Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 9 (2013-2013)


20 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 9 (2013-2013)


Description
This mock test of Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 9 (2013-2013) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 9 (2013-2013) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 9 (2013-2013) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 9 (2013-2013) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mental Ability, Analytical & Logical Reasoning - 9 (2013-2013) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Seven men, A, B, C, D, E, F and G are standing in a queue in that order. Each one is wearing a cap of different colour like violet, indigo, blue-green, yellow, orange and red. D is able to see in front of him green and blue, but not violet. E can see violet and yellow, but not red. G can see caps of all colours other than orange. If E is wearing an indigo coloured cap, then the colour of the cap worn by F is

[2013]

Solution:

The key point is in this question is “A person can see but caps of all persons standing in front of him can’t see his own cap and caps of persons standing behind him.
From the given data he can summarise all the information in a table :

QUESTION: 2

A, B, C, D and E belong to five different cities P, Q, R, S and T (not necessarily in that order). Each one of them comes from a different city. Further it is given that
1. B and C do not belong to Q.
2. B and E do not belong to P and R.
3. A and C do not belong to R, S and T.
4. D and E do not belong to Q and T.
Which one of the following statements is not correct?

[2013]

Solution:


∴ B belongs to S is not correct.

QUESTION: 3

There are five hobby clubs in a college viz, photography, yachting, chess, electronics and gardening. The gardening group meets every second day, the electronics group meets every third day, the chess group meets every fourth day, the yachting group meets every fifth day and the photography group meets every sixth day. How many times do all the five groups meet on the same day within 180 days?

[2013]

Solution:

Take the LCM. of 2, 3, 4, 5, 6 = 60
So every 60th day all five hobby clubs meet. So in a period of 180 days they meet thrice i.e. on 60th, 120th and180th day.

QUESTION: 4

Geeta is older than her cousin Meena. Meena’s brother Bipin is older than Geeta. When Meena and Bipin visit Geeta, they like to play chess. Meena wins the game more often than Geeta.

Based on the above information, four conclusions, as given below, have been made. Which one of these logically follows from the information given above?

[2013]

Solution:

From the given information, we conclude that ; Bipin is older than Geeta and Geeta is older than Meena.
Hence, Meena is the youngest of the three.

QUESTION: 5

Out of four friends A, B, C and D.
A and B play football and cricket.
B and C play cricket and hockey.
A and D play basketball and football.
C and D play hockey and basketball.

Who does not play hockey?

[2013]

Solution:

QUESTION: 6

Out of four friends A, B, C and D.
A and B play football and cricket.
B and C play cricket and hockey.
A and D play basketball and football.
C and D play hockey and basketball.

Who plays football, basketball and hockey?

[2013]

Solution:

QUESTION: 7

Out of four friends A, B, C and D.
A and B play football and cricket.
B and C play cricket and hockey.
A and D play basketball and football.
C and D play hockey and basketball.

Which game do B, C and D play?

[2013]

Solution:

QUESTION: 8

Five people A, B, C, D and E are seated about a round table. Every chair is spaced equidistant from adjacent chairs.
(i) C is seated next to A.
(ii) A is seated two seats from D.
(iii) B is not seated next to A.
Which of the following must be true?
(I) D is seated next to B.
(II) E is seated next to A.
Select the correct answer from the codes given below:

[2013]

Solution:

From the given conditions. two cases are possible as shown below :

Hence, In any case, Both the conditions are true.

QUESTION: 9

The music director of film wants to select four persons to work on different aspects of the composition of a piece of music. Seven persons are available for this work: they are Rohit, Tanya, Shobha, Kaushal, Kunal, Mukesh and Jaswant. Rohit and Tanya will not work together. Kunal and Shobha will not work together. Mukesh and Kunal want to work together.
Which of the following is the most acceptable group of people that can be selected by the music director?

[2013]

Solution:

As, Rohit and Tanya will not work together.
Therefore, option (b) and (d) are out.
As, Kunal and Shobha will not work together. Therefore, option (a) is also out.
Hence, option (c) is correct answer.

QUESTION: 10

A tennis coach is trying to put together a team of four players for the forthcoming tournament. For this 7 players are available : males A, B and C: and females W, X, Y and Z. All players have equal capability and at least 2 males will be there in the team. For a team of four, all players must be able to play with’ each other. But, B cannot play with W, C cannot play with Z and W cannot play with Y.

Q. If Y is selected and B is rejected, the team will consist of which one of the following groups?

[2013]

Solution:

If Y is selected, W shall not be selected. So options (a) and (d) are out. As C cannot play with Z, option (c) is also out. Hence (b) is correct answer.

QUESTION: 11

A tennis coach is trying to put together a team of four players for the forthcoming tournament. For this 7 players are available : males A, B and C: and females W, X, Y and Z. All players have equal capability and at least 2 males will be there in the team. For a team of four, all players must be able to play with’ each other. But, B cannot play with W, C cannot play with Z and W cannot play with Y.

Q. If B is selected and Y is rejected, team will consist of which one of the following groups?

[2013]

Solution:

If B is selected, W shall not be selected. So, options (a) and (d) are out. As C cannot play with Z, option (b) is also out. Hence, (c) is correct answer.

QUESTION: 12

A tennis coach is trying to put together a team of four players for the forthcoming tournament. For this 7 players are available : males A, B and C: and females W, X, Y and Z. All players have equal capability and at least 2 males will be there in the team. For a team of four, all players must be able to play with’ each other. But, B cannot play with W, C cannot play with Z and W cannot play with Y.

Q. If all the three males are selected, then how many combination of four member teams are possible?

[2013]

Solution:

If males A, B and C are selected, we need to select only one more person to make up a four member team. As B is selected, W cannot be selected and as C is selected, Z can not be selected. So the choice is between X and Y. Then we have the following possibilities :
(A, B, C, X) and (A, B, C, Y)
So, we have two options of team.

QUESTION: 13

Five cities P, Q, R, S and T are connected by different modes of transport as follows:
P and Q are connected by boat as well as rail.
S are R connected by bus and boat.
Q and T are connected by air only.
P and R are connected by boat only.
T and R are connected by rail and bus.

Q. Which mode of transport would help one to reach R starting from Q, but without changing the mode of transport?

[2013]

Solution:


Looking at the above diagram, we can see that we have only one route i.e. Q → P → R which has a single mode of transportation i.e. boat.

QUESTION: 14

Five cities P, Q, R, S and T are connected by different modes of transport as follows:
P and Q are connected by boat as well as rail.
S are R connected by bus and boat.
Q and T are connected by air only.
P and R are connected by boat only.
T and R are connected by rail and bus.

Q. If a person visits each of the places starting from P and gets back to P, which of the following places must he visit twice?

[2013]

Solution:


With the given options, we have the following the possibilities :
P → Q → T → R → S → R → P
P → R → S → R → T → Q → P
In both the cases, R should be visited twice as S is connected only to R.

QUESTION: 15

Five cities P, Q, R, S and T are connected by different modes of transport as follows:
P and Q are connected by boat as well as rail.
S are R connected by bus and boat.
Q and T are connected by air only.
P and R are connected by boat only.
T and R are connected by rail and bus.

Q. Which one of the following pairs of cities is connected by any of the routes directly without going through any other city?

[2013]

Solution:


None of the cities in the given options directly connected.
Therefore, option (d) is correct answer.

QUESTION: 16

Five cities P, Q, R, S and T are connected by different modes of transport as follows:
P and Q are connected by boat as well as rail.
S are R connected by bus and boat.
Q and T are connected by air only.
P and R are connected by boat only.
T and R are connected by rail and bus.

Q. Between which two cities among the pairs of cities given below are there maximum travel options available?

[2013]

Solution:


Going by options:
Q and S:

Hence, all the options are available. Therefore, option (a) is correct answer.

QUESTION: 17

Consider the following statements:
(i) A primary group is relatively smaller in size.
(ii) Intimacy is an essential characteristic of a primary group.
(iii) A family may be an example of a primary group.
In the light of the above statements, which one of the following is true?

[2013]

Solution:

As intimacy is an essential characteristic of a primary group, members of a primary group know each other intimately.

QUESTION: 18

Consider the following figures:


Which one of the following figures would logically come in the 7th position indicated above by a question mark?

[2013]

Solution:

From fig. (1) to (2), all arrows are moving clockwise direction. From fig. (2) to (3), all arrows are moving anti-clockwise direction. From (3) to (4), one arrow is in reversed direction and other are moving clockwise. Same pattern is followed for the rest.

QUESTION: 19

A cube has six numbers marked 1, 2, 3, 4, 5 and 6 on its faces. Three views of the cube are shown below:

What possible numbers can exist on the two faces marked  and , respectively on the cube?

[2013]

Solution:

When we opened the cube

Now, (A) and (B), two possible number can exist on two faces are 2 and 3.

QUESTION: 20

Examine the following three figures in which the numbers follow a specific pattern:
 

The missing number (?) in the third figure above is

[2013]

Solution:

Observe the first two figures carefully :

Hence for the third figure,

⇒ x = 16