Test: Cylinder & Pressure Vessels


10 Questions MCQ Test Strength of Materials (SOM) | Test: Cylinder & Pressure Vessels


Description
This mock test of Test: Cylinder & Pressure Vessels for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Cylinder & Pressure Vessels (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Cylinder & Pressure Vessels quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Cylinder & Pressure Vessels exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Cylinder & Pressure Vessels extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A cylinder is considered thin when the ratio of inner diameter to wall thickness is more than 5.

Solution:

Explanation: A cylinder is considered thin when the ratio of inner diameter to wall thickness is more than 15.

QUESTION: 2

Tangential stress in a cylinder is given by [symbols have their usual meanings].

Solution:

Explanation: Considering equilibrium in half portion of cylinder of unit length, DP=2σt.

QUESTION: 3

 Longitudinal stress in a cylinder is given by [symbols have their usual meanings].

Solution:

Explanation: Considering equilibrium PxπD²/4=σxπDt.

QUESTION: 4

A seamless cylinder of storage capacity of 0.03mᵌis subjected to an internal pressure of 21MPa. The ultimate strength of material of cylinder is 350N/mm².Determine the length of the cylinder if it is twice the diameter of the cylinder.

Solution:

Explanation: 0.03=πd²L/4 and L=2d.

QUESTION: 5

A seamless cylinder of storage capacity of 0.03mᵌis subjected to an internal pressure of 21MPa. The ultimate strength of material of cylinder is 350N/mm².Determine the thickness of the cylinder if it is twice the diameter of the cylinder.

Solution:

Explanation: t=PD/2σ.

QUESTION: 6

 Cylinder having inner diameter to wall thickness ratio less than 15 are

Solution:

Explanation: Smaller dia to thickness ratio implies more thickness and hence these are classified under thick cylinder.

QUESTION: 7

Lame’s equation used to find the thickness of the cylinder is based on maximum strain failure. 

Solution:

Explanation: It is based on maximum principal stress theory.

QUESTION: 8

Lame’s equation is generally used for ductile materials.

Solution:

Explanation: Lame’s equation is used to determine thickness of the brittle as it used principal stress theory.

QUESTION: 9

The piston rod of a hydraulic cylinder exerts an operating force of 10kN. The allowable stress in the cylinder is 45N/mm². Calculate the thickness of the cylinder using Lame’s equation. Diameter of the cylinder is 40mm and pressure in cylinder is 10MPa.

Solution:

Explanation: t=D/2[√[σ+ P /σ-P] -1 ].

QUESTION: 10

The piston rod of a hydraulic cylinder exerts an operating force of 10kN. The allowable stress in the cylinder is 70N/mm². Calculate the thickness of the cylinder using Clavarinoe’s equation. Diameter of the cylinder is 240mm.μ=0.3 and pressure in cylinder is 15MPa.

Solution:

Explanation: t=D/2[√[σ+(1-2μ) P /σ-(1+μ)P] -1 ].