Test: Electoral Politics- Case Based Type Questions


12 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: Electoral Politics- Case Based Type Questions


Description
Attempt Test: Electoral Politics- Case Based Type Questions | 12 questions in 24 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Read the source given below and answer the questions that follow:

We noted above that in a democratic election people should have a real choice. This happens only when there are almost no restrictions on anyone to contest an election. This is what our system provides. Anyone who can be a voter can also become a candidate in elections. The only difference is that in order to be a candidate the minimum age is 25 years, while it is only 18 years for being a voter. There are some other restrictions on criminals, etc., but these apply in very extreme cases. Political parties nominate their candidates who get the party symbol and support. Party’s nomination is often called a party ‘ticket’. Every person who wishes to contest an election has to fill a ‘nomination form’ and give some money as ‘security deposit’.

Recently, a new system of declaration has been introduced on direction from the Supreme Court. Every candidate has to make a legal declaration, giving full details of:

  • Serious criminal cases pending against the candidate;

  • Details of the assets and liabilities of the candidate and his or her family; and

  • Educational qualifications of the candidate.

This information has to be made public. This provides an opportunity to the voters to make their decision on the basis of the information provided by the candidates.

Q. What should be the minimum age of a candidate to contest an election?

Solution:

Twenty Five Years on the date of security of nomination by the RO. Article 84 (b) of Constitution of India provides that the minimum age for becoming a candidate for Lok Sabha election shall be 25 years. Similar provision exists for a candidate to the Legislative Assemblies vide Article 173 (b) of the Constitution read with Sec. 36 (2) of the R. P. Act, 1950.

QUESTION: 2

Read the source given below and answer the questions that follow:

We noted above that in a democratic election people should have a real choice. This happens only when there are almost no restrictions on anyone to contest an election. This is what our system provides. Anyone who can be a voter can also become a candidate in elections. The only difference is that in order to be a candidate the minimum age is 25 years, while it is only 18 years for being a voter. There are some other restrictions on criminals, etc., but these apply in very extreme cases. Political parties nominate their candidates who get the party symbol and support. Party’s nomination is often called a party ‘ticket’. Every person who wishes to contest an election has to fill a ‘nomination form’ and give some money as ‘security deposit’.

Recently, a new system of declaration has been introduced on direction from the Supreme Court. Every candidate has to make a legal declaration, giving full details of:

  • Serious criminal cases pending against the candidate;

  • Details of the assets and liabilities of the candidate and his or her family; and

  • Educational qualifications of the candidate.

This information has to be made public. This provides an opportunity to the voters to make their decision on the basis of the information provided by the candidates.

Q. Who has introduced a new system of declaration?

Solution: the legal declarations to be made by every candidate at the time of filing nomination as per directed by the Supreme Court

(i) Every candidate has to make a legal declaration giving full details of serious criminal cases pending against the candidate.

(ii) Details of assets and liabilities of the candidate and his or her family.

(iii) They also need to give their educational qualifications.

This information has to be made public. This provides an opportunity to the voters to make their decision on the basis of information provided by the candidates.

QUESTION: 3

Read the source given below and answer the questions that follow:

We noted above that in a democratic election people should have a real choice. This happens only when there are almost no restrictions on anyone to contest an election. This is what our system provides. Anyone who can be a voter can also become a candidate in elections. The only difference is that in order to be a candidate the minimum age is 25 years, while it is only 18 years for being a voter. There are some other restrictions on criminals, etc., but these apply in very extreme cases. Political parties nominate their candidates who get the party symbol and support. Party’s nomination is often called a party ‘ticket’. Every person who wishes to contest an election has to fill a ‘nomination form’ and give some money as ‘security deposit’.

Recently, a new system of declaration has been introduced on direction from the Supreme Court. Every candidate has to make a legal declaration, giving full details of:

  • Serious criminal cases pending against the candidate;

  • Details of the assets and liabilities of the candidate and his or her family; and

  • Educational qualifications of the candidate.

This information has to be made public. This provides an opportunity to the voters to make their decision on the basis of the information provided by the candidates.

Q. Every candidate who wishes to contest an election has to fill a ................ form.

Solution: Every person who wishes to contest an election has to fill out a 'nomination form' and give some money as 'security deposit'. This information is made available to the public so that voters can make their decision on the basis of the information provided by the candidates.
QUESTION: 4

Read the source given below and answer the questions that follow:

We noted above that in a democratic election people should have a real choice. This happens only when there are almost no restrictions on anyone to contest an election. This is what our system provides. Anyone who can be a voter can also become a candidate in elections. The only difference is that in order to be a candidate the minimum age is 25 years, while it is only 18 years for being a voter. There are some other restrictions on criminals, etc., but these apply in very extreme cases. Political parties nominate their candidates who get the party symbol and support. Party’s nomination is often called a party ‘ticket’. Every person who wishes to contest an election has to fill a ‘nomination form’ and give some money as ‘security deposit’.

Recently, a new system of declaration has been introduced on direction from the Supreme Court. Every candidate has to make a legal declaration, giving full details of:

  • Serious criminal cases pending against the candidate;

  • Details of the assets and liabilities of the candidate and his or her family; and

  • Educational qualifications of the candidate.

This information has to be made public. This provides an opportunity to the voters to make their decision on the basis of the information provided by the candidates.

Q. Parties nominate their candidates who get the Party ............... and ............... .

Solution:
QUESTION: 5

Read the source given below and answer the questions that follow:

Once the election results were announced, the sitting Chief Minister resigned. The newly elected Members of Legislative Assembly (MLAs) of Lok Dal chose Devi Lal as their leader. The Governor invited Devi Lal to be the new Chief Minister. Three days after the election results were declared, he became the Chief Minister. As soon as he became the Chief Minister, his government issued a Government Order waiving the outstanding loans of small farmers, agricultural labourers and small businessmen. His party ruled the State for four years. The next elections were held in 1991. But this time his party did not win popular support. The Congress won the election and formed the government.

Q. Where was this State Assembly election held?

Solution: Elections in Haryana, which is a state in India, have been conducted since 1967 to elect the members of state-level Haryana Legislative Assembly and national-level Lok Sabha. There are 90 assembly constituencies (17 reserved for SC) and 10 Lok Sabha constituencies (2 reserved for SC).
QUESTION: 6

Read the source given below and answer the questions that follow:

Once the election results were announced, the sitting Chief Minister resigned. The newly elected Members of Legislative Assembly (MLAs) of Lok Dal chose Devi Lal as their leader. The Governor invited Devi Lal to be the new Chief Minister. Three days after the election results were declared, he became the Chief Minister. As soon as he became the Chief Minister, his government issued a Government Order waiving the outstanding loans of small farmers, agricultural labourers and small businessmen. His party ruled the State for four years. The next elections were held in 1991. But this time his party did not win popular support. The Congress won the election and formed the government.

Q. In election campaign, Devi Lal said that if his party won the election his government would:

Solution: In the election campaign, Devi Lal said that if his party won the elections, the government would waive the loans of farmers and small businessmen. He promised that this would be the first action of his government.
QUESTION: 7

Read the source given below and answer the questions that follow:

Once the election results were announced, the sitting Chief Minister resigned. The newly elected Members of Legislative Assembly (MLAs) of Lok Dal chose Devi Lal as their leader. The Governor invited Devi Lal to be the new Chief Minister. Three days after the election results were declared, he became the Chief Minister. As soon as he became the Chief Minister, his government issued a Government Order waiving the outstanding loans of small farmers, agricultural labourers and small businessmen. His party ruled the State for four years. The next elections were held in 1991. But this time his party did not win popular support. The Congress won the election and formed the government.

Q. What is the name of Devi Lal’s Party?

Solution: The State Assembly in Haryana had been ruled by the Congress Party-led government since 1987. Chaudhary Devi Lal, then an opposition leader, led a movement called ‘Nyaya Yudh’ (Struggle for Justice) and formed a new party, Lok Dal. His party joined other opposition parties to form a front against the Congress in the election. Lok Dal and its partners won 76 out of 90 seats in the State Assembly. Lok Dal alone won 60 seats and thus had a clear majority in the Assembly. The Congress could win only 5 seats.
QUESTION: 8

Read the source given below and answer the questions that follow:

Once the election results were announced, the sitting Chief Minister resigned. The newly elected Members of Legislative Assembly (MLAs) of Lok Dal chose Devi Lal as their leader. The Governor invited Devi Lal to be the new Chief Minister. Three days after the election results were declared, he became the Chief Minister. As soon as he became the Chief Minister, his government issued a Government Order waiving the outstanding loans of small farmers, agricultural labourers and small businessmen. His party ruled the State for four years. The next elections were held in 1991. But this time his party did not win popular support. The Congress won the election and formed the government.

Q. Devi Lal’s Party and its partners won ................ seats in the State Assembly.

Solution:
QUESTION: 9

Read the source given below and answer the questions that follow:

In our country such campaigns take place for a two-week period between the announcement of the final list of candidates and the date of polling. During this period the candidates contact their voters, political leaders address election meetings and political parties mobilise their supporters. This is also the period when newspapers and television news are full of election related stories and debates. But the election campaign is not limited to these two weeks only. Political parties start preparing for elections months before they actually take place. In election campaigns, political parties try to focus public attention on some big issues. They want to attract the public to that issue and get them to vote for their party on that basis.

Q. What is the minimum age to cast a vote?

Solution: Every Indian citizen who has attained the age of 18 years on the qualifying date i.e. first day of January of the year of revision of electoral roll, unless otherwise disqualified, is eligible to be registered as a voter in the roll of the part/polling area of the constituency where he is ordinarily resident.
QUESTION: 10

Read the source given below and answer the questions that follow:

In our country such campaigns take place for a two-week period between the announcement of the final list of candidates and the date of polling. During this period the candidates contact their voters, political leaders address election meetings and political parties mobilise their supporters. This is also the period when newspapers and television news are full of election related stories and debates. But the election campaign is not limited to these two weeks only. Political parties start preparing for elections months before they actually take place. In election campaigns, political parties try to focus public attention on some big issues. They want to attract the public to that issue and get them to vote for their party on that basis.

Q. As the new people attain the voting age, their names are added to the ................. .

Solution: A voting age is a minimum age established by law that a person must attain before they become eligible to vote in a public election. As of the present day, the most common voting age is 18 years; however, voting ages as low as 16 and as high as 25 currently exist (see list below). Most countries have set a minimum voting age, often set in their constitution. In a number of countries voting is compulsory for those eligible to vote, while in most it is optional.
QUESTION: 11

Read the source given below and answer the questions that follow:

In our country such campaigns take place for a two-week period between the announcement of the final list of candidates and the date of polling. During this period the candidates contact their voters, political leaders address election meetings and political parties mobilise their supporters. This is also the period when newspapers and television news are full of election related stories and debates. But the election campaign is not limited to these two weeks only. Political parties start preparing for elections months before they actually take place. In election campaigns, political parties try to focus public attention on some big issues. They want to attract the public to that issue and get them to vote for their party on that basis.

Q. Complete revision of the voters list takes place every ............... .

Solution:
QUESTION: 12

Read the source given below and answer the questions that follow:

In our country such campaigns take place for a two-week period between the announcement of the final list of candidates and the date of polling. During this period the candidates contact their voters, political leaders address election meetings and political parties mobilise their supporters. This is also the period when newspapers and television news are full of election related stories and debates. But the election campaign is not limited to these two weeks only. Political parties start preparing for elections months before they actually take place. In election campaigns, political parties try to focus public attention on some big issues. They want to attract the public to that issue and get them to vote for their party on that basis.

Q. EPIC card is not compulsory for voting, the voters can show many other proofs of identity like:

Solution: The government has tried to give an Election Photo Identity Card (EPIC) to every person on the voter's list. The voters are required to carry this card when they go out to vote so that no one can vote for someone else. But the card is not yet compulsory for voting. For voting, the voters can show many other proofs of identity like the ration card or the driving license.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code