Test: Stress Strain Diagrams & Mechanical Properties


10 Questions MCQ Test Engineering Materials | Test: Stress Strain Diagrams & Mechanical Properties


Description
This mock test of Test: Stress Strain Diagrams & Mechanical Properties for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Stress Strain Diagrams & Mechanical Properties (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Stress Strain Diagrams & Mechanical Properties quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Stress Strain Diagrams & Mechanical Properties exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Stress Strain Diagrams & Mechanical Properties extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following parameters can be obtained by tension test of a standard specimen?

Solution:

Tension test determines the parameters related to stress strain curve and also reduction and elongation in area and length can be found respectively.

QUESTION: 2

Proportional Limit is defined as the stress at which the stress strain curves begins to deviate from the straight line.

Solution:

Explanation: Proportional limit is the point of deviation in stress strain curve.

QUESTION: 3

 Which of the following is the definition of Compliance?

Solution:

Explanation: Compliance is a parameter which is the inverse of stiffness.

QUESTION: 4

Yield strength is defined as the maximum stress at which a marked increase in elongation occurs without increase in________

Solution:

Explanation: Yield strength is the strength at which strain increases. Now as the strength is constant, therefore load is constant.

QUESTION: 5

For the materials which do not exhibit a well-defined yield points, the yield strength is defined as the stress corresponding to a permanent set of how much percentage of gauge length?

Solution:

Explanation: Generally for all the practical purpose, an offset of 0.2% of gauge length is considered.

QUESTION: 6

 Proof strength is defined as the stress which will produce a permanent extension of how much percentage in the gauge length of the standard test specimen.

Solution:

Explanation: Proof strength is used in design of fasteners. It corresponds to 0.1% permanent deformation of gauge length.

QUESTION: 7

Which of the following are true about plasticity?

Solution:

Explanation: This is the basic definition of plasticity.

QUESTION: 8

Which of the following is measure of stiffness?

Solution:

Explanation: Stiffness is the ability of material to resist deformation under external load. Hence it is measured by modulus of elasticity.

QUESTION: 9

Which of the following facts are true for resilience?

Solution:

Explanation: Toughness is ability to store energy till proportional limit during deformation and to release this energy when unloaded.

QUESTION: 10

Modulus of resilience is defined as

Solution:

Explanation: Modulus of resilience is strain energy per unit volume.

Similar Content

Related tests