Test: Nobel Prize Winners From India


10 Questions MCQ Test Current Affairs & General Knowledge | Test: Nobel Prize Winners From India


Description
Attempt Test: Nobel Prize Winners From India | 10 questions in 10 minutes | Mock test for CLAT preparation | Free important questions MCQ to study Current Affairs & General Knowledge for CLAT Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

When was the first Nobel Prize awarded?

Solution:

The first Nobel Prize was awarded in the year 1901. 

QUESTION: 2

Who won the Nobel Prize 2020 in Literature?

Solution:

Louise Glück won the Nobel Prize in Literature 2020 for her unmistakable poetic voice that with austere beauty makes individual existence universal. 

QUESTION: 3

Harvey J. Alter, Michael Houghton and Charles M. Rice won Nobel Prize 2020 in which field?

Solution:

Harvey J. Alter, Michael Houghton and Charles M. Rice won Nobel Prize 2020 in Medicine for their discovery of Hepatitis C virus. 

QUESTION: 4

Who won the Nobel Prize for discovering the method for genome editing?

Solution:

Emmanuelle Charpentier and Jennifer A. Doudna together worked on developing the methods for genome editing and jointly won the Noble Prize in Chemistry 2020. 

QUESTION: 5

Who won the Nobel Prize in Physics 2020?

Solution:

The first half of Nobel Prize in Physics 2020  has been presented to Roger Penrose for discovering that black hole formation is a robust prediction of the general theory of relativity while the other half is jointly shared by Reinhard Genzel and Andrea Ghez for discovering supermassive compact object at the centre of our galaxy. 

QUESTION: 6

Who was the first woman to win a Nobel Prize?

Solution:

Marie Curie was the first women to win a Nobel Prize. She is the only woman so far who has bagged two Nobel Prizes-- Nobel Prize in Physics (1903) and Nobel Prize in Chemistry (1911). 

QUESTION: 7

Name the youngest Laureate who received the Nobel Peace Prize in 2014. 

Solution:

Malala Yousafzai is the youngest Nobel Laureate who received the Peace Prize in 2014 at the age of just 17 years for her struggle against the suppression of children and young people and for the right of all children to education.

QUESTION: 8

Which of the following fields was not included in the Nobel Prize category at the time the Nobel Prizes were first established?

Solution:

Economics was not included in the first edition of the Nobel Prizes. The first Nobel Prize in Economics was awarded to Ragnar Frisch and Jan Tinbergen for their development and application of dynamic models for the analysis of economic processes in 1969. 

QUESTION: 9

Which of the following famous physicists has not received a Nobel Prize yet?

Solution:

Although Stephen Hawking was a living legend in the field of cosmology, he did not receive a Nobel Prize. 

QUESTION: 10

What is the maximum number of people who can share a Nobel Prize?

Solution:

Three people at maximum can share a Nobel Prize. 

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code