and how India can use AI to make herself a global power. Let's find out the meaning of the following words:- 

ambitious  - having or showing a strong desire and determination to succeed.

entrenched  - an attitude, habit, or belief that is firmly established and difficult or unlikely to change; ingrained.

imprudent  - not showing care for the consequences of an action; rash.

Here, the passage explains AI with regard to India. Since India has decided to become an AI powerhouse(a person or thing of great energy, strength, or power) it means she has a strong desire to achieve it. This shows that becoming an AI powerhouse is an ambition of India. Hence, option 1 i.e. ambitious is the most appropriate answer.

QUESTION: 19

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

In a recent discussion paper, NITI Aayog has chalked out a/an ________ strategy for India to become an artificial intelligence (AI) powerhouse. AI is the use of ________ to make decisions that are normally made by humans. Many forms of AI _________ Indians already, including chatbots on retail websites and programs that flag _________ bank activity. But NITI Aayog ________ AI solutions for India on a scale not seen anywhere in the world today, especially in five key sectors — agriculture, healthcare, education, smart cities and infrastructure, and transport.

Q. AI is the use of ________ to make decisions

Solution:

Correct option - 3
Artificial Intelligence is the theory and development of computer systems which can perform tasks normally requiring human intelligence, such as visual perception, speech recognition, decision-making, and translation of languages. Hence, it is used via computers. Thus, option 3 i.e. computers is the appropriate answer.

QUESTION: 20

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

In a recent discussion paper, NITI Aayog has chalked out a/an ________ strategy for India to become an artificial intelligence (AI) powerhouse. AI is the use of ________ to make decisions that are normally made by humans. Many forms of AI _________ Indians already, including chatbots on retail websites and programs that flag _________ bank activity. But NITI Aayog ________ AI solutions for India on a scale not seen anywhere in the world today, especially in five key sectors — agriculture, healthcare, education, smart cities and infrastructure, and transport.

Q. Many forms of AI ________ Indians already

Solution:

Correct option - 4
Let's find out the meaning of the following words:-
broil  - to become very hot, especially from the sun.
thrum  - to make a continuous rhythmic humming sound.
encompass  -  surround; hold in. 

Here, options 2 & 3 are clearly eliminated. Now, the context explains that AI has already surrounded Indians with chatbots and other programs. This is because AI is used on each and every platform nowadays. Hence, every person using a computer especially via the internet is under the supervision of AI. Hence, option 4 i.e. encompass is the most appropriate answer.

QUESTION: 21

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

In a recent discussion paper, NITI Aayog has chalked out a/an ________ strategy for India to become an artificial intelligence (AI) powerhouse. AI is the use of ________ to make decisions that are normally made by humans. Many forms of AI _________ Indians already, including chatbots on retail websites and programs that flag _________ bank activity. But NITI Aayog ________ AI solutions for India on a scale not seen anywhere in the world today, especially in five key sectors — agriculture, healthcare, education, smart cities and infrastructure, and transport.

Q. and programs that flag ________ bank activity.

Solution:

Correct option - 3 
Firstly, banks do not allow a third party to interfere in their activities. Hence, AI does not flag [mark (an item) for attention or treatment in a specified way] any authentic(genuine) or famous bank activities. Thus, options 1 & 2 are eliminated. Now, let's find the meaning of the following words:- 
illicit - forbidden by law, rules, or custom; illegal; unlawful. 
faltered - lose strength or momentum.

Clearly, option 4 is out of context. Hence, option 3 i.e. illicit is the correct answer.

QUESTION: 22

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

In a recent discussion paper, NITI Aayog has chalked out a/an ________ strategy for India to become an artificial intelligence (AI) powerhouse. AI is the use of ________ to make decisions that are normally made by humans. Many forms of AI _________ Indians already, including chatbots on retail websites and programs that flag _________ bank activity. But NITI Aayog ________ AI solutions for India on a scale not seen anywhere in the world today, especially in five key sectors — agriculture, healthcare, education, smart cities and infrastructure, and transport.

Q. But NITI Aayog _______ AI solutions for India

Solution:

Correct option - 4
Let's find out the meaning of the following words:- 
ramifies -  to shoot out; to provide consequences of a plan or idea that are not obvious at first. 
accepts  - consent to receive or undertake something offered.
envisions - imagine as a future possibility; visualize.

Clearly, Niti Aayog visualizes the future of AI solutions in different sectors in India that are not witnessed anywhere else in the world. Thus, option 4 i.e. envisions is the appropriate answer.

QUESTION: 23

In the following question, a word has been written in 4 different ways out of which only one correctly spelt. Select the correctly spelt word.

Solution:

The correct spelling is ‘privilege’. To have a privilege is to have a certain right or an advantage that one community has over another.
E.g. The Caucasian race has always had a privilege over every other race in the world.

QUESTION: 24

In the following question, a word has been written in 4 different ways out of which only one correctly spelt. Select the correctly spelt word.

Solution:

The correct spelling is ‘parasite’. A parasite is an organism that uses another organism as a host and feeds off of the host organism’s nutrients and energy.
E.g. Karen pleaded with Claudia to dump that parasite of a boyfriend of hers.

QUESTION: 25

In the following question, a word has been written in 4 different ways out of which only one correctly spelt. Select the correctly spelt word.

Solution:

The correct spelling is necessary. It means to be important, something that has to be achieved or reached as something mandatory.
E.g. After a point it was necessary for Dean to straighten Sam out.

QUESTION: 26

In the following question, select the odd image from the given alternatives.

Solution:

Except figure given in option 3, other figures do not have any line of symmetry.
Hence, option 3 is the odd one.

QUESTION: 27

In the following question, from the given alternative words, select the word which CANNOT be formed using the letters of the given word.

IDENTIFY

Solution:

The word ‘Refined’ cannot be formed using the letters of the word ‘IDENTIFY’ because letter ‘R’ is not present in word and letter ‘E’ is present only single time.
Hence, ‘Refined’ is the correct alternative.

QUESTION: 28

If 3!9 = 66, 4!6 = 22, then find the value of 7!8?

Solution:

3!9 = 66 → 9 – 3 = 6 (written twice as 66)
4!6 = 22 → 6 – 4 = 2 (written twice as 22)
7!8 = ? → 8 – 7 = 1 (written twice as 11)
Hence, 11 is the correct alternative. 

QUESTION: 29

In the Following Question, select the related word from the given alternatives.

Thailand : Baht : : Russia : ?

Solution:

Baht is currency of Thailand. In the same way, Currency of Russia is Ruble.
Hence, ‘Ruble’ is the correct alternative.

QUESTION: 30

In the following question, select the odd letters/numbers from the given alternatives.

Solution:

Consider the English alphabetical series for the numerical value of letters.
1) EJO30 → E = 5, J = 10, O = 15, 5 + 10 + 15 = 30
2) MRW55 → M = 13, R = 18, W = 23, 13 + 18 + 23 = 54 ≠ 55
3) BGL21 → B = 2, G = 7, L = 12, 2 + 7 + 12 = 21
4) GLQ36 → G = 7, L = 12, Q = 17, 7 + 12 + 17 = 36
Hence, ‘MRW55’ is the odd one.

QUESTION: 31

If “FROCK” is coded as “53” then how will “SCARF” be coded as?

Solution:

Consider the following table:
The pattern followed here is:
F + R + O + C + K = 6 + 18 + 15 + 3 + 11 = 53
Same pattern will be followed for “SCARF”.
S + C + A + R + F = 19 + 3 + 1 + 18 + 6 = 47
Hence, ‘47’ is the correct alternative.

QUESTION: 32

Seven members of a parrot family are sitting on a branch in the garden. Parrot A is father of parrot E who is mother of parrot H. Parrot B is son-in-law of parrot E. Parrot C is wife of parrot A. Parrot E and D are siblings having the opposite gender. Parrot E has only one child. Parrot G is sister of Parrot B.

Q. How is parrot D is related to parrot H?

Solution:

The diagram for given family tree is as follows:

Here, parrot D is uncle of parrot H.
Hence, ‘Uncle’ is the correct alternative.

QUESTION: 33

In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Solution:

1) Yuri Gagarin → First man in the space
2) Tenzing Norgay → First man to climb Mount Everest
3) Matthew Webb → First man who crossed the English channel
4) Alan Bean → Fourth man to walk on the moon
Hence, ‘Alan Bean’ is the odd one.

QUESTION: 34

How many triangles are there in the given figure?

Solution:

Total triangles – ABC, ABE, ABD, AED, AEC, ABF, ABM, ABN, AMN, BLK, BAJ, ACI, CHG, AMF, BFC, BME, BND, ADC, ANF.
Hence, there are 19 triangles in the given figure.

QUESTION: 35

Correct the following equation by interchanging the two signs.

3212 × 2 ÷ 6 × 8 – 88 + 36 = 52.33

Solution:

Given equation: 3212 × 2 ÷ 6 × 8 – 88 + 36 = 52.33

Now,
1) On interchanging ÷ and ×,
Equation will become 3212 ÷ 2 × 6 ÷ 8 – 88 + 36
= 1606 × 0.75 – 88 + 36
= 1204.5 – 88 + 36
= 1152.5

2) On interchanging × and +,
Equation will become 3212 + 2 ÷ 6 + 8 – 88 × 36
= 3212 + 0.33 + 8 – 88 × 36
= 3212 + 0.33 + 8 – 3168
= 52.33

3) On interchanging ÷ and -,
Equation will become 3212 × 2 - 6 × 8 ÷ 88 + 36
= 3212 × 2 – 6 × 0.09 + 36
= 6424 – 0.54 + 36
= 6459.46

4) On interchanging + and -,
Equation will become 3212 × 2 ÷ 6 × 8 + 88 - 36
= 3212 × 0.33 × 8 + 88 – 36
= 8479.68 + 88 – 36
= 8531.68

Thus, on interchanging × and +, we will get the correct answer.

QUESTION: 36

Seven people living in a society are arranged in a prayer ground to play according to their heights in ascending order.
Head of the society is the tallest one and his son has the height only more than the Gardener of the society. Watchman has the height only less than the head of society. The driver has the height more than only three persons. Chief Head’s height is more than driver. There is also a reporter standing in the line.

Q. Who is standing at the 5th position (in descending order) in the row?

Solution:

Order according to their heights in descending order is as follows:
Head of the society > Watchman > Chief Head > Driver > Reporter > Son of head > Gardener
Hence, ‘Reporter’ is standing at the 5th position (in descending order) in the row.

QUESTION: 37

In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternative.

Solution:

The pattern followed here is:
83 – 6 = 77
77 – 7 = 70
70 – 8 = 62
62 – 9 = 53
53 – 10 = 43
Hence, 62 is the correct alternative.

QUESTION: 38

Find the wrong term in the following series.

29, 33, 24, 41, 15, 51

Solution:

The pattern followed here is:
29 + 4 = 33 (i.e., 4 = 22)
33 - 9 = 24 (i.e., 9 = 32)
24 + 16 = 40 ≠ 41 (i.e., 16 = 42)
40 - 25 = 15 (i.e., 25 = 52)
15 + 36 = 51 (i.e., 36 = 62)
Instead of 41, there should be 40.
Hence, 41 is the wrong term in the given series.

QUESTION: 39

Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

_ c b _ _ _ b k _ c _ k

Solution:

On checking each option:
1) ckmcmb → ccbk / mcbk / mcbk
2) mkmcmb → mcbk / mcbk / mcbk
3) mkbcmb → mcbk / bcbk / mcbk
4) mkmcmk → mcbk / mcbk / mckk
Hence, ‘mkmcmb’ will complete the given series.

QUESTION: 40

Five friends are sitting in a row facing south in such a manner that M is sitting 3rd to the right of H who is sitting at extreme left end. N is sitting 2nd to the left of M. K is sitting adjacent to N. L is sitting to the right of M.

Q. Who is sitting at the extreme right end?

Solution:

The linear arrangement is as follows:

Hence, L Who is sitting at the extreme right end.

QUESTION: 41

In the following question, select the related image from the given alternatives.

Solution:

The pattern followed here is:
Here, the figure is having two elements - upper and the lower element. In the resulting figure, upper element is taking the position of lower element and vice versa. Upper element is getting inverted in the resulting figure when it becomes lower element.
Hence, figure given in option 3 is correct.

QUESTION: 42

In the following question, select the related letters from the given alternatives.

INW : GJQ : : EPX : ?

Solution:

The pattern followed here is:

Same pattern will be followed for ‘EPX : ?’.

‘CLR’ is the correct alternative.

QUESTION: 43

From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Solution:


Hence, the answer is option 2.

QUESTION: 44

Find the wrong term in the following series.

C, E, B, G, A

Solution:

Consider the English alphabetical series for the numerical value of letters..
The pattern followed here is:
C (3) + 2 = (5) E
E (5) – 3 = (2) B
B (2) + 4 = (6) F
F (6) – 5 = (1) A
Hence, G is the wrong letter in the given series.

QUESTION: 45

Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
1. Prudes
2. Prunes
3. Pruned
4. Pruner

Solution:

1. Prudes
3. Pruned
4. Pruner
2. Prunes
Hence, ‘1342’ is the correct sequence according to the dictionary order.

QUESTION: 46

Two positions of a cube are shown in the below figure. When the surface ‘@’ touches the bottom, which surface will be on the top?

Solution:

In the two positions of a cube, the symbol ‘%’ is at same position in both the figures which implies that ‘!’ is opposite to ‘#’, ‘$’ is opposite to ‘&’. Thus, ‘%’ is opposite to ‘@’.
Hence, ‘%’ is the correct alternative.

QUESTION: 47

If Virat was born on Tuesday and Sania was born 23 days before Virat. On which day was Sania born?

Solution:

Difference between the number of days = 23
Remainder = 2 (Odd days)
Sunday comes 2 days before Tuesday.
Hence, Sania was born on Sunday.

QUESTION: 48

If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Solution:


Hence, the figure given in option 3 is correct. 

QUESTION: 49

Identify the diagram that best represents the relationship among the classes given below.

Season, Autumn, Monsoon

Solution:

Given elements: Season, autumn, Monsoon
Here, autumn and monsoon are seasons.
So, it is represented by two disjoint circles inside a large circle.

Hence, the answer is option 4.

QUESTION: 50

Different fruits are placed at different position in such a manner that Apple is placed to the west of mango which is to the north of banana. Orange is to the east of mango and south of pear. Pear is to the east of Grapes. In which direction is apple with respect to grapes?

Solution:

The diagram for the given direction problem is as follows:

Grapes can be placed at any position to the west of pear.
Hence, we cannot determine apple’s direction with respect to grapes.

QUESTION: 51

Direction: Study the following bar graph carefully and answer the following questions.
The number of people (in thousands) working in three different organisations of different income groups.

Q. What is the total number of people of all the income group in organisation C?

Solution:

Total number of people in organisation C = (3 + 4 + 3.5 + 4 + 4.5) × 10000 = 19000

QUESTION: 52

Direction: Study the following bar graph carefully and answer the following questions.
The number of people (in thousands) working in three different organisations of different income groups.

Q. Which income group has the maximum number of people?

Solution:

Number of people in income group 10001-12000 = 10500
Number of people in income group 12001-14000 = 12000
Number of people in income group 14001-16000 = 9500
Number of people in income group 160001-18000 = 13000
∴ Number of people in income group 160001-18000 is maximum.

QUESTION: 53

Direction: Study the following bar graph carefully and answer the following questions.
The number of people (in thousands) working in three different organisations of different income groups.

Q. What is the respective ratio of people of organisation B of income group 10001-12000 and 12001-14000 to the total number of people of the same income group of organisation A?

Solution:

Total number of people of organisation B of income group 10001-12000 and 12001-14000 = 8000

Total number of people of organisation A of income group 10001-12000 and 12001-14000 = 7500

∴ Required Ratio = 8000 ∶ 7500 = 16 ∶ 15

QUESTION: 54

Direction: Study the following bar graph carefully and answer the following questions.
The number of people (in thousands) working in three different organisations of different income groups.

Q. The total number of people of income group 16001-18000 is what percent of total people of all the income groups?

Solution:

Total number of people of all the organisations of all income groups = 56000
The total number of people of the income group 16001-18000 = 13000
∴ Required percentage = 13/56 × 100 = 23.21%

QUESTION: 55

The investment made by P and Q are in the ratio 3 ∶ 2, if 5% of the total profit is donated and P gets Rs. 8550 as his share of profit then what is the total amount of profit?

Solution:

Let total profit be 100x
⇒ Donated amount = 5x
⇒ Remaining amount = 95x
Investment made by P and Q are in the ratio 3 ∶ 2
⇒ Profit share by P = 3/5 × 95x = 57x
⇒ Profit share by Q = 2/5 × 95x = 38x
⇒ 57x = 8550
⇒ x = 150
⇒ Investment made by Q = 38x = Rs. 5700
⇒ Profit, 95% = Rs. 14250
∴ Total profit = 100% = Rs. 15000

QUESTION: 56

If tan(α – β) = sin2β/ (3 – cos2β), then find the value of tanα.cotβ

Solution:

tan(α – β) = sin2β/ (3 – cos2β)
Let β be 45°.
⇒ tan(α – 45°) = 1/3
⇒ (tanα – 1) / (1 + tanα) = 1/3
⇒ tanα = 2
∴ tanα.cotβ = 2

QUESTION: 57

A car can finish a certain journey in 8 hours at the speed of 45 kmph, by how much should its speed be increased so that it takes only 6 hours to cover the same distance?

Solution:

A car can finish a certain journey in 8 hours at the speed of 45 kmph,
⇒ Distance travelled by car = 8 × 45 = 360 km
∴ To cover the same distance of 360 km in 6 hours, its speed must be = 360/6 = 60 kmph

QUESTION: 58

If 20% of A = 30% of B = 1/6 of C, then find A ∶ B ∶ C.

Solution:

20% of A = 30% of B = 1/6 of C
⇒ 20/100 × A = 30/100 × B = 1/6 × C
⇒ A/5 = 3B/10 = C/6
⇒ A ∶ B ∶ C = 5 ∶ 10/3 ∶ 6 = 15 ∶ 10 ∶ 18

QUESTION: 59

The sum of the present ages of mother and daughter is 50 years, also 4 years ago, the mother’s age was 6 times the age of the daughter. What is the present age of the mother?

Solution:

Let four years ago mother’s age be 6x and daughter age be x.
⇒ Present age of mother = 6x + 4
⇒ Present age of daughter = x + 4
Sum of present ages of mother and daughter is 50 years,
⇒ 7x + 8 = 50
⇒ x = 6
∴ Present age of mother = 6x + 4 = 40 years and present age of daughter = x + 4 = 10 years

QUESTION: 60

If (x – 3)+ (y – 5)+ (z – 4)= 0, then the value of x2/9 + y2/25 + z2/16 is

Solution:

(x – 3)+ (y – 5)+ (z – 4)= 0
⇒ (x – 3)= 0
⇒ x = 3
⇒ (y – 5)= 0
⇒ y = 5
⇒ (z – 4)= 0
⇒ z = 4
∴ x2/9 + y2/25 + z2/16 = 9/9 + 25/25 + 16/16 = 3

QUESTION: 61

The base of a right pyramid is a square of base 6 cm and lateral surface area 360 cm2, then what will be its volume?

Solution:

Lateral surface area = 1/2 × Base perimeter × Slant height
⇒ 360 = 1/2 × 24 × Slant height
⇒ Slant height = 30 cm
Height of the pyramid = √(30- 32)
⇒ Height of the pyramid = √891 cm
∴ Volume of right pyramid = 1/3 × Base area × Height = 12√891 cm3

QUESTION: 62

If xy = r, xz = r2, yz = r3, x + y + z = 13 and x+ y+ z= 91, then find z/y.

Solution:

x + y + z = 13, on squaring both sides
⇒ x+ y+ z+ 2(xy + yz + zx) = 169
⇒ 2(xy + yz + zx) = 169 – 91 = 78
⇒ (xy + yz + zx) = 39
⇒ (r + r+ r3) = 39 = 3 + 9 + 27
⇒ r = 3
∴ z/y = xz/xy = r2/r = r = 3

QUESTION: 63

The height of a solid cylinder is 8 cm and its base radius is 6 cm, a cone of equal height and the radius is extracted from the cylinder, then find the total surface area of the remaining solid.

Solution:

Total surface of the remaining solid = C.S.A of cylinder + Area of upper circle + πrl
⇒ Total surface of the remaining solid = 2πrh + πr+ πrl
⇒ Total surface of the remaining solid = πr[2h + r + l]
∴ Total surface of the remaining solid = 6π[16 + 6 + 10] = 192π cm2

QUESTION: 64

The upper part of a tree is broken by the wind makes an angle of 60° with the ground and the distance from the root to the point where the top of the tree touches the ground is 15 m. What was the height of the tree?

Solution:

 
Let the tree is broken at point D,
⇒ AD = BD = x(let)
In ΔBDC,
⇒ tan60° = DC/BC = DC/15
⇒ √3 = DC/15
⇒ DC = 15√3 cm
Also, sin60° = DC/BD
⇒ √3/2 = 15√3/BD
⇒ BD = 30 cm
∴ Height of the tree = 30 + 15√3 = 15(2 + √3) cm

QUESTION: 65

An amount increased by 36% in 3 year invested on simple interest, what will be the compound interest earned on 10000 in 2 years at same rate?

Solution:

Let Principal be Rs x. So after 3 years amount would be = 136x/100
∴ SI = Amount – Principal = 136x/100 – x = 36x/100
⇒ SI = (P × r × t) /100
⇒ 36x/100 = (x × r × 3) /100
⇒ r = 12%

⇒ A = 12544
⇒ Compound Interest = 12, 544 – 10, 000 = 2544

QUESTION: 66

100 Liters of mixture contains 15% water and rest milk, the amount of milk that must be added so that the resulting mixture contains 87.5% milk is?

Solution:

Amount of water in the mixture = 15L
⇒ Milk = 85 L
On adding the milk to make the concentration of milk 87.5%, the quantity of the milk remains the same,
⇒ 12.5% Water = 15 L
⇒ 100% = 120 L
⇒ Out of 120 L, concentration of water is 15L
⇒ Quantity of milk = 105 L
∴ Quantity added = 105 – 85 = 20 L

QUESTION: 67

How many two digit numbers are possible which are divisible by 3?

Solution:

As the last digit of the number is 3 only, then for the number to be divisible by 3 the sum of the other two digits is also divisible by 3.
⇒ The combination of two digit number which can be divisible by 3 = 12, 15, 18, …, 99
⇒ Total combinations of number divisible by 3 from 1 to 99 is 33, but 03, 06 and 09 cannot be a combination as then the number become a two digit.
∴ Total possible combinations = 33 – 3 = 30

QUESTION: 68

P, Q and R contract to do a work for Rs. 1650, P can do a work in 8 days, Q can do a work in 12 days and R can do a work in 15 days, then find the share of R?

Solution:

Let the total work be 120 units(LCM of 8, 12 and 15)
⇒ One day work of P = 15 units
⇒ One day work of Q = 10 units
⇒ One day work of R = 8 units
P, Q and R contract to do a work for Rs. 1650
∴ Share of R = 8/33 × 1650 = Rs. 400

QUESTION: 69

Find the circumcentre of a triangle whose vertices are A = (-2, -3) , B = (-1, 0) and C = (7, -6) .

Solution:

In a circumcentre the distance from point of intersection of all the perpendicular bisector to all the vertices is equal,
Let a point be P and vertices of P be (x, y) and vertices of Δ be A, B and C,
⇒ PA = PB = PC
By distance formula, PA2 = PB2 = PC2 = R2
For PA2 = PB2,
⇒ (x + 2)2 + (y + 3)2 = (x + 1)2 + y2
⇒ x + 3y = -6      ----(1)
For PA2 = PC2,
⇒ (x + 2)2 + (y + 3)2 = (x – 7)2 + (y + 6)2
⇒ 3x – y = 12      ----(2)
On solving equation (1) and (2), we get x = 3 and y = -3
∴ Circumcentre (x, y) = (3, -3)

QUESTION: 70

In a ΔABC, ∠A = 60°, AB = 3 cm and AC = 4 cm, then find the length of angle bisector AD.

Solution:

Area of ΔABC, with ∠A = 60°, AB = 3 cm and AC = 4 cm = 1/2 × AB × AC × sin60
⇒ Area of ΔABC = 1/2 × 3 × 4 × √3/2
Also, area of ΔABD = 1/2 × AB × AD × sin30 = 1/2 × 3 × AD × 1/2 = 1/2 × 3/2 × AD
Similarly, area of ΔADC = 1/2 × AC × AD × sin30 = 1/2 × 4 × AD × 1/2 = 1/2 × 4/2 × AD
⇒ Area of ΔABC = Area of ΔABD + Area of ΔADC
⇒ 1/2 × 3 × 4 × √3/2 = 1/2 × 3/2 × AD + 1/2 × 4/2 × AD
∴ AD = 12√3/7 cm

QUESTION: 71

ABCD is a cyclic trapezium with AB the diameter, AB ∥ CD, BC = 4 cm and AB = 10 cm, then find the length of side CD.

Solution:

A cyclic trapezium is an isosceles trapezium also,

cosα = x/BC = x/4      ----(1)
In ΔACB, cosα = 4/10 = 2/5      ----(2)
Equating both equations,
⇒ x/4 = 2/5
⇒ x = 1.6 cm
∴ CD = 10 – 1.6 – 1.6 = 6.8 cm

QUESTION: 72

A student required 40% marks to pass an exam, he scored 35% and failed by 15 marks. Find the passing marks.

Solution:

A student required 40% marks to pass an exam, but he scored only 35%, and failed by 15 marks.
⇒ 5% less marks = 15(deficit marks)
⇒ 1% = 3
∴ Passing marks, 40% = 120

QUESTION: 73

A boat in still water travels at a speed of 16 kmph, it goes 21 km upstream in 1 hr 30 minutes, then find the time taken by the boat to cover the same distance in downstream?

Solution:

Let y be the speed of the stream,
A boat in still water travels at a speed of 16 kmph, it goes 21 km upstream in 1 hr 30 minutes,
⇒ 21/(16 – y) = 3/2
⇒ 16 – y = 14
⇒ y = 2 kmph
∴ Time taken by the boat to cover 21 km in downstream = 21/(16 + 2) = 1 hour 10 minutes

QUESTION: 74

What is the reflection of the point (-1, 5) in the line x = 1?

Solution:

The reflection of the point (-1, 5) in the line x = 1 will be on the right of the line x = 1, [∵ point (-1, 5) lies on the left of the line x = 1]

The distance between the point (-1, 5) in the line x = 1 will be equal to the reflection of the point (-1, 5) on the line x = 1.

⇒ Distance between the point (-1, 5) and line x = 1 is 2 as the y component remains the same.

⇒ Distance between the reflection of point (-1, 5) and line x = 1 is 2 as the vertical component remains the same.

∴ Point of reflection = (3, 5)

QUESTION: 75

Find the ratio in which the point (2, y) divides the line segment (4, 3) and (6, 3).

Solution:

Let the point (2, y) divides the line segment internally in the ratio of m ∶ n,
⇒ 2 = (6m + 4n) / (m + n)
⇒ m/n = -1/2
∴ The point (2, y) divides the line segment externally in the ratio of 1 ∶ 2.
[∵ ratio of m ∶ n is negative]

QUESTION: 76

According to the categories of land mentioned in the Chola inscriptions ________ was known as the land donated to Jaina institutions.

Solution:

As per Chola inscriptions following are the grants and their objectives.

QUESTION: 77

Bhakta Tukaram was a ________.

Solution:

Bhakta Tukaram was a poet of Bhakti Movement in Maharashtra. He was a devotee of Lord Vishnu. He is known for his "Abhanga" devotional poetry and kirtans.

QUESTION: 78

 'Nyaya Sutra'  is an ancient Indian _________ text .

Solution:

The Nyaya Sutra is an ancient Indian Sanskrit text composed by Akṣapada Gautama and the foundational text of the Nyaya school of Hindu philosophy.

QUESTION: 79

Where did the Portuguese set up their first factory?

Solution:

Vasco da Gama was the first Portuguese to penetrate into India. He was welcomed by the Zamorin of Calicut. They established their first factory in Cochin (now called Kochi) in Kerala.

QUESTION: 80

Who abolished sati practice?

Solution:

Sati Practice was abolished by then Governor General Lord William Bentinck in 1829. Sati, was a practice among Hindu communities where a recently widowed woman, either voluntarily or by force, immolates herself on her husband's death.

QUESTION: 81

The Brihadeswara temple at Thanjavur was built by:

Solution:

Brihadeshwara temple is a lord Shiva temple located in Thanjavur, Tamil Nadu. It is a perfect example of Dravidian architecture and was built by Raja Raja Chola I, a prominent Chola ruler. The entire structure is made out of granite and is a part of UNESCO world heritage site.

QUESTION: 82

Layer which saves life from harmful effects of UV radiations is known as ________.

Solution:
  • The column of atmosphere is divided into five different layers depending upon the temperature condition. They are: troposphere, stratosphere, mesosphere, ionosphere and exosphere.
  • One important feature of the stratosphere is that it contains the ozone layer. The stratosphere is found above the tropopause and extends up to a height of 50 km.
  • This layer absorbs ultra-violet radiation and shields life on the earth from intense, harmful form of energy.
QUESTION: 83

In which of the following country the Meseta Plateau is located? 

Solution:

Meseta Central, a great interior meseta (plateau) of the Iberian Peninsula, central Spain.

  • With Madrid at its centre, it extends over 81,000 square miles (210,000 square km) and has an average elevation of 2,165 feet (660 metres).
  • It constitutes the oldest and most complex geologic formation of the peninsula. Its western slope is gently inclined toward the Atlantic Ocean and forms the basin of the Duero, Tagus, and Guadiana rivers.

Hence, 3 is the correct answer.

QUESTION: 84

'Millerite' is an ore of which of the following metal?

Solution:
  • Millerite is an ore of Nickel (Ni)
  •  Millerite is a nickel sulfide mineral with chemical formula NiS.
  • Ore is a naturally occurring rock or mineral from which metals can be extracted.
QUESTION: 85

Consider the following regarding the sobriquets with respect to various Indian cities: 
I. Manchester of India: Surat, Gujarat 
II. Land of Black Diamond: Durgapur, West Bengal 
III. The Silk City of India: Bhagalpur, Bihar 

Q. Which among the above is/are correct?

Solution:

QUESTION: 86

Recently, Dilip Sarkar passed away. He was a/an ________.

Solution:
  • Dilip Sarkar (62), former Tripura Minister, died after a prolonged illness.
  • He was one of the six MLAs who left the Congress and joined the BJP in 2016.
  • He had won the 2018 Assembly election from Badharghat seat on BJP ticket.
QUESTION: 87

With how many medals did India won in the 12th Asian Airgun Championships 2019 in Taiyuan, Taipei?

Solution:
  • India ended the 12th Asian Airgun Championships 2019 in Taiyuan, Taipei, with an overall tally of 25 medals including 16 gold, 5 silver, and 4 bronze.
  • On the concluding day of the championship, Yash Vardhan and Shreya Agrawal struck gold in the men’s and women’s junior 10m air rifle event respectively.
  • They also won the team gold in the events with their respective partners.
QUESTION: 88

Who among the following won Bahrain Grand Prix 2019?

Solution:
  • Five times world champion Lewis Hamilton won Bahrain Grand Prix 2019.
  • He defeated Valtteri Bottas of Finland who secured the second position.
  • Charles Leclerc was finished at the third position and became Ferrari’s youngest ever race winner at the age of 21.
QUESTION: 89

Who is the new foreign secretary of India?

Solution:

Vijay Keshav Gokhale is the new Foreign Secretary of India. He was appointed as Foreign Secretary of India in January 2018.

QUESTION: 90

Roseau is the capital of which of the following countries?

Solution:

Roseau is the capital of Dominica.

QUESTION: 91

Who among the following was the Chairman of Provincial Constitution Committee ?

Solution:

The Constituent Assembly appointed a number of committees to deal with different tasks of constitution-making. Out of these, Following were major committees.

1. Union Powers Committee – Jawaharlal Nehru
2. Union Constitution Committee – Jawaharlal Nehru
3. Provincial Constitution Committee – Sardar Patel
4. Drafting Committee – Dr B.R. Ambedkar
5. Advisory Committee on Fundamental Rights, Minorities and Tribal and Excluded Areas – Sardar Patel.

QUESTION: 92

Which Writ of the Indian Constitution is issued by a High Court or the Supreme Court to direct an authority to perform a function that it was not performing?

Solution:
  • Mandamus means "We Command". It is an order issued by the High Court or the Supreme Court to any Constitutional, Statutory or Non-Statutory authority to carry out a public duty imposed by law or to refrain from doing a particular act, which the authority is not entitled to do under the law.
  • Certiorari is an order issued by the Supreme Court or by the High Court to the inferior Court or quasi-judicial or any administrative body to transmit to the Court of records of proceedings pending therein for scrutiny and decide the legality and validity of the orders passed by them.
  • Habeas Corpus means ‘to have the body’. When a person is detained unlawfully, his relatives or friends or any person can move the Court for the writ of Habeas Corpus. This writ is an order issued to the person who has detained another to produce the latter before the Court, in order to let the Court know on what ground he is detained and to set him free if there is no legal justification for the detention.
  • Quo Warranto means ‘what is your authority‘. It is an order asking a person, who occupies public office, to show by what authority he holds the office. If it is found that the holder of the office has no valid title, then this writ is issued to oust him from the office.
QUESTION: 93

Pinarayi Vijayan, the Chief Minister of Kerala belongs to ________Party.

Solution:
  • Pinarayi Vijayan, the Chief Minister of Kerala belongs to Communist Party of India (Marxist) Party.
  • He became Chief Minister of Kerala in the year 2016.
  • His party symbol is "Hammer and Sickle".
QUESTION: 94

The substance bile produced by the liver is stored in ________.

Solution:
  • The substance bile produced by the liver is stored in the gallbladder.
  • Bile is a fluid produced by the liver that helps with the digestion of lipids in the small intestine.
  • The gallbladder is a small hollow organ which stores and concentrates bile before it is released into the small intestine. The pear-shaped gallbladder, in humans, lies beneath the liver.
QUESTION: 95

“Mosses” belong to which of the following Phylum/Class of the Plant Kingdom?

Solution:
  • Mosses” belong to the Phylum Bryophyta. They are advanced Bryophytes and belong to the Class Bryopsida.
  • Pteridophytes, Gymnosperms, and Angiosperms have vascular tissues, thus they belong to the Phylum TracheophytaBryophytes lack vascular tissues.
  • Vascular tissues start with Pteridophytes.
  • Gymnosperms are non-flowering plants (seed-bearing) and Angiosperms are flowering plants.
QUESTION: 96

“Pico” means-

Solution:

Nano is a unit prefix in the metric system. The other SI prefixes are shown in the table.

QUESTION: 97

The guitar works on the principle of ________. 

Solution:
  • Resonance of sound is defined as a phenomenon in which an external force or a vibrating system forces another system around it to vibrate at a higher frequency. 
  • It can be observed in the case of musical instruments such as guitars, flute etc. 
  • Whenever somebody starts playing with a musical instrument, it starts playing with natural harmonics and at that point of time, if another object starts vibrating at that specified frequency, then the first object starts vibrating at a higher amplitude than the natural harmonics. 
  • Resonance can also be observed in case of swinging of a person sitting in a swing. 
QUESTION: 98

Atomic mass unit is 1/12th of the mass of ________.

Solution:
  • Atomic mass unit is a very small unit of mass which is defined as 1/12th of the mass of 6C12 atom.
  • 1 atomic mass unit (a.m.u.) = 1.660565 × 10-27 kg.
QUESTION: 99

On which day was Earth Hour 2019 celebrated?

Solution:
  • Earth Hour 2019 was celebrated in 188 countries worldwide on 30 March 2019.
  • To mark this day, cities worldwide turned their lights off for one hour from 8:30 pm to 9:30 pm local time.
  • It was the 13th edition of Earth hour and the campaign of Earth Hour 2019 was ‘Connect2Earth’
  • It was aimed at building mass awareness on the importance of nature and create an unstoppable movement for nature.
QUESTION: 100

Which of the following national park is located in Karnataka?

Solution:

Related tests