SSC CHSL Mock Test -7


100 Questions MCQ Test SSC CHSL Mock Test Series | SSC CHSL Mock Test -7


Description
This mock test of SSC CHSL Mock Test -7 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CHSL Mock Test -7 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CHSL Mock Test -7 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CHSL Mock Test -7 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CHSL Mock Test -7 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the 'No error' option.

Q. Practical people point the dichotomy between the (A) / public postures and private actions of activists (B) / and declare that the good folks are inherent useless. (C) / No error (D)

Solution:

The error lies in part C.
The sentence uses the incorrect form ‘inherent'.
Since the word is used right after a verb and directly refers to it, using the adjective form 'inherent' is not correct here.
The correct word here should be the adverb form 'inherently', meaning 'arising in a permanenet, characteristic way'.
Therefore, the correct answer is option 3.

QUESTION: 2

In the following question, four words have been given out of which one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

Solution:

The correct answer is option 3. There is no such word as ''deecree.'' This spelling is wrong. The correct word is ''decree'' which means ''an official order that has the force of law.''
Precise: marked by exactness and accuracy of expression or detail.
Decrepit:  worn out or ruined because of age or neglect.
Vanquish: defeat thoroughly.

QUESTION: 3

No one can harm you as though both of you stay together. 

Solution:

The sentence uses the form as though, which is incorrect and needs improvement.
As though is a conjunction phrase that means as would be the case if.
The context suggests that the conjunction phrase should mean 'as long as' or 'as far as'.
The only alternative that improves the sentence is So long as.
None of the other alternatives can make the sentence meaningful.
Therefore, the correct answer is option 2.

QUESTION: 4

A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

Q. However, do watch the ugly drama and alimony unfolding in the public discourse carefully.

Solution:

'Alimony’ should be replaced by 'acimony’ to satisfy the sense of the sentence. Alimony means a husband's or wife's provision for a spouse after separation. Acrimony means ill feeling or bitterness, Ceremony means a occasion, Prophecy means a prediction. All other options apart from 'acrimony’ make the sentence sound absurd in meaning.

QUESTION: 5

Fill in the blanks.

Q. _______ rich he may get, he will never be satisfied. 

Solution:

The sentence suggests that the blank should contain a word that means 'no matter how much'.
The only option that gives the intended meaning is However.
However means to whatever extent.
Therefore, the correct answer is option 2.

QUESTION: 6

Complete the following sentence.

Q. I _________ my dream and now I am a published writer.

Solution:

The correct phrasal verb here is 'went after' which means 'to follow'. The sentence talks about a person following his dream. 'Went in' means 'to go inside.' The word 'rushed' means 'to go fast.'

Thus, option 4 is the correct answer.

QUESTION: 7

In the following questions, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. The cup was broken by Fred.

Solution:

The sentence is in passive voice thus in active voice the subject 'Fred' must be written before the object 'cup.' In active voice :
Subject+verb+object
In passive voice:
Object+verb+subject
The tense here is simple past 'was broken' thus 'broke' is the correct verb to be used here. Option 1 is the correct answer. The other options use incorrect tenses or change the meaning of the sentence.

QUESTION: 8

A sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives choose the one which best expresses the same sentence in Direct/Indirect speech.

Q. Uma said,"She always fights with me."

Solution:

In indirect speech, the words of the speaker are not written in quotes. Usually, the word 'that' is used to convey the words of the speaker. The correct tense should be simple past as the tense in direct speech is simple present. The correct pronouns need to be used. Option 2 is the correct answer.

QUESTION: 9

In capite means

Solution:

The phrase 'in capite' means 'in chief.' Thus option 1 is the correct answer.

QUESTION: 10

Choose the word OPPOSITE in meaning to the given word.

Superfluous

Solution:

The word 'superfluous' means 'excessive; unnecessary'. The meanings of the words are:
Vindictive ⇒ having or showing a strong or unreasoning desire for revenge.
Viability ⇒ capable of working successfully; feasible.
Essential ⇒ necessary
Surmount ⇒ stand or be placed on top of
Option 3 is thus the correct answer.

QUESTION: 11

Choose the word OPPOSITE in meaning to the given word.

Spurious

Solution:

The word 'spurious' means 'false.' The meanings of the words are:
Authentic ⇒ genuine
Wary ⇒ attentive
Sagacity ⇒ wisdom
Apprise ⇒ inform somebody of something
Option 1 is the correct answer.

QUESTION: 12

Choose the word SIMILAR in meaning to the given word.

Infringe

Solution:

The word 'infringe' means 'violate.' Option 2 is the correct answer.
Dissolve ⇒ disappear
Violate ⇒ break or fail to comply with (a rule or formal agreement).
Tackle ⇒  to try to deal with something or someone
Absurd ⇒ stupid

QUESTION: 13

Choose the word SIMILAR in meaning to the given word.

Heretic

Solution:

The word 'heretic' means 'a person believing in or practising religious heresy and whose religious beliefs are considered evil. 
Secularist ⇒ a person who advocates separation of the state from religious institutions.
August ⇒ respected and impressive
Witticism ⇒ A witty, brilliant, or original saying or sentiment.
Thus, none of the options are synonyms of the given word. 
Hence, option 4 'none of the above' is the correct answer. 

QUESTION: 14

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. The exterior or face of a building

Solution:

The meanings of the words are:
Façade ⇒ The exterior or face of a building
Drawn ⇒ attracted to
Refract ⇒ (of water, air, or glass) make (a ray of light) change direction when it enters at an angle.
Panel ⇒ a flat or curved component, typically rectangular, that forms or is set into the surface of a door, wall, or ceiling.
Thus option 1 is the correct answer.

QUESTION: 15

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. The policy of extending a country's empire and influence

Solution:

The meanings of the words are:
Debauchery ⇒ excessive indulgence in sex, alcohol, or drugs
Parchment ⇒ a stiff, flat, thin material made from the prepared skin of an animal, usually a sheep or goat, and used as a durable writing surface in ancient and medieval times.
Denigration ⇒ the action of unfairly criticizing someone or something
Imperialism ⇒ a policy of extending a country's power and influence through colonization, use of military force, or other means.
Thus option 4 is the correct answer.

QUESTION: 16

The 1st and last words of the sentence are numbered 1 and 6. The rest of the passage and split into 4 parts and named A,B,C,D. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence and mark the correct combination.

1. The desire to know our 
A. to comprehend in all its complexity
B. individual destinies has been linked  through
C. what will happen to humanity as a whole,
D. the centuries, with our desire to foretell
6. the grand sweep of history.

Solution:

No other sentence but B can follow sentence 1. The subject that is not mentioned in B that is, what links individual destinies, is mentioned in D. What is 'foretold' is mentioned in C. The 'its' mentioned in A is the humanity that is mentioned in sentence C. Thus the sequence is BDCA. Option 2 is the correct answer.

QUESTION: 17

The 1st and last words of the sentence are numbered 1 and 6. The rest of the passage and split into 4 parts and named A,B,C,D. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence and mark the correct combination.

1. He was a descendant of Mohan Lal,
A.as the last horseman
B.known in Bengali folklore
C. who fought 
D.a renowned commander
6. in the battle of 1757.

Solution:

The phrase 'a renowned commander' must follow 'a descendant of Mohan Lal'. Thus the sentence part must start with D followed by B as it tells us further about him. What he was known as in Bengali folklore must follow next and thus A is the third part and C the last part. DBAC is the order.

QUESTION: 18

A passage is given below with five blanks labelled (A)-(E). Below the passage, four options are given for each blank. Choose the word that fits each blank most appropriately in the context of the passage, and mark the corresponding answer.

Unemployment is a common economic ___(A)___ faced by each and every country of the world, irrespective of their economic system and the level of development achieved. But the nature of unemployment ___(B)___ in underdeveloped or developing countries sharply differs to that of developed countries of the world.

While the developed countries are facing unemployment, mostly of Keynesian involuntary and ___(C)___ types but the underdeveloped or developing countries like India are facing structural unemployment arising from the high rate of growth of population and slow economic growth. Structural unemployment may be open or ___(D)___ type.

But the unemployment problem in India is not the result of the deficiency of effective demand in Keynesian term but a product of shortage of capital equipment and other ___(E)___ resources accompanied by the high rate of growth of population.

Q. Which of the following words most appropriately fits the blank labelled (A)?

Solution:

Out of the options mentioned above,
'Wholesomeness' means promoting health .of body
'Vigor' means physical strength and good health.
'Robustness' means the quality or condition of being strong and in good condition.
While
'Malady' means a disease or ailment or a serious problem which best suits the meaning of the sentence making option 1 as the correct answer.

QUESTION: 19

A passage is given below with five blanks labelled (A)-(E). Below the passage, four options are given for each blank. Choose the word that fits each blank most appropriately in the context of the passage, and mark the corresponding answer.

Unemployment is a common economic ___(A)___ faced by each and every country of the world, irrespective of their economic system and the level of development achieved. But the nature of unemployment ___(B)___ in underdeveloped or developing countries sharply differs to that of developed countries of the world.

While the developed countries are facing unemployment, mostly of Keynesian involuntary and ___(C)___ types but the underdeveloped or developing countries like India are facing structural unemployment arising from the high rate of growth of population and slow economic growth. Structural unemployment may be open or ___(D)___ type.

But the unemployment problem in India is not the result of the deficiency of effective demand in Keynesian term but a product of shortage of capital equipment and other ___(E)___ resources accompanied by the high rate of growth of population.

Q. Which of the following words most appropriately fits the blank labelled (B)?

Solution:

Out of the options mentioned above,
'Peculiar' means different to what is normal or expected.
'Feeble' means lacking physical strength.
'Idiosyncratic' means  peculiar or individual.
While
'Prevailing' means existing at a particular time which best suits the meaning of the sentence making option 3 as the correct answer.

QUESTION: 20

A passage is given below with five blanks labelled (A)-(E). Below the passage, four options are given for each blank. Choose the word that fits each blank most appropriately in the context of the passage, and mark the corresponding answer.

Unemployment is a common economic ___(A)___ faced by each and every country of the world, irrespective of their economic system and the level of development achieved. But the nature of unemployment ___(B)___ in underdeveloped or developing countries sharply differs to that of developed countries of the world.

While the developed countries are facing unemployment, mostly of Keynesian involuntary and ___(C)___ types but the underdeveloped or developing countries like India are facing structural unemployment arising from the high rate of growth of population and slow economic growth. Structural unemployment may be open or ___(D)___ type.

But the unemployment problem in India is not the result of the deficiency of effective demand in Keynesian term but a product of shortage of capital equipment and other ___(E)___ resources accompanied by the high rate of growth of population.

Q. Which of the following words most appropriately fits the blank labelled (C)?

Solution:

Out of the options mentioned above,
'Alliance' means the state of being joined or associated.
'Armistice' means an agreement made by opposing sides in a war to stop fighting for a certain time.
'Cohesion' means the action or fact of forming a united whole.
While
'Frictional' means of or produced by the action of one surface or object rubbing against or moving over another which best suits the meaning of the sentence making option 2 as the correct answer.

QUESTION: 21

A passage is given below with five blanks labelled (A)-(E). Below the passage, four options are given for each blank. Choose the word that fits each blank most appropriately in the context of the passage, and mark the corresponding answer.

Unemployment is a common economic ___(A)___ faced by each and every country of the world, irrespective of their economic system and the level of development achieved. But the nature of unemployment ___(B)___ in underdeveloped or developing countries sharply differs to that of developed countries of the world.

While the developed countries are facing unemployment, mostly of Keynesian involuntary and ___(C)___ types but the underdeveloped or developing countries like India are facing structural unemployment arising from the high rate of growth of population and slow economic growth. Structural unemployment may be open or ___(D)___ type.

But the unemployment problem in India is not the result of the deficiency of effective demand in Keynesian term but a product of shortage of capital equipment and other ___(E)___ resources accompanied by the high rate of growth of population.

Q. Which of the following words most appropriately fits the blank labelled (D)?

Solution:

Out of the options mentioned above,
'Apparent' means clearly visible or understood.
'Flagrant' means conspicuously or obviously offensive.
'Palpable' means so intense as to seem almost tangible.
While
'Disguised' means to conceal the nature or existence of (a feeling or situation) which best suits the meaning of the sentence making option 4 as the correct answer.

QUESTION: 22

A passage is given below with five blanks labelled (A)-(E). Below the passage, four options are given for each blank. Choose the word that fits each blank most appropriately in the context of the passage, and mark the corresponding answer.

Unemployment is a common economic ___(A)___ faced by each and every country of the world, irrespective of their economic system and the level of development achieved. But the nature of unemployment ___(B)___ in underdeveloped or developing countries sharply differs to that of developed countries of the world.

While the developed countries are facing unemployment, mostly of Keynesian involuntary and ___(C)___ types but the underdeveloped or developing countries like India are facing structural unemployment arising from the high rate of growth of population and slow economic growth. Structural unemployment may be open or ___(D)___ type.

But the unemployment problem in India is not the result of the deficiency of effective demand in Keynesian term but a product of shortage of capital equipment and other ___(E)___ resources accompanied by the high rate of growth of population.

Q.Which of the following words most appropriately fits the blank labelled (E)?

Solution:

Out of the options mentioned above,
'Dissonant' means lacking harmony.
'Colloquy' means a conversation.
'Discrepant' means disagreeing or inconsistent.
While
'Complementary' means combining in such a way as to enhance or emphasize the qualities of each other or another which best suits the meaning of the sentence making option 3 as the correct answer.

QUESTION: 23

In the following question, four words have been given out of which one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

Solution:

The correct answer is option 3. The correct spelling of the word is ''embryo'' which means ''an unborn or unhatched offspring in the process of development.''

Foul: offensive to the senses, especially through having a disgusting smell or taste or being dirty.

Squalid: extremely dirty and unpleasant, especially as a result of poverty or neglect.

Grapple: engage in a close fight or struggle without weapons; wrestle.

QUESTION: 24

In the following question, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

Solution:

Correct option – 1
The incorrect spelling among the above given options is ‘Disension’. Its correct spelling is dissension.

Let’s find out the meanings of the following words :-

Dissension - Disagreement that leads to discord

Gruelling - Extremely tiring and demanding

Luminescence - The emission of light by a substance that has not been heated, as in fluorescence and phosphorescence

Poltergeist - A ghost or other supernatural being supposedly responsible for physical disturbances such as making loud noises and throwing objects about

Hence, option 1 is the correct answer.

QUESTION: 25

In the following question, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

Solution:

Correct option – 3
The incorrect spelling among the above given options is ‘Physionomy’. Its correct spelling is physiognomy.

Let’s find out the meanings of the following words :-

Picaresque - Relating to an episodic style of fiction dealing with the adventures of a rough and dishonest but appealing hero

Pianissimo - Very soft or softly

Physiognomy - A person's facial features or expression, especially when regarded as indicative of character or ethnic origin

Piccalilli - A pickle of chopped vegetables, mustard, and hot spices

Hence, option 3 is the correct answer.

QUESTION: 26

In the following question, select the word which can be formed using the letters of the given word.

VISIUALIZATION

Solution:

Here ‘SOIL’ is the only word that can be formed using the letters of the given word.

QUESTION: 27

Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
1. Solacement
2. Solresol
3. Solacious
4. Soliferrum
5. Solander

Solution:

The order will be 1. Solacement, 3. Solacious, 5. Solander, 4. Soliferrum, 2. Solresol
Thus, ‘13542’ is the correct order.

QUESTION: 28

In the following question, select the related word from the given alternatives.

Bengaluru : Karnataka : : Thiruvananthapuram : ?

Solution:

As ‘Bengaluru’ is the capital of Karnataka likewise ‘Thiruvananthapuram’ is the capital of Kerala.

QUESTION: 29

In the following question, one term in the given number series is wrong. Find out the wrong term.

87, 52, 29, 13, 5, 2, 2

Solution:

The pattern followed here is:
87 - (62 - 1) = 52
52 - (52 - 1) = 28
28 - (42 - 1) = 13
13 - (32 - 1) = 5
5 - (22 - 1) = 2
2 - (12 - 1) = 2
Thus, 28 should come after 13 instead of 29.
Therefore, 29 is the wrong term in the series.

QUESTION: 30

A person is driving a car from West to East on the way turns right to go in a quarter circle around a hillock and then turns right in a right-angle. In which direction the car finally going?

Solution:


Hence, finally, the car is going towards the north direction.

QUESTION: 31

Rohit said to Nisha, “Your only brother’s son is my wife’s brother”. How is Nisha related to the wife of Rohit?

Solution:

Note: Gender of a person cannot be defined by it's name.
Clearly, the gender of Nisha is unknown.

Therefore, Nisha is either the aunt or uncle of Nisha’s brother’s son who is the brother of Rohit’s wife.
Thus, the answer is ' Can't be determined'.

QUESTION: 32

In the following question, select the odd letters pair from the given alternatives.

Solution:

‘FGHI’ is the only group of letters containing the four consecutive letters in the correct alphabetical order.

QUESTION: 33

A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened?

Solution:

Clearly, when the paper sheet is unfolded it will appear as shown below:

Thus, option 1 is the correct answer.

QUESTION: 34

In the following question, select the missing letter from the given alternatives.

D, G, L, S, ?

Solution:

The pattern followed here is:
Prime numbers are added to alphabetical values:
D + 3 = G; G + 5 = L; L + 7 = S; S + 9 = 28 (26 + 2) = B
Thus, the missing letter is B.

QUESTION: 35

From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Solution:

On close observation, we find that the question figure is embedded in the figure given in option 2 as shown below:

Thus, option 2 is the correct alternative.

QUESTION: 36

If ‘$’ means ‘+’, ‘%’ means ‘×’, ‘&’ means ‘÷’and ‘@’ means ‘-’, then which of the following is correct?

Solution:


After converting the symbols with given code, the equations will be;
1) 8 ÷ 2 × 4 - 2 × 3 = 10 ≠ 2
2) 14 ÷ 2 - 8 + 2 × 6 = 11 ≠ 10
3) 13 - 7 + 3 × 3 ÷ 3 = 9 = 9
4) 9 - 5 × 4 + 28 ÷ 4 = -4 ≠ 4
Thus, ‘13 @ 7 $ 3 % 3 & 3 = 9’ is the correct answer.

QUESTION: 37

How many minimum lines are required to form the given figure?

Solution:


 

The minimum number lines to form the given figure = PQ, QF, FE, EP, PF, QE, SR, TV, ST, TR, RV and VS
Thus, a minimum of 12 lines are required to form the given figure.

QUESTION: 38

In the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.

Statements:
I. Some bangles are anklet.
II. All anklet are rings.
III. Some watches are bangles.

Conclusions:
I. All watches are rings.
II. Some bangles are rings.
III. All bangles are rings.
IV. Some anklets are watches.

Solution:

The possible Venn diagram is:

Explanation:
I. All watches are rings → There is no direct relation between the two, hence false.
II. Some bangles are rings → It is a definite case, hence true.
III. No bangle is ring → It is not a definite case, hence false.
IV. Some anklets are watches →There is no direct relation between the two, hence false.
Hence, only conclusion II follows.

QUESTION: 39

A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘Y’ can be represented by 40, 99, etc., and ‘N’ can be represented by 01, 88, etc. Similarly, you have to identify the set for the word “PEACOCK”.

Solution:

1) 66, 13, 55, 69, 04, 44, 78 → P, L, A, T, J, S, C
2) 66, 12, 79, 21, 41, 67, 98 → P, E, A, C, O, C, K
3) 66, 89, 55, 78, 41, 67, 78 → P, O, A, C, O, C, C
4) 66, 89, 55, 32, 58, 67, 98 → P, O, A, G, H, C, K
Clearly, the number set for the word ‘PEAPOCK is ‘66, 12, 79, 21, 41, 67, 98’.

QUESTION: 40

In the following question, select the related number from the given alternatives.

488 : 378 : : 583 : ?

Solution:

Sum of digits of the first number is 2 more than the sum of digits of the second number.
Thus, 293 is the related number.

QUESTION: 41

In a certain code language, "CAME" is written as "5 2 $ %", and “GROW” is written as “@ 1 9 #”, then how will "MORE" be written in that code language?

Solution:

CAME is written as "5 2 $ %"
GROW is written as “@ 1 9 #”
Thus, MORE will be written as “$ 9 1 %.”

QUESTION: 42

In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.

Solution:

The pattern followed here is:
9 + 4 + 11 → 24 ÷ 2 = 12 → 12 + 3 = 15
6 + 8 + 6 → 20 ÷ 2 = 10 → 10 + 3 = 13
So, 7 + 3 + 8 → 18 ÷ 2 = 9 → 9 + 3 = 12
Thus, 12 is the correct answer.

QUESTION: 43

Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Solution:

Clearly, the figure given in option 3 will complete the pattern given in question part as shown below,

Thus, option 3 is the correct alternative.

QUESTION: 44

A, B, C, D, E and F are sitting around a circle facing at the centre. D is third to the left of A who is second to the left of F. E is not a neighbour of either F or D. C is third to the left of B, who is not an immediate neighbour of D. Which of the following information represents the first person sitting to the immediate right of the second person?

Solution:

1. D is third to the left of A, who is second to the left of F.
2. E is not a neighbour of either F or D.
3. C is third to the left of B, who is not an immediate neighbour of D.

Thus, AE is the correct answer.

QUESTION: 45

In a certain code language, "WORKBOOK" is written as "ROWBKKOO". How is "LANGUAGE" written in that code language?

Solution:


Thus, “NALUGEGA” is the correct code for “LANGUAGE.”

QUESTION: 46

In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Solution:

All except Cacti grow in Polar Regions.

QUESTION: 47

If a mirror is placed on the line AB, then which of the answer figures is the mirror image of the given figure?

Solution:

Clearly, the figure given in option 4 shows the correct right image of question figure.

Thus, figure 4 is the correct answer.

QUESTION: 48

In the given figure, square represent Mathematicians, triangle represent Magicians and circle represent Scientists. Which of the following represents Mathematicians who are Magicians?

Solution:

The diagram will be:

Thus, '1 and 3' represents the number of Mathematicians who are Magicians.

QUESTION: 49

In the following question, select the related letters from the given alternatives.

OPEN : PRHR : : CLOSE : ?

Solution:


Thus, DNRWJ is the correct answer.

QUESTION: 50

In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.

Solution:

In all other pairs, the second number is six times the first number.
Thus, ‘12 : 80’ is the odd one.

QUESTION: 51

If a= 343, find the value of ba.

Solution:

We know that 7= 343
So, a = 7, b = 3
∴ ba = 37 = 2187

QUESTION: 52

What will come in the place of question mark (?) in the following question?

(961)–0.5 – (441)0.5 = ? × 65/0.31

Solution:

? × 65/0.31 = (961)–0.5 – (441)0.5
⇒ ? × 65/0.31 = 961–1/2 – 4411/2
⇒ ? × 65/0.31 = (1/961)1/2 – 21
⇒ ? × 65/0.31 = (1/31) – 21
⇒ ? × 65/0.31 = (1 - 651)/31
⇒ ? × 65/0.31 = -650/31
⇒ ? = -650/31 × 0.31/65
∴ ? = -0.1

QUESTION: 53

The average of 5 numbers is 25, then find new average if 1, 2, 3, 4, and 5 respectively subtracted from numbers?

Solution:

Let 5 numbers be v, w, x, y, z.
We are given that,
Average = (v + w + x + y + z)/5 = 25
Now, subtracting 1, 2, 3, 4, 5 respectively,
New Average = ((v - 1) + (w - 2) + (x - 3) + (y - 4) + (z - 5))/5
∴ New Average = (v + w + x + y + z)/5 - 15/5 = 25 - 3 = 22

QUESTION: 54

Niraj started the construction of building with the investment of Rs. 250000. After 7 months, his friend Karan join him with the investment of Rs. 300000. At the end of year, the building is sold at the price of Rs. 900000, the profit made by Karan is Rs….

Solution:

Investment of Niraj = Rs. 250000
Investment of Karan = Rs. 300000
For the respective profit ratio,
Niraj/Karan = (250000 × 12)/ (300000 × 5) = (25 × 12)/ (30 × 5) = 2/1
[∵ Investment depends on time period also]
∴ Profit of Karan = (1/3) × 900000 = Rs. 300000

QUESTION: 55

Find the ratio of two successive increase to two successive decrease for the percentage of 30%.

Solution:

Two successive increase of 30% = 30 + 30 + (30 × 30)/100 = 69%
Two successive decrease of 30% = 30 + 30 – (30 × 30)/100 = 51%
∴ Required ratio = 69 : 51

QUESTION: 56

The ratio of the efficiency A to B is 3 : 4 and the ratio of the efficiency B to C is 5 : 4. If A complete 3/4th of a work in 15 days. Calculate in how much time A, B, and C together will complete the work in.

Solution:

A complete 3/4th of a work in = 15 days
∴ A alone can complete the whole work in = 15 × 4/3 = 20 days
Efficiency ratio of A to B = (3 : 4) × 5 = 15 : 20
Efficiency ratio of B to C = (5 : 4) × 4 = 20 : 16
Efficiency ratio of A, B, and C = 15 : 20 : 16
Total work = 15 × 20 = 300
Total efficiency = (15 + 20 + 16 = 51)
∴ (A + B + C) together can complete the whole work in = 300/51 days

QUESTION: 57

The length of two parallel sides of a trapezium are 50 cm and 30 cm. If the area of the trapezium is 160 cm2, then what is the value of its height (in cm)?

Solution:

Length of two parallel sides of trapezium = 50 cm and 30 cm
Let the height be x cm
According to problem,

⇒ 40x = 160
⇒ x = 4
∴ Height = 4 cm

QUESTION: 58

What is the area of a rhombus having one side as 13 cm and one diagonal as 10 cm?

Solution:

Side of rhombus = 13 cm
One diagonal = 10 cm
∴ length of other diagonal,

⇒ 2 × √(169 - 25)
⇒ 2 × 12
⇒ 24 cm
∴ Area of rhombus,
⇒ ½ × 24 × 10
⇒ 120 sq cm

QUESTION: 59

The smallest number, which when divided by 5, 10, 12 and 15, leaves remainder 4 in each case, but when divided by 8 leaves no remainder, is

Solution:

Let the number is N.
N = LCM (5, 10, 12, 15) × x + 4
⇒ N = 60x + 4
⇒ N = 56x + 4x + 4 = (8 × 7x) + 4x + 4
⇒ 4x + 4 is divisible by 8.
⇒ 4 × 1 + 4 = 8 is divisible by 8
⇒ x = 1
∴ N = 60 × 1 + 4 = 64

Alternate method:
Using Hit and trial, 64 when divided by 5, 10, 12 and 15 leaves remainder 4 but when divided by 8 leaves no remainder.

QUESTION: 60

Find the value of tan55°[tan35° sin245° + 1/(cot35°cosec245°)].

Solution:

⇒ tan55°[tan35° sin245° + 1/(cot35°cosec245°)]
⇒ tan55°[cot55° sin245° + 1/(tan55°sec245°)]
∴ sin245° + cos245° = 1

QUESTION: 61

What is the value of sin(-300°)?

Solution:

sin (-300°) = -sin300° = -sin(360°-60°) = +sin(60°) = √3/2

QUESTION: 62

280 coins consist of 1 rupee, 50P. and 25P. coins. Their values are in the ratio 20 : 8 : 5. Find the number of each coin.

Solution:

The value of 1 rupee coins = Rs. 20 i.e., 20 coins
The value of 50P. coins = Rs. 8 i.e., 16 coins
The value of 25P. coins = Rs. 5 i.e., 20 coins
The ratio of coins = 20 : 16 : 20
The ratio of coins = 5 : 4 : 5
Total coins = 280

QUESTION: 63

A bag contains 8 red ball and 12 blue ball, 4 more red balls are added to the bag. How many more blue balls should be added to the bag so that the ratio of red and blue balls remains constant.

Solution:

Initial ratio of Red and Blue balls = 8 : 12 = 2 : 3
According to the question,
⇒ (8 + 4)/(12 + x) = 2/3
⇒ 24 + 2x = 36 
⇒ x = 6

QUESTION: 64

A and B are two mixtures of cola and soda prepared by mixing them in the ratio of 4 ∶ 3 and 5 ∶ 3 respectively. Equal quantities of both mixtures are mixed to make a new mixture C. Find the quantity of soda if the total quantity of mixture C is the HCF of 110, 132 and 165.

Solution:

Ratio of cola and soda in mixture C = Quantity of cola∶ Quantity of soda
⇒ [(4/7) + (5/8)] ∶ [(3/7) + (3/8)]
⇒ 67/56 ∶ 45/56 = 67 ∶ 45
Total quantity of mixture C is = HCF of (110, 132, and 165) = 11 liters
∴ Quantity of soda in mixture C = (45/112) × 11 = 4.42 liters

QUESTION: 65

The H.C.F. of (x3 + x2 + x + 1) and (x4 - 1) is - 

Solution:

x3 + x2 + x + 1 = x2(x + 1) + 1(x + 1)
= (x + 1)( x2 + 1)
x4 - 1 = (x2 - 1)( x2 + 1)
= (x + 1)(x - 1)( x2 + 1)
Required H.C.F. = (x + 1)( x2 + 1)

QUESTION: 66

If (x - a)(x - b) = 1 and a - b + 5 = 0 , find 

Solution:

(x - a) (x - b) = 1        ----(i)
a - b + 5 = 0
-b = -a - 5
Put the value (- b) in equation (i)
(x - a) (x - a - 5) = 1
Let (x - a) = M
M(M - 5) = 1

QUESTION: 67

A dishonest shopkeeper profess to sell his goods at his cost price and uses a little less weight for a kilogram, thus gains 100/9%. How many grams does he use for a kilogram?

Solution:

Let cost price of 1000grams be Rs. x
Suppose he uses y grams instead of 1kg
⇒ Cost price of y grams = y × x/1000
⇒ xy/1000
But selling price of y grams = x
Profit% = (SP – CP)/CP × 100
⇒ {x – xy/1000}/(xy/1000) × 100
Given profit % = 100/9
⇒ {x – xy/1000}/(xy/1000) × 100 = 100/9
⇒ (1000x – xy)/xy × 100 = 100/9
⇒ (1000 – y)/y × 100 = 100/9
⇒ 9000 – 9y = y
⇒ 10y = 9000
⇒ y = 900
∴ the shopkeeper uses 900 gram instead of 1 kg

QUESTION: 68

A certain amount earns simple interest of Rs. 1250 after 5 years. Had the interest per annum been 2% less, how much more interest would it have earned?

Solution:

Given,
Simple interest = Rs. 1250 and N = 5 years
Let P = principal, R = rate of interest and N = time period
Given,
Simple interest = (P × R × N)/100
∴ As we know to find simple interest, we need time period, principal and rate of interest, here some data is missing so cannot be determined.

QUESTION: 69

It costs Rs. 10 a kilometer to fly and Rs. 2 a kilometer to drive. If one travels 200 km covering x km of the distance by flying and the rest by driving, then the cost of the trip is

Solution:

Total distance travelled = 200 km
Total distance travelled by Flying = x km
Total distance travelled by driving = 200 - x
Total cost of this trip 
= (x) × 10 + (200 - x) × 2
= 10x + 400 - 2x
= 8x + 400

QUESTION: 70

The graph of the equation 2x + 3y = 6

Solution:

Given equation is 2x + 3y = 6.
From the given data, we represent graphically as follows.

∴ Given equation intersects each of X - axis and Y - axis.

QUESTION: 71

In the given figure, O is the centre of the circle. It is also known that OA = OB and BM = 4 cm. What is the length of QR?

Solution:

∵ OA is the perpendicular bisector of chord LM.
∴ BM = BL = 4 cm
⇒ LM = BL + BM = 8 cm
It is given OA = OB. i.e. chords PQ and LM are equidistant from the centre.
∴ The length of the chords will be equal.
∴ PQ = LM = 8 cm
In ΔPQR, 2 angles measure 60°, so the triangle is equilateral.
∴ PQ = QR = PR
∴ Length of QR = 8 cm

QUESTION: 72

Direction: The Bar graph shows the result of students who secured First, Second and Third division in a school for 4 years. Study the bar graph carefully and answer the following questions.

Q. The percentage increase in the number of students who get the third division in the year 2001 as compared to the year 2000?

Solution:

Total number of students who got third division in year 2000 = 45
Total number of students who got third division in year 2001 = 55
∴ Required percentage increase = 10/45 × 100 = 22.22%

QUESTION: 73

Direction: The Bar graph shows the result of students who secured First, Second and Third division in a school for 4 years. Study the bar graph carefully and answer the following questions.

Q. What is the average of number of students who appeared for the exam in year 2000 and 2002?

Solution:

Total number of students who appeared for the exam in year 2000 = 175
Total number of students who appeared for the exam in year 2002 = 195
∴ Total students who appeared for the exam in year 2000 and 2002 = 370
∴ Average = 370/2 = 185 

QUESTION: 74

Direction: The Bar graph shows the result of students who secured First, Second and Third division in a school for 4 years. Study the bar graph carefully and answer the following questions.

Q. The ratio of students who secured second division to the those who secured third division is: 

Solution:

Total number of students who secured second division = 260
Total number of students who secured third division = 230
∴ Required Ratio = 260 ∶ 230 = 26 ∶ 23

QUESTION: 75

Direction: The Bar graph shows the result of students who secured First, Second and Third division in a school for 4 years. Study the bar graph carefully and answer the following questions.

Q. The year in which the maximum students appeared for the exam is:

Solution:

Number of students who sit for exam in year 2000 = 175
Number of students who sit for exam in year 2001 = 190
Number of students who sit for exam in year 2002 = 195
Number of students who sit for exam in year 2003 = 200
∴ In the year 2003 maximum students has appeared for the exam.

QUESTION: 76

Which type of pricing takes place when the cost of petrol is limited?

Solution:
  • Limitations imposed on prices of commodities like petrol or gold is said to be a price ceiling strategy.
  • A price ceiling is when a regulator (government in this case) places the maximum price of any good or service.
  • It is a common method to keep prices in check for the customers.
QUESTION: 77

In which of the following cities the first inhouse cotton mill of India was established?

Solution:
  • The British brought the first signs of industrial development to India from Europe.
  • In 1854 the first cotton textile mill was established in Mumbai to increase productivity and start entrepreneurship in India.
  • This mill was established by Cowasjee Nanabhoy Davar.
  • The first inhouse mill was established in Bombay only and nowhere else.
QUESTION: 78

Which is the largest freshwater lake of the world in terms of surface area?

Solution:
  • Lake Superior is the largest freshwater body in the world. 
  • It is located in the United States Of America
  • It has a surface area of 82,414 square kilometres
  • Information about the other options is given below

QUESTION: 79

In which of the following given states the prominent waterfall is the highest?

Solution:
  • The Nohkalikai Falls are the tallest waterfalls in India, situated in the state of Meghalaya
  • It has a plunge height of 1115 feet and is located near Cherrapunji.
  • Some famous waterfalls from other states are given below

QUESTION: 80

Which Mughal Emperor had the famous musician Tansen as a resident of his court?

Solution:
  • Tansen served in the court of Badshah Akbar in the early 16th century.
  • He was one of the nine navratnas in Akbar's court.
  • His real name was Ramtanu Pande
  • Some his greatest works in ragas are Durbari Kanada, Miyan Ki Todi and Miyan Ki Malhar.
QUESTION: 81

What is the total number of Upanishads that are known to historians?

Solution:
  • There are a total of 108 Upanishads known to exist out of which there are 11 main Upanishads
  • These are known as Mukhya Upanishads.
  • The last Upanishad was recorded in the year of 1656 by Dara Shikoh who was the son of Shah Jahan
QUESTION: 82

In December of 2018, ISRO launched satellite to improve internet access in India. What is the name of satellite?

Solution:
  • The GSAT-11 launched aboard a French rocket from the port of Kourou in South America
  • It has increased the internet connectivity and provides data transfer speeds of up to 14 Gigabytes per second
  • The GSAT-11 is the heaviest satellite manufactured by ISRO till date and weighs about 5,854 kgs
  • Information on the other satellites is given below:

QUESTION: 83

Who was the first musician to be awarded with the Bharat Ratna?

Solution:
  • The famous Indian Carnatic singer M. S. Subhulakshmi was awarded the Bharat Ratna in the year of 1998.
  • She was born in the year of 1916 in the city of Madurai.
  • She had a widely acclaimed career nationally and internationally as well
  • She was also the first musician to be awarded the Padma Bhushan and the Ramon Magsaysay Award.
QUESTION: 84

Vietnam war was started in the year ________.

Solution:
  • The Vietnam war officially started on 1st November 1955.
  • The war was between the states of North Vietnam and South Vietnam.
  • This war is also known as the second Indochina war and lasted till 30 April 1975
  • The major entities involved in the war were North Vietnam, South Vietnam, United States Of America, South Korea and China
QUESTION: 85

What is the charge on sodium ion in sodium chloride (NaCl)?

Solution:
  • Sodium chloride (NaCl) is a salt made from sodium and chlorine ions
  • In sodium chloride, the sodium ion has a charge of +1 and the chlorine ion has a charge of -1
  • The sodium and chlorine ions are bound to each other by an ionic bond which occurs because of attraction between oppositely charged ions.
QUESTION: 86

Which scientist was the first to discover the concept of radioactivity?

Solution:
  • Henry Becquerel discovered radioactivity by accident while studying naturally fluorescent minerals and their properties in 1895.
  • He discovered that uranium emitted some strange energy while studying uranyl sulfate compound.
  • The term 'radioactivity' was coined by Marie Curie.
  • Information on the other scientists is given below

QUESTION: 87

In which schedule of the Indian Constitution all the officially recognized languages in India are mentioned?

Solution:
  • The Eighth Schedule of the Indian Constitution provides a list of all the officially recognized languages in India. It is found in Article 344(1) and 351 of the Constitution
  • As of now, there are 22 languages present that are officially recognized by the Indian government
  • They are 1) Assamese, (2) Bengali, (3) Gujarati, (4) Hindi, (5) Kannada, (6) Kashmiri, (7) Konkani, (8) Malayalam, (9) Manipuri, (10) Marathi, (11) Nepali, (12) Oriya, (13) Punjabi, (14) Sanskrit, (15) Sindhi, (16) Tamil, (17) Telugu, (18) Urdu (19) Bodo, (20) Santhali, (21) Maithili and (22) Dogri
  • Information on the other schedules is given below

 

QUESTION: 88

Who has the right to control the Contingency Fund of India as described in Article 267 of the Indian Constitution?

Solution:
  • The Contingency Fund is an account in which money is stored for unexpected or urgent expenditure that needs to be undertaken by the government.
  • The Fund is mentioned in article 267 of the Indian Constitution.
  • The account is at the disposal of the President of India and requires his authority to use any amount from that account.
QUESTION: 89

Which among the following given kingdoms of living things is exclusively saprophyte?

Solution:
  • A saprophyte is an organism that uses decaying matter as its food source.
  • The fungi kingdom is a group of organisms that feed on decaying matter
  • One distinguishing feature is that their cell walls are made of a substance known as chitin.

QUESTION: 90

Which vessels are responsible for transporting water and minerals up the plant stem?

Solution:
  • The xylem vessels are responsible for the transport of water and other soluble minerals through a plant.
  • They are tubes made up of long and dead cells which have only their cell walls intact.
  • The water is sucked up by a difference in pressure created at the upper parts of the plant like the leaves.

QUESTION: 91

Which ministry recently launched the 'SHREYAS' initiative?

Solution:
  • 'SHREYAS' stands for Scheme for Higher Education Youth in Apprenticeship and Skills.
  • It was launched by Union Minister of Human Resources and Development Prakash Javdekar on 28 February 2019.
  • The program is oriented towards promoting entrepreneurship in youngsters and providing them with apprenticeship as part of education system.
QUESTION: 92

In which among the following national parks the new ant species, 'Tyrannomyrex Alli' was discovered?

Solution:
  • The new species of ant called 'Tyrannomyrex Alli' was discovered in the Periyar Tiger Reserve in the Western Ghats of India on 8th November 2017
  • It is named after Musthak Ali who is known as India's ant man.
  • The species of ant is from a rare subfamily of ants and is found in Southern India and southeastern Asia.

QUESTION: 93

What is the income tax exemption limit on gratuity as per recent notification by the labour ministry?

Solution:
  • Gratuity is the monetary benefits provided by an employer to their employees during their time of employment.
  • On 29th March 2019, the tax exemption limit on gratuity was doubled to 20 lakhs which means employees will not be required to pay tax on benefits of up to 20 lakhs.
  • Any organization that has more than 10 employees comes under the Payment Of Gratuity Act of 1972 where the employer has to pay gratuity to employees.
  •  Minister of State (I/C) for Labour and Employment: Santosh Kumar Gangwar

QUESTION: 94

Who among the following actresses was made ambassador for the Swasth Immunized India campaign?

Solution:
  • Kareena Kapoor was made ambassador of the Swasth Immunized India campaign.
  • It is a campaign launched by Serum Institute of India and Network 18 to promote immunization and raise awareness about vaccines and their importance to society.
  • The campaign was announced on 20th February 2019.
QUESTION: 95

What will be the velocity of a stationary rubber ball weighing 2 kgs after it hits a glass ball weighing 5 kgs which has a velocity of 3 m/s before hitting and a velocity of 1 m/s after hitting the rubber ball?

Solution:
  • To find out the velocity of the rubber ball we shall use the principle of conservation of momentum.
  • It states that the total momentum inside a closed system is always zero.
  • Therefore, m1v11 + m2v12 = m1v21 + m2v22
  • Here mand m2= mass of the rubber and glass ball respectively
  • m1 =2 kg and m2 =5 kg 
  • v11=0 m/s and v12 =3  m/s are initial velocities of rubber and glass ball also v21=? and V22 =1 m/s are final velocities of the rubber and glass balls after hitting
  • Therefore after substituting these values we get,
  • 15 = 2v12 + 5
  • Hence v12 is 5 m/s
QUESTION: 96

Which among the following given options is the product of force and velocity?

Solution:
  • None of the options given above is the right answer as power is the product of force and velocity
  • This is because power = work/time and work = ( force × distance ) / time.
  • As we know that distance/time is velocity, power gets simplified to force ×velocity.
QUESTION: 97

What is the percentage of fresh water available out of total the water on the Earth?

Solution:
  • Out of total water on the Earth, only 2.5% of the water is freshwater.
  • The actual water available for use is much smaller than this percentage as most of the freshwater is locked up as ice in glaciers.
  • Hence water conservation is a must if we require water to be available for future generations.
QUESTION: 98

Which national team gained first position in the FIFA global rankings at the end of 2018?

Solution:
  • Belgium managed to gain the first position in the FIFA global ranking table with 1727 points by the end of 2018.
  • France came a close second with a score of one point less than Belgium which was 1726 points.
  • Belgium moved up from fifth place to first place in the table.
  • The third team was Brazil with 1676 points.
QUESTION: 99

What does 'HDMI' in a computer system stand for?

Solution:
  • HDMI stands for High Definition Multimedia Interface.
  • It is a type of port that is used as an interface between computers and other output devices like TVs, projectors or digital monitor.
  • HDMI is one of the most widely used ports for multimedia interfacing after the VGA (Video Graphics Array) port.
QUESTION: 100

Who has become second ever cricketer from Jammu & Kashmir to play in Indian Premier League?

Solution:
  • Rasikh Salam Dar has become second ever cricketer from Jammu & Kashmir to play in Indian Premier League.
  • He made his debut for Mumbai Indians in the tournament.
  • Parvez Rasool is the first player from Jammu and Kashmir to play in the Indian Premier League.

Related tests