Olympiad Test: Number And Ranking Test


20 Questions MCQ Test Science Olympiad Class 6 | Olympiad Test: Number And Ranking Test


Description
This mock test of Olympiad Test: Number And Ranking Test for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Olympiad Test: Number And Ranking Test (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Number And Ranking Test quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Olympiad Test: Number And Ranking Test exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Number And Ranking Test extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the series given below, how many 8’s are there each of which is exactly divisible by its immediate preceding as well as succeeding numbers?
​2 8 4 3 8 5 4 8 2 6 7 8 4 6 2 8 4 1 7 ? 

Solution:

The given series is

QUESTION: 2

How many 5’s are there in the following number sequence which are immediately preceded by 7 and immediately followed by 8?
​7 5 5 8 4 5 7 8 4 5 9 8 7 5 8 7 8 4 3 2 5 8 7 6?

Solution:
QUESTION: 3

In the given series 7 4 5 7 6 8 4 2 1 3 5 1 7 6 8 9 2 how many pairs of alternate numbers have a difference of 2?

Solution:

The given series is

QUESTION: 4

How many 4’s are there preceded by 7 but not followed by

5? 5 9 3 1 7 4 5 8 4 6 7 4 3 1 4 7 4 2 8 7 4 1 ? 

Solution:

The given series is

QUESTION: 5

How many 5’s are there which are in between two even numbers.

4 3 5 6 4 5 2 3 4 5 8 5 4 6 7 5 2 6 9 8 5 1 2 4 5 

Solution:

The given series is

QUESTION: 6

How many 3’s are there preceded by 2 but not followed by

7. 1 2 3 7 4 3 2 5 6 7 2 8 9 6 4 3 2 5 6 8 4 6 8 2 3 4 

Solution:

The given series is

QUESTION: 7

In how many terms, the difference between two consecutive terms is 3?

8 5 2 4 1 6 2 7 6 4 1 3 5 2 5 7 4 1 8 9 6 2 5 6 9 4 1

Solution:
QUESTION: 8

In how many times, between two odd numbers, there is an even number?

4 6 3 4 7 2 5 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 6 4 7 5 2 ? 

Solution:
QUESTION: 9

In how many times, the sum of two consecutive terms is 7?

4 2 5 1 6 4 3 8 1 9 4 5 2 3 4 1 6 7 4 5 3 4 5 6 2 

Solution:
QUESTION: 10

How many times the difference between two consecutive terms is 5?

1 3 4 6 9 8 4 2 7 6 4 9 6 3 8 2 6 4 1 6 7 4 

Solution:
QUESTION: 11

Ranjan ranks 18th in a class of 49 students. What is his rank from last?

Solution:

Here, 49 – 18 = 31
So, Ranjan’s rank = 31 + 1 = 32nd form the last.

QUESTION: 12

If Aman finds that he is 12th from the right in a line of boys and 4th from the left. How many boys should be added to the line such that there are 35 students in the line?

Solution:

No. of boys in the line = 12 + 4 – 1 = 15.
No. of boys to be added = 35 – 15 = 20 

QUESTION: 13

In a queue, Ravi is 13th from the back Amar is 12th from the front. Hari is standing between the two. What should be the minimum number of boys standing in queue?

Solution:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Minimum no. of boys = 13 + 1 = 14

QUESTION: 14

In a row of boys Raja is 10th from the left and Pramod, who is 9th from the right interchange their positions, Raja becomes 15th from the left. How many boys are there in the row?

Solution:

Raja’s new position is 15th from the left and this is the same as 9th position from the right for Pramod.
No. of boys = 15 + 9 – 1 = 23 

QUESTION: 15

Shankar ranked 7th from the top and 34th from the bottom in a class. How many students are there in a class?

Solution:

Total number of students = 6 + 1 + 33 = 40

QUESTION: 16

Naresh ranks 5th in a class, Vikas is 8th from the last. If Raju is 6th after Naresh and Just in the middle of Naresh and Vikas. How many students are there in the class?

Solution:

Total no. of students = 5 + 6 + 6 + 8 – 1 = 24 

QUESTION: 17

If in a single line, Mohan is 23rd from both the ends. How many boys are there in the class?

Solution:

Required no. of boys = 22 + 1 + 22 = 45 

QUESTION: 18

Saket is 7 ranks ahead of Manoj in a class of 50. If Manoj’s rank is 17th from the last, what is Saket’s rank from the start?

Solution:

Manoj’s rank is 17th from the last.
Saket’s rank = 17 + 7 = 24th from the last.
No. of students ahead of Saket = 50 – 24 = 26
Saket’s rank from start = 26 + 1 = 27th 

QUESTION: 19

Ashok is 8th from the left and Sanjay is 14th from the right end in a row of boys. If there are 12 boys between Ashok and Sanjay, how many boys are there in the row?

Solution:

Number of boys = 8 + 14 + 12 = 34 

QUESTION: 20

If the numbers from 1 to 100, which are exactly divisible by 5 are arranged in descending order, which would come at the 11th position from the bottom?

Solution:

95, 90, 85, 80, 75, 70, 65, 60, 55, 50, 45, 40, 
35, 30, 25, 20, 15, 10, 5 

Similar Content

Related tests