Test: General Design Requirements


10 Questions MCQ Test Design of Steel Structures | Test: General Design Requirements


Description
This mock test of Test: General Design Requirements for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: General Design Requirements (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: General Design Requirements quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: General Design Requirements exercise for a better result in the exam. You can find other Test: General Design Requirements extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is correct criteria to be considered while designing?

Solution:

Structure should be designed such that it fulfils it intended purpose during its lifetime and be adequately safe in terms of strength, stability and structural integrity and have adequate serviceability. Structure should also be economically viable, aesthetically pleasing and environment friendly.

QUESTION: 2

What is serviceability?

Solution:

Serviceability is related to utility of structure. The structure should perform satisfactorily under service loads, without discomfort to user due to excessive deflection, cracking, vibration, etc. Other considerations of serviceability are durability, impermeability, acoustic and thermal insulation etc.

QUESTION: 3

Analysis is referred to _____________

Solution:

Analysis refers to determination of axial forces, bending moment, shear force, torsional moments etc. acting on different members of structure due to applied loads and their combinations.

QUESTION: 4

The structure is statically indeterminate when________________

Solution:

When the static equilibrium equations are insufficient for determining internal forces and reactions on that structure, the structure is said to be statically indeterminate. Analysis of these structures is complex and cannot be analysed only by using laws of statics, various analytical methods like slope deflection method, moment distribution method, etc.

QUESTION: 5

Which of the following is one of the methods of analysis prescribed in the code for steel structures?

Solution:

Code suggests the use of any of the following methods for steel structures : (i) elastic analysis, (ii) plastic analysis, (iii) advanced analysis, (iv) dynamic analysis.

QUESTION: 6

Which method is mainly adopted for design of steel structures as per IS code?

Solution:

Steel structures and their elements are normally designed by limit state method. When limit state method cannot be conveniently adopted, working stress method may be used.

QUESTION: 7

Which IS code is used for general construction of steel?

Solution:

IS 800:2007 is the code of practice for general construction in steel. It is issued by Bureau of Indian Standards.

QUESTION: 8

Which of the following relation is correct?

Solution:

Permissible Stress = Yield Stress / Factor of Safety. Permissible Stress is the amount of stress that will not cause failure. It is a fraction of yield stress. It takes care of overload or other unknown factors.

QUESTION: 9

In Working Stress Method, which of the following relation is correct?

Solution:

In Working Stress Method, Working Stress ≤ Permissible Stress. Each member is checked for number of different combinations of loadings.

QUESTION: 10

Arrange the following in ascending order according to their factor of safety in working stress method :
(i) tension members,
(ii) long column,
(iii) short column,
(iv) connections

Solution:

In working stress method, the factor of safety for the above are as follows : (i) for tension members = 1.67, (ii) for long column = 1.92, (iii) for short columns = 1.67, (iv) for connections = 2.5-3.

Related tests