Olympiad Test : Evolution Of Computer - 1


15 Questions MCQ Test National Cyber Olympiad Class 6 | Olympiad Test : Evolution Of Computer - 1


Description
Attempt Olympiad Test : Evolution Of Computer - 1 | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 6 preparation | Free important questions MCQ to study National Cyber Olympiad Class 6 for Class 6 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of the following was the 1st calculating device?

Solution:

The abacus, also called a counting frame, is a calculating tool that was in use in the ancient Near East, Europe, China, and Russia, centuries before the adoption of the written Hindu–Arabic numeral system. The exact origin of the abacus is still unknown.

QUESTION: 2

Identify the device shown in the picture. 

Solution:

Invented by Joseph Jacquard and demonstrated in 1801, the Jacquard Loom is an attachment for powered fabric looms. It uses a chain of punch cards to instruct the loom on how to make intricate textiles.

QUESTION: 3

Which one of the following technology associates itself with the Fourth Generation Computers?

Solution:

Very-large-scale integration (VLSI) is the process of creating an integrated circuit (IC) by combining thousands of transistors into a single chip.

QUESTION: 4

LOGO was developed and promoted by ______ as a programming language for young students.

Solution:

Seymour Papert, who was part of the team that first developed Logo, and is often referred to as the "father of Logo".

QUESTION: 5

IBM-704 is associated with which era of computer hierarchy?

Solution:

The IBM 704, introduced by IBM in 1954, is the first mass-produced computer with floating-point arithmetic hardware.

QUESTION: 6

Apple computers were first developed in the 1970s. Who invented the first Apple computers?

Solution:

Through their work at Apple in the 1970s and 1980s, he and Apple co-founder Steve Jobs are widely recognized as two prominent pioneers of the personal computer revolution. In 1975, Wozniak started developing the Apple I into the computer that launched Apple when he and Jobs first began marketing it the following year.

QUESTION: 7

The type of computer shown in the figure is ______.

Solution:

Hybrid computers are computers that exhibit features of analog computers and digital computers. The digital component normally serves as the controller and provides logical and numerical operations, while the analog component often serves as a solver of differential equations and other mathematically complex equations.

QUESTION: 8

Analog and digital signals are processed by which of the following computers?

Solution:

Hybrid computers are computers that exhibit features of analog computers and digital computers. The digital component normally serves as the controller and provides logical and numerical operations, while the analog component often serves as a solver of differential equations and other mathematically complex equations.

QUESTION: 9

Identify the following:

1. It was a software program.

2. This program was developed in 1993.

3. It was an advance in software development.

4. It was a navigation tool for interactive material.

Solution:

MOSAIC  is the correct ✔ answer. 
MOSAIC was the first widely- distributed graphical browser or viewer for the World Wide Web. Mosaic arrived in 1993 . Marc Andreessen, then in his early 20 s, is credited with inventing or leading the development of Mosaic.

QUESTION: 10

______ were used in second generation computers.

Solution:

A second generation of computers, through the late 1950s and 1960s featured circuit boards filled with individual transistors and magnetic core memory. A transistor computer, now often called a second generation computer, is a computer which uses discrete transistors instead of vacuum tubes.

QUESTION: 11

______ is an example of second generation computers.

Solution:

The distinguishing feature of second generation computers (1956-1963) is that they used discrete transistors mounted on printed circuit cards. Examples are the IBM 1401, IBM 7090 and 7094, UNIVAC 1107, PDP-1 and 8. The IBM 7090 was a transistorized version of the vacuum tube IBM 709 machine.

QUESTION: 12

In which years were the second generation computers predominantly found?

Solution:

A second generation of computers, through the late 1950s and 1960s featured circuit boards filled with individual transistors and magnetic core memory. These machines remained the mainstream design into the late 1960s, when integrated circuits started appearing and led to the third generation computer.

QUESTION: 13

The image shows a vital component of the first generation computers. Identify it.

Solution:

The first computer systems used vacuum tubes for circuitry and magnetic drums for memory, and were often enormous, taking up entire rooms.

QUESTION: 14

Identify the components shown in the picture.

Solution:

A transistor is a semiconductor device used to amplify or switch electronic signals and electrical power. It is composed of semiconductor material usually with at least three terminals for connection to an external circuit.

QUESTION: 15

Which was the electronic general purpose computer in the world?

Solution:

PDP-11 (Programmed Data Processor-11) is one of the most famous computers in computing history, one of a series manufactured by Digital Equipment Corporation ( DEC ) from the early 1960s through the mid-1990s.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code