Olympiad Test: Fibers To Fabric - 1


20 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 6 | Olympiad Test: Fibers To Fabric - 1


Description
This mock test of Olympiad Test: Fibers To Fabric - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Olympiad Test: Fibers To Fabric - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Fibers To Fabric - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Olympiad Test: Fibers To Fabric - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Fibers To Fabric - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Cotton is the most desirable fabric for making undergarments because it is:

Solution:
QUESTION: 2

Which fabric has a dull surface?

Solution:
QUESTION: 3

Which of the following fabrics does not take stains easily?

Solution:

Yes, silk is the most delicate type of material commonly used to make clothing. Unlike other materials such as cotton, which is much more forgiving when it comes to laundering and fabric care, silk is particularly susceptible to stains and damage from heat and light.

QUESTION: 4

The natural fibres are obtained from:

Solution:
QUESTION: 5

Nylon and polyester are obtained from:

Solution:

These artificially manufactured fibres were made from polymers obtained from petrochemicals. These fibres are called synthetic or artificial fibres. The two most common ones are nylon and polyester. Nylon is made from two chemicals, adipic acid (AA) and hexamethylenediamine (HMD).

QUESTION: 6

An experiment that tests dye fixation on a 100% cotton-woven fabric would examine which of the following properties?

Solution:
QUESTION: 7

Which of the following does not yield wool?

Solution:

 

Woolly dog does not yield wool. Wool comes from Yak, camel and goat. These wool-yielding animals bear hair on their body. Hair keeps these animals warm. Wool is derived from these hairy fibres.

QUESTION: 8

The rearing of silkworms to obtain silk is called:

Solution:

Sericulture: Rearing Of Silkworm To Produce Silk
Rearing silkworms to produce raw silk is called sericulture. In this process, silkworms are reared at appropriate temperature and humidity to get silk threads from cocoons.Sericulture: Rearing Of Silkworm To Produce Silk.
Rearing silkworms to produce raw silk is called sericulture. In this process, silkworms are reared at appropriate temperature and humidity to get silk threads from cocoons.

QUESTION: 9

Cotton bolls are developed from the:

Solution:

The ovary swells around the seeds and develops into a boll. As the bolls develop, the leaves on the plant turn red. About four months are needed for the boll to ripen and split open. A cotton boll contains 27 to 45 seeds and each seed grows between 10,000 and 20,000 hairs or fibers.

QUESTION: 10

Silk fibre obtained from silk moth is:

Solution:

Mulberry silkworm is a monophagous insect which reared on the leaves of mulberry only; the morin present in the leaves helps to attract the silkworm.

QUESTION: 11

Silkworms are reared on:

Solution:
QUESTION: 12

Part of the jute plant that is used to make cloth is the:

Solution:

The jute fiber comes from the stem and ribbon (outer skin) of the jute plant. The fibers are first extracted by retting. The retting process consists of bundling jute stems together and immersing them in slow running water.

QUESTION: 13

Which fabric is made of staple fibre?

Solution:

A staple is the fiber of cotton, wool or ramie etc of no more than a few inches long. A filament is usually a man-made fiber of indefinite length. All fabrics woven, knitted or crocheted are made from yarn.

QUESTION: 14

Which of these is not a property of jute?

Solution:
QUESTION: 15

Which of these do you think traps the most air?

Solution:
QUESTION: 16

Ananya, Ranchit, Sanchit and Soni are talking about wool and silk. Who among them is correct?

Solution:
QUESTION: 17

Can all the fleece of a sheep be used to make wool?

Solution:
QUESTION: 18

Identify P in the given Venn diagram:

Solution:
QUESTION: 19

The harvesting of which natural fiber includes rippling, retting, and scutching:

Solution:

Linen is a very strong fibre and slightly silky in appearance, due to the smooth, flat-surfaced nature of the phloem. Linen tends to be lint free, due to the length of the fibre. There are five stages between pulled up fibres and linen ready to be spun: Rippling, Retting, Breaking, Scutching and Hackling.

QUESTION: 20

What does filament mean?

Solution:

A filament is a fiber with an unlimited or seemingly infinite length. The long continuous filament fibers are measured in yards or meters. If a filament is bundled and cut it is called a tow. A fabric is created by fibers which have been spun into yarns and then bonded together.

Related tests