Olympiad Test: Data Handling - 2


10 Questions MCQ Test Mathematics Olympiad Class 7 | Olympiad Test: Data Handling - 2


Description
This mock test of Olympiad Test: Data Handling - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Olympiad Test: Data Handling - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Olympiad Test: Data Handling - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Olympiad Test: Data Handling - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Olympiad Test: Data Handling - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the mode of the given data 16, 20, 8, 17, 27, 34, 28, 32, 27, 15, 27, 54, 42.

Solution:

Mode = 27, as it occurs 3 times. 

QUESTION: 2

If the mean of the given data 16, 24, x, 34, 35, 25, 37, 42, 47, is 32. What is the value of x?

Solution:


= 32 
⇒ 260 + x = 288 ⇒ x = 288 – 260 = 28

QUESTION: 3

The heights of nine players of a team are 165cm, 168cm, 170cm, 174cm, 182cm, 160cm, 171cm, 173cm, 164cm. Find the median.

Solution:

The height in ascending order are 160, 164, 165, 168, 170, 171, 173, 174, 182.
n = 9, which is odd.

QUESTION: 4

What is the mean of the following data.

Solution:

Mean =

QUESTION: 5

What is the median of the following data

Solution:


N = 50
N = 50, which is even.

QUESTION: 6

The ages in years of 15 teachers of a school are 41, 32, 51, 43, 24, 38, 49, 56, 42, 28, 37, 48, 45, 47, 50. What is the range of ages of teachers?

Solution:

The ages in the ascending order are 24, 28, 32, 37, 38, 41, 42, 43, 45, 47, 48, 49, 50, 51, 56, 
Range = 56 – 24 = 32

QUESTION: 7

A batsman scored the following number of runs in 8 innings. What is the arithmetic mean? 59, 36, 57, 35, 60, 55, 46, 50.

Solution:

Arithmetic Mean

QUESTION: 8

Following are the margins of victory in the football matches of a league.
1, 3, 2, 5, 1, 4, 6, 2, 5, 2, 2, 2, 4, 1, 2, 3, 1, 1, 
2, 3, 2, 6, 4, 3, 2, 1, 1, 4, 2, 1, 5, 3, 3, 2, 3, 2, 
4, 2, 1, 2.

What is the mode of this data?

Solution:

The frequency of 2 is highest. So, mode = 2

QUESTION: 9

The scores in physics test (out of 100) of 15 students is as follows: 19, 42, 68, 27, 36, 48, 78, 38, 12, 17, 61, 65, 47, 84, 39.

What is the median of this data?

Solution:

The marks in ascending order are
12, 17, 19, 27, 36, 38, 39, 42, 47, 48, 61, 65, 68, 78, 84.
n = 15, which is odd.

QUESTION: 10

What is the mode of this following data 12,
14, 12, 16, 15, 13, 14, 18, 19, 12, 14, 15, 16,
15, 16, 16, 15. 17, 13, 16, 16, 15, 15, 13, 15,
17, 15, 14, 15, 13, 15, 14.

Solution:

Mode = 15

Similar Content

Related tests