Laxmikanth Test: The Prime Minister- 1


10 Questions MCQ Test Famous Books for UPSC Exam (Summary & Tests) | Laxmikanth Test: The Prime Minister- 1


Description
This mock test of Laxmikanth Test: The Prime Minister- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Laxmikanth Test: The Prime Minister- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Laxmikanth Test: The Prime Minister- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Laxmikanth Test: The Prime Minister- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Laxmikanth Test: The Prime Minister- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

If any functionary under our constitution is to be compared with US President, he is     

Solution: Dr BR Ambedkar stated, 'If any functionary under our constitution is to be compared with the US president, he is the Prime Minister and not the president of the Union'.

QUESTION: 2

Consider the following statements.

1. The term of the Prime Minister is not fixed and he holds office during the pleasure of the president 

2. This does not mean that the president can dismiss the Prime Minister at any time 

3. So long as the Prime Minister enjoys the majority support in the Lok Sabha, he cannot be dismissed by the President 

4. If he loses the confidence of the Lok Sabha, he must resign or the President can dismiss him 

Which of these statements is/are correct?

Solution:

The term of the Prime Minister is not fixed and he holds office during the pleasure of the president. However, this does not mean that the president can dismiss the Prime Minister at any time. So long as the Prime Minister enjoys the majority support in the Lok Sabha, he cannot be dismissed by the President.

However, if he loses the confidence of the Lok Sabha, he must resign or the President can dismiss him.

 

 

QUESTION: 3

Who can recommend dissolution of the Lok Sabha to the president at any time?    

Solution: The Prime Minister is the leader of the Lower House. In this capacity, he enjoys the following powers: 

1. He advises the President with regard to summoning and proroguing of the sessions of the Parliament. 

2. He can recommend dissolution of the Lok Sabha to the President at any time. 

3. He announces government policies on the floor of the House.

QUESTION: 4

Consider the following statements: 

1. The Prime Minister shall be appointed by the President and the other Ministers shall be appointed by the President on the advice of the Prime Minister 

2. The total number of ministers, including the Prime Minister, in the Council of Ministers shall not exceed 15% of the total members present in the Lok Sabha

Which of these statements are correct?

Solution:

The Prime Minister shall be appointed by the President and the other Ministers shall be appointed by the President on the advice of the Prime Minister. The total number of ministers, including the Prime Minister, in the Council of Ministers, shall not exceed 15% of the total strength of the Lok Sabha.

 

 

QUESTION: 5

Which of the following statements is/are correct about the cabinet committee? 

1. They are extra-constitutional in the emergence 

2. They are not mentioned in the constitution 

3. The rules of business provide for their establishment 

Choose from the following options.

Solution: All of them.

QUESTION: 6

Consider the following statements about cabinet committees. 

1. Prime Minister is the chairman of all the cabinet committees 

2. They include only cabinet ministers 

Which of these statements are not correct?

Solution: They are mostly headed by the Prime Minister. Sometimes other Cabinet Ministers, particularly the Home Minister or the Finance Minister, also acts as their Chairman. But, in case the Prime Minister is a member of a committee, he invariably presides over it. The usual include only cabinet ministers. However, the non-cabinet ministers are not debarred from their membership.

QUESTION: 7

Which among the following cabinet committees are there by the Prime Minister 

1. Cabinet committee on political affairs 

2. Cabinet committee on economic affairs 

3. Cabinet committee on parliamentary affairs 

Choose from the following options.

Solution: Parliamentary affairs committee is chaired by the Home Minister.

QUESTION: 8

Consider the following statements.

1. The term of the Prime Minister is not fixed and he holds office during the pleasure of the president

2. This does not mean that the president can dismiss the Prime Minister at any time

3. So long as the Prime Minister enjoys the majority support in the Lok Sabha, he cannot be dismissed by the President

4. If he loses the confidence of the Lok Sabha, he must resign or the President can dismiss him

Which of these statements is/are correct?

Solution:

The term of the Prime Minister is not fixed and he holds office during the pleasure of the president. However, this does not mean that the president can dismiss the Prime Minister at any time. So long as the Prime Minister enjoys the majority support in the Lok Sabha, he cannot be dismissed by the President.

However, if he loses the confidence of the Lok Sabha, he must resign or the President can dismiss him.

QUESTION: 9

Who can recommend dissolution of the Lok Sabha to the president at any time?  

Solution: The Prime Minister is the leader of the Lower House. In this capacity, he enjoys the following powers

1. He advises the President with regard to summoning and proroguing of the sessions of the Parliament.

2. He can recommend dissolution of the Lok Sabha to the President at any time.

3. He announces government policies on the floor of the House.

QUESTION: 10

Consider the following 4 statements. Which among them are true?

1) Prime Minister of India must only be a member of Lok Sabha

2) Prime Minister of India can be a member of both Lok Sabha and Rajya Sabha

3) British Prime Minister must only be a member of the Lower House

4) British Prime Minister can be a member of the Lower House as well as Upper House

Solution:

3 Prime Ministers of India have been members of the Rajya Sabha: Indira 

Gandhi (1966), Deve Gowda (1996), Manmohan Singh (2004). But in the UK, the Prime Minister must necessarily be a member of the Lower House (also called as House of Commons) alone.

Related tests