Important Questions (1 mark): The French Revolution


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Important Questions (1 mark): The French Revolution


Description
Attempt Important Questions (1 mark): The French Revolution | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The French Revolution was-

Solution:

French Revolution occurred because of despotic and dictatorial rule of king Louise XVI.

QUESTION: 2

Which one of the following group was not benefitted by the French Revolution?

Solution:

Clergy and Nobles lost their privileges by birth after the revolution.

QUESTION: 3

On which of the following date fortress prison - the Bastille was stormed by the people of Paris?

Solution:

The fort of Bastile was stormed by the people on 14 July 1789. It was beginning of a new era in the history of France.

QUESTION: 4

18th-century French society was divided in to - 

Solution:

The French society was divided into three estates before the revolution as per feudalism.

QUESTION: 5

What was the name of the direct tax paid by the third estate to the state?

Solution:

The third estate was bound to pay direct tax (taille) to the state and tithe( tax paid to church) in the pre revolutionary France.

QUESTION: 6

Which unit of currency in France was discontinued in 1794?

Solution:

Livre was discontinued after France became a republic in 1794.

QUESTION: 7

The terms ‘Old Regime’ is usually used to describe -

Solution:

The term Old Regime is usually used to describe the society and institutions of France before 1789. France was a monarchy under the old regime. Under the regime, everyone was a subject of the king of France as well as a member of an estate and province.

QUESTION: 8

Which of the following theories was proposed by Montesquieu?

Solution:

In his book ‘The spirit of the laws’ he proposed division of power among legislature, executive and judiciary.

QUESTION: 9

Sceptre was a symbol of royal power.

Solution:
QUESTION: 10

The French society, before 1789, was divided into three estates, hence, it was called a

Solution:

Old regime was a system of societyin France before revolution.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code