Test: Medieval History - 2 (2016 - 2010)


10 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Medieval History - 2 (2016 - 2010)


Description
This mock test of Test: Medieval History - 2 (2016 - 2010) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Medieval History - 2 (2016 - 2010) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Medieval History - 2 (2016 - 2010) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Medieval History - 2 (2016 - 2010) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Medieval History - 2 (2016 - 2010) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Banjaras during the medieval period of Indian history were generally

[2016]

Solution:

In India, Banjara people were transporters of goods from one place to another and the goods they transported included salt, grains, firewood and cattle.Thus, Banjaras were trader-nomads.

QUESTION: 2

Who of the following founded a new city on the south bank of a tributary to river Krishna and undertook to rule his new kingdom as the agent of a deity to whom all the land south of the river Krishna was supposed to belong?

[2015]

Solution:

Vijayanagara or "city of victory" was the name of both a city and an empire. The empire was founded in the fourteenth century. In its heyday it stretched from the river Krishna in the north to the extreme south of the peninsula, (Krishna-Tungabhadra doab). It was founded by Harihara 1 and Bukka, in 1336.

QUESTION: 3

Consider the following:
The arrival of Babur into India led to the
1. introduction of gunpowder in the subcontinent
2. introduction of the arch and dome in the region's architecture
3. establishment of Timurid dynasty in the region

Select the correct answer using the code given below.

[2015]

Solution:

In the fourteenth and fifteenth century gun powder was used for military purpose in India and even artillery in its rudimentary form was known. The Babur's first real expedition took place in India in 1519 when he captured Bhera. The Delhi Sultanate's greatest contribution to Indian fine arts was the introduction of Islamic architectural features, including true domes and arches, and the integration of Indian and Islamic styles of architecture. The Timurid dynasty was a Sunni Muslim dynasty. Members of the Timurid dynasty were strongly influenced by the Persian culture and had established two well-known empires in history, namely the Timurid Empire (1370-1507) in Persia and Central Asia and the Mughal Empire (1526-1857) in the Indian subcontinent.

QUESTION: 4

Consider the following pairs:

Which of the above pairs is / are correctly matched?

[2015]

Solution:

States such as Champaka (Chamba), Durgara (Jammu), Trigarta (Jalandhar), Kuluta (Kulu), Kumaon and Garhwal managed to remain outside the main areas of conflict in the northern plains.

QUESTION: 5

In medieval India, the designations ‘Mahattara’ and ‘Pattakila’ were used for

[2014]

Solution:

In medieval India, the designations ‘Mahattara’ and ‘Pattakila’ were used for village headmen.

QUESTION: 6

Ibadat Khana at Fatehpur Sikri was

[2014]

Solution:

Ibadat Khana at Fatehpur Sikri was the hall in which Akbar held discussions with scholars of various religions on every Thursday to debate on religious issues raised by Akbar.

QUESTION: 7

Consider the following Bhakti Saints:
1. Dadu Dayal
2. Guru Nanak
3. Tyagaraja
Who among the above was/were preaching when the Lodi dynasty fell and Babur took over?

[2013]

Solution:

Guru Nanak Dev was born in 1469. Babur defeated Ibrahim Lodi in 1526. When Babur took over and established the Mughal dynasty, Nanak was travelling to different parts of India and preaching Sikhism. Babur once met Guru Nanak during one of his travel.

QUESTION: 8

With reference to the religious history of medieval India, the Sufi mystics were known to pursue which of the following practices?
1. Meditation and control of breath
2. Severe ascetic exercises in a lonely place
3. Recitation of holy songs to arouse a state of ecstasy in their audience
Select the correct answer using the codes given below:

[2012]

Solution:

All statemen ts are correct, hence the option (d) is correct.

QUESTION: 9

With reference to Dhrupad, one of the major traditions of India that has been kept alive for centuries, which of the following statements are correct?
1. Dhrupad originated and developed in the Rajput kingdoms during the Mughal period.
2. Dhrupad is primarily a devotional and spiritual music. 
3. Dhrupad Alap uses Sanskrit syllables from Mantras.
Select the correct answer using the codes given below:

[2012]

Solution:

Dhrupad is primarily a spiritual and devotional music and it uses Sanskrit syllables from mantras.

QUESTION: 10

Why did Buddhism start declining in India in the early medieval times?
1. Buddha was by that time considered as one of the incarnations of Vishnu and thus became a part of Vaishnavism.
2. Invading tribes from Central Asia till the time of last Gupta king adopted Hinduism and persecuted Buddhists.
3. Kings of Gupta dynasty were strongly opposed to Buddhism.

Which of the statements given above is/are correct?

 [2010]

Solution:

Buddha was considered 9th incarnation of Vishnu. No tribe from Central Asia persecuted Buddhists. Gupta dynasty did not oppose Buddhism. However, they did not give them patronage.