Test: Socialism in Europe & the Russian Revolution (Term II)- 2


15 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: Socialism in Europe & the Russian Revolution (Term II)- 2


Description
Attempt Test: Socialism in Europe & the Russian Revolution (Term II)- 2 | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

State whether True or False:

Lenin in his ‘April Theses’ demanded that the land should be under the complete power of the Monarch.

Solution: The April Theses was a document of ten points presented to the April Conference of Bolsheviks by Vladimir Lenin in 1917. The main points of the April Theses were to focus Bolshevik efforts on opposing the provisional government, promote a socialist revolution and lay the groundwork for a proletariat-led government.
QUESTION: 2

The Radicals wanted a nation in which the government was based on the _________of a country’s population.


Solution: Radicals wanted a nation in which the government was based on the majority of a country’s population. Many supported women’s suffrage movements. Unlike liberals, they opposed the privileges of great landowners and wealthy factory owners. They were not

against the existence of private property but disliked concentration of property in the hands of a few.

QUESTION: 3

Match the following:

Solution:
QUESTION: 4

The Bolsheviks did not gain majority support in the November 1917 elections.

Solution:
QUESTION: 5

Liberals opposed the uncontrolled power of dynastic rulers.

Solution: Liberals also opposed the uncontrolled power of dynastic rulers. They wanted to safeguard the rights of individuals against governments. They argued for a representative, elected parliamentary government, subject to laws interpreted by a well-trained judiciary that was independent of rulers and officials.
QUESTION: 6

________________ built the cooperative called New Harmony.


Solution: Robert Owen's built the cooperative known as the 'New Harmony'
QUESTION: 7

In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and chose the correct option :

Assertion (A): Socialists were against Private Property, and saw it as the root of all social ills of the time.

Reason (R): The Propertied were concerned only with personal gain and not with the welfare of those who made the property productive.

Solution:

(i) Socialists were against private property. They saw it as the root of all social ills of the time.

(ii) They argued that individuals owned the property that gave employment but the property was concerned only with personal gain and not with the welfare of those who made the property productive.

(iii) So, if society as a whole rather than single individuals controlled property, more attention would be paid to collective social interests.

(iv) Socialists wanted this change and campaigned for it.

QUESTION: 8

A mass of peaceful workers were fired upon by the Russian troops when they went to the Winter Palace to present a petition to the Tsar. This incident occurred on Sunday 22nd January, 1905.

Solution: In January 1905, an incident known as “Bloody Sunday” occurred when Father Gapon led an enormous crowd to the Winter Palace in Saint Petersburg to present a petition to the tsar.
QUESTION: 9

Consider the following statements regarding Karl Marx:

(1) He argued that the Industrial Society was ‘Capitalist’.

(2) That Capitalists owned the capital invested in factories, and the profit of capitalists was produced by workers.

(3) Workers had to overthrow capitalism and the rule of Private Properties.

Choose the correct option from the following:

Solution: Karl Marx (1818-1883) and Friedrich Engels (1820-1895) added other ideas to this body of arguments. Marx argued that industrial society was ‘capitalist’. Capitalists owned the capital invested in factories, and the profit of capitalists was produced by workers. The conditions of workers could not improve as long as this profit was accumulated by private capitalists. Workers had to overthrow capitalism and the rule of private property. Marx believed that to free themselves from capitalist exploitation, workers had to construct a radically socialist society where all property was socially controlled. This would be a communist society. He was convinced that workers would triumph in their conflict with capitalists. A communist society was the natural society of the future.
QUESTION: 10

Consider the following statements regarding ‘Liberals’.

(1) They wanted a nation that tolerated all religions.

(2) They wanted a nation in which the Government was based on the majority of a country's population.

(3) They also opposed the uncontrolled power of Dynastic Rulers.

Choose the right option from the following: Choose the correct option from the following:

Solution:

The main objectives of Liberals are as follows

(i) They expected a nation which tolerated all the religions.

(ii) They opposed the uncontrolled powers of dynastic rules.

(iii) They wanted to safeguard the right of individuals against the government.

(iv) They did not believe in universal adult franchise as they were not democrats.

(v) Liberals argued for a representative elected by the government. They were subjected to laws interrupted by a well-trained judiciary that was independent of rulers and officials.

(vi) In the parts of Europe, where independent nation states did not yet exist. For example, Germany, Italy, etc.

QUESTION: 11

The major cause of the February Revolution was __________________.


Solution: The shortage of food supply, effects of Blood Sunday, and world war I on Russia and its economy and society were some of the major reasons for this revolution.
QUESTION: 12

Answer the following in one word/one sentence:

What theory/ideas lays emphasis on restructuring the society?


Solution:
QUESTION: 13

Assertion (A): The Russian Social Democratic Workers Party had to operate as an illegal organization.

Reason (R): All political parties were illegal in Russia before 1914.

Solution:

All political parties were illegal in Russia before 1914. The Russian Social Democratic Workers Party was founded in 1898 by socialists who respected Marx’s ideas. However, because of government policing, it had to operate as an illegal organisation. It set up a newspaper, mobilised workers and organised strikes.

QUESTION: 14

Assertion (A): Production increased rapidly due to Stalin’s Collectivization Programme.

Reason (R): There was bad harvest during 1930- 1933.

Solution:
QUESTION: 15

Answer the following in one word/one sentence:

What title was given to the Russian ruler?


Solution: Tsar also spelled czar, tzar, or csar, is a title used to designate East and South Slavic monarchs or supreme rulers of Eastern Europe, originally the Bulgarian monarchs from 10th century onwards, much later a title for two rulers of the Serbian Empire,[citation needed] and from 1547 the supreme ruler of the Tsardom of Russia and the Russian Empire.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code