Spectrum Test: Post-war National Scenario


10 Questions MCQ Test Spectrum for Modern History: Summary & Tests | Spectrum Test: Post-war National Scenario


Description
Attempt Spectrum Test: Post-war National Scenario | 10 questions in 12 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Spectrum for Modern History: Summary & Tests for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of the following statements are correct about upsurges during the INA Trials 

1. These upsurges were like direct and violent contact with authority 

2. The General INA agitation was confined to a few urban centres, but these upsurges were spread to remotest villages 

3. Only the more militant section could participate 

Choose from the following options.

Solution:  
  • These upsurges were like a direct and violent conflict with authority, which had obvious limitations.

  • Only the more militant sections could participate. 

  • These upsurges were short-lived and were confined to a few urban centres while the general INA agitation reached the remotest villages. Communal unity witnessed was more organizational than unity among the people. 

  • Muslim ratings went to the League to seek advice and the rest to the Congress and the Socialists.

QUESTION: 2

In the provincial elections, Congress got the majority in most provinces except in 

1. Bengal 

2. Sindh 

3. NWFP

Choose from the following options.

Solution: In the provincial elections, it got a majority in most provinces except in Bengal, Sindh and Punjab. The Congress majority provinces included the NWFP and Assam which were being claimed for Pakistan.

QUESTION: 3

Consider the following statements about the Muslim League's performance in provincial elections

1. It got a majority in Bengal and Sindh 

2. Like in 1937, the league clearly established itself as the dominant party among Muslims 

Which of these statements is/are correct?

Solution: Muslim League's Performance 

• It got 86.6 per cent of the Muslim votes. 

• It captured the 30 reserved seats in the Central Assembly. 

• In the provincial elections, it got a majority in Bengal and Sindh. 

• Unlike in 1937, now the League clearly established itself as the dominant party among Muslims.

QUESTION: 4

Consider the following statements about the election campaign of Congress. 

1. The election campaign expressed the Nationalist sentiments against the state repression of 1942 Quit India Upsurge 

2. This was done by glorifying Martyrs and containing officials 

Which of these statements is/are correct?

Solution:  
  • The most significant feature of the election campaign was that it sought to mobilize the Indians against the British; it did not just appeal to the people for votes. 

  • The election campaign expressed the nationalist sentiments against the state repression of the 1942 Quit India upsurge. This was done by glorifying martyrs and condemning officials. 

  • The brave resistance of the leaderless people was lauded; martyrs' memorials were set up; 

  • relief funds were collected for sufferers; the officials responsible for causing pain were condemned, and promises of inquiry and punishment threats to guilty officials were spelt out.

QUESTION: 5

Consider the following statements about Cabinet Mission. 

1 After coming into the agreement on the fundamental issue of Unity or partition between the Congress and League, the cabinet mission put forward its own plan for the Constitutional problem.

2. It rejected the demand for a full-fledged Pakistan because it will create administrative problems 

Which of these statements is/are correct?

Solution: As the Congress and the League could not agree on the fundamental issue of the unity or partition of India, the mission put forward its own plan for the solution of the constitutional problem in May 1946.

QUESTION: 6

Consider the following statements about the cabinet mission. 

1. It recommended to create a constituent assembly which was to be elected by provincial assemblies by proportional representation 

2. This method was based on weightage 

Which of these statements is/are correct?

Solution:  
  • A constituent assembly was to be elected by provincial assemblies by proportional representation (voting in three groups-General, Muslims, Sikhs). 

  • This constituent assembly would be a 389-member body with provincial assemblies sending 292, chief commissioner's provinces sending 4, and princely states sending 93 members. (This was a good, democratic method not based on weightage.)

QUESTION: 7

What were the objections of Congress for the cabinet mission? 

1. Absence of provision for elected members from the princely states 

2. Provinces should have the option of not joining a group in the first place 

3. Grouping should be compulsory 

Choose from the following options.

Solution:  

Congress: 

  • Provinces should not have to wait till the first general elections to come out of a group. They who have the option of not joining a group in the first place (Congress had the Congress-ruled provinces of NWFP and Assam in mind which had been included in groups B and C respectively.) 

  • Compulsory grouping contradicts the oft-repeated insistence on provincial autonomy. 

  • Absence of provision for elected members from the princely states in the constituent assembly (the princes could only nominate them) was not acceptable. 

League: 

  • Grouping should be compulsory with sections B and C developing into solid entities to view future secession into Pakistan. 

  • The League had thought that the Congress would reject the plan, thus prompting the government to invite the League to form the interim government.

QUESTION: 8

Consider the following statements about the obstructionist approach adopted by the Muslim League in the constituent assembly. 

1. The Muslim League refused to attend informal meetings of the cabinet to make decisions 

2. The Muslim League questioned the decisions and appointments made by the Congress members

3. The Muslim League never demanded the dissolution of the constituent assembly but restricted and encumbered the efficient functioning of other Ministries 

Choose from the following options.

Solution:  
  • The League had only sought a foothold in the government to fight for Pakistan. For them, it was a continuation of the civil war by other means. 

  • The Congress demand that the British get the League to change its Interim Government attitude or quit was voiced ever since the League joined the Interim Government. 

  • In February 1947, nine Congress members of the cabinet wrote to the viceroy demanding League members' resignation and threatening the withdrawal of their own nominees. 

  • The last straw came with the League demanding the dissolution of the Constituent Assembly. A crisis seemed to be developing rapidly.

QUESTION: 9

Consider the following statements about the Indian government 

1. Liaqat Ali Khan was the Finance Minister 

2. Baldev Singh was the defence minister 

3. C Rajagopalachari was the education minister 

Which of these statements is/are correct?

Solution: All are correctly matched.

QUESTION: 10

Why British withdrawal seem Imminent by 1946? 

1. Limitations of the British strategy of conciliation and repression 

2. Demoralization among Bureaucracy and the loyalist sections 

3. Success of Nationalist forces in the struggle for hegemony 

Choose from the following options.

Solution: Why British Withdrawal Seemed imminent by 1946: 

1. Success of nationalist forces in the struggle for hegemony 

2. Demoralization among the bureaucracy and the loyalist sections 

3. Limitations of the British strategy of conciliation and repression 

4. Demands of leniency for INA by army men and RIN ratings' revolt 

5. An entirely official rule was impossible

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

How to Prepare for UPSC

Read our guide to prepare for UPSC which is created by Toppers & the best Teachers

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests