The cost of a mobile phone is Rs. 3000. A gain of 10% should be made after a discount of 20%. What is the marked price of the mobile phone?
Selling Price = 3000 × 11/1000 = 3300
Let Marked Price be ` x
x - 20% of x = x -
Rajesh has to pay 6% sales tax in addition to the price of a certain article. What is the price if he pays Rs. 53 to buy the article?
Let the price be Rs. x.
then x + 6% of x = 53
Bunti buys a leather coat costing Rs. 900 at Rs. 999. After paying the sales tax. What is rate of sales tax charged on the coat?
Let sales tax = x %
A shopkeeper increases the price of an item by 10% and then allows a discount of 15%. How much has the customer to pay if the item was initially prieod at Rs. 1200 ?
Price = Rs. 1200
Increased Price = 1200 + 10% of 1200
= 1200 + 120 = 1320
The net payable amount = 1320 – 198
What amount that Jay will receive if he deposits Rs. 8000 for 3 years at 10% per annum compounded annually?
Here A =P
A businessman marks his good at 40% above the cost price and allows a discount of 25%. What is his gain percent?
Let the cost price be Rs. 100
Marked price = Rs. 140
Discount = 25% of 140 =
Selling price = 140 – 35 = 105
Gain Percent = 105 – 100 = 5%
The cost price of 12 books is equal to selling price of 15 books. What is the loss percent?
Let the cost price of 12 books = ₹ x.
Cost price of 1 book = x/12
Selling price of 15 books = ₹ x.
S.P. of 1 book = x/15
Loss percent = x / 60 x / 12 x 100
Calculate the compound interest on Rs. 10000 at 10% per annum for 3 years, if interest compounded annually?
∴ C.I. = A P = 13310 - 10000
= Rs. 3310
The value of a machine at the rate of 20% per annum. It was purchased 2 years ago if its present value is Rs. 4000, for how much was it purchased?
Let the purchase price = ` x
If the simple interest on a sum of money at 5% per annum for 3 years is Rs. 1200. Then what is the compound interest on the same sum for the same period at the same rate?
Let sum = Rs. P
∴ C.I. = 9261 - 8000 = 1261