Test: Source Transformations


10 Questions MCQ Test Networking Theory | Test: Source Transformations


Description
This mock test of Test: Source Transformations for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Source Transformations (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Source Transformations quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Source Transformations exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Source Transformations extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A voltage source connected in series with a resistor can be converted to a?

Solution:

A voltage source connected in series can be converted to a current source connected in parallel using the relation obtained from ohm’s law, that is V=IR. This equation shows that a voltage source connected in series has the same impact as a current source connected in parallel.

QUESTION: 2

Calculate the total current in the circuit.

Solution:

The 9mA source connected in parallel to the 5 kohm resistor can be converted to a 45V source in series with a 5 kohm resistor. Applying mesh analysis, we get:
I=(45-3)/(5+4.7+3)= 3.3mA.

QUESTION: 3

Find the value of voltage once source transformation is applied to the circuit.​

Solution:

Using ohm’s law, we can use the relation: V=IR.
Thus V=10*5= 50V.

QUESTION: 4

Once the circuit is transformed to a voltage source where will the resistance be connected?​

Solution:

The resistance is connected in series with the voltage source because we are transforming a current source connected in parallel to a resistor to a voltage source connected in series with it.

QUESTION: 5

What will the value of the current be once source transformation is applied to the circuit?

Solution:

Using ohm’s law, we can use the relation: V=IR.
Thus I=V/R.
I=220/22=10A.

QUESTION: 6

Once the circuit is transformed to a current source where will the resistance be connected?


 

Solution:

The resistance is connected in series with the voltage source because we are transforming a current source connected in parallel to a resistor to a voltage source connected in series with it.

QUESTION: 7

A current source connected in parallel with a resistor can be converted to a?

Solution:

 A current source connected in parallel can be converted to a voltage source connected in series using the relation obtained from ohm’s law, that is V=IR. This equation shows that a current source connected in parallel has the same impact as a voltage source connected in series.

QUESTION: 8

 A source transformation is_________

Solution:

A source transformation is bilateral because a voltage source can be converted to a current source and vice-versa.

QUESTION: 9

 In source transformation________

Solution:

 In source transformation, the value of the voltage and current sources change when changed from voltage to current source and current to voltage source but the value of the resistances remains the same.

QUESTION: 10

 If there are 3 10V sources connected in parallel then on source transformation__________

Solution:

When voltages are connected in parallel, the effect of only one source is considered because the effect of the voltage remains the same when connected in parallel.

Similar Content

Related tests