Test: Lateral Earth Pressures & Retaining Walls - 2


10 Questions MCQ Test Topicwise Question Bank for GATE Civil Engineering | Test: Lateral Earth Pressures & Retaining Walls - 2


Description
This mock test of Test: Lateral Earth Pressures & Retaining Walls - 2 for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Lateral Earth Pressures & Retaining Walls - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Lateral Earth Pressures & Retaining Walls - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Lateral Earth Pressures & Retaining Walls - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Lateral Earth Pressures & Retaining Walls - 2 extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the critical depth of a vertical cut in a saturated cohesive soil with c = 1.5 t/m2 and γ = 1.8 t/m3

Solution:

Critical depth = 2Zc

QUESTION: 2

Passive earth pressure in a soil mass is proportional to

Solution:

Passive earth pressure coefficient,

QUESTION: 3

The earth pressure distribution due to surcharge load q per unit area is

Solution:

The earth pressure distribution due to the surcharge load is = q.Ka and is uniform throughout the length of the retaining wall.

QUESTION: 4

The factor of safety against overturning between the base of the wall and the underlying soil should be at least

Solution:

Factor of safety against overturning is given by

and should be between 1.5 to 2

QUESTION: 5

A retaining wall 8 m high with a smooth vertical back retains a clay backfill with c = 15 kN/m2, ϕ = 15° and γ = 8 kN/m3.
(Given sin 15° = 0.25). The pressure at the top will, nearly, be equal to

Solution:

For c - ϕ soil active earth pressure,

at z = 0

QUESTION: 6

A cantilever sheet pile derives its stability from

Solution:

The active earth pressure on the back of the pile tries to push the wall away from fill and lateral passive resistance due to soil below the dredge line tries to restore the pile.

QUESTION: 7

Consider the following assumptions:
1. Failure occurs on a plane surface.
2. Wall is smooth but not necessarily vertical.
3. Failure wedge is a rigid body.
Coulomb’s theory of earth pressure is based on assumptions

Solution:

In Coulomb’s theory failure piane is assumed to be plane. The sliding wedge acts as a rigid body. The wall is assumed rough.

QUESTION: 8

The following refer to the stability analysis of an earth dam under different conditions:
1. Stability of D/S slope during steady seepage.
2. Stability of D/S slope during sudden drawdown.
3. Stability of U/S and D/S slopes during construction.
Which of these statements are correct?

Solution:

For earth dam during steady seepage, the critical condition occurs for D/S slope. For rapid drawdown case U/S slope represents critical condition. In both cases the pore water pressure is determined from flow net.
During construction, the excess pore pressure is likely to develop and stability of U/S and D/S slopes during or immediately after construction should be considered. 

QUESTION: 9

A saturated stiff clay has unit weight 2 gm/cm3 and unconfined compressive strength 2 kg/cm2. The depth of tension crack that would develop in this clay is

Solution:

Depth of tension crack
 

QUESTION: 10

Rankine's theory of earth pressure assumes that the back of the wall is

Solution:

Rankine's earth pressure theory assumes that the retaining wall is smooth and vertical and the ground surface is piane which may be inclined or horizontal.