Olympiad Test: Analogy - 1


20 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 6 | Olympiad Test: Analogy - 1


Description
This mock test of Olympiad Test: Analogy - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Olympiad Test: Analogy - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Analogy - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Olympiad Test: Analogy - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Analogy - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. Physician : Treatment :: Judge : ?

Solution:

As Physician does the treatment, similarly Judge delivers the judgement. 

QUESTION: 2

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. Ice : Coldness :: Earth : ?

Solution:

As effect of Ice is coldness, similarly the effect of Earth is gravitation.

QUESTION: 3

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. Race : Fatigue :: Fast : ?

Solution:

As the result of Race is Fatigue, similarly the result of Fast is Hunger. 

QUESTION: 4

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. Peace : Chaos :: Creation : ?

Solution:

As opposite meaning of peace is chaos, similarly opposite meaning of creation is destruction. 

QUESTION: 5

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. Tiger : Forest :: Otter : ?

Solution:

As Tiger is found in Forest, similarly Otter is found in the water. 

QUESTION: 6

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. Poles : Magnet :: ? : Battery

Solution:

As magnet has poles, similarly battery has terminals. 

QUESTION: 7

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. Cassock : Priest :: ? : Graduate

Solution:

A Priest wears cassock while Graduate wears gown. 

QUESTION: 8

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. Country : President :: State : ?

Solution:

As President is the nominal head of a country, similarly Governer is the nominal head of a State.

QUESTION: 9

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. Cloth : Mill :: Newspaper : ?

Solution:

As Cloth is made in a mill, similarly Newspaper is printed in press. 

QUESTION: 10

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. South : North-West :: West : ?

Solution:

As North-West is 135o clockwise from South, in the same way North-East is 135o clockwise from the West.

QUESTION: 11

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. Tree : Forest :: Grass : ?

Solution:

As Tree is found in forest, similarly Grass is found in lawn. 

QUESTION: 12

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. College : Student :: Hospital : ?

Solution:

As Students read in college, similarly Patients are treated in hospital. 

QUESTION: 13

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. Conference : Chairman :: Newspaper : ?

Solution:

As Chairman is the highest authority in a conference, similarly Editor is in newspaper. 

QUESTION: 14

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. Microphone : Loud :: Microscope : ?

Solution:

As Microphone makes sound louder, similarly Microscope makes the object magnified. 

QUESTION: 15

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. Melt : Liquid :: Freeze : ?

Solution:

As on melting, liquid is formed, similarly on freezing solid is formed. 

QUESTION: 16

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. 123 : 132 :: 235 : ?

Solution:

As, 123 → 132
Similarly, 235 → 253
The middle digit becomes power.

QUESTION: 17

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. 14 : 9 :: 26 : ?

Solution:

As, 14 = (2 × 9 – 4)
Similarly, 26 = (2 × 15 – 4) 
∴ ? = 15 

QUESTION: 18

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. M × N : 13 × 14 :: F × R : ?

Solution:

As positions of M and N in Eq. alphabets are 13 and 14 respectively, similarly F and R hold 6 and 18 positions respectively.

QUESTION: 19

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. 16 : 56 :: 32 : ?

Solution:

As, 16:56 = (2/7)
Similarly, 32:112 :(2/7)

QUESTION: 20

Directions: In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on the other side of : : Find out the word from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear.

Q. 4 : 19 :: 7 : ?

Solution:

As, (4)2 + 3 = 19
Similarly, (7)2 + 3 = 52 

Similar Content

Related tests